Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ammattitaitovalmennus - oppilaitoksen ja yrityksen välinen yhteistyö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ammattitaitovalmennus - oppilaitoksen ja yrityksen välinen yhteistyö"— Esityksen transkriptio:

1 Ammattitaitovalmennus - oppilaitoksen ja yrityksen välinen yhteistyö
Petra Savolainen

2 Kuopiossa yhteistyössä
Ravintola Kummisetä Ravintola Musta Lammas Ravintola Intro Ravintola OS

3 Sijaitsee historiallisessa kiinteistössä Kuopion keskustassa.
Toiminut jo 22 vuotta yhtenä merkittävänä ruoka- ja seurusteluravintolana kuopiolaisten keskuudessa ja on saavuttanut oman asiakaskuntansa vuosien myötä. Asiakkaana ovat kaupunkilaiset aikuiset ja yritysasiakkaat, jotka pitävät välittömästä ilmapiiristä ja arvostavat laadukasta tuotetarjontaa ja palvelua. Tuotetarjonta keskittyy tasokkaisiin A la carte – annoksiin ja laatujuomiin sekä viikonloppuisin elävään musiikkiin. Asiakaspaikkoja talvella 300 ja kesällä 450 (kesäterassi).

4 Työssäoppiminen / työssäoppimispaikat sovitaan tukemaan valmennusta – opiskelijat ohjataan paikkoihin, joissa saa kokemusta ja varmuutta Kansainvälinen työssäoppiminen tukee erityisesti valmentautumisessa kansainvälisiin kisoihin (kielitaito, toimiminen monikulttuurisessa ympäristössä)

5 Työssäoppimisjakson aikana ennen kaikkea työskentelyvarmuus kasvaa, asiakaspalvelun perustaidot kehittyvät koko ajan paremmin kuin koulun valmennuksessa – kilpailija saa varmuutta Työssäoppimispaikka sitoutuu valmennukseen – osa-alueet sovitaan valmennussuunnitelmassa Opiskelija edustaa kilpailuissa oppilaitoksen lisäksi myös työssäoppimispaikkaansa, joka saa näkyvyyttä Yrityksellä hyvä mahdollisuus rekrytointiin - Tavoitteena saada huippuosaaja omaan yritykseen Yrittäjälle hyötyä, että oma toiminta kehittyy, valmennettava lisää osaamisen tasoa kun ohjauksessa siihen panostetaan

6 Tarjoilijoiden valmennuksen keskeiset osa-alueet
Valmennuksen tavoitteet Valmennuksen sisältö Ohjaaminen ja valmentaminen Taitojen opettaminen Valmennustyöpaikat Valmennuksen seuranta ja arviointi Lähteenä käytetty: HAMK – Skills Trainers’ Academy / Heikki Saarinen

7 Yrityksen henkilökunta
Kilpailutoimintaan perehdyttäminen, innostaminen, kannustaminen => sitoutuneisuus (saadaan halukkaat mukaan). Tutustuminen kilpailuihin – vierailut Taitajakilpailuissa. Perustaitojen harjoitteleminen / erikoistuminen. Pienempiä osatehtäviä. Laajempia kokonaisuuksia. Ymmärretään, että kilpailija työskentelee perusopintojen ohella. Työskentely käytännössä, erilaiset tilaisuudet – valmennustiimi mukana toteutuksessa.

8 Valmennuksen tavoitteet yrityksessä Nuoren huippuosaajan ominaisuudet
Stressinsietokyky (rauhallisuus, kylmähermoisuus) Pitkäjänteisyys (tarkkuus, keskittymiskyky, määrätietoisuus, huolellisuus) Kehityskyky (kädentaito, hahmotuskyky, ongelmanratkaisukyky, nopeus) Kilpailuhalu (kunnianhimo) Kiinnostus työhön Sosiaalisuus Ajankäytön hallinta (järjestelmällisyys) Itsetunto Ruohotie, P., Nokelainen, P. & Korpelainen, K Ammatillisen huippuosaamisen kehittymiseen vaikuttavat tekijät. Tapausesimerkkinä suomalaiset ammattitaidon maailmanmestaruuskilpailuihin osallistuvat ja valmentautuvat nuoret. Ammattikasvatuksen aikakauskirja 2/

9 Tarjoilijalaji kehittyy
Osallistujamäärä Taitajissa tarjoilijalajissa kasvanut. Osaamisten taso korkea – kilpailijoiden erot ovat todella pieniä. Kilpailutehtävien vaatimus/vaikeustaso on noussut / työelämälähtöisyys korostuu. Lajikuvaus on pysynyt samana (PT taso sääntöjen mukaan). Arviointi kehittynyt – työelämää kuunnellaan entistä enemmän ja yrityksen edustajat saavat olla mukana arvioinnin kehittämisessä. Toteutus on kehittynyt – tarjoilija oma laji.

