Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KOULUTUSAINEISTO: HENKILÖTURVALLISUUS RÄJÄHDYSVAARALLISESSA TYÖYMPÄRISTÖSSÄ Kuvat materiaaliin on saatu hankkeen osallistuvilta yrityksiltä (Borealis.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KOULUTUSAINEISTO: HENKILÖTURVALLISUUS RÄJÄHDYSVAARALLISESSA TYÖYMPÄRISTÖSSÄ Kuvat materiaaliin on saatu hankkeen osallistuvilta yrityksiltä (Borealis."— Esityksen transkriptio:

1 KOULUTUSAINEISTO: HENKILÖTURVALLISUUS RÄJÄHDYSVAARALLISESSA TYÖYMPÄRISTÖSSÄ
Kuvat materiaaliin on saatu hankkeen osallistuvilta yrityksiltä (Borealis Polymers Oy, Centaurea Oy, EURENCO Vihtavuori Oy, Oy Forcit Ab, Image Wear Oy, Kemira GrowHow Oyj, Kiilto Oy, Lindström Oy, Nammo Lapua Oy, Neste Oil Oyj sekä Raikka Oy). Kuvien käyttöoikeus rajoittuu tähän koulutusmateriaaliin.

2 HENKILÖTURVALLISUUS RÄJÄHDYSVAARALLISESSA TYÖYMPÄRISTÖSSÄ Sisältö
Johdanto 1. Turvallisuusjohtaminen Toiminta työkohteessa 3. Työkohde – tilat 4. Työkohde – koneet, laitteet 5. Työkohde – käsiteltävät ja varastoitavat aineet 6. Suojavaatteet ja varusteet 7. Työkohteessa käyvät henkilöt 8. Työkohteen vakituiset työtekijät Sanasto Kuvat materiaaliin on saatu hankkeen osallistuvilta yrityksiltä (Borealis Polymers Oy, Centaurea Oy, EURENCO Vihtavuori Oy, Oy Forcit Ab, Image Wear Oy, Kemira GrowHow Oyj, Kiilto Oy, Lindström Oy, Nammo Lapua Oy, Neste Oil Oyj sekä Raikka Oy). Kuvien käyttöoikeus rajoittuu tähän koulutusmateriaaliin.

3 JOHDANTO Sisältö Tausta HenRI-koulutusmateriaali
Koulutusaineiston teemasta Mitä tekijöitä on otettava huomioon? HenRI-riskikartta Onnettomuus- ja vaaratilanne-esimerkkejä 1. Vetyräjähdys elintarviketehtaassa 2. Puupölyn syttyminen 3. Liuotinhöyryjen syttyminen viemäriverkostossa 4. Liuotinhöyryn syttyminen huonekalutehtaalla 5. Räjähdysmäinen palo maalaamolla 6. Räjähdysmäinen tulipalo lasikuituveneitä valmistavalla tehtaalla 7. Vaaratilanne räjähdetuotannossa Kuvat materiaaliin on saatu hankkeen osallistuvilta yrityksiltä (Borealis Polymers Oy, Centaurea Oy, EURENCO Vihtavuori Oy, Oy Forcit Ab, Image Wear Oy, Kemira GrowHow Oyj, Kiilto Oy, Lindström Oy, Nammo Lapua Oy, Neste Oil Oyj sekä Raikka Oy). Kuvien käyttöoikeus rajoittuu tähän koulutusmateriaaliin.

4 TAUSTA JOHDANTO Koulutusmateriaali on syntynyt vuosina 2006 – 2008 toteutetun ”Henkilöturvallisuus räjähdysvaarallisessa ympäristössä (HenRI)” - hankkeen tuloksena. Hankkeen tavoitteena oli parantaa räjähdysvaarallisissa työympäristöissä työskentelevien ihmisten turvallisuutta ja heidän edellytyksiään toimia aiheuttamatta räjähdystä. kehittää yritysten käyttöön toimintamalli ja koulutusaineistoa tämän tavoitteen saavuttamiseksi. HenRI-hanke toteutettiin VTT:n, Työsuojelurahaston, Sosiaali- ja terveysministeriön, Työterveyslaitoksen sekä Tampereen teknillisen yliopiston sekä hankkeessa mukana olevien yritysten yhteistyönä. Yritykset edustivat kemian-, petrokemian- ja räjähdeteollisuuden yrityksiä sekä Ex-tiloissa käytettävien valaisimien ja suoja-asujen valmistajia ja huoltajia. Mukana hankkeessa olivat Borealis Polymers Oy, Centaurea Oy, EURENCO Vihtavuori Oy, Oy Forcit Ab, Image Wear Oy, Kemira GrowHow Oyj, Kiilto Oy, Lindström Oy, Nammo Lapua Oy, Neste Oil Oyj sekä Raikka Oy.

5 HENRI-KOULUTUSMATERIAALI
JOHDANTO Koulutusmateriaalin tavoitteena on antaa perustiedot siitä, miten räjähdysvaara tulee ottaa huomioon miten tulee toimia, että henkilöturvallisuus ei vaarannu räjähdysvaarallisessa työympäristössä. Aineistoa voidaan käyttää mm. yrityksen omissa koulutuksissa (oman henkilökunnan ja alihankkijoiden perehdytyksessä, kertauskoulutuksessa jne) sekä itseopiskeluun ja asioiden kertaamiseen. Osa-alueet on pyritty tekemään itsenäisiksi kokonaisuuksiksi, jotta niitä voidaan käydä myös yksitellen läpi. Yritykset voivat muokata aineistoa omien tarpeidensa mukaisesti. Yrityksen kannattaa räätälöidä aineistoa sopimaan juuri omaan toimintaansa ja olosuhteisiinsa - lisätä esimerkkejä omasta toiminnasta, käytettävistä aineista, sattuneista varatilanteista jne. Aineiston julkisessa esittämisessä toivotaan käytettävän viittausta alkuperäiseen materiaaliin. Kuvat materiaaliin on saatu hankkeen osallistuvilta yrityksiltä ja niiden käyttöoikeus rajoittuu tähän koulutusmateriaaliin.

6 KOULUTUSAINEISTON TEEMASTA
JOHDANTO Henkilöturvallisuudella tarkoitetaan ihmisten - niin työntekijöiden kuin asiakkaiden ja vierailijoidenkin - turvallisuuden, terveyden ja hyvinvoinnin varmistamista. Räjähdysvaarallisella työympäristöllä tarkoitetaan kaikkia työtiloja ja -paikkoja, joissa käytettävät, käsiteltävät tai varastoitavat aineet voivat ominaisuuksiensa tai olosuhteiden vuoksi aiheuttaa räjähdysvaaraa.

7 MITÄ TEKIJÖITÄ ON OTETTAVA HUOMIOON?
JOHDANTO Henkilöturvallisuuden varmistaminen räjähdys-vaarallisessa työympäristössä on monesta eri tekijästä muodostuva kokonaisuus. HenRI-riskikartta laadittiin hankkeeseen osallistuneiden tahojen yhteistyönä. HenRI-riskikartassa eri tekijöiden ryhmittely on sama kuin koulutusmateriaalissa: Turvallisuusjohtaminen Toiminta työkohteessa Työkohde: tilat Työkohde: koneet, laitteet, työkalut Työkohde: aineet Suojavaatteet ja -varusteet Työkohteessa käyvät henkilöt Työkohteen vakituiset työntekijät. Esimerkkien avulla on kuvattu sitä, että räjähdysvaara voi esiintyä hyvin monenlaisessa toiminnassa ja tilanteissa. Siksi myös keinot räjähdysvaaran selvittämiseen ja torjumiseen ja turvallisuuden varmistamiseen ovat moninaiset. HenRI- hankkeessa henkilöturvallisuuden varmistamista räjähdysvaarallisissa työympäistöissä on hahmotettu riskikartan avulla. Riskikarttaan on koottu asiakokonaisuuksia ja tekijöitä, joilla on merkitystä turvallisuuden kannalta. Erilaisissa kohteissa eri tekijät tietysti ovat merkitykseltään erilaisissa rooleissa.

8 HENRI-RISKIKARTTA JOHDANTO Turvallisuusjohtaminen on kokonaisvaltaista, niin lakisääteisen kuin omaehtoisen turvallisuuden hallintaa. Turvallisuusjohtamisessa yhdistyvät sekä käytettävien työmenetelmien ja toimintatapojen että ihmisten johtaminen. Turvallisuusjohtaminen sisältää ajatuksen jatkuvasta turvallisuuden ja terveellisyyden edistämisestä ja se pitää sisällään jatkuvan suunnittelun, toiminnan ja seurannan. Toiminta työkohteessa tarkastelee erilaisia prosessin ja toiminnan tilanteita. Räjähdysvaaran tarkastelun kannalta oleellisia ovat myös "erityistilanteet" kuten kunnossapito, siivoukset, huollot jne.

9 ONNETTOMUUS- JA VAARATILANNE-ESIMERKKEJÄ
JOHDANTO Esimerkkejä tapahtuneista onnettomuuksista ja vaaratilanteista löytyy mm. Turvatekniikan keskuksen (TUKES) ylläpitämästä VARO-rekisteristä . Esimerkeistä käy ilmi, että räjähdysvaara voi esiintyä hyvin monenlaisessa työssä ja toiminnassa.

10 1. VETYRÄJÄHDYS ELINTARVIKETEHTAASSA
JOHDANTO Elintarviketeollisuuden hydrauslaitoksella tapahtui vetyräjähdys, koska hydrausprosessi ei ollut turvallisessa tilassa reaktorin kunnossapitotöiden aloittamishetkellä. Yhtä neljästä reaktorista ei inertoitu typellä. Reaktoriin pääsi muodostumaan syttymiskelpoinen vety- ilmaseos viimeistään siinä vaiheessa, kun kunnossapitotyöntekijät avasivat reaktorin laippaa. Reaktoriin jäänyt vety räjähti, kun reaktorin sekoittajaa nostettiin ylös. Vety-ilmaseoksen syttymisen aiheutti todennäköisesti katalyytti, joka hehkuu kuivana, tai mahdollisesti mekaaninen kipinä. Räjähdys aiheutti palovammoja ja kuulovaurioita kunnossapidon ja tuotannon työntekijöille. Räjähdys aiheutti myös hydraussalin kevennetyn seinän rikkoutumisen. ONNETTOMUUSTUTKINNAN TIIVISTELMÄ (Lähde: VARO-rekisteri 3965) Onnettomuustapaus: Ksyloosin hydrauslaitoksella sattui vetyräjähdys kunnossapitotyön yhteydessä. Hydrausreaktoriin jäänyt vety räjähti, kun reaktorin sekoittajaa oltiin nostamassa ylös. Räjähdys aiheutti palovammoja ja kuulovaurioita kolmelle kunnossapitotyöntekijälle. Kuulovaurioita saivat myös kuusi muuta työntekijää, jotka työskentelivät reaktoritilassa. Räjähdys aiheutti hydraussalin kevennetyn seinän rikkoutumisen. Tapahtuma-aika: klo 11.55 Tapahtumapaikka: Elintarviketehdas Yhteenveto onnettomuustutkinnan tuloksista (syyt, seuraukset): Onnettomuus aiheutui ensisijaisesti siitä, että hydrausprosessi ei ollut turvallisessa tilassa reaktorin kunnossapitotöiden aloittamishetkellä. Yksi neljästä reaktoritilan reaktorista jäi typettämättä. Korjaukseen menevän reaktorin typetystä ei ollut annettu tehtäväksi riittävän selkeästi ja yksilöidysti ennen huoltotyön aloittamista. Työnjohtaja ei ollut paikalla, kun korjattavan reaktorin kunnossapitovalmisteluja ja typetyksiä suoritettiin. Lisäksi työnjohtaja teki virhearvion reaktorien typetystilanteesta ennen kunnossapitotöiden aloittamislupaa. Reaktoriin pääsi muodostumaan syttymiskelpoinen vety-ilmaseos viimeistään siinä vaiheessa, kun kunnossapitotyöntekijät avasivat reaktorin laippaa. Vety-ilmaseoksen syttymisen aiheutti todennäköisesti Raney-nikkeli–katalyytti, joka hehkuu kuivana, tai mahdollisesti mekaaninen kipinä. TUKESin tutkijaryhmä katsoo onnettomuuden aiheutuneen pääosin inhimillisten virheiden sekä yhtiön johtamismenettelyissä esiintyneiden puutteiden seurauksena. Tällaisia olivat mm. puutteet vuorojen tehtävänannossa, työlupakäytännössä sekä turvallisuuden kannalta oleellisten työvaiheiden seurannassa ja varmistamisessa. Myös kriittisten työvaiheiden ohjeistus havaittiin joiltakin osin olevan liian yleisellä tasolla. Onnettomuuden syntyyn vaikutti lisäksi vuorojen välinen epäselvä tiedonkulku.

