Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tampereen kaupunki, Tilaajayksikkö Ikäihmisten palvelut

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tampereen kaupunki, Tilaajayksikkö Ikäihmisten palvelut"— Esityksen transkriptio:

1 Tampereen kaupunki, Tilaajayksikkö Ikäihmisten palvelut
IKÄIHMISTEN PALVELUT Asumispalveluiden ja vanhainkotihoidon palvelusisällöt ja maksut Tampereen kaupunki, Tilaajayksikkö Ikäihmisten palvelut

2 Asumispalvelut ja laitoshoito
Sosiaalihuoltolain mukainen (SHL 22 §, 23 § ja 24 §) asumispalvelu ja laitoshoito ikäihmisten palveluissa Tampereella: - ympärivuorokautista hoitoa annetaan vanhainkodeissa (laitoshoito) sekä tehostetussa palveluasumisessa (asumispalvelu) - palveluasuminen (ei- ympärivuorokautista hoitoa, asumispalvelu) - tuettu asuminen, poistuva palvelu (asumispalvelu) - asumispalvelu on kotona asumista.

3 Yleistä asumispalveluista
Asumispalvelulla tarkoitetaan asumisen ja hoidon yhdistämistä sekä tilan yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta yhteiseen ohjattuun toimintaan muiden asukkaiden kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) asetuksessa avo- ja laitoshoito määritellään seuraavasti: ”Avohoidossa korostuu henkilön omaehtoinen vaikutusmahdollisuus palvelujen ja asumisensa järjestämiseksi”. henkilö asuu vuokra-asunnossa ja on oikeutettu mm. Kelan etuuksiin maksaa vuokran, elinkustannuksensa ja saamistaan palveluista STM:n ja Kuntaliiton vanhustenhuollon suositusten mukaisesti ikäihmisten palvelujen tavoitteena on tukea kaikkien ikääntyneiden itsemääräämisoikeutta ja itsenäistä suoriutumista riippumatta heidän toimintakyvystään. Asumispalveluissa kyse on kotona asumisesta. Palvelu- ja hoitosuunnitelma – tärkeä asiakirja asukkaan saamasta palvelusta. Asukas maksaa saamistaan palveluista ja tämän lisäksi vuokran ja elinkustannuksensa.

4 Tehostettu palveluasuminen
Tehostettuun palveluasumiseen sisältyy YMPÄRIVUOROKAUTINEN PERUSTURVA: henkilökohtaisten tarpeiden mukainen hoito, apu, ohjaus ja tuki kodin henkilöstöltä - tarvittavat sairaanhoitopalvelut (mm. lääkehoidosta huolehtiminen) - saattohoitomahdollisuus asukkaan ja omaisen niin halutessa - henkilökohtaisesta päivittäishygieniasta ja puhtaudesta huolehtiminen, wc- käynneissä avustaminen tarpeen mukaan ympäri vuorokauden, tarvittava peseytymisapu - vaate- ja liinavaatehuollosta huolehtiminen, asuinympäristön siivouksesta huolehtiminen päivittäin, viikkosiivous ja vuosittainen suursiivous - geriatrin palvelut ATERIAT: aamiainen, lounas, päiväkahvi, päivällinen ja iltapala (ateriamaksu 330 €/kk, jonka kaupunki perii asiakkaalta) TURVAPALVELUMAKSU (kaupunki perii erillisen taulukon mukaan, katso s.8) henkilökohtaiset apuvälineet saa Tampereen apuvälinelainaamosta kotisairaala voi tarvittaessa käydä näissä yksiköissä, yksikön hoitava geriatri ja kotisairaalan lääkäri sopivat asian keskenään Geripoli: Rauhaniemen sairaalan poliklinikan palvelut (mm. jalkojenhoitajan ja haavahoitajan palvelut, kipsaukset, lastat)