10 Opintopolku huippuosaajaksi
Opintopolku huippuosaajaksi. ( + ammatillisen osaamisen yksilöllinen syventäminen) Miia Mitalisti, huipputarjoilija. Majoitus- ja ravitsemispalve-luissa toimiminen 20 ov À la carte- tarjoilu 10 ov Paikallisesti tarjottava tutkinnon osa10 ov, esim. huippuvalmennus (ammatillisessa peruskoulutuksessa) Tilaus- ja juhlatarjoilu 10 ov Asiakaspalvelu ja myynti 20 ov Annosruokien ja juomien tarjoilu 20 ov Yksilöllisesti syventävä tutkinnon osa (esim. tarjoilijan at:n tai baarimestarin eat:n osa) Miia on hyvin kilpailuhenkinen jo oman urheilutaustansa vuoksi ja innostuu herkästi kaikenlaisista kilpailuista, mutta erityisesti ammattitaitokilpailuista jo opintojensa alkuvaiheessa. Hän valitsee pakollisten tutkinnon osien lisäksi À la carte- tarjoilu, Tilaus- ja juhlatarjoilu ja Paikallisesti tarjottavan tutkinnon osan (vain ammatillisessa peruskoulutuksessa), jossa erityisesti harjoitellaan ja valmentaudutaan kilpailuja varten. Vapaasti valittavissa opinnoissa Miia haluaa suuntautua kansainvälisesti ja etsii sopivan työssäoppimispaikan huippuravintolasta ulkomailta. Koska Miia on erittäin kunnianhimoinen, hän haluaa käyttää kaikki mahdollisuudet hyväkseen ja valitsee vielä Yksilöllisesti syventävän tutkinnon osan, jotta huippuosaaminen entisestään jalostuisi! Suoritettava tutkinto: Hotelli-, ravintola- ja catering-alan perustutkinto Koulutusohjelma/Osaamisala: Asiakaspalvelun koulutusohjelma/osaamisala Koulutusmuoto: Ammatillisena peruskoulutuksena, näyttötutkintona Atto-opinnot 20 ov (ammatillisessa peruskoulutuksessa) Vapaasti valittavat 10 ov, esim. kansainvälinen vaihto (ammatillisessa peruskoulutuksessa)

11 Valmennus oppilaitoksessa
Useissa oppilaitoksissa valmennus toteutetaan omana opintojaksona (Ammatillinen valinnainen, Vapaasti valittavat). Oma valmennustiimi /valmennuksessa mukana yksi tai useampi opettaja. Opiskelijoita eri vuosikursseilta. Suunnitelmallisuus ja opiskelijoiden sitouttaminen.

12 Hyvä yritysyhteistyö Ollaan kiinnostuneita ja innostuneita alasta sekä valmennuksesta. Yrityksessä vahva ammattitaito: monipuolista sekä erikoisosaamista Kyky koordinoida ja ohjata toimintaa Joustavaa, yritys kykenee tarvittaessa vaihtamaan valmennustyyliä. Hyvät sosiaaliset taidot. Pitkäjänteistä ja kunnianhimoista. Henkilökunta seuraa aikaansa ja kehittää itseään ammatillisesti. Yritysvalmentajana kehittymisen halu. Ruohotie, P., Nokelainen, P. & Korpelainen, K Ammatillisen huippuosaamisen mallintaminen: Huippuosaajaksi kasvaminen ja kasvun edellytykset: laadullisen aineiston yhteenveto. Ammattikasvatuksen aikakauskirja 1/

13 Haasteita Kilpailijan innostus hiipuu – valuiko yrityksen panostama aika hukkaan? Valmennettava ei annakaan työpanostaan yritykselle. Henkilökunnan motivaatio laskee – koetaan ylimääräiseksi rasitteeksi. Aika on raha. Osaaminen ei riitä. Jääviys. Kokemuksia – eläviä esimerkkejä yritysyhteistyöstä?

14 “Kun syö kyllikseen, ajattelee sivistyneesti ja ihmeen hienosti monesta asiasta”
- Maria Jotuni-


Lataa ppt "Ammattitaitovalmennus - oppilaitoksen ja yrityksen välinen yhteistyö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google