Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tervetuloa 9.luokkien vanhempainiltaan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tervetuloa 9.luokkien vanhempainiltaan"— Esityksen transkriptio:

1 Tervetuloa 9.luokkien vanhempainiltaan 7.11.2013
”Unelmoin ihmeitä, Niitä on kaiken kokoisia. Pienten ihmeiden askeleet Synnyttävät isoja tuloksia.” Koulun ja kodin tehtävänä on tässä tärkeässä vaiheessa tukea nuoriamme heidän unelmien löytämisessä ja niiden tavoittelussa. - Kasaamatta kuitenkaan liikaa paineita, sillä askeleet voivat olla pieniä tai joskus täytyy ottaa muutama askel sivulle ennen kuin ne johtavat taas eteenpäin.

2 Toisen asteen koulutustarjonta Helsingissä
Lukiot: Helsingissä on 30 lukiota (ei sis. Ruotsinkielisiä lukioita), joista osa on erikoislukioita. Esim. matematiikka-, luonnontiede-, kieli-, ilmaisutaito-, kuvataide-, liikunta- ja musiikkilukio. Ammatillinen koulutus: Stadin ammattiopistossa on 27 perustutkintoon johtavaa koulutusta. Kaupallisen alan koulutusta tarjoaa Suomen Liikemiesten Kauppaoppilaitos. Muita: Helmi liiketalousopisto, Helsingin diakoniaopisto, Helsingin maalariammattikoulu, Helsingin konservatorio, Pop & Jazz konservatorio, Ravintolakoulu Perho, Suomen kosmetologien Yhdistyksen Opisto.

3 Lukio vai ammatillinen koulu?
Yleissivistävä koulutus Antaa lisäaikaa miettiä tulevaa alaa Paljon jatkokoulutusvaihtoehtoja: ammatillisten koulujen lukiopohjaiset linjat, ammattikorkeakoulut, yliopistot Mahdollisuus saada ylioppilastutkintotodistus Antaa ammatillisen pätevyyden Opiskelu käytännönläheistä Paljon työssäoppimisjaksoja Mahdollisuus jatkaa opintoja ammattikorkeakoulussa Lyhyt opiskeluaika, pääsee pian työelämään. Lukion päästötodistuksella voi hakea ammattikorkeakouluun, vaikkei ole suorittanut ylioppilastutkintoa.

4 Mistä tietoa vaihtoehdoista?
Oppilaitosten kotisivuilta Opolta

5 Lukioon opiskelijaksi ottaminen
Opiskelijat valitaan pääsääntöisesti peruskoulun päättötodistuksen lukuaineiden keskiarvon mukaisessa järjestyksessä. Erityistehtävän saaneissa lukioissa voi saada lisäpisteitä (oppiaineet, harrastukset, pääsykoe) Lukuaineita on äidinkieli, vieras kieli, ruotsi, matematiikka, biologia, maantieto, fysiikka, kemia, terveystieto, uskonto/et, historia ja yhteiskuntaoppi. Vapaaehtoisen vieraan kielen voi ottaa päättötodistukseen s-merkintänä, jolloin sitä ei huomioida keskiarvoa laskettaessa.

6 Valintaperusteet ammatillisiin perustutkintoihin kaikilla aloilla
Hakijalle annetaan pisteitä Hakija, jolla ei ole hakuhetkellä koulutuspaikkaa lukiossa tai ammatillisessa koulutuksessa, saa 8 pistettä. Perusopetuksen hakuvuonna päättävät sekä lisäpistekoulutuksen suorittaneet saavat 6 pistettä Tässä vaiheessa pitää kiinnittää huomio siihen, että jatkossa lukion keskeyttäminen vaikeuttaa ammatilliseen kouluun siirtymistä. Lukiosta pitää erota ennen hakua ja kuusi pistettä jää saamatta.- jos ei hakeudu sitten puolen vuoden ammattistarttiin kevätlukukaudeksi.

7 3. Yleisestä koulumenestyksestä 1-16 pistettä. www. opintopolku. fi 4
3. Yleisestä koulumenestyksestä 1-16 pistettä Painotettavista arvosanoista 1-8 pistettä. 5. Työkokemuksesta 1-3 pistettä. 6. Ensimmäisestä hakutoiveesta 2 pistettä. 7. Sukupuolen perusteella 0 tai 2 pistettä. Yleisen koulumenestyksen ja painotettavista aineista saatavien pisteskalaa on muutettu. Korkeimpia pisteitä ei enää saa niin alhaisilla numeroilla kuin aiemmin. Pisteytys tekee enemmän eroja hakijoiden välille.

8 8. Mahdollisesta pääsy- tai soveltuvuuskokeesta 1-10 pistettä
8. Mahdollisesta pääsy- tai soveltuvuuskokeesta 1-10 pistettä. - kokeeseen kutsutaan kaikki hakijat - hakija kutsutaan hakukohteen ylimpään vaihtoehtoon - pääsy- ja soveltuvuuskoe mittaa asioita, jotka antavat lisäarvoa perusopetuksen päättötodistuksen rinnalla Yksi piste ei ole enää jatkossa tarkoita hylättyä. Soveltuvuuskokeissa esim. ryhmähaastatteluja.