11 2. PUUPÖLYN SYTTYMINEN JOHDANTO Puutuotteita valmistavan yrityksen sähkö-kaapissa tapahtui oikosulku, jonka seurauksena sähkökaapin päälle kerääntynyt pölykerros syttyi. Lähistöllä ollut koneenkäyttäjä havaitsi palonalun, otti lähimmän käsisammuttimen ja riensi sammuttamaan paloa. Sammuttimesta purkautunut voimakas suihku puhalsi pölyt pölypilveksi, joka syttyi räjähdyksenomaisesti. Palo levisi hyvin nopeasti pölyisessä tuotantotilassa ja henkilökunta joutui poistumaan tiloista juosten päästäkseen turvaan. Lähde: If vahinkotiedote 2/2005 Lähde: If Vahinkotiedote 2/2005 Puutuotteita valmistavan yrityksen sähkökaapissa tapahtui oikosulku, jonka seurauksena sähkökaapin päälle kerääntynyt pölykerros syttyi. Lähistöllä ollut koneenkäyttäjä havaitsi palonalun, otti lähimmän käsisammuttimen ja riensi sammuttamaan paloa. Sammuttimesta purkautunut voimakas suihku puhalsi pölyt pölypilveksi, joka syttyi räjähdyksenomaisesti. Palo levisi hyvin nopeasti pölyisessä tuotantotilassa ja henkilökunta joutui poistumaan tiloista juosten päästäkseen turvaan.

12 3. LIUOTINHÖYRYJEN SYTTYMINEN VIEMÄRIVERKOSTOSSA
JOHDANTO 3. LIUOTINHÖYRYJEN SYTTYMINEN VIEMÄRIVERKOSTOSSA Rivitalotyömaalla tapahtui räjähdys, kun pesutiloissa käytettävästä mattoliimasta höyrystyvää tolueenia pääsi viemäriputken kautta naapurihuoneistoon. Naapurihuoneiston pesutiloissa käytetty nestekaasulämmitin (muovimaton lämmittäminen muotoilua varten) sytytti yhteisessä viemäriputkistossa olevan tolueenihöyryn. Tulipalo saatiin nopeasti tukahdutettua, seurauksena oli lähinnä savuvahinkoja. Tapahtuman kuvaus (Lähde: VARO-rekisteri 38) Rivitalorakennustyömaan sauna- ja pesutiloissa levitettiin toisessa huoneistossa kontaktiliimaa lattialle muovimaton laittoa varten ja vastaavassa huoneistossa seinän takana, jonne matto oli jo laitettu, ryhtyi toinen mattomies muovailemaan mattoa viemäriputken ympärille apunaan nestekaasulämmitin. Lattiakaivot ja wc-putket oli molemmissa huoneistoissa peittämättä. Kontaktiliiman liuottimena oleva tolueeni höyrystyi liiman levittämisen jälkeen ja valui ilmaa raskaampana viemäriputkistoon. Tällöin naapurihuoneistossa nestekaasulämmittimen liekki sytytti yhteisessä putkistossa olevan tolueenihöyryn. Seurasi räjähdys, liimapalo ja paljon savua. Mattomiehet sulkivat välittömästi ovet, ikkunat ja ilmanvaihtoaukot, mikä rajoitti vahinkoja, sillä palamista ylläpitävä happi kului näin nopeasti loppuun. Palokunta kävi varmistamassa tilanteen. Perussyy tapahtumalle Nestekaasulämmitin sytytti liimahöyryt. Ohjeet Välttää avotulen pitämistä liimahöyryjen tai liimatyömaan läheisyydessä. Viemäriaukkojen sulkeminen ennen muovattavan maton kuumentamista.

13 4. LIUOTINHÖYRYN SYTTYMINEN HUONEKALUTEHTAALLA
JOHDANTO Huonekalutehtaan lakkaamolla oli ainakin koko onnettomuuspäivän ajan ruiskutettu tinneriohenteista selluloosalakkaa yhteensä n. 30 litraa, josta oli jäljellä 2 litraa työpäivän päättyessä. Lakkaajan lopettaessa työnsä toinen henkilö pysäytti lisätuulettimen vetämällä pistokkeen pois pistorasiasta. Pistorasiassa syntynyt kipinä sytytti kaasuuntuneen liuottimen. Palosta aiheutui aineellisia vahinkoja. Paloviranomaisille oli vakuutettu, että huonekalutehtaalla käytetään ainoastaan vesiohenteisia lakkoja. Tehtaan tiloja (ilmanvaihdon riittävyys) ja laitteita (sähkölaitteiden soveltuvuus EX-tiloihin) ei ollut tarkasteltu palavien nesteiden käyttöä ajatellen. Tapahtuman kuvaus (Lähde VARO-rekisteri 31) Huonekalutehtaalla oli paloviranomaisten tarkastuksen aikana vakuutettu käytettävän ainoastaan vesiohenteisia lakkoja ja tehtaan tiloja ei oltu katsastettu palavien nesteiden käyttöä varten. Tehtaan lakkaamolla oli ainakin koko onnettomuuspäivän ajan ruiskutettu tinneriohenteista selluloosalakkaa yhteensä n. 30 litraa, josta oli jäljellä 2 litraa työpäivän päättyessä. Tällöin lakkaaja lopetti työnsä ja eräs toinen henkilö pysäytti lisätuulettimen vetämällä pistokkeen pois pistorasiasta. Pistorasiassa syntynyt kipinä sytytti kaasuuntuneen liuottimen. Tuli levisi lakkaamosta viereiseen työkaluja tarvikevarastoon, joka tuhoutui siellä olleine huonekaluineen ja puolivalmisteineen yhdessä puisen lakkaamorakennuksen kanssa. Lakkaamon sähköasennukset olivat suojaamattomat ja ilmastointi oli puutteellinen. Perussyy tapahtumalle Liuotinohenteisten lakkojen käyttö tiloissa, jotka oli hyväksytty vain vesiohenteisille lakoille. Ohjeet Siirtyminen vesiohenteisiin lakkoihin tai tilojen rakentaminen ja katsastuttaminen palavien nesteiden käyttöä varten.

14 5. RÄJÄHDYSMÄINEN PALO MAALAAMOLLA
JOHDANTO 5. RÄJÄHDYSMÄINEN PALO MAALAAMOLLA Maalaamon puhdistusyksikössä syttyi räjähdysmäinen tulipalo, kun liuotinpohjaiset maalikokkareet kuumenivat itsesyttymislämpötilaansa ja sytyttivät tilassa olleen maalin liuotinhöyryt. Edellisenä päivänä maalatut tynnyrit oli sinkopuhallettu. Poistoilman puhdistusyksikköön oli kertynyt maalijätettä, josta oli vielä irronnut liuotinhöyryjä. Pienessä suljetussa ympäristössä maalista kuivuessa haihtunut liuotin oli muodostanut syttymiskelpoisen ilmaseoksen, jonka maalin kuivumisreaktion aiheuttama kuumeneminen oli sytyttänyt. Pelastuslaitos sai tiedon tulipalosta automaattisen hälytyslaitteen ilmoittamana. Palokunta sai saavuttuaan tilanteen nopeasti hallintaa, eikä palo levinnyt palo-osastonsa ulkopuolelle. Tapahtuman kuvaus (Lähde: VARO-rekisteri 4035) Tynnyrimaalaamon puhdistusyksikössä syttyi räjähdysmäinen tulipalo, kun liuotinpohjaiset maalikokkareet kuumenivat itsesyttymislämpötilaansa ja sytyttivät tilassa olleen maalin liuotinhöyryt. Edellisenä päivänä maalatut tynnyrit olivat sinkopuhallettu. Poistoilman puhdistusyksikköön oli kertynyt maalijätettä, josta oli vielä irronnut liuotinhöyryjä. Pienessä suljetussa ympäristössä maalista kuivaessa irronnut liuotinaine oli muodostanut syttymiskelpoisen ilmaseoksen, jonka maalin kuivumisreaktion aiheuttama kuumeneminen oli sytyttänyt. Pelastuslaitos sai tiedon tulipalosta automaattisen hälytyslaitteen ilmoittamana. Palokunta sai saavuttuaan tilanteen nopeasti hallintaa, eikä palo levinnyt palo-osastonsa ulkopuolelle. Tapahtuman perussyy Liuotin maalilla, jolla on itsesyttymisominaisuus, on kehittänyt tilaan syttymiskelpoisen ilmaseoksen, jonka kuumentuneet maalipaakut ovat sytyttäneet.

15 6. RÄJÄHDYSMÄINEN TULIPALO LASIKUITUVENEITÄ VALMISTAVALLA TEHTAALLA
JOHDANTO 6. RÄJÄHDYSMÄINEN TULIPALO LASIKUITUVENEITÄ VALMISTAVALLA TEHTAALLA Lasikuituveneitä valmistavan yrityksen teollisuushallissa työskentelevä työntekijä pesi laminoinnissa tarvittavia työvälineitä tavanomaisella tavalla asetonilla. Tällöin asetonia ja hartsijätettä sisältänyt ämpäri syttyi tuleen. Yrityksistään huolimatta työntekijä ei saanut paloa sammumaan, vaan se levisi lattialle ja edelleen työntekijän haalareihin ja rakennuksen seiniin. Pelastuslaitos tuli paikalle, mutta voimakkaasti etenevää paloa ei saatu hallintaan. Työntekijä sai palovammoja ja koko tuotantohalli tuhoutui. Hallissa oli kymmenkunta venettä. Palo alkoi hartsiintuneiden telojen puhdistamiseen käytettävästä ämpäristä, jossa jätteet olivat ilmeisesti syttyneet itsestään. Lähde: TUKES-julkaisu 3/2007 :Toimialan onnettomuudet 2006 Räjähdysmäinen tulipalo lasikuituveneitä valmistavalla tehtaalla (Lähde: TUKES-julkaisu 3/2007 :Toimialan onnettomuudet 2006) Lasikuituveneitä valmistavan yrityksen teollisuushallissa työskentelevä työntekijä pesi laminoinnissa tarvittavia työvälineitä tavanomaisella tavalla asetonilla. Tällöin asetonia ja hartsijätettä sisältänyt ämpäri syttyi tuleen. Työntekijä yritti ensin sammuttaa ämpäriä käsin, ja yritti myös siirtää palon lähellä olleen asetonitynnyrin sivuun palosta. Palo levisi kuitenkin myös lattialle, jolloin hän rupesi polkemaan jaloillaan paloa. Palo levisi miehen haalareihin ja rakennuksen seiniin, jolloin hänen ja muiden työntekijöiden oli paettava ulos. Rakennuksessa oli syttymishetkellä kahdeksan henkilöä ja sen ulkopuolella kaksi. Pelastuslaitos tuli paikalle, mutta voimakkaasti etenevää paloa ei saatu hallintaan, vaan koko tuotantohalli tuhoutui. Hallissa oli kymmenkunta venettä. Palaneen hallin vieressä oleva hartsikontti saatiin kauhakuormaajalla siirrettyä kauemmaksi. Työntekijä sai lieviä palovammoja jalkoihin ja käsiin. Tuotantohalli tuhoutui kokonaan. Onnettomuuden syy: Palo oli syttynyt asetonitynnyrin vieressä olleesta ämpäristä. Ämpäriä käytetään mm. hartsiintuneiden telojen puhdistamiseen. Jätteet olivat ilmeisesti syttyneet itsestään.

16 7. VAARATILANNE RÄJÄHDETUOTANNOSSA
JOHDANTO Sähkömiehelle oli annettu tulityölupa räjähteitä sisältäneeseen tilaan. Tila oli tyhjennetty räjähteistä puoli tuntia aikaisemmin, mutta ennen tulitöiden aloittamista joku oli ehtinyt tuoda tilaan räjähteitä. Tiedotus tulitöistä ja tilan tyhjentämisestä oli ollut puutteellinen.