5 Palveluasuminen PALVELUASUMISEEN SISÄLTYY
- tarvittava tuki, ohjaus ja neuvonta kaikkina päivinä - tarvittava päivittäisissä toiminnoissa avustaminen klo 7-22, henkilökohtaiset palvelujen sisällöt, määrä ja ajankohdat - tarvittavan lääkehuollon järjestäminen ja henkilökohtaisen lääkehoidon toteuttaminen - tarvittavat sairaanhoitopalvelut - avustaminen ja tuki asukkaan sekä kodin päivittäisen ympäristön siisteydessä mukaan lukien tarpeellinen liinavaate- ja vaatehuolto - kodin ylläpitosiivous kerran kuukaudessa, saunomispalvelu ja peseytymisapu - tukipalveluna turvapalvelu (kaupunki perii turvapalvelumaksun taulukon mukaan s,8). PALVELUASUMISEEN EI SISÄLLY - aterioita: asukas voi ostaa ateriat palvelutalosta palvelukeskuskortin hintaan tai palveluntuottajan määrittelemään hintaan. Ateriat voi ostaa myös muualta tai tehdä itse. - säännöllinen yöhoito (hoitajakutsulla saa kuitenkin avun myös yöllä) henkilökohtaiset apuvälineet saa apuvälinelainaamosta kotisairaala voi tarvittaessa käydä näissä yksiköissä, hoitavien lääkäreiden sovittava asia keskenään Geripoli: Rauhaniemen sairaalan poliklinikan palvelut (mm. geriatrin, jalkojenhoitajan ja haavahoitajan palvelut, muistitutkimukset, kipsaukset, lastat).

6 Asumispalvelumaksun perusteet
Asumispalvelumaksut, jotka kaupunki perii asiakkaalta lasketaan asiakkaan bruttotuloista (eläkkeet, hoitotuki, talletusten korot, ylimääräinen rintamalisä, metsän laskennallinen tuotto, vuokratulot vähennettynä yhtiövastikkeella, osinkotulot, sotavammalain mukainen huoltoeläke, vakuutusyhtiöitten maksama elinkorko, maataloustulo, osuus yhtymän tulosta esim. kuolinpesä, syytinki, liikenne-/tapaturmakorvaus) perustuvat lakiin sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/92) ja asetukseen sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (912/92). Maksujen määräämisessä noudatetaan kotona annettavan palvelun maksuperusteita Tampereen kaupunki perii hoidosta kotihoidon maksun (taulukko s.7) turvapalvelumaksun (taulukko s. 8) tehostetun palveluasumisen ateriamaksun (330€/kk) Turvapalvelu sisältää ympäristön turvallisuuteen teknologian keinoin saatavat apuvälineet: esim. tarvittaessa turvarannekkeen, hoitajakutsun, lukitut ovet, hoitajan valvonnan vuorokauden ympäri.

7 Jatkuvasti ja säännöllisesti kotona annettavan hoidon palvelumaksu 1.1.2014 alkaen
perheen jäsenten lukumäärä maksutto-muuden yläraja 1-4h/kk 5-10h/kk 11-20h/kk 21-40h/kk 41h tai yli/kk 1 563 8% 12,5% 20% 27% 35% tehostetussa palvelu-asumisessa aina tämä % 2 pariskunnat, kun muuttavat yhdessä samaan huoneistoon palvelutalossa 1039 15% 17% 22%

8 Turvapalvelumaksu Korvausluokka Bruttotulot/kk Euroa/kk 1.
17 2. €/kk 24 3. €/kk 32 4. 1864 €/kk ja yli 40

9 Asiakas maksaa itse vuokran ja muut asumismenot (mm. sähkö, vesi, kotivakuutus). Vuokran suuruus riippuu mm. asunnon koosta. lääkkeet (kelakorvaus, lisäkorvaus, kun omavastuu ylittää 610€ / v. 2014) hoitotarvikkeet (pois lukien asiakkaalle maksuttomat hoitotarvikejakelun piiriin kuuluvat tarvikkeet esim. vaipat, diabeteksen hoitoon liittyvät tarvikkeet) poliklinikka-, terveyskeskus- ja sairaalamaksut, lääkärissä käynnit. (Tehostettuun palveluasumiseen sisältyvät geriatrin palvelut, joista ei peritä maksua asiakkaalta.) muut henkilökohtaiset menot, kuten yleensäkin kotona asuvat, esimerkiksi vaatteet, puhelinkulut, matkat, kampaajan tai lehtien tilauksen palvelutaloilla on omia lisäpalveluhinnastoja niistä palveluista, joita asukas voi halutessaan ostaa ja jotka eivät kuulu kaupungin ostamaan palvelupakettiin.