9 Lisänäyttöpisteet Urheilijan ammatilliseen hakeutuvalle voidaan antaa 1-3 lisäpistettä urheilullisten ansioiden perusteella, jos koulutuksen järjestäjällä on erityinen koulutustehtävä urheilijoiden ammatillisen koulutuksen järjestäjänä 1-3 lisäpistettä voi myös saada aikaisemmista suorituksista haettaessa tanssi-, musiikki-, sirkusalan, kuvallisen ilmaisun tai liikunnan ohjauksen perustutkintoon Pääkaupunkiseudun urheiluakatemian yhteistyökoulut löydät osoitteesta -> opiskelu -> toinen aste

10 Harkintaan perustuvan valinnan perusteita
Oppimisvaikeudet Sosiaaliset syyt Koulutodistuksen puuttuminen tai todistuksen vertailun vaikeudet Koulutuksen järjestäjä voi näiden syiden perusteella ottaa enintään 30 % kuhunkin hakukohteeseen otettavista opiskelijoista opiskelijan saamasta valintapistemäärästä riippumatta Korvaa aiemman joustavan haun. Hakemuksessa merkitään kohta: Haen harkintaan perustuvassa valinnassa. Perusteet ja lausunnot lähetetään haun kohteeseen kirjeitse. Hakija on mukana aina myös pisteisiin perustuvassa valinnassa.

11 Yhdistelmäopinnot Jatkossa ei ole enää ”ammatillinen perustutkinto sekä lukio” –hakukohdetta, mutta Koulutuksen järjestäjät voivat edelleen tarjota lukio ja yo-tutkinnon suorittamismahdollisuutta hakijalle, jotka hakevat ammatilliseen koulutukseen Hakulomakkeessa on kohta, jossa kysytään kiinnostusta kaksoistutkintoon. Se ei kuitenkaan vielä velvoita, mutta ei myöskään takaa kaksoistutkinnon opiskelumahdollisuutta. Oppilaitos valitsee opiskelijat kiinnostuneista oppilaista. Kaksoistutkinto tarkoittaa ammatillista tutkintoa, mihin on liitetty niiden aineiden opintoja, mistä suoritetaan ylioppilastutkinto. Kolmoistutkinto tarkoittaa ammatillisen tutkinnon, lukion päättötodistuksen ja ylioppilastutkinnon suorittamista. Opiskelu tapahtuu yhteistyössä lukion kanssa.

12 Ole tarkkana! Joihinkin ammatillisiin opintoihin haetaan ensin esim. Hotelli-, ravintola- ja cateringalalle ja vasta ensimmäisen vuoden aikana valitaan joko kokki tai tarjoilija –linja. Kun taas Logistiikka-alalla haetaan suoraan joko kuljetuspalvelujen koulutusohjelmaan tai varastopalvelujen koulutusohjelmaan Joillain aloilla on tarkennettuja määräyksiä hakijan terveydentilasta. Oman terveydentilan salaaminen hakuvaiheessa voi johtaa opiskelupaikan menettämiseen

13 Yhteishaku Sähköisen yhteishaun osoite on www.opintopolku.fi
Koulutustarjonta nähtävissä opintopolku.fi –verkkopalvelussa Yhteishakua koskeva vanhempainilta ti , jossa yhteydessä esitellään Maunulan yhteiskoulun lukio ja Helsingin matematiikkalukio Yhteishaku 5 hakutoivetta. Haussa voi saada vain yhden paikan Mahdolliset pääsy ja soveltuvuuskokeet huhti/toukokuussa Tulokset yhteishausta aikaisintaan to Opiskelupaikka otettava vastaan viimeistään Sivustolle on tulossa talven aikana hausta demo-versio, jonka avulla pääsemme opo-tunneilla oppilaiden kanssa harjoittelemaan sähköistä yhteishakua.

14 Erillishaku Vapaan sivistystyön vuoden mittaiset koulutukset (Kansalaisopistot) Erityisopetuksena järjestettävät ammatilliset perustutkinnot ja valmentava ja kuntouttava koulutus (Keskuspuiston ammattioppilaitos, Ammattiopisto Luovi) Joidenkin lukioiden oma haku (Steiner-koulu, Helsingin saksalainen koulu, Helsingin eurooppalainen koulu)

15 Haku perusopetuksen jälkeiseen valmistavaan koulutukseen
Kymppiluokka, ammattistartti, maahanmuuttajien valmistava koulutus ammatilliseen koulutukseen sekä lukiokoulutukseen Hakuaika Max 3 hakutoivetta ensisijaisuusjärjestyksessä Haku toimii samankaltaisesti kuin yhteishaku Kotitalousopetus Huom. vielä tulevana keväänä mukana yhteishaussa! Näistä opinnoista saa 6 pistettä haettaessa myöhemmin yhteishaussa Vuosaaren lukiossa on maahan muuttajien lukioon valmistava koulutus. On ollut puhetta, että myös toiseen Helsinkiläiseen lukioon tulisi vastaava koulutus, mutta sitä ei ole vielä vahvistettu.

16 Oppilaitoksiin tutustuminen
Oman mielenkiinnon mukaan Tutustuminen oman koulun lukioon ( ) Ryhmässä opon mukana ammatillisen koulun autoalalle (7.11) tai kauneudenhoitoalalle (27.11.) Oppilaitosten avoimien ovien päivät. Oppilailla mahdollisuus käydä koulupäivien aikana kahdessa kohteessa tutustumassa. Ennakkoon ilmottaminen opolle. Ajankohdat koulujen nettisivuilla.

17 Kiitos! Lisätietoa: Oppilaanohjaaja Marja Loukola Wilman kautta Sähköpostitse: Puh


Lataa ppt "Tervetuloa 9.luokkien vanhempainiltaan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google