Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eeva Leppänen ProAgria Pohjois-Savo

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eeva Leppänen ProAgria Pohjois-Savo"— Esityksen transkriptio:

1 Eeva Leppänen ProAgria Pohjois-Savo
Tulevia haasteita Eeva Leppänen ProAgria Pohjois-Savo

2 Lait muuttuu Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui 1.1.2012
Tavoitteena suojella vesistöjen eläimiä ja kasveja kasvinsuojeluaineiden haittavaikutuksilta EU:n kasvinsuojeluaineasetus (2009/1107/EY) EU:n vesipolitiikan puitedirektiivi (2000/60/EY) Torjunta-aineiden kestävän käytön puitedirektiivi (2009/128/EY). Laki kasvinsuojeluaineista 1563/2011 – Suomi Kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön toimintaohjelma (NAP)

3 Lait muuttuu Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui 1.1.2012
K-SKOULUTUKSET JA RUISKUJEN TESTAUKSET Ympäristötukeen sitoutunut viljelijä entiseen malliin vuoteen 2020 Viljelijä, joka EI ole sitoutunut ympäristötukeen, koulutukseen ja ruiskut testaukseen Katso: Liite Kasvinsuojelulainsäädäntö uudistuu 2013

4 Lait muuttuu Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui 1.1.2012
Kasvinsuojeluaineiden ainekohtaiset uudet vesistörajoitukset ja ruiskun suutinten valinta kasvinsuojeluaineet/Kasvinsuojeluaineet/Ymparistorajoitukset-/Vesistorajoitus-/ Uusia suojaetäisyyksiä saa noudattaa jo kasvukaudella 2013. Uutta vesilakia on ehdottomasti noudatettava lähtien.

5

6 Lait muuttuu Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui 1.1.2012
SUUTTIMET Viuhkasuutin Tuulikulkeumaa vähentävä suutin 50 % vähennys 75 % vähennys 90 % vähennys (vrt. Karate yms.) Pyörrekammiosuuttimilla ei saa ruiskuttaa ks-aineita v jälkeen.

7 Lait muuttuu IPM – käyttöön 1.1.2014
Integroitu kasvinsuojelu – mitä se on? (IPM - integrated pest management) Kasvinsuojelua, jossa yhdistellään monipuolisesti erilaisia ja sopivia torjuntamenetelmiä (biologisia, mekaanisia, kemiallisia ja kasvua vahvistavia menetelmiä; lannoitus). Torjunta-aineiden ja muiden kasvinsuojelutoimenpiteiden käyttö pidetään tasolla, joka on taloudellisesti perusteltu ja joka minimoi ihmisten terveydelle ja ympäristölle aiheutuvat riskit.

8 Lait muuttuu aine IPM – käyttöön 1.1.2014
Torjuntapäätöstä tehdessä käytetään torjunnan kynnysarvoja eli tutkittuja raja-arvoja siitä, mikä määrä tuhoojia aiheuttaa taloudellisen haitan. Kemiallinen torjunta on integroidussa kasvinsuojelussa yksi vaihtoehto muiden joukossa. 6 § Kasvinsuojeluaineiden käyttö Kasvinsuojeluaineita on käytettävä asianmukaisesti havaitun tarpeen mukaan ja käyttöohjeita noudattaen. Jos kasvinsuojeluaineita käytetään ammattimaisesti, myös integroidun torjunnan yleisiä periaatteita on noudatettava.

9 Lait muuttuu IPM:n pääkohdat
Ennakoi, ehkäise ja estä. Tarkkaile ja tunnista. Käytä kynnysarvoja. Torju ensisijaisesti muilla kuin kemiallisilla menetelmillä. Kemialliseen torjuntaan turvaudutaan vasta kun muut menetelmät eivät riitä ja se on taloudellisesti perusteltua. Kemiallisten valmisteiden tulisi olla mahdollisimman valikoivia ja vähän haitallisia ihmisten terveydelle ja ympäristölle. Kirjaa ylös tulokset ja ota oppia.

10 Lait muuttuu IPM-koulutusta
Syksyllä 2013 ensimmäiset IPM-koulutukset – tavoitteena saada koulutus Suonenjoelle lokakuun lopulla, jolloin vielä voimme vaikuttaa IPM-ohjeistukseen

11 Ympäristötuki muuttuu 2015-- YMPÄRISTÖKORVAUKSET Rakenne
Kaikille pakolliset toimenpiteet ilman korvausta: kasvinsuojelututkinto, ruiskun testaus, fosforin enimmäiskäyttörajat Kaikkia tiloja koskevat toimenpiteet (ravinteiden tasapainoinen käyttö) Eri linjoihin jakautuvat sitoumukseen perustuvat lohkokohtaiset toimenpiteet (Sitoumukseen valittua toimenpidepalettia voi mukauttaa neuvonnan kautta) Ympäristökorvaussopimukset Erillisenä sitoumus luonnonmukaisesta tuotannosta (Tilakohtainen neuvonta – MMM maksaa viljelijälle)

12 Muistetaan ja kuntoon vanhat jutut
Viljavuustutkimus puutarhakasveilla 3 v/2v Viljelysuunnitelma, lohkokortit Kasvinsuojeluainevarastot kuntoon Tilan luonnon monimuotoisuuskartoitus Omavalvontakuvaus – HYGIENIA Vesitutkimukset asiakastarpeiden mukaan Pelastussuunnitelmat kuntoon – paperilla ja käytännössä Perehdyttäminen paperillekin Tuntikirjanpito kohdalleen


Lataa ppt "Eeva Leppänen ProAgria Pohjois-Savo"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google