17 1.TURVALLISUUSJOHTAMINEN Sisältö
Turvallisuusjohtamisen yleiset periaatteet Mikä räjähdysvaarallisten tilojen turvallisuuden johtamisessa on kaikkein tärkeintä Turvallisuusjohtaminen Hyvän turvallisuuden johtamisen elementit räjähdysvaarallisissa tiloissa Työn ja työkohteen riskinarviointi Pohdintatehtävä Turvallisuusjohtamiseen liittyvä lainsäädäntö ja standardit Lainsäädäntö 1 Lainsäädäntö 2 Turvallisuusjohtamisjärjestelmät ja -ohjelmat

18 1. TURVALLISUUS- JOHTAMINEN
MIKÄ RÄJÄHDYSVAARALLISTEN TILOJEN TURVALLISUUDEN JOHTAMISESSA ON KAIKKEIN TÄRKEINTÄ? Se, että kaikki räjähdysvaarallisessa tiloissa työskentelevät tekevät turvallisuuden varmistamiseksi kaikki ne toimenpiteet, jotka kulloisessakin tilanteessa ovat tarpeen ja joista on ohjeissa sovittu. Se, että esimiehet luovat edellytykset turvallisten työtapojen noudattamiselle ja johtavat toimintaa räjähdysvaarallisissa tiloissa: opastavat ja valvovat työn tekemistä ja antavat palautetta työntekijöiden työtavoista. Tiivistetysti: työntekijöiden tulee toimia turvallisesti. Esimiesten tulee edellyttää työntekijöiltä ohjeiden mukaista (turvallista) toimintaa, luoda sille edellytykset ja käytännössä seurata ja varmistaa, että turvallisesti myös käytännössä toimitaan. Esimiesten tulee tarvittaessa ohjata työntekijöiden käyttäytymistä turvallisempaan ja ohjeiden mukaiseen suuntaan. Vrt. ero ATEX-asetukseen, jossa henkilön toimintaa sinällään ei huomioida kuin muutamilla maininnoilla, kuten vaatimuksella työntekijöiden vaatteista. Muutoin asetus keskittyy rakenteelliseen ja muihin teknisiin seikkoihin.

19 TURVALLISUUSJOHTAMINEN
Turvallisuusjohtaminen on kokonaisvaltaista, niin lakisääteisen kuin omaehtoisen turvallisuuden hallintaa. Turvallisuusjohtamisessa yhdistyvät sekä käytettävien työmenetelmien ja toimintatapojen että ihmisten johtaminen. Turvallisuusjohtaminen sisältää ajatuksen jatkuvasta turvallisuuden ja terveellisyyden edistämisestä ja se pitää sisällään jatkuvan suunnittelun, toiminnan ja seurannan. Turvallisuusjohtaminen-termiä käytetään yleisesti tarkoittamaan työturvallisuuteen ja työhyvinvointiin liittyvien asioiden hallintaa ja johtamista.

20 1. TURVALLISUUS- JOHTAMINEN
HYVÄN TURVALLISUUDEN JOHTAMISEN ELEMENTIT RÄJÄHDYSVAARALLISISSA TILOISSA Säännösten, viranomaisohjeiden ja standardien tunteminen ja noudattaminen Turvallisuuteen liittyvien tavoitteiden asettaminen, niiden toteutumisen seuranta ja mittaaminen. Vaadittujen dokumenttien laatiminen ja sisällöstä tiedottaminen Sitoutuminen laadittuihin ja dokumentoituihin turvallisuusperiaatteisiin ja –politiikkaan Selkeästi sovitut työmenetelmät, toimintatavat ja pelisäännöt, niiden noudattaminen ja valvonta. Suunnitelmallinen ja jatkuva vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi Vaara- ja poikkeamatilannetiedon jatkuva kerääminen ja analysointi sekä onnettomuuksien tutkinta Koulutustarpeen arviointi ja koulutuksen järjestäminen

21 TYÖN JA TYÖKOHTEEN RISKINARVIOINTI
1. TURVALLISUUS- JOHTAMINEN Työnantajan velvollisuus on selvittää ja tunnistaa työstä, työympäristöstä ja työolosuhteista aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät sekä arvioida niiden merkitys työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle. Jokaisen työntekijän velvollisuus on ilmoittaa työpaikalla havaitsemistaan vioista ja puutteellisuuksista, jotka voivat aiheuttaa haittaa tai vaaraa. Työntekijän on ammattitaitonsa ja mahdollisuuksiensa mukaan poistettava havaitsemansa ilmeistä vaaraa aiheuttavat viat ja puutteellisuudet.

22 POHDINTATEHTÄVÄ 1. TURVALLISUUS- JOHTAMINEN Mitä turvallisuuden johtaminen on teidän työpaikallanne?

23 LAINSÄÄDÄNTÖ 1 Turvallisuusjohtamista ohjaavat lähinnä:
1. TURVALLISUUS- JOHTAMINEN Turvallisuusjohtamista ohjaavat lähinnä: Työturvallisuuslaki 738/2002 ja Asetus vaarallisten kemikaalien teollisesta käsittelystä ja varastoinnista 59/1999. Työnantajan yleinen huolehtimisvelvoite: työnantajan on huolehdittava työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä ottaen huomioon työympäristön ja olot sekä työntekijöiden henkilökohtaisiin perusteisiin nivoutuvat kysymykset. Työturvallisuuslaki ei sinällään edellytä turvallisuusjohtamista tai turvallisuusjohtamisjärjestelmää, mutta sen edellyttämät työolosuhteiden parantamiseksi toteutettavat toiminnot noudattavat pitkälti turvallisuusjohtamisen periaatteita. Työturvallisuuslain työnantajille asettama yleinen huolehtimisvelvoite saa konkreettista sisältöä lain muista säännöksistä ja muista laeista ja asetuksista, sillä yleisestä huolehtimisvelvoitteesta seuraavat työturvallisuusvaatimukset ovat erilaisia eri työpaikoilla.

24 LAINSÄÄDÄNTÖ 2 1. TURVALLISUUS- JOHTAMINEN Varsinaista turvallisuusjohtamisjärjestelmää ei edellytetä kuin asetuksen vaarallisten kemikaalien teollisesta käsitellystä ja varastoinnista 59/1999 mukaisilta laajamittaista teollista käsittelyä harjoittavilta toimijoilta. Tällöin turvallisuusjohtamisjärjestelmään kuuluvat seuraavat osa-alueet: Organisaatio ja henkilökunta, Suuronnettomuusvaarojen tunnistaminen ja arviointi, Toimintojen ohjaus, Muutosten hallinta, Suunnittelu hätätilanteiden varalta, Suorituskyvyn tarkkailu sekä Auditointi ja katselmus.

25 TURVALLISUUSJOHTAMISJÄRJESTELMÄT JA -OHJELMAT
1. TURVALLISUUS- JOHTAMINEN TURVALLISUUSJOHTAMISJÄRJESTELMÄT JA -OHJELMAT OHSAS 18001, Safety Checklist Contactors – SCC, ILO-OSH 2001, Turvallisuustoiminnan itsearviointimalli, Kansainvälinen turvallisuuden arviointijärjestelmä ISRS Responsible Care

26 2.TOIMINTA KOHTEESSA Sisältö
Räjähdysvaaran tunnistaminen ja arviointi Räjähdysvaara työkohteessa (1) ja (2) Räjähdysvaaran arvioiminen Eri prosessivaiheet Ympäristön ja olosuhteiden huomioiminen Pohdintatehtävä Työkohteen erilaiset toimintatilanteet räjähdysvaaran kannalta Käynnistykset ja pysäytykset Korjaukset ja kunnossapito (1) ja (2) Siivous ja puhtaanapito (1), (2) ja (3) Tavarakuljetukset Toiminta poikkeustilanteissa Toiminta onnettomuustilanteessa Pelastussuunnitelma

27 RÄJÄHDYSVAARA TYÖKOHTEESSA (1)
2. TOIMINTA KOHTEESSA Työkohteessa voi muodostua räjähdysvaara, jos siellä esiintyy tai käsitellään syttyviä aineita (kaasuja, nesteitä, pölyjä) siten, että muodostuu räjähdyskelpoinen ilmaseos, joka on pitoisuudeltaan syttyvälle aineelle ominaisella syttymisalueella(s) ja löytyy riittävän energian omaava sytytyslähde. (s) =linkki sanastoon

28 RÄJÄHDYSVAARA TYÖKOHTEESSA (2)
2. TOIMINTA KOHTEESSA Räjähdyskelpoisen ilmaseoksen sytytyslähteenä voi toimia henkilökunta (staattinen sähkö),(s) koneet, laitteet, työkalut (sähköinen tai mekaaninen kipinä), kuumat pinnat jne. Henkilökunta on toiminnallaan avainasemassa räjähdysvaaran estämisessä, varhaisessa havaitsemisessa ja mahdollisten vahinkojen rajoittamisessa. (s) =linkki sanastoon

29 RÄJÄHDYSVAARAN ARVIOIMINEN
2. TOIMINTA KOHTEESSA Työkohteen räjähdysvaaraa arvioitaessa on otettava huomioon käytettävät aineet käytössä olevat työvälineet, koneet ja laitteet rakenteet ja rakennukset työskentely- ja prosessiolosuhteet edellä mainittujen keskinäiset ja työympäristöstä johtuvat yhteisvaikutukset. Prosessien ja toiminnan eri vaiheet ja laitteistojen eri käyttötilat on otettava huomioon.

30 ERI PROSESSIVAIHEET 2. TOIMINTA KOHTEESSA Prosessivaiheet, joihin liittyy palavien aineiden käsittelyä esim. annostelua, voivat olla räjähdysvaaran muodostumisen kannalta erityisen herkkiä. Eri prosessivaiheiden ominaispiirteiden ja niihin liittyvien vaarojen tunteminen on lähtökohta turvalliselle toiminnalle. Oikea toiminta eri prosessivaiheissa varmistetaan laatimalla yksityiskohtaiset ja kohteen erityispiirteet huomioon ottavat ohjeet, opettamalla ohjeiden mukainen toiminta ja noudattamalla ohjeita. Laki vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta (390/2005) edellyttää mm. arvioimaan räjähdyskelpoisten ilmaseosten aiheuttamat vaaratekijät ja räjähdysvaaran aiheuttamat riskit luokittelemaan tilat räjähdyskelpoisen ilmaseoksen esiintymistiheyden ja keston perusteella.

31 YMPÄRISTÖN JA OLOSUHTEIDEN HUOMIOIMINEN
2. TOIMINTA KOHTEESSA Naapuriyritykset ja ympäröivä asutus voivat olla sekä vaaran aiheuttajia että sen kohteita. Niitä on tarkasteltava kummaltakin näkökannalta. Myös liikenne ja kulkuväylät työkohteen ympäristössä on otettava huomioon vaaratilanteita tarkasteltaessa. Sääolosuhteet (kuiva ilma, auringon porotus, ukonilma) voivat vaikuttaa työn turvalliseen suorittamiseen.

32 MIETI OMAN TYÖKOHTEESI KANNALTA
2. TOIMINTA KOHTEESSA Onko räjähdyskelpoisen ilmaseoksen muodostuminen mahdollista? Minkälaisessa tilanteessa? Onko tilojen Ex-luokittelu tuttu asia? Onko työkohteessa luokiteltuja tiloja? Onko tarvetta laatia räjähdyssuojausasiakirja? Jos sellainen on jo tehty, onko sen sisältö tuttu?

33 KÄYNNISTYKSET JA PYSÄYTYKSET
2. TOIMINTA KOHTEESSA Käynnistykset ja pysäytykset ovat tilanteita, joissa prosessi ei ole normaalitoimintansa mukaisessa tasapainossa. Tällöin mahdollisuus räjähdyskelpoisen ilmaseoksen muodostumiselle voi olla tavallista suurempi. Käynnistystä ja pysäytystä edeltävässä valmisteluvaiheessa tehtävillä tarkastuksilla ja varmistuksilla on pyrittävä estämään sytytyslähteiden esiintyminen. Prosessin erityistilanteita varten tulee olla yksityiskohtainen ja yhdenmukainen ohjeistus. Erilaiset tarkistuslistat voivat olla hyvä tapa esim. laitteiden käynnistysvalmiuden arvioimiseksi. Kohteen ensimmäinen käynnistys ja käynnistys pitkän seisokin jälkeen vaativat erityistä huolellisuutta.

34 KORJAUKSET JA KUNNOSSAPITO (1)
2. TOIMINTA KOHTEESSA Kunnossapitotöihin liittyviä turvallisuusnäkökohtia luvanvaraiset työt ja niihin liittyvien ohjeiden noudattaminen vahinkokäynnistymisen estäminen aineiden ja energioiden erottaminen laitteiden tuulettaminen asianmukaisten työvälineiden ja suojainten käyttäminen.

35 KORJAUKSET JA KUNNOSSAPITO (2)
2. TOIMINTA KOHTEESSA Räjähdysvaaran torjumisen kannalta tärkeää on työkohteiden tuulettaminen (räjähdyskelpoisten ilmaseosten poistaminen) kohteeseen soveltuvien työtapojen ja -välineiden käyttäminen (varmistetaan ettei muodostu sytytyslähdettä) korjaustoimien ajoitus: on otettava huomioon myös työkohteen ympärillä tapahtuva toiminta tiedottaminen valvomoon, muille osastoille jne. tarpeen mukaan. Ennen kunnossapidon kohteen käyttöönottoa on varmistettava sen toimintakunto ja turvajärjestelmät (maadoitukset, hälytykset, suojaukset jne.).

36 SIIVOUS JA PUHTAANAPITO (1)
2. TOIMINTA KOHTEESSA Prosessitilojen ja työkohteiden siisteyden ja järjestyksen ylläpidolla voidaan omalta osaltaan varmistaa kohteen häiriötön ja turvallinen toiminta. Kohteen yleisen paloturvallisuuden takia esim. pakkausmateriaalit ja muu palava materiaali on vietävä niille tarkoitettuihin paikkoihin. Hyvin erilaiset kiinteät aineet (esim. puu, hiili, muovit, jauhot) voivat hienojakoisena pölynä muodostaa räjähdyskelpoisen ilmaseoksen. Säännöllisellä siivouksella voidaan estää pölykerrostumien muodostuminen pinnoille ja laitteisiin. Pölykerrostumien poistamisessa tulee välttää menetelmiä, joissa voi muodostua pölypilvi.

37 SIIVOUS JA PUHTAANAPITO (2)
2. TOIMINTA KOHTEESSA Työkohteen siivoustarve ja taajuus on arvioitava kohteen mukaisesti. Siivoustyötä tekevät sekä kohteessa työskentelevät henkilöt että varsinainen siivous- ja puhtaanapitohenkilökunta. Siivoustyö on ajoitettava niin, että se voidaan suorittaa turvallisesti ja niin ettei se aiheuta haittaa tai vaaraa työkohteessa.

38 SIIVOUS JA PUHTAANAPITO (3)
2. TOIMINTA KOHTEESSA Kaikessa puhtaanapidossa tulee varmistaa käytettävien aineiden ja välineiden (myös jäteastiat) ja menetelmien soveltuvuus kohteeseen. Palo- ja räjähdysvaarallisen jätteen ja myös niitä sisältävän siivousjätteen käsittely ja hävittäminen on suunniteltava ja ohjeistettava asianmukaisesti.

39 TAVARAKULJETUKSET 2. TOIMINTA KOHTEESSA Tavarakuljetusten (tuonti ja vienti) tavat, reitit ja ajankohdat on suunniteltava niin, ettei niistä aiheudu haittaa tai vaaraa. On sovittava kuka tuo (tai vie), mitä tuo (esim. aine ja pakkausmuoto) koska tuo, mihin tuo, paljonko tuo millä tuo (millainen trukki, tai pumppukärry). Sovitut käytännöt on saatettava kaikkien kuljetuksia hoitavien tahojen tietoon ja käytäntöjä on noudatettava.

40 TOIMINTA POIKKEUSTILANTEISSA
2. TOIMINTA KOHTEESSA Poikkeustilanteita voivat olla esim. tuotannon muutokset, mutta myös laitehäiriöt, työtapaturmat, vuodot, syttymät ja tulipalot. Oikeat ja hyvin harjoitellut toimintatavat poikkeustilanteita varten voivat estää vahinkojen syntymisen ja niiden laajenemisen. Poikkeus- ja häiriötilanteessa ihmisillä pitää olla selkeä malli, minkä mukaan he toimivat. Useimmiten ei ole aikaa eikä mahdollisuuksia miettiä ja valita eri toimintatapojen välillä. Päätös esim. tuotannon pysäyttämisestä, avun hälyttämisestä tai muusta vastaavasta toimenpiteestä pitää tehdä mieluummin hiukan liian aikaisin kuin liian myöhään.

41 TOIMINTA ONNETTOMUUSTILANTEESSA
2. TOIMINTA KOHTEESSA Kohteelle on laadittava pelastussuunnitelma, jos henkilö- ja paloturvallisuudelle tai ympäristölle aiheutuvan vaaran tai mahdollisen onnettomuuden aiheuttamien vahinkojen voidaan arvioida olevan vakavat (pelastuslaki). Suunnitelman tulee perustua kohteen vaarojen tunnistamiseen ja riskien arviointiin. Pelastussuunnitelman mukaista toimintaa tulee harjoitella alkusammutusvalmius hälytysten tekeminen ensiavun antaminen.

42 PELASTUSSUUNNITELMA Pelastussuunnitelmassa on selvitettävä:
2. TOIMINTA KOHTEESSA Pelastussuunnitelmassa on selvitettävä: ennakoitavat vaaratilanteet ja niiden vaikutukset; toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi; poistumis- ja suojautumismahdollisuudet sekä sammutus- ja pelastustehtävien järjestelyt; turvallisuushenkilöstö, sen varaaminen ja kouluttaminen sekä muun henkilöstön tai asukkaiden perehdyttäminen suunnitelmaan; tarvittava materiaali kuten alkusammutus-, pelastus- ja raivauskalusto, henkilösuojaimet ja ensiaputarvikkeet sen mukaan kuin ennakoitujen vaaratilanteiden perusteella on tarpeen; ohjeet ennakoituja onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteita varten; miten suunnitelmaan sisältyvät tiedot saatetaan asianomaisten tietoon.

43 3.TYÖKOHDE –TILAT Sisältö
Räjähdysvaarallisten tilojen luokittelu Mikä on Ex-tila? Tilaluokat - ilmat ja kaasut Tilaluokat - pöly-ilmaseokset Tilaluokka 0 ja 20 Tilaluokka 1 ja 21 Tilaluokka 2 ja 22 Tilaluokat – räjähdetilat A-luokan tila ja B-luokan tila Luokittelemattomat tilat Laboratoriot ja ulkotilat Laboratoriotilat Ulkotilat ja räjähdysvaara (1) ja (2) Tuotantotilojen soveltuvuus toimintaan (1), (2) ja (3) Tilat joissa ei ole huomioitu räjähdysvaaraa Lattiat, ilmankosteus ja ilmanvaihto Erilaisten lattiamateriaalien vaikutus henkilön varautumiseen Lattioiden johtavuus Ilmanvaihto räjähdysvaarallisessa tilassa Tuotantotilan ilman suhteellinen kosteus ja sen varmistaminen (1) ja (2) Maadoitukset ja potentiaalin tasaus (1), (2) ja (3)

44 MIKÄ ON EX-TILA? 3. TYÖKOHDE-TILAT Tila, jossa voi esiintyä sellaisia määriä palavia nesteitä, kaasuja tai räjähdysvaarallisia pölyjä, että syttyvä pitoisuus on aina tai satunnaisesti läsnä

45 TILALUOKAT - ILMAT JA KAASUT
3. TYÖKOHDE-TILAT Tilaluokka 0 Tila, jossa ilman ja kaasun muodossa olevan palavan aineen muodostama räjähdyskelpoinen ilmaseos esiintyy jatkuvasti, pitkäaikaisesti tai usein Tilaluokka 1 Tila, jossa ilman ja kaasun muodossa olevan palavan aineen muodostama räjähdyskelpoinen ilmaseos esiintyy normaalitoiminnassa satunnaisesti Tilaluokka 2 Tila, jossa ilman ja kaasun muodossa olevan palavan aineen muodostaman räjähdyskelpoisen ilmaseoksen esiintyminen normaalioloissa on epätodennäköistä ja se kestää vain lyhyen ajan

46 TILALUOKAT - PÖLY-ILMASEOKSET
3. TYÖKOHDE-TILAT Tilaluokka 20 Tila, jossa ilman ja palavan pölyn muodostama räjähdyskelpoinen ilmaseos esiintyy jatkuvasti, pitkäaikaisesti ja usein Tilaluokka 21 Tila, jossa ilman ja palavan pölyn muodostama räjähdyskelpoinen ilmaseos esiintyy normaalitoiminnassa satunnaisesti Tilaluokka 22 Tila, jossa ilman ja palavan pölyn muodostaman räjähdyskelpoisen ilmaseoksen esiintyminen normaalioloissa on epätodennäköistä ja se kestää vain lyhyen ajan

47 TILALUOKKA 0 JA 20 Laitteistojen sisäpuoli esim. siilot syklonit
3. TYÖKOHDE-TILAT Laitteistojen sisäpuoli esim. siilot syklonit suodattimet myllyt kuivaimet sekoittimet siirtoputkistot suljetut kuljettimet.

48 TILALUOKKA 1 JA 21 Täyttö- ja tyhjennyspaikat Näytteenottopaikat
3. TYÖKOHDE-TILAT Täyttö- ja tyhjennyspaikat Näytteenottopaikat Paikat, joissa esiintyy pölykerroksia ja joissa toiminnasta johtuen pölykerrokset todennäköisesti muodostavat pöly-ilmaseoksia Laitteiston sisällä, jos esim. siilo täytetään harvoin

49 TILALUOKKA 2 JA 22 Suljettujen pakkausten varastot
3. TYÖKOHDE-TILAT Suljettujen pakkausten varastot Suodattimien poistoilmapuoli Harvoin avattavien laitteistojen ympäristö Paikat, joissa voi olla pölykerroksia, jotka voivat muodostaa pöly-ilmaseoksia epänormaaleissa tilanteissa

50 TILALUOKAT - RÄJÄHDETILAT A-LUOKAN TILA
3. TYÖKOHDE-TILAT A-luokan tila on huone, sen osa tai muu rajoitettu tila, jossa räjähteiden valmistus, käsittely tai varastointi voi aiheuttaa räjähteiden pölyämisestä tai haihtumisesta johtuvan räjähdysvaaran Erityisen vaarallisia ovat aloiteräjähdysaineet, mustaruuti sekä eräät valo- ja paukkumassat A-luokan tilaa ympäröi yleensä B-luokan tila

51 TILALUOKAT - RÄJÄHDETILAT B-LUOKAN TILA
3. TYÖKOHDE-TILAT B-luokan tila on huone, sen osa tai muu rajoitettu tila, jossa valmistetaan, käsitellään tai varastoidaan sellaisia tai siten pakattuja räjähteitä, ettei räjähteiden pölyämisestä tai haihtumisesta aiheudu välitöntä räjähdysvaaraa Tällaisia tiloja ovat mm. varastot, joissa räjähteet on varastoitu tiiviisiin ja kestäviin pakkauksiin

52 LUOKITTELEMATTOMAT TILAT
3. TYÖKOHDE-TILAT Luokiteltujen tilojen lisäksi laitoksissa luokittelemattomia tiloja Teollisuuden tiloista suurin osa luokittelemattomia

53 LABORATORIOTILAT 3. TYÖKOHDE-TILAT Ei usein mielletä räjähdysvaarallisiksi tiloiksi, joten räjähdyssuojausasiakirja tekemättä Pienistä näytemääristä kertyy suuri määrä syttymisherkkää materiaalia. Laboratoriotyöskentelylle on tyypillistä, että näytteitä käsitellään avonaisissa lasiastioissa tai maadoittamattomissa metalliastioissa, jolloin pienimuotoisia ja paikallisia syttyviä pitoisuuksia voi syntyä ennalta-arvaamattomasti.

54 ULKOTILAT JA RÄJÄHDYSVAARA (1)
3. TYÖKOHDE-TILAT Ulkotiloissa räjähdysvaaran hallinta helpompaa seuraavista syistä Tilan ilmanvaihto yleensä parempi kuin sisätiloissa, jolloin syttyvät pitoisuudet rajoittuvat pienemmälle alueelle Ilman suhteellinen kosteus korkeampi kuin lämmitetyissä sisätiloissa, jonka ansiosta staattisen sähkön riskit pienemmät Paljas maa, teräsbetoni- ja asfalttipinnoite maadoittavia alustoja

55 ULKOTILAT JA RÄJÄHDYSVAARA (2)
3. TYÖKOHDE-TILAT Ulkotiloissa räjähdysvaaran hallintaa vaikeuttavat seuraavat syyt Aineiden tiheydet vaihtelevat, jotkut aineet painuvat alaspäin esimerkiksi valuma-altaiden pohjalle, synnyttäen räjähdysvaarallisen seoksen Syttyvien seospilvien kulkeutuminen ulkotiloissa hallitsematonta

56 KYSYMYS KUULIJOILLE… 3. TYÖKOHDE-TILAT Tunnetko työkohteesi ja/tai tuotantolaitoksen eri tilaluokitukset?

57 HARJOITUSTYÖ 3. TYÖKOHDE-TILAT Merkitse oheiseen pohjapiirustukseen oma näkemyksesi tuotantotilojen tilaluokituksista Harjoitus voidaan toteuttaa yksilö- tai parityöskentelynä. Harjoituksen päätteeksi keskustellaan harjoitustyön tuloksista

58 TUOTANTOTILOJEN SOVELTUVUUS TOIMINTAAN
3. TYÖKOHDE-TILAT Tuotantotilat voidaan jakaa kolmeen ryhmään Tilat, jotka on rakennettu räjähdysvaarallista tuotantoa ajatellen viimeisimmän tietotaidon mukaisesti, esim. lattioiden johtavuuden osalta Tilat, jotka on rakennettu räjähdysvaarallista tuotantoa ajatellen, mutta tiloihin liittyvät vaatimukset ja todentamistavat ovat muuttuneet Tilat, joiden rakennusvaiheessa ei ole huomioitu räjähdysvaarallisen tuotannon erityisvaatimuksia

59 TUOTANTOTILOJEN SOVELTUVUUS TOIMINTAAN
3. TYÖKOHDE-TILAT Tilassa on huomioitu suunnitteluvaiheesta alkaen räjähdysvaarallinen tuotantotoiminta mm. Maadoitusten(s) toteuttamisen osalta pintamateriaalien, kuten lattiamateriaalien valinnassa tuotantotilan lay-outin suunnittelussa räjähdyspeltien ja -seinien käytössä sekä sijoittelussa tiloille tehdään määräaikaiskatselmuksia säännöllisesti (s) =linkki sanastoon

60 TUOTANTOTILOJEN SOVELTUVUUS TOIMINTAAN
3. TYÖKOHDE-TILAT TUOTANTOTILOJEN SOVELTUVUUS TOIMINTAAN Tilat on rakennettu esimerkiksi 60- tai 70-luvulla sen hetkisen tietotaidon mukaan. Moni asia on muuttunut mm. lattioiden maadoittamisominaisuuden toteamisen osalta. Toisaalta tuotantolaitteet ja -materiaalit ovat vuosien kuluessa saattaneet muuttua, jolloin tuotantotilaan on saattanut muodostua uusia räjähdysvaaroja vuosien kuluessa

61 TILAT JOISSA EI OLE HUOMIOITU RÄJÄHDYSVAARAA
3. TYÖKOHDE-TILAT TILAT JOISSA EI OLE HUOMIOITU RÄJÄHDYSVAARAA Tuotantotila on rakennettu alun perin muuta kuin räjähdysvaarallista tuotantoa varten. Tuotanto esimerkiksi pienimuotoista, jolloin räjähdysvaaraa ei ole osattu ajatella tai tiedostaa. Tiloissa valmistetaan useita eri tuotteita kausiluonteisesti, jolloin tuotantotiloissa joudutaan usein tekemään muutoksia.

62 3. TYÖKOHDE-TILAT LATTIOIDEN JOHTAVUUS Tuotantotilojen lattiat ovat henkilön ainoa luotettava maadoitusreitti Pinnoittamaton betonilattia ja teräsritilät ovat riittävän johtavia. Varmista teräsritilöiden maadoitus! Lattioiden toimivuutta tulee seurata säännöllisesti esim. vuosittain Lattioille pelkkä vesipesu. Lattian vahaus AINOASTAAN lattiatoimittajan ohjeiden mukaisesti

63 ERILAISTEN LATTIAMATERIAALIEN VAIKUTUS HENKILÖN VARAUTUMISEEN
3. TYÖKOHDE-TILAT Mitataan henkilön potentiaalia erilaisilla lattiamateriaaleilla käveltäessä. Henkilö kävelee vuorotellen staattista sähköä poistavalla(s) lattialla ja eristävällä(s) akryylilevyllä. Staattista sähköä poistavat ESD-jalkineet.(s) (s) =linkki sanastoon

64 ILMANVAIHTO RÄJÄHDYSVAARALLISESSA TILASSA
3. TYÖKOHDE-TILAT Räjähdysvaarallisten olosuhteiden muodostuminen pystytään ehkäisemään joissain tapauksissa riittävällä ilmanvaihdolla, hyvin suunnitelluilla kohdepoistoilla ja ilmavirtoja suuntaamalla. Ilmanvaihtolaitteiden, -kanavien ja -suodattimien huolto tulee olla suunniteltua ja säännöllistä.

65 TUOTANTOTILAN ILMAN SUHTEELLINEN KOSTEUS JA SEN VARMISTAMINEN (1)
3. TYÖKOHDE-TILAT TUOTANTOTILAN ILMAN SUHTEELLINEN KOSTEUS JA SEN VARMISTAMINEN (1) Räjähdysvaaran ehkäisemisen kannalta käytännöllinen kosteus ympäri vuoden tavallisesti vähintään %RH Räjähdetuotannossa lakisääteinen määräys minimikosteudelle tietyissä työvaiheissa 55 %RH Alle 30 %RH olosuhteissa staattisen sähkön aiheuttamat riskit kasvavat merkittävästi Liian korkea ilman suhteellinen kosteus aiheuttaa ongelmia mm. mikrobien muodossa

66 TUOTANTOTILAN ILMAN SUHTEELLINEN KOSTEUS JA SEN VARMISTAMINEN (2)
3. TYÖKOHDE-TILAT TUOTANTOTILAN ILMAN SUHTEELLINEN KOSTEUS JA SEN VARMISTAMINEN (2) Tuotantotilan ilman suhteellista kosteutta on mahdollista pitää ympäri vuoden n. 50 %RH tasossa Koko tuotantotilaa ei kannata kostuttaa - ainakaan suuremmissa tiloissa - vaan keskittyä ainoastaan räjähdysvaarallisiin kohteisiin työpistekohtaisilla kostutuksilla

67 MAADOITUS JA POTENTIAALIN TASAUS (1)
3. TYÖKOHDE-TILAT Maadoituksella tarkoitetaan johtavien kappaleiden tai laiteosien yhdistämistä maahan (yhteiseen maadoituselektrodijärjestelmään) Potentiaalin tasauksella tarkoitetaan johtavien kappaleiden tai laiteosien yhdistämistä toisiinsa (s) =linkki sanastoon

68 MAADOITUS JA POTENTIAALIN TASAUS (2)
3. TYÖKOHDE-TILAT

69 MAADOITUS JA POTENTIAALIN TASAUS
3. TYÖKOHDE-TILAT Räjähdysvaarallisessa tilassa kiinteät kohteet, kuten metalliset putkistot, laitteet, säiliöt ja metallirakenteet on yhdistettävä potentiaalintasausjärjestelmään. Maadoitukset tulisi suunnitella siten, että kaikki maadoitukset kahdennetaan. Näin toimittaessa yhden maadoituspisteen tai koko laitteen poisto ei vaadi muiden laitteiden tai rakenteiden uudelleenmaadoituksia.

70 4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT Sisältö
Laitteen, koneen ja työkalun määritykset Mikä on laite, kone ja työkalu? Räjähdysvaarallisen työympäristön asettamat vaatimukset - koneet, laitteet ja työkalut (1) ja (2) Suojamaadoituksen ja potentiaalin tasauksen merkitys Suojamaadoitukset ja potentiaalin tasaus (1) ja (2) Laitteiden valinta räjähdysvaaralliseen tilaan Varautunut muoviastia riskitekijänä Laitteiden, koneiden ja työkalujen valinta ja soveltuvuus räjähdysvaaralliseen tilaan Laitteiden soveltuvuus räjähdysvaaralliseen tuotantoon (1), (2), (3) ja (4) Työnantajan ja työntekijän velvollisuudet Laitteiden merkinnät Ex-laitteen merkinnät Pölytilojen laitemerkintä Laitevalinta (vna 576/2003) räjähdysvaaralliseen tilaan Pölynpoistojärjestelmät Räjähdysvaarallinen tila ja staattinen sähkö (1) ja (2)

71 MIKÄ ON LAITE, KONE JA TYÖKALU?
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT Laitteella tarkoitetaan työvälinettä, jota käytetään työssä. Laite voi olla mekaaninen tai sähköinen kone tai laite, väline tai niiden yhdistelmä. Kone on mikä tahansa mekaaninen tai sähköinen väline, jota käytetään jonkin työn suorittamiseen ihmistä suuremmalla teholla tai pidempiaikaisesti kuin mihin ihminen pystyy. Tämän vuoksi koneella tulee olla energialähde, josta se saa käyttöenergiansa. Tämä erottaa koneen työkalusta. Pienehköjä, usein hienomekaniikkaa ja elektroniikkaa soveltavia koneita sanotaan laitteiksi. Koneiden energialähteitä ovat mm. sähköverkko sekä erilaiset virtalähteet ja polttomoottorit. (Lähde: Wikipedia) Työkalu voi olla mm. käsityökalu, konetyökalu, tietokoneohjelmisto, järjestelmä tai toimintatapa, jolla jokin tehtävä hoidetaan tehokkaammin. (Lähde: Wikipedia)

72 4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT RÄJÄHDYSVAARALLISEN TYÖYMPÄRISTÖN ASETTAMAT VAATIMUKSET - KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT (1) Työnantajan velvollisuus on varmistaa, että räjähdysvaaralliseen työympäristöön hankitaan ainoastaan CE-merkittyjä ja tapauskohtaisesti tarvittavat hyväksynnät täyttäviä asianmukaisia koneita, laitteita ja työkaluja. Työntekijän velvollisuus on käyttää työnantajan osoittamia koneita, laitteita ja työkaluja asianmukaisesti. Molemmat edelliset kohdat lakivelvoitteisia. Koulutettavien kanssa käytävää työkohdekohtaista keskustelua: - Minkälaisia koneita ja laitteita saa olla ja kuinka niitä käytetään? - Kuinka koneiden, laitteiden ja työkalujen kuntoa valvotaan? - Miten räjähdysvaarallisen työympäristön asettamat erityisvaatimukset on huomioitu työkohteessa? - Voidaanko hankittavaksi speksattu kone korvata toisella, melkein samanlaisella koneella? Miksi ei? Mikä on käytännön proseduuri?

73 4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT RÄJÄHDYSVAARALLISEN TYÖYMPÄRISTÖN ASETTAMAT VAATIMUKSET - KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT (2) Työntekijä on velvollinen huolehtimaan siitä että koneet, laitteet ja työkalut ovat asianmukaisessa kunnossa, sekä välittömästi ilmoittamaan työnantajalle havaitsemistaan puutteista. Tarvittaessa työntekijä on velvollinen poistamaan käytöstä vaaralliseksi havaitsemansa koneen, laitteen tai työkalun.

74 SUOJAMAADOITUKSET JA POTENTIAALIN TASAUS (1)
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT SUOJAMAADOITUKSET JA POTENTIAALIN TASAUS (1) Miksi toimivat ja kattavasti toteutetut maadoitukset ja potentiaalintasaukset ovat turvallisen toiminnan perusta? Suojamaadoittamattomat metallirunkoiset laitteet voivat olla hengenvaarallisia. Verkkojännite kytkeytyy vikatilanteessa suoraan laitteen metallirunkoon! Potentiaalintasauksella pyritään hallitsemaan sähkölaitteiden mahdolliset eristeviat, staattisen sähkön purkaukset ja ukonilman aiheuttamat ylijännitevaarat. Varauksen aiheuttamat energiat ja eristysvian synnyttämät vikavirrat johdetaan maahan hallitusti kipinöintiä ja vaarallisia ylijännitteitä välttäen. (s) =linkki sanastoon

75 SUOJAMAADOITUKSET JA POTENTIAALIN TASAUS (2)
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT SUOJAMAADOITUKSET JA POTENTIAALIN TASAUS (2) Kaikki kiinteät metalliset prosessilaitteet, säiliöt, putkistot, runkorakenteet yms. tulee yhdistää räjähdysvaarallisessa tilassa potentiaalintasausjärjestelmään Suositeltavaa olisi, että kaikki maadoitukset kahdennettaisiin. Tällä toimenpiteellä minimoitaisiin tahattomat maadoitusten poistot, sekä maadoitusten katkeamiset esim. laitteistoja poistettaessa huollon yhteydessä. Räjähdysvaarallisessa tilassa potentiaalin tasaus tehdään yleensä kipinöintivaaran poistamiseksi eikä pelkästään kosketusjännitesuojaukseen liittyvistä syistä.

76 LAITTEIDEN VALINTA RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TILAAN
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT Laitteen valinnan lähtökohtana on tilaluokitus, sekä mahdollinen erityisvaatimus laitteen pintalämpötilan suhteen. Laitteen valinnassa kiinnitettävä huomiota laitteen käyttötarkoitukseen. Oikea laite oikeaan tarkoitukseen. Mahdolliset käyttörajoitukset otettava huomioon.

77 VARAUTUNUT MUOVIASTIA RISKITEKIJÄNÄ
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT Muoviroskista on hangattu ulkopuolelta kankaalla, jonka jälkeen henkilö nostaa roskiksen pumppukärryihin. Mittausdatana pumppukärryn potentiaalin muutos. Tilan lattia on johtava, mutta pumppukärryn pyörät ovat perinteiset ilmeisesti nylonista valmistetut, eli eristävät. Henkilö nostaa roskiksen pois pumppukärryistä ja samalla maadoittaa pumppukärryt koskemalla niitä kevyesti antistaattisilla työjalkineilla. Pumppukärryjen kapasitanssiksi mitattiin 200 pF, eli filmin päätteeksi henkilö saa pumppukärryistä muutaman millijoulen purkauksen. Mitataan pumppukärryjen potentiaalin muutosta. Muovista roskakoria on hangattu kankaalla. Henkilö nostaa roskakorin pumppukärryille, jonka pyörät ovat eristävät.(s) Pumppukärryjen kapasitanssi 200 pF. 100% PES vaatetus ja johtava lattia (s) =linkki sanastoon

78 LAITTEIDEN SOVELTUVUUS RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TUOTANTOON (1)
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT LAITTEIDEN SOVELTUVUUS RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TUOTANTOON (1) Miksi kaikki laitteet eivät sovellu käytettäväksi räjähdysvaarallisessa ympäristössä? Esimerkkejä hallintakeinoissa Räjähdysvaarallisessa tilassa voidaan käyttää yhtenä hallintakeinona messinkisiä työkaluja, sillä messinkinen työkalu ei aiheuta mekaanista kipinöintiä iskettäessä, kuten teräksinen työkalu saattaa aiheuttaa.

79 LAITTEIDEN SOVELTUVUUS RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TUOTANTOON (2)
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT LAITTEIDEN SOVELTUVUUS RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TUOTANTOON (2) Miksi kaikki laitteet eivät sovellu käytettäväksi räjähdysvaarallisessa ympäristössä? Esimerkkejä Ex-suojaamattoman sähkömoottorin sisälle pääsee räjähdysvaarallinen ilmaseos. Sähkömoottorin aiheuttama kipinöinti sytyttää seoksen. Ex-suojaamattoman kännykän sisään pääsee ilmaseos, joka saattaa syttyä esimerkiksi kännykän akun oikosulusta johtuvasta kuumenemisesta.

80 LAITTEIDEN SOVELTUVUUS RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TUOTANTOON (3)
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT LAITTEIDEN SOVELTUVUUS RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TUOTANTOON (3) Ex-suojaamattomasta laitteesta johtuva räjähdys/syttymisvaara saattaa muodostua jostakin tai joistakin seuraavista syistä: kuumat pinnat liekit, kuumat kaasut ja hiukkaset mekaaniset kipinät sähkölaitteet sähköiset harhavirrat, myös katodinen suojaus staattinen sähkö sähkömagneettiset aallot optinen säteily ultraääni puristus ja paineiskut lämpöä synnyttävät reaktiot, itsesyttyminen

81 LAITTEIDEN SOVELTUVUUS RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TUOTANTOON (4)
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT LAITTEIDEN SOVELTUVUUS RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TUOTANTOON (4) Laiterakenteella on pyrittävä Estämään Ex-tilojen muodostuminen Eliminoimaan syttymislähteet Minimoimaan räjähdyksen seuraukset Työnantajan velvollisuus huolehtia mm. kouluttamalla ja ohjeistamalla että räjähdysvaaralliseen tilaan ei tuoda vääränlaisia ja tilaan sopimattomia laitteita ja välineitä. Työntekijän velvollisuus käyttää työnantajan osoittamia laitteita ja välineitä, sekä noudattaa annettuja ohjeita ja työtapoja

82 EX-LAITTEEN MERKINNÄT
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT

83 PÖLYTILOJEN LAITEMERKINTÄ
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT

84 4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT LAITEVALINTA (VNA 576/2003) RÄJÄHDYSVAARALLISEEN TILAAN LAITTEET TULEE VALITA OHEISEN TAULUKON MUKAISESTI, ELLEI RÄJÄHDYSSUOJAUSASIAKIRJASSA MUUTA TODETA

85 PÖLYNPOISTOJÄRJESTELMÄT
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT Tilaluokitukset huomioitava pölypoistojärjestelmän hankinnassa. Käytännössä pölyjen siirrossa ei pystytä estämään räjähdyskelpoisten pölyilmaseosten syntyä, joten sytytyslähteet eliminoitava. Hallintakeinoina mm. happipitoisuuden alentaminen, pölyn ominaisuuksien tai pitoisuuksien muuttaminen. Pölynpoistojärjestelmän säännöllisellä huollolla estetään mahdolliset järjestelmän vuodot. Vuotokohtaan voi muodostua räjähdyskelpoinen pölyilmaseos.

86 RÄJÄHDYSVAARALLINEN TILA JA STAATTINEN SÄHKÖ
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT RÄJÄHDYSVAARALLINEN TILA JA STAATTINEN SÄHKÖ Räjähdyssuojausasiakirja edellyttää staattisen sähkön aiheuttamien vaarojen tunnistamista ja ehkäisemistä Staattisen sähkön aiheuttamien vaarojen ennaltaehkäisyyn joitain keskeisiä muistisääntöjä: Maadoita kaikki nyrkkiä suuremmat metalliesineet. Vaarallisin (sytyttävin) staattisen sähkön purkaus saadaan metallisesta kohteesta!

87 RÄJÄHDYSVAARALLINEN TILA JA STAATTINEN SÄHKÖ
4. TYÖKOHDE- KONEET, LAITTEET JA TYÖKALUT RÄJÄHDYSVAARALLINEN TILA JA STAATTINEN SÄHKÖ Henkilön tulee maadoittua luotettavasti kaikissa tilanteissa ja olosuhteissa. Luotettava maadoitus edellyttää henkilön maadoittamista joko jalkineiden JA lattian kautta, tai vaihtoehtoisesti maadoitusrannekkeen kautta. Pyri välttämään varautuvien materiaalien käyttöä. Esimerkiksi muovisten jäteastioiden käyttöä tulee välttää. Tarvittaessa muuta työmenetelmiä sellaisiksi, että kaikenlainen staattisen sähkön aiheuttama varautuminen(s) estetään mahdollisimman tehokkaasti. (s) =linkki sanastoon

88 5. TYÖKOHDE - KÄSITELTÄVÄT JA VARASTOITAVAT AINEET Sisältö
Työkohteessa käsiteltävät ja varastoitavat aineet ja niiden ominaisuudet Työkohteessa käsiteltävät aineet Tieto käsiteltävistä aineista Käyttöturvallisuustiedote Reach-asetus Kemikaalien luokitus GHS-järjestelmä GHS-asetus Varoitusmerkit Palo- ja räjähdysvaaralliset kemikaalit Palo- ja räjähdysvaaralliset kemikaalit Räjähtävät kemikaalit Hapettavat kemikaalit Erittäin helposti syttyvät kemikaalit Helposti syttyvät kemikaalit Syttyvät kemikaalit Hienojakoiset pölyt Pohdintatehtävä 1 Räjähdysvaara ja sen estäminen Mikä on räjähdys? Kemiallinen räjähdys Fysikaalinen räjähdys Räjähdyksen edellytykset Räjähdysvaara Mahdollisia syttymislähteitä Räjähdysvaaran arviointi Pohdintatehtävä 2 Räjähdysten estämiseksi ja räjähdyksiltä suojautumiseksi Räjähdyksen estäminen

89 TYÖKOHTEESSA KÄSITELTÄVÄT AINEET
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Työkohteen aineita ovat esimerkiksi prosessiaineet (raaka-aineet, väli- ja lopputuotteet) lisä- ja apuaineet prosessista poistuvat aineet ja jätteet laitteiden ja tilojen huollossa, puhtaanapidossa ja siivouksessa käytettävät aineet pinnoille ja laitteisiin kertyvät epäpuhtaudet esim. pölykerrostumat.

90 TIETO KÄSITELTÄVISTÄ AINEISTA
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Työpaikalla käytettävistä aineista on pidettävä ajantasalla olevaa luetteloa. Vaaralliset kemikaalit on merkittävä ja työpaikalla on oltava kemikaalien käyttöturvallisuustiedotteet. Aineiden ominaisuudet on tiedettävä, jotta aineita käsitellään asianmukaisesti osataan varautua aineista aiheutuviin haittoihin ja vaaroihin käytetään tarvittavia henkilönsuojaimia ja soveltuvia työvälineitä.

91 KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Nykymuotoisena sisältää seuraavat tiedot kemikaalin ja sen valmistajan tai maahantuojan tiedot koostumus ja tiedot aineosista vaarallisten ominaisuuksien kuvaus ensiapuohjeet ohjeet tulipalon varalta ohjeet onnettomuuspäästöjen varalta käsittely ja varastointi altistumisen ehkäiseminen ja henkilönsuojaimet fysikaaliset ja kemialliset ominaisuudet stabiilisuus ja reaktiivisuus terveysvaikutuksiin liittyvät tiedot tiedot kemikaalin vaarallisuudesta ympäristölle jätteiden käsittely kuljetustiedot muut tiedot. Esimerkki käyttöturvallisuustiedotteesta

92 REACH-ASETUS 5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet EU-maita suoraan velvoittava asetus aineiden rekisteröinnistä, arvioinnista, lupamenettelyistä ja rajoituksista astui voimaan kesäkuun alussa 2007. REACH-asetuksen tiedotusvaatimuksilla varmistetaan, että valmistajien ja maahantuojien lisäksi myös aineiden jatkokäyttäjillä on tarpeeksi tietoa, jotta aineita ja niitä sisältäviä valmisteita voidaan käyttää turvallisesti. Tärkein tapa ainetta ja sen ominaisuuksia koskevaan tiedonsiirtoon on edelleen käyttöturvallisuustiedote. Tietyissä tilanteissa REACH-asetus tuo käyttö- turvallisuustiedotteeseen enemmän tietoa aineen tai valmisteen ominaisuuksista, turvallisesta käytöstä ja riskienhallintatoimenpiteistä. REACH = Registration, Evaluation and Authorization of Chemicals REACH-asetuksen tiedotusvaatimuksilla varmistetaan, että valmistajien ja maahantuojien lisäksi myös heidän jatkokäyttäjillään on tarpeeksi tietoa, jotta kemikaaleja voidaan käyttää turvallisesti. Tärkein tiedonsiirtoväline on vakiintunut ja tuttu käyttöturvallisuustiedote. Nykyiset käyttöturvallisuustiedotteeseen liittyvät velvollisuudet ja vastuut säilyvät, kun käyttöturvallisuustiedotetta koskevan direktiivin (91/155/ETY) säännökset on siirretty REACH-asetukseen: toimittajan on annettava asiakkaalleen käyttöturvallisuustiedote toimittaessaan vaarallista ainetta tai valmistetta. Lisäksi kun kemikaaliturvallisuusarvioinnin tuloksena kehitetään altistumisskenaarioita, ne on liitettävä käyttöturvallisuustiedotteeseen ja näin välitettävä asianmukaisesti eteenpäin toimitusketjussa. Näin toimittaja tiedottaa asiakkaalleen riskinhallintatoimenpiteistä, jotka pannaan täytäntöön tai joita suositellaan, jotta ainetta voidaan käyttää turvallisesti. Käyttöturvallisuustiedote on toimitettava niiden jäsenvaltioiden virallisilla kielillä, joissa aine tai valmiste saatetaan markkinoille. Käyttöturvallisuustiedote on saatettava ajan tasalle, jos saadaan uutta tietoa vaaroista tai tietoa, joka voi vaikuttaa riskinhallintatoimenpiteisiin, jos lupa myönnetään tai se evätään tai jos asetetaan rajoitus.

93 KEMIKAALIEN LUOKITUS Vaarallisia kemikaaleja ovat
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Vaarallisia kemikaaleja ovat palo- ja räjähdysvaaralliset kemikaalit terveydelle vaaralliset kemikaalit ympäristölle vaaralliset kemikaalit. Kemikaalin palo- ja räjähdysvaarallisia ominaisuuksia ovat sen räjähtävyys hapettavuus syttyvyys.

94 GHS-JÄRJESTELMÄ 5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet GHS-järjestelmä (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals) on YK:n alaisuudessa hyväksytty järjestelmä kemikaalien luokittelemiseksi ja merkitsemiseksi. GHS:n tavoitteena on, että kemikaalien luokituksessa ja merkinnöissä käytettäisiin samoja perusteita kaikkialla maailmassa luokitus yhdenmukaistettaisiin myös kemikaalien kuljetusmääräysten sekä myyntiä ja käyttöä koskevien määräysten välillä. Mikä on GHS-järjestelmä? GHS-järjestelmä (Globally Harmonised System of Classification and Labelling of Chemicals) on YK:n alaisuudessa hyväksytty järjestelmä kemikaalien luokittelemiseksi ja merkitsemiseksi. Sen tavoitteena on, että kemikaalien luokituksessa ja merkinnöissä käytettäisiin samoja perusteita kaikkialla maailmassa ja luokitus yhdenmukaistettaisiin myös kemikaalien kuljetusmääräysten sekä myyntiä ja käyttöä koskevien määräysten välillä. Järjestelmän tarkoitus on parantaa ihmisten terveyden ja ympäristön suojelua koko maailmassa. EU:ssa tämän luokittelu- ja merkintäjärjestelmän kriteerit otetaan käyttöön uudella luokitusta ja merkintöjä koskevalla asetuksella. Täytäntöönpanoa helpotetaan ajoittamalla velvoitteet mahdollisuuksien mukaan samansuuntaisesti REACH-asetukseen liittyvien määräaikojen kanssa. GHS-järjestelmä (GHS, Globally Harmonised System) yhdenmukaistaa sekä käyttöpakkausten ja kuljetuspakkausten merkintämääräykset. GHS-merkinnät koostuvat seuraavista asioista: - varoitusmerkit/-kilvet (pictograms) - tuotteen tunnistustiedot: nimi, nimike, koodit - toiminnanharjoittajan tiedot - huomiosanat (signal words) - vaaralauseet (hazard statements) - turvalauseet/-merkit (precautionary statements, pictograms). GHS-kirja on julkaistu keväällä 2003 ja se löytyy YK:n GHS-internetsivuilta.

95 GHS-ASETUS 5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Euroopan yhteisöjen komissio on tehnyt ehdotuksen ( ) kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi, jolla pantaisiin täytäntöön yhdenmukaistettu kemikaalien luokitus- ja merkintäjärjestelmä GHS. Ehdotetulla asetuksella korvattaisiin nykyisin voimassa olevat kemiallisten aineiden ja seosten luokituksia, merkintöjä ja pakkaamista koskevat velvoitteet. Aineiden ja seosten vaaralliset ominaisuudet määriteltäisiin uusien kriteerien mukaisesti, huomioiden sekä palo- ja räjähdysvaarat että ihmisen terveyteen ja ympäristöön liittyvät vaarat. Nykyiset varoitusmerkit korvautuisivat EY-asetuksen mukaisilla uusilla merkeillä. Yhdenmukainen luokitus- ja merkintäjärjestelmä kemikaaleille Euroopan yhteisöjen komissio on tehnyt ehdotuksen ( ) kemikaalien luokitusta, merkintöjä ja pakkaamista koskevaksi Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi. Asetuksella pantaisiin täytäntöön EY-lainsäädäntöön maailmanlaajuisesti yhdenmukaistettu kemikaalien luokitus- ja merkintäjärjestelmä GHS. Hallitus päätti tänään 6. syyskuuta lähettää eduskunnalle valtioneuvoston kirjelmän ehdotuksesta liitteineen. EY:n ehdotetulla luokitus- ja merkintäasetuksella korvattaisiin nykyisin voimassa olevat kemiallisten aineiden ja seosten luokituksia, merkintöjä ja pakkaamista koskevat velvoitteet. Aineiden ja seosten vaaralliset ominaisuudet määriteltäisiin uusien kriteerien mukaisesti, huomioiden sekä palo- ja räjähdysvaarat että ihmisen terveyteen ja ympäristöön liittyvät vaarat. Vaarojen tunnistamisen jälkeen kemikaalit merkitään. Nykyiset varoitusmerkit korvautuisivat EY-asetuksen mukaisilla uusilla merkeillä. Kemikaalipakkausten etiketit on siten aikanaan muutettava vastaamaan uusia vaatimuksia. Pitkät siirtymäajat Asetuksen voimaantulo pyritään sovittamaan yhteen kesäkuun 2007 alussa voimaan tulleen REACH-asetuksen soveltamisen kanssa. Komission ehdotuksen mukaan uutta luokitus- ja merkintäasetusta tulisi noudattaa aineiden osalta ja seosten osalta. Asetus hyväksyttäisiin yhteispäätösmenettelyssä ja se olisi sellaisenaan voimassa kaikissa EU:n jäsenmaissa. Asetusehdotuksen käsittely neuvostossa ja parlamentissa on vasta alkamassa.

96 VAROITUSMERKIT EU:n nykyiset varoitusmerkit
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet EU:n nykyiset varoitusmerkit Uudet GHS:n mukaiset varoitusmerkit

97 PALO- JA RÄJÄHDYSVAARALLISET KEMIKAALIT
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Voivat fysikaalis-kemiallisten ominaisuuksiensa vuoksi aiheuttaa tulipalon tai räjähdyksen. Jaottelu räjähtävät kemikaalit (E) hapettavat kemikaalit (O) erittäin helposti syttyvät kemikaalit (F+) helposti syttyvät kemikaalit (F) syttyvät kemikaalit. E O F+ F

98 RÄJÄHTÄVÄT KEMIKAALIT
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Kiinteät, nestemäiset, tahnamaiset tai hyytelömäiset kemikaalit, jotka ilman ulkopuolista happea voivat aiheuttaa reaktion, jossa vapautuu lämpöä ja kehittyy nopeasti kaasuja ja jotka määrätyissä koeolosuhteissa räjähtävät, kun niitä kuumennetaan osittain suljetussa tilassa, tai muusta syystä. Voivat räjähtää iskun, hankauksen, avotulen tai muun sytytyslähteen vaikutuksesta.

99 HAPETTAVAT KEMIKAALIT
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Voivat aiheuttaa voimakkaasti lämpöä vapauttavan reaktion muiden, erityisesti palavien aineiden kanssa lisäten tulipalon vaaraa. Orgaaniset peroksidit ovat syttyviä silloinkin, kun ne eivät ole kosketuksissa muun palavan aineen kanssa. Hapettavia kemikaaleja ovat esimerkiksi natriumnitraatti, ammoniumnitraatti, kloraatit, perkloraatit ja vetyperoksidi.

100 ERITTÄIN HELPOSTI SYTTYVÄT KEMIKAALIT
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Nestemäiset kemikaalit, joiden leimahduspiste on alempi kuin 0 °C ja kiehumislämpötila on enintään 35 °C Kaasumaiset kemikaalit, jotka muodostavat syttyvän seoksen joutuessaan kosketukseen ilman kanssa ympäristön lämpötilassa ja paineessa Nestemäiset aineet, joita pidetään kiehumispistettään korkeammassa lämpötilassa. Erittäin helposti syttyviä kemikaaleja ovat esimerkiksi butadieeni, nestekaasut ja vety.

101 HELPOSTI SYTTYVÄT KEMIKAALIT
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Voivat kuumentua ja syttyä itsestään palamaan ilmassa ympäristön lämpötilassa ilman energian lisäystä. Kiinteät kemikaalit, jotka voivat helposti syttyä lyhytaikaisessa kosketuksessa sytytyslähteen kanssa ja, jotka jatkavat palamista sytytyslähteen poistamisen jälkeen. Nestemäiset kemikaalit, joiden leimahduspiste on alempi kuin 21 °C, mutta jotka eivät ole erityisen helposti syttyviä. Kemikaalit, jotka veden tai kostean ilman vaikutuksesta muodostavat vaarallisia määriä helposti syttyviä kaasuja. Helposti syttyviä kemikaaleja ovat esimerkiksi asetoni ja metanoli.

102 SYTTYVÄT KEMIKAALIT 5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Nestemäiset kemikaalit, joiden leimahduspiste on vähintään 21 °C, mutta enintään 55 °C. Syttyviä kemikaaleja ovat esimerkiksi akryylihappo ja tärpätti.

103 HIENOJAKOISET PÖLYT 5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Kiinteiden palavien aineiden (esim. hiili, puu, turve, vilja, muovit, metallit) hienojakoiset jauheet ja pölyt voivat muodostaa räjähtävän seoksen jakaantuessaan hienoksi pölypilveksi ilmaan. Pölyräjähdysvaara (syttymisherkkyys ja tuhoisuus) tietyllä aineella on suurin pölyn ollessa hyvin hienojakoista (hiukkaskoko alle 0,5 mm). Käytännön tilanteissa karkean pölyn joukossa on lähes aina myös hienojakoista aihesta. Palavan kaasun ja ilman seokseen muodostuva pölypilvi (syntyy ns. hybridiseos) on räjähdys-herkempi ja vaarallisempi kuin vastaava pöly-ilma -seos.

104 MIETI OMAN TYÖKOHTEESI KANNALTA
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Mitä palo- ja räjähdysvaarallisia kemikaaleja työkohteessa käytetään? Älä unohda harvoin tai poikkeustilanteissa käytettäviä kemikaaleja. Ovatko työkohteen palo- ja räjähdysvaaralliseksi luokitellut kemikaalit ja niiden ominaisuudet kaikkien kohteessa työskentelevien tiedossa? Mistä käyttöturvallisuustiedotteet löytyvät? Onko hienojakoisen pölypilven muodostuminen mahdollista? Onko siivoustilanteet ja -käytännöt mietitty myös pölyräjähdysvaaran kannalta?

105 MIKÄ ON RÄJÄHDYS? 5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Räjähdys on äkillinen hapettumis- tai hajoamisreaktio, joka aiheuttaa lämpötilan, paineen tai yhtä aikaa molempien nousun. Kaikki sopivassa suhteessa ilmaan tai muuhun palamista ylläpitävään aineeseen sekoittuneet syttyvät pölyt, höyryt ja kaasut saattavat räjähtää.

106 KEMIALLINEN RÄJÄHDYS 5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Seuraus äkillisestä kemiallisesta reaktiosta, joka muodostaa kuumia, yleensä kaasumaisia reaktiotuotteita. Kemiallisia räjähdyksiä ovat terminen räjähdys, humahdus ja detonaatio.

107 FYSIKAALINEN RÄJÄHDYS
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Aiheutuu äkillisestä fysikaalisesta ilmiöstä, kuten paineastian repeämisestä. Bleve on esimerkki fysikaalisesta räjähdyksestä. Sillä tarkoitetaan kiehumislämpötilansa yläpuolelle lämmitetyn nesteen äkillistä höyrystymistä eli höyryräjähdystä, joka tapahtuu kun tällaisella nesteellä täytetty säiliö repeytyy. BLEVE (lyhenne sanoista Boiling liquid expanding vapour explosion) on paineellisille nestekaasusäiliöille ominainen räjähdystyyppi. Räjähdys johtuu kiehuvan nesteen ja höyryn laajenemisesta. Esim. Nestekaasu on kaasua, joka on paineellisen säilytyksen takia osittain nestefaasissa. Kun painesäiliöön tulee vuoto, säiliön sisäinen paine laskee rajusti. Tämä aiheuttaa nesteessä nopean kiehumisen joka vuorostaan vapauttaa suuret määrät kaasua. Tästä seuraa säiliössä suuri ylipaine, joka voi tuhota säiliön ja lennättää sirpaleista eli säiliön kappaleita ympäristöön. Samanlainen ylipaine voi syntyä myös läheisestä tulipalosta. BLEVE-ilmiön synnyttämiseksi nestekaasun ei välttämättä tarvitse olla syttyvää. Jos se kuitenkin on, räjähdyksessä voi syntyä tulipallo. (s) =linkki sanastoon

108 RÄJÄHDYKSEN EDELLYTYKSET
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Tulipalo tai räjähdys Hapetin Syttymislähde Palava aine Poistamalla tai rajoittamalla mitä tahansa kolmesta tekijästä (palava aine, hapetin, syttymislähde) voidaan tulipalon tai räjähdyksen mahdollisuutta pienentää.

109 RÄJÄHDYSVAARA Räjähdysvaara on olemassa, jos
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Räjähdysvaara on olemassa, jos palava aine voi muodostaa ilman kanssa seoksen, jonka pitoisuus on syttyvälle aineelle ominaisella syttymisalueella ja löytyy riittävän energian omaava sytytyslähde. Seos ei ole räjähdyskelpoinen, jos se on liian laiha tai liian rikas (on siis syttymisalueensa ulkopuolella).

110 MAHDOLLISIA SYTTYMISLÄHTEITÄ
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Avotuli Kuumat pinnat Lämpöä tuottavat reaktiot Valokaari Mekaaniset kipinät Sähkölaitteiden kipinät Staattinen sähkö Jne. (ks. Standardi SFS- EN )

111 RÄJÄHDYSVAARAN ARVIOINTI
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Selvitetään, onko työ- tai tuotantoprosessissa mukana palavia aineita (raaka-, lisä-, apuaineet, jäännös-, väli-, lopputuoteet). Arvioidaan palavien aineiden pitoisuudet ja syttymisominaisuudet (syttymisrajat, leimahduspiste, syttymisenergia). Arvioidaan, voiko räjähdysvaarallinen ilmaseos joutua tekemisiin syttymislähteen kanssa. Missä mahdollinen räjähdyskelpoinen ilmaseos voi esiintyä ja miten pitkiä aikoja. (s) =linkki sanastoon

112 MIETI OMAN TYÖKOHTEESI KANNALTA
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Millaisessa tilanteessa työkohteeseen voi muodostua räjähdysvaarallinen ilmaseos? Mitä mahdollisia syttymislähteitä työkohteessa voi esiintyä? Onko työkohteen räjähdysvaarat asianmukaisesti selvitetty ja tarkasteltu? Onko laadittu räjähdyssuojausasiakirja?

113 RÄJÄHDYSTEN ESTÄMISEKSI JA RÄJÄHDYKSILTÄ SUOJAUTUMISEKSI
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet On ryhdyttävä asianmukaisiin teknisiin ja hallinnollisiin toimenpiteisiin, joilla räjähdyskelpoisten ilmaseosten muodostuminen estetään. Jos em. ei toiminnan luonteen vuoksi ole mahdollista, on: räjähdyskelpoisten ilmaseosten syttyminen estettävä; tai räjähdyksen vahingolliset vaikutukset vähennettävä niin, että ihmisten terveys ja turvallisuus varmistetaan.

114 RÄJÄHDYKSEN ESTÄMINEN
5. TYÖKOHDE-käsiteltävät ja varastoitavat aineet Vältetään palavien aineiden käyttöä kun mahdollista Varmistetaan, että palavien kaasujen ja pölyjen pitoisuudet eivät ole syttymisalueella Pienennetään happipitoisuutta laitteiden sisällä inertoimalla Seurataan laitevuotoja Poistetaan mahdolliset syttymislähteet

115 6. SUOJAVAATTEET JA -VARUSTEET Sisältö
Yleistä Suojavaatetus ja -varustus räjähdysvaarallisessa ympäristössä Mies loukkaantui vakavasti bensiinisäiliön puhdistustyön yhteydessä Miksi suojavaatteet ja -varusteet räjähdysvaarallisissa tiloissa riskitekijä? Varautunut henkilö riskitekijänä Suojautuminen räjähdysvaarallisessa työympäristössä Varustuksen valinta, käyttö ja huoltaminen Vaatetuksen vaikutus henkilön varautumiseen Suojavarustuksen valinta Ei käyttänyt kypärää: potkut tuli Vaatetus henkilönsuojaimena Työ- ja suojavaatteiden ominaisuuksia Sähköä johtavat jalkineet Suojavarustuksen käyttö (1), (2) ja (3) Pesu ja huolto Mieti oman työkohteesi kannalta Varautunut suojavaate riskitekijänä Henkilönsuojauksesta räjähdys-vaarallisessa työympäristössä Varustuksen hankinta Suojainten valinta (1407/1993) Räjähdysvaarallisen työympäristön suoja-asut Suoja-asun hankinta (1), (2) ja (3) Hankintaan vaikuttavia lakeja, asetuksia ja standardeja Erityissuojausominaisuuksia määritteleviä standardeja

116 SUOJAVAATETUS JA -VARUSTUS RÄJÄHDYSVAARALLISESSA YMPÄRISTÖSSÄ
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Räjähdysvaarallisissa töissä käytettäviä henkilönsuojaimia ovat: suojavaatetus suoja-, turva- ja työjalkineet suojakäsineet kuulonsuojaimet hengityssuojaimet silmien ja kasvojen suojaimet pään suojaimet Kaikkien henkilönsuojainten tulee soveltua Ex-tiloihin.

117 MIES LOUKKAANTUI VAKAVASTI BENSIINISÄILIÖN PUHDISTUSTYÖN YHTEYDESSÄ
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET MIES LOUKKAANTUI VAKAVASTI BENSIINISÄILIÖN PUHDISTUSTYÖN YHTEYDESSÄ Bensiinisäiliössä ollut bensiinihöyryn ja ilman seos syttyi räjähdysmäisesti palamaan. Syynä joko staattisen sähkön aiheuttamasta kipinä, mekaaninen kipinä, maadoituskaapelin huonosta kytkennästä aiheutunut kipinä, valaisimen oikosulku, valaisimen viallinen kytkentä tai valaisimen kuumat pinnat. Yksi työntekijä sai vakavia vammoja. Työn valvonta oli puutteellista ja työtä tehtiin kiireessä, eikä siten varmistettu säiliön hiilivetypitoisuutta. Puhdistuksen tekijät toimivat normaalista poiketen, käyttäen säiliön tyhjennykseen ja tuuletukseen miesluukkua. Heidän käyttämät työvälineet, kuten terästikkaat, valaisimet ja jalkineet olivat työkohteeseen sopimattomat. Puhdistustyöhön liittyviä riskejä ei ollut tunnistettu kaikilta osin, eivätkä työntekijät ymmärtäneet tunnistettujen riskien merkitystä. Vastaavien onnettomuuksien välttämiseksi ulkopuoliset urakoitsijat on huomioitava toiminnanharjoittajan turvallisuusjärjestelmässä. Työstä annettavien ohjeiden on oltava yksityiskohtaisia ja helposti ymmärrettäviä sekä käytäntöön soveltuvia. Työvälineiden ja -vaatetuksen sekä työntekijöiden määrän on mahdollistettava työn turvallinen suorittaminen. Hiilivetymittarilla varmistetaan, ettei säiliössä ole räjähdyskelpoista seosta työvaiheen aikana. VARO-rekisteri

118 MIKSI SUOJAVAATTEET JA -VARUSTEET RÄJÄHDYSVAARALLISISSA TILOISSA RISKITEKIJÄ?
Ihminen varautuu helposti erilaisen toiminnan vaikutuksesta, esim. hankauksen vaikutuksesta: Vaatteiden pukeminen ja riisuminen Erilaisilta istuimilta nouseminen (esim. muovituoli ja autonistuin) Varautunut vaatetus voi varata ympärillään olevia esineitä. Jos henkilö ei ole jatkuvasti luotettavasti maadoitettu, voi varaus purkautua hallitsemat tomasti ja aiheuttaa syttymän.

119 VARAUTUNUT HENKILÖ RISKITEKIJÄNÄ
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Mittausdatana henkilön potentiaalin muutos henkilön noustessa autosta. Mittauskaapeli henkilön kädessä. Päällä oleva vaatetus 100 % PES. Samassa yhteydessä mittasimme 100 % puuvillavaatteella henkilöstä yli 20 kV potentiaaleja vastaavassa tilanteessa. Henkilö purkaa varauksensa pienen jakoavaimen kautta demolaitteeseen, jossa on n. 5 mm ilmavälillä kaksi elektrodia, joista toinen maadoitettu. Astiassa höyrystynyttä asetonia (MIE 1.15 mJ), joka syttyy henkilön aiheuttamasta kipinäpurkauksesta. Henkilön potentiaalin muutos henkilön noustessa autosta Henkilö purkaa varauksensa jakoavaimen kautta demolaitteeseen. Demolaitteessa 2 elektrodia (toinen maadoitettu) 5 mm ilmavälillä astiassa, jossa on höyrystynyttä asetonia (MIE 1,15 mJ).(s) 100% PES vaatetus ja eristävä lattia (s) =linkki sanastoon

120 SUOJAUTUMINEN RÄJÄHDYSVAARALLI-SESSA TYÖYMPÄRISTÖSSÄ
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Ensisijaisen tärkeää on työntekijän luotettava maadoittaminen joko staattista sähköä poistavien jalkineiden JA lattian kautta TAI maadoitusrannekkeen avulla. Tilaan saa mennä vain työnantajan ohjeistuksen mukaan sinne soveltuvilla suojavaatteilla ja -varusteilla, joita voivat olla esim. staattista sähköä poistavat jalkineet Ex-kuulonsuojaimet Ex-hengityksensuojaimet vähän varautuvat kemikaalisuojavaatteet.

121 VAATETUKSEN VAIKUTUS HENKILÖN VARAUTUMISEEN
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Mitataan henkilön potentiaalia. Henkilö seisoo eristävällä (s) alustalla staattista sähköä poistavat ESD-jalkineet (s) jalassa. Henkilö riisuu ensin staattista sähköä poistavan ESD-takin ja tämän jälkeen fleecen, joka on tehty eristävästä materiaalista (100% PES) (s) =linkki sanastoon

122 SUOJAVARUSTUKSEN VALINTA
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Lait ja asetukset eivät suoraan kerro, millainen räjähdysvaarallisissa töissä käytettävän suojavarustuksen tulee yksityiskohtaisesti olla vaan velvoittavat työnantajaa tekemään vaarojen arvioinnin suojaimilta vaadittavien ominaisuuksien määrittelyn. (1407/1993) Henkilönsuojaimien aiheuttamien staattisen sähkön purkauksista löytyy mainintoja: Työvaatteet eivät saa aiheuttaa räjähdyskelpoisen ilmaseoksen sytyttäviä staattisen sähkön purkauksia. (576/2003, liite2) Räjähdysvaarallisissa ympäristöissä käytettäväksi tarkoitetut henkilönsuojaimet on suunniteltava ja valmistettava siten, etteivät ne aiheuta sähkön, staattisen sähkön tai iskun seurauