Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? Jarmo Matala-aho

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? Jarmo Matala-aho"— Esityksen transkriptio:

1 Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? 18.2.11 Jarmo Matala-aho
Työn tekemisen tapa ja osaamistarpeet muutoksessa ”Ei passaa jäädä tuleen makaamaan” Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? Jarmo Matala-aho

2 Taloudellinen tiedotustoimisto
suomalaisen elinkeinoelämän viestintätoimisto vastaa elinkeinoelämän koulutus- ja uravalintoja tukevasta viestinnästä edistää koulujen ja yritysten yhteistyötä tuottaa aineistoja ja koulutusta opetuksen tueksi seuraa yritysten toimintaympäristössä ja nuorten asenteissa tapahtuvia muutoksia. kuuluu TAT-ryhmään, johon kuuluvat myös Finnfacts, Infor ja T-Media.

3

4

5 “Maailma jossa elämme tänään muuttuu noin neljä kertaa nopeammin kuin koulutuksemme”.
Mukaillen Dr.Willard 2040 2014 2015 2013 2012 2011

6 KEHITYSAALLOT MUOVAAVAT SUOMEA JA SEN TYÖELÄMÄÄ
Ikääntyminen – kehittyneissä maissa Kaupungistuminen Ilmastonmuutos, maailman kantokyky Teknologinen kehitys Talouden kansainvälistyminen, globalisaatio Verkostoituminen Nopeatahtisuus, monimutkaistuminen, jatkuva muutos EK:n Oivallus hanke

7 Henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2009, EK
Globalisaatio Tulevaisuuden kasvavat kielitaitotarpeet Henkilöstö- ja koulutustiedustelu 2009, EK Suomen viennin kasvu on voimakkainta idän suuntaan, jonne viedään tuotantolaitteita. Viennin kasvu voidaan turvata sillä, että suomalaisilla on hallinnassa idän kieliä.

8 Verkostoituminen Ekosysteemini? Flickr by lumaxart

9 Nopeatahtisuus, monimutkaistuminen, jatkuva muutos
Downshift?

10 Milloin harjoittelemme epävarmuuden sietoa?
Jatkuva muutos yrityksissä - epävarmuutta tulevasta - Yritysfuusiot - Uudet yhteistyökumppanit - Toimintatapojen muutokset - Työkalujen muutokset - Sisäinen muutos/kehitys - Uusia asiakasvaatimuksia Ja oppilaitoksissa? Yhteiskunnassa? Milloin harjoittelemme epävarmuuden sietoa?

11 ”Tulevaisuuden työ muistuttaa jazz-improvisaatiota.”
Professori Kirsti Lonka, Helsingin yliopisto. Esitys Grasping the Future -seminaarissa syksyllä 2009 Ks. ”Se ei ole täysin vapaata, vaan siihen kuuluu sääntöjä. Improvisoitu soitto ei perustu uuteen materiaaliin, vaan koostuu sävelkuluista, jotka esittäjä on opetellut etukäteen. Kun monta muusikkoa improvisoi, he tarkkailevat toisiaan ja saavat vihjeitä, mihin esitys on etenemässä.” fi.wikipedia muk.

12 Tulevaisuuden työ Yhä harvempia töitä tehdään yksin
Abstraktiotaso kasvaa. Työn tarkat nuotit puuttuvat Lopputulokseen voi päästä monella tavalla Työn sisällöt ja säännöt täytyy määritellä itse tai muiden kanssa Työ ei ole rutiinia vaan työtehtävien vaihtelevuus kasvaa

13 Osaamistarpeet muuttuvat, koska tavat tehdä työtä muuttuvat
Koulutus ja työelämään ohjaus? Nuotiton työ edellyttää erilaista osaamista ja koulutusta kuin sellainen, jolle selkeät ohjeet ovat olemassa.

14

15 Asenteet työtä kohtaan
Muutoksen hyväksyminen Rohkeus muuttaa vallitsevaa tilaa Työn kehittäminen: Voisiko tämän tehdä paremmin? Osaamisen jatkuva kehittäminen ja jalostaminen yhdessä Oppimistaidot Tiedon jakaminen Itseohjautuvuus Sisäinen yrittäjyys Työsuoritus: Miten viedään strategiaa eteenpäin omalla toiminnalla Asiakaspalvelija Yritys ei ole mitään ilman vaativaa asiakasta

16 Pystyvyysuskomus ja asenne rakentavat menestystä!

17 Uudet osaamistarpeet ovat haaste koulutusjärjestelmän kaikilla tasoilla
Tuetaanko ja edistetäänkö yhdessä tekemistä? Valmennetaanko työhön, josta puuttuvat selkeät nuotit? Se edellyttää erilaista osaamista, kuin työssä jossa selkeät ohjeet ovat olemassa Jotta koulutus valmentaisi paremmin siihen maailmaan ja niihin töihin, joita edellä on kuvattu, koulutuksen pitäisi tukea ja edistää yhdessä tekemistä. Koulutuksen pitäisi valmentaa ihmisiä huomattavasti enemmän alla olevaan maailmaan (”nuotittomat työt”) ja huomattavasti vähemmän ylempään, ns. ”vanhaan maailmaan” Koulutuksen pitäisi vahvistaa asennetta ja pystyvyysuskomusta, joita ”nuotittomissa töissä” tarvitaan. Oivalluksen jatkosta: Hyvät olosuhteet saavat ryhmät ja niiden jäsenet loistamaan. Viimeisessä vaiheessa keskitytään siihen, millainen on edistyksellinen oppimisympäristö? Millainen koulutus valmentaa työelämään 2020-luvulla? Oivalluksen loppuraportti näistä teemoista julkaistaan toukokuussa 2010. Ovatko oppimisympäristöt monipuolisia?

18

19 Verkostoituminen – yhteistä työtä
Ekosysteemit – uusia mahdollisuuksia Flickr by lumaxart

20

21

22 Globaalien markkinoiden kasvu ympäristöliiketoiminnan eri osa-alueilla
Lähde: Ronald Berger 2009 & EK 2010

23 Uskomuksemme, mielen mallimme? Koulutanko itseäni uuteen?
Millaisiin ajatuksiin, kokemuksiin perustuen ohjaamme itseämme, toisiamme? Uskomuksemme, mielen mallimme? Koulutanko itseäni uuteen?

24 Ansioluetteloni? By Tom Peters, Hullut ajat vaativat hulluja organisaatioita
Mitä oikein teen, työkseni, oikeasti? Mitä olen todella tehnyt? Kuka asiakkaistani/yhteistyökumppaneistani on valmis todistamaan sen? Mitä todisteita on siitä, että taitoni ovat ajanmukaiset? Keitä uusia ihmisiä tunnen, kaukana oman yrityksen seinistä, joka voi auttaa minua tässä piukahkossa maailmassa? Näyttääkö vuoden lopun ansioluetteloni erilaiselta kuin viime vuonna?

25 Millä ihminen menestyy tulevaisuuden työmarkkinoilla
Millä ihminen menestyy tulevaisuuden työmarkkinoilla? …ajatuksia, asenteita Tieto, osaaminen ja liikkuvuus kilpailukykymme avaintekijöitä Työpaikka hetkellinen ilmentymä työmarkkinakelpoisuudesta Dynaaminen talous luo uusia työpaikkoja, ei konservoi vanhoja Leif Fagernäs, Prima-päivät Yksilön turvana varmuus omasta osaamisesta ” käden iskua” auttaa Oman vastuun tiedostaminen osaamisen ylläpitämisestä Moderni modulaarinen ammatillinen koulutus tukee Epävarmuuden kohtaaminen ”elämisen taitona”

26 KIITOS jarmo.matala-aho@tat.fi 040 455 2310 VERTAILUKOHTINA OLIVAT
KOULUTUS TERVEYS ELÄMÄNLAATU TALOUDEN VIREYS POLIITTISET OLOT


Lataa ppt "Tulevaisuuden työtaidot – näillä pärjää? Jarmo Matala-aho"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google