Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko"— Esityksen transkriptio:

1 Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko
Kemia liiketalous 1ov Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko

2 Kurssin sisältö ja tavoitteet
Joka päivä markkinoille tulee uusia tuotteita sekä erilaisia materiaaleja, jotka ovat kestävämpiä ja ympäristöystävällisempiä, usein OLET kuulut ,että KEMIA ON KAIKKIALLA –katso video Kurssin tarkoituksena on autaa ymmärtämään yllä mainitun asioiden merkitystä sekä tuoda esille, että kemia on osa arkipäiväämme, siksi opiskeltavat asiat kytketään tuttuihin käytännön tilanteisiin. Tuleville liiketalouden ja tietotekniikan alan työtekijöille on olennaista tieto eri materiaalien ominaisuuksista ,niiden valmistamisesta ja tulevaisuuden haasteista.

3 Ohjeet opiskelijalle Onnea omapolun opiskeluun!
Etsi tarvittavat tiedot Internetistä tai muusta opetusmateriaalista Työstä asiat ja aiheet dioissa ja tee niistä sopiva kokonaisuus (esim.PowerPoint ) Tee lisäksi tehtäviä kurssin lopussa Muista, että tiedon hankinta on oppimisprosessi !!! Etsi ja valitse tiedot harkitusti ja asianmukaisesti Tekstin lisäksi käyttä kuvia, animaatioita asian tukemiseksi Jotkut diat ovat informatiivisia, esim 5,7,11,13,19,23 - oppi sisältö, katso linkit Onnea omapolun opiskeluun!

4 Mikä on atomi. http://opettajatv. yle
Tehtävä 1 Atomin rakenne Lue ja vastaa kysymyksiin Tee harjoituksia 1-3 osoitteessa

5 Aineiden jako eri ryhmiin http://www. edu. helsinki

6 Tehtävä 2 Mitkä seuraavista aineista ovat a)alkuaineita, b) kemiallisia yhdisteitä, c) seoksia
hiilidioksidi CO2 pakokaasu CO metalliromu vesi H2O suola NaCl kupari hiekka bensiini

7 http://opettajatv. yle

8 Tehtävä 3 - Alkuaineet http://www2. hs
Mitkä ovat metallien puolimetallien epämetallien ominaisuuksia? katso video Etsi tiedot tärkeimmistä alkuaineista ja niiden ominaisuuksista Esim: rauta, tyyppi, happi, hiili, kupari, uraani, vety

9 Tehtävä 4 Kemiallinen reaktio - palaminen
Mitä on palaminen ? Paloturvallisuus –miten toimit tulipalon sattuessa? Luokittele erilaisia sammutusvälineitä Selvitä auton katalysaattorin toiminta Miksi teiden suolausta kannattaisi vähentää? Mitkä ovat ”inhibiittorit” ja mihin niitä käytetään?

10 Tehtävä 5 – vesi ainutlaatuinen aine
0. Katso video 1.Perustele miksi vesi  on erikoisasemassa  kaikkien muiden yhdisteiden joukossa? 3.Millaisiä  erikoisominaisuuksia sillä on ? 4. Kuinka vesi puhdistetaan vedenpuhdistuslaitoksessa? 6. Mistä alkuaineista vesimolekyyli koostuu ? 7.Keksi mahdollisimman monta asiaa/toimintoa, joissa käytät vettä viikoittain ? 8. Mitä on piilovesi ?

11

12 Orgaaniset yhdisteet http://www2.edu.fi/etalukio/kursseja/kemia1/page.php?orgyhdisteet
Katso video tai etsi Internetistä tiedot Nikotiini C10H14N2 Vastaa sitten; Mitkä ovat orgaaniset aineet ? Niiden yleiset ominaisuudet?

13 Fotosynteesi https://www.youtube.com/watch?v=yM8a2uBA5ok

14 Tehtävä 6 - esittele hiilen kierto Suomalaisessa talousmetsässä

15 Tehtävä 7- Elintarvikkeiden kemia http://www. helsinki
Miksi elintarvikkeita pitää valvoa? Mitä on lisäaine? E-koodi? Mikä niiden tehtävä on? Anna esimerkit ympäristömyrkyistä Mikä erottaa luomutuotteen tavallisesta tuotteesta? Millaisia luomumerkkejä on olemassa? Miten valvotaan luomutuotteiden tuotantoa? Mitkä ovat Tullilaboratorion tehtävät?

16 Tehtävä 8- Tuotetietous 1
Tehtävä 8- Tuotetietous 1.Tutustu johonkin elintarvikepakkaukseen, etsi siitä kaikki vaaditut pakkausmerkinnät 2.Milloin käytetään merkintää ”viimeinen käyttöpäivä” ja milloin merkintää ”parasta ennen”? 3.Mitkä ovat viranomaisten valvomia ympäristömerkkejä ja mitä ne tuotteista kertovat? 4.Mitkä tuotteet merkitään energiamerkillä? Mitä asioita siitä selviää? 5.Mitä merkintä CE kertoo tuotteesta?

17 Polymeerit ja muovit Tehtävä 9 DNA on biopolymeeri
1.Mitä ovat polymeerit?  2.Esittele polymeerin rakenne sekä luokittelu 3.Polymeerien ominaisuuksia 4.Muovi –mistä tehdään? jakelu? 5. Muovien ominaisuuksia 6.Muovien käyttö 7.Kumi – mistä tehdään? ominaisuuksia? käyttö? 7.Muovit ja polymeerit elektroniikassa /omalla alalla  hyödyllisiä linkkejä   sekä google.fi kuvasto

18 Tehtävä 10 - Jätteiden lajittelu ja keräys http://www. helsinki
1.Kuinka jätteiden esilajittelu tulee tehdä?  2.Kuinka "Ekorosk" huolehtii jätteistä?  3.Selvittele ongelmajätteiden syntyä kotona (millaisia ?).  4.Millaiaia tyypillisiä jätteitä syntyy omalla toimialallasi? 5. Kuinka huolehdit työturvallisuudesta ongelmajätehuollossa?

19 Tuotteen ekologisuus

20 Tee lyhyt esitelemä aiheesta ”Valitaan ekologisia ja reiluja tuotteita”

21 Nokia -puhelimen raaka-aineet
Matkapuhelimen valmistus kuormittaa ympäristöä Kännykät aiheuttavat yhä suuremman jäteongelman Mikä vinkit voi antaa EKO- ostajalle?

22 Tehtävä 11 http://wwf.fi/yritykset/greenoffice/mika-green-office/
Mikä on toimistolle tarkoitettu Green Office ohjelma?

23 Katso ja kuuntele http://www.youtube.com/watch?v=Z492NKa1tqo

24 Kiitos  olit ahkera – kurssi on valmis
Tarkista Korjaa Lisää jotakin tarvittaessa


Lataa ppt "Tekijä: lehtori Zofia Bazia - Hietikko"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google