10 Mitä tukia mahdollisuus hakea ja saada
KELA eläkkeensaajan asumistuki eläkkeensaajan hoitotuki (vuonna 2014 perushoitotuki 62,21€/kk, korotettu hoitotuki 154,86€/kk ja ylin hoitotuki 327,46€/kk) lääkekatto eli vuotuinen omavastuu ja sen täyttyminen (610 € vuonna 2014) muut kelakorvaukset, kuten muillakin kotona asuvilla, esim. yksityislääkäripalkkioista (silmälääkäri), matkakorvaukset. MUUT terveydenhuollon kustannuksien vuotuinen yläraja eli maksukatto (vuonna 2014 maksukatto 679 €) maksualennus tai maksuvapautus Tampereen kaupungin perimiin asumispalvelumaksuihin toimeentulotuki.

11 Maksualennus ja -vapautus asumispalveluissa
Maksuvara Tampereen kaupungin perimiin asiakasmaksuihin lasketaan nettotuloista toimeentulotukinormistoa apuna käyttäen. Tampereen kaupungin perimiin maksuihin (kotihoidon maksu, turvapalvelumaksu ja ateriamaksu) on mahdollista saada maksualennusta tai maksuvapautus. Maksualennusten ja ‑vapautusten yleisenä perusteena pidetään toimeentulotukinormeja. Kotihoidon maksuja alennettaessa sovelletaan toimeentulotukinormeja lievempiä periaatteita. Ikäihmisten palvelujen lautakunta on hyväksynyt noudatettavaksi lievemmän käytännön myös asumispalvelujen ja laitoshoidon asiakasmaksujen osalta. Maksualennusta ja - vapautusta haetaan vanhusasiamieheltä. Enintään 3400€ säästöt tai vastaavan suruinen huomioon otettava varallisuus eivät estä maksualennuksen saamista, jos asiakkaan säännölliset kuukausitulot ovat välttämättömiin menoihin nähden riittävän alhaiset alennuksen saamiseksi. Ikäihmisten palvelujen lautakunnan päätös , 36§ Ikäihmisten asumispalveluiden asiakasmaksujen maksuperusteiden muuttaminen. Ikäihmisten palvelujen lautakunnan päätös , 131§ Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksujen muuttaminen.

12 Toimeentulotuki asumispalveluissa
Toimeentulotuki on aina viimesijainen tuki ja sitä haetaan Koukkuniemen sosiaalityöntekijöiltä, kun ensin on haettu maksuvapautus tai maksualennus vanhusasiamieheltä. Maksualennus tai maksuvapautus on poistanut tarpeen säännölliseen toimeentulotukeen. Tilanne säännöllisen toimeentulotuen saajista tehostetussa palveluasumisessa maaliskuussa 2012: ei yhtään säännöllisen toimeentulotuen saajia eli sama tilanne kuin aiemminkin. Tilapäisiä toimeentulotuen saajia tehostetussa palveluasumisessa on ollut alkuvuodessa 6 henkilöä. Syitä tilapäisen (yksittäisiä kertoja, jolloin myönnetty toimeentulotukea) toimeentulotuen saantiin olivat: hammasremontti, muuttokulut, sairaalamaksut, ennen asumispalveluihin muuttoa olleet laskujen laiminlyönnit (ei ole osattu hoitaa raha-asioista). Eli samoja syitä, kuin muillakin kansalaisilla.

13 Arviolaskelma – malli tehostettuun palveluasumiseen hakeutuvalle
Bruttotulot (eli tulot ennen veroa) yhteensä:_______________________ Laskentakaava kotihoidon maksuun (yksinasuvalle) Bruttotulot___________ => __________ x 0,35 => kotihoidon maksuksi ____________€/kk Ateriamaksu 330€/kk Turvapalvelumaksu taulukosta__________ Tampereen kaupungin perimät maksut (kotihoidon maksu, ateria ja turva) yhteensä:____________ Vuokra___________ €/kk Lääkkeet__________€/kk (huom. muuttuu kun maksukatto täyttyy)

14 Esimerkkilaskelma tehostetussa palveluasumisessa asuvalle asukkaalle
Tehostetussa palveluasumisessa asukas, jolla palvelu- ja hoitosuunnitelmassa tunteja 67h/kk eli 35% taulukon mukaan. Bruttotulot 1300€/kk, josta määritellään asiakasmaksut (sisältää hoitotuen, mutta ei asumistukea, koska ei sitä ei oteta huomioon asiakasmaksuja määriteltäessä) Kotihoidon maksuksi tulee - (1300€/kk - 563€/kk) x 0,35 = 257,95€/kk - turvapalvelumaksu taulukon mukaan 24€/kk - kiinteä ateriamaksu 330€/kk Tampereen kaupungin perimät maksut yhteensä 611,95€/kk

15 Esimerkkilaskelma jatkuu
MAKSUVARALASKELMA Nettotulot: 1575 €/kk (1300€ + asumistuki 275€) Menot: -vuokra 550€/kk, sisältää veden ja sähkön -lääkkeet 66€/kk (Kelan maksukatto täyttynyt) -kotivakuutus 9€/kk (keskiarvo koko vuodelta) -perusosa 244,90€ -Tampereen kaupungin perimät maksut 611,95€/kk Menot yhteensä 1481,85 €/kk 1575 (nettotulot) –1481,85 (menot) = 93,15€/kk Esimerkissä maksualennusta ei myönnetä, koska asukkaalle jää perusosan lisäksi muuhun käyttöön 93,15 €/kk. Toimeentulotuen perusosa tehostetussa palveluasumisessa on alkaen 244,90 €/kk eli asukkaalle jää tätä enemmän. Perusosa on meno, jolla asukas kattaa esim. vaateista, puhelinlaskuista ja lehtien tilauksesta aiheutuvat menot.

16 Vanhainkotihoito Sisältö - asuminen - ympärivuorokautinen hoito
- ruoka - lääkkeet - hoitotarvikkeet - apuvälineet - lääkäripalveluita (geriatri, silmälääkäri) - kuljetukset lääkärin määräämiin hoitoihin - hammashoito.

17 Laitoshoidon maksuista
Pitkäaikaisessa laitoshoidossa (vanhainkodit, sairaalat) olevan henkilön laitoshoidon maksu määräytyy tulojen mukaan. Maksu voi olla enintään 85 % hoidossa olevan nettokuukausituloista, silloin kun laitoshoidossa on pienempituloinen puoliso, molemmat puolisot tai yksinäinen ihminen. Jos laitoshoidossa suurempituloinen puoliso, hoitomaksu on enintään 42,5 % puolisoiden yhteenlasketuista nettotuloista. Asiakkaan henkilökohtaiseen käyttöön on kuitenkin jäätävä kuukausittain vähintään 105€ (pitkäaikaisen laitoshoidon käyttövara alkaen). Asiakkaalla on mahdollisuus hakea ja saada KELAsta eläkkeensaajan hoitotukea. Asiakasmaksut perustuvat sosiaali- terveydenhuollon asiakasmaksuista annettuun lakiin (734/92) ja asetukseen (912/92). Esimerkki maksun määräytymisestä Nettotulot: 1200€/kk (ei sisällä asumistukea, sisältää korotetun hoitotuen). Pitkäaikaishoidon maksu: 1200€/kk x 0,85= 1020€/kk. Asiakkaalle jää omaan käyttöön 180€/kk.

18 Keskimääräiset tulot ja maksut tehostetussa palveluasumisessa
Tiedot pegasos -potilastietojärjestelmästä toukokuulta 2012 tehostetussa palveluasumisessa olevista asukkaista Keskimääräinen bruttotulo 1812,22 €/kk (sisältää ne tulot, joiden perusteella kotihoidon maksu ja turvapalvelumaksu määräytyvät) Keskimääräinen nettotulo 1512,72 €/kk Keskimääräinen kotihoidon asiakasmaksu 392,48 €/kk jonka lisäksi on ateriamaksu sekä turvapalvelumaksu taulukosta tulojen mukaan.

19 Keskimääräiset tulot ja maksu vanhainkoti-hoidossa
Tiedot pegasos -potilastietojärjestelmästä toukokuulta 2012 vanhainkotihoidossa olevista asukkaista Keskimääräinen nettotulo 1426,46 €/kk (sisältää ne tulot, joiden perusteella laitoshoidon maksu määräytyy) Bruttotuloja ei Pegasoksesta saatavilla Keskimääräinen laitoshoidon maksu vanhainkotihoidossa 1103,60 €/kk

20 Tehostetun palveluasumisen. maksuvaralaskelmaesimerkkejä,
Tehostetun palveluasumisen maksuvaralaskelmaesimerkkejä, kun tuloina vain kansaneläke Maksuvaralaskelma tehdään silloin, kun asiakkaan rahat eivät riitä välttämättömiin menoihin.

21 Maksuvaralaskelmaesimerkki 1
Esimerkki on laskettu yksin asuvalle henkilölle. Esimerkkilaskelmassa brutto- ja nettotuloina on käytetty samoja lukuja. Perusosa tehostetussa palveluasumisessa on 244,90 €/kk (vuonna 2014). Tulot (brutto) - kansaneläke 633,91 €/kk - takuueläke 109,47 €/kk - eläkkeensaajan hoitotuki 154,46 €/kk (korotettu hoitotuki) TULOT YHTEENSÄ 897,84 €/kk. Tästä summasta (eli bruttotulosta) määräytyy Tampereen kaupungin perimät asiakasmaksut. Maksuvaraa laskettaessa tuloksi huomioidaan lisäksi asumistuki 366,47 €/kk.

22 Maksuvaralaskelmaesimerkki 1 jatkuu
NETTOTULOT 1264,31 €/kk (sisältää eläkkeet, hoitotuen ja asumistuen) Menot - vuokra (sis. sähkö ja vesi) 550 €/kk - reseptilääkkeet 70 €/kk - kotihoidon maksu 117,19 €/kk - turvapalvelumaksu 17 €/kk (taulukosta s. 8) - ateriamaksu €/kk (kiinteä) - perusosa 244,90 €/kk MENOT YHTEENSÄ 1329,09 €/kk 1264,31 (nettotulot) – 1329,09 (menot) = - 64,78 Asiakkaalle jää 64,78 euroa alle perusosan (244,90 €/kk), joten hänelle myönnetään tämän verran (64,78 €/kk) alennusta Tampereen kaupungin perimiin asumispalvelun asiakasmaksuihin. Näin asiakkaalle jää omaan käyttöön perusosan verran rahaa.

23 Maksuvaralaskelmaesimerkki 2
Esimerkki on laskettu yksin asuvalle henkilölle. Esimerkkilaskelmassa brutto- ja nettotuloina on käytetty samoja lukuja. Tulot (brutto) - kansaneläke 794,38 €/kk - eläkkeensaajan hoitotuki 327,46 €/kk (ylin hoitotuki) TULOT YHTEENSÄ 1121,84 €/kk Tästä summasta (eli bruttotulosta) määräytyy Tampereen kaupungin perimät asiakasmaksut. Maksuvaraa laskettaessa tuloksi huomioidaan lisäksi asumistuki 290,32 €/kk.

24 Maksuvaralaskelmaesimerkki 2 jatkuu:
NETTOTULOT 1412,16 €/kk (sisältää asumistuen, hoitotuen ja eläkkeet) Menot - vuokra (sis. vesi ja sähkö) 550 €/kk - lääkkeet 65 €/kk - kotihoidon maksu 195,59 €/kk - turvapalvelumaksu 24 €/kk (taulukosta s. 8) - ateriamaksu €/kk (kiinteä) - perusosa 244,90 €/kk MENOT YHTEENSÄ 1409,49 €/kk 1412,16 (nettotulot) – 1409,49 (menot) = 2,67 Asiakkaalle jää 2,67 €/kk euroa yli perusosan (244,90 €/kk), joten hänelle ei myönnetä alennusta Tampereen kaupungin perimiin asumispalvelun asiakasmaksuihin. Esimerkissä asiakkaalle jää omaan käyttöön perusosan 244,90 € lisäksi 2,67 € verran rahaa eli yhteensä 247,57 €/kk.

25 Lisätietoa: palvelu- ja neuvontapiste
asiakasmaksut asuminen palveluseteli


Lataa ppt "Tampereen kaupunki, Tilaajayksikkö Ikäihmisten palvelut"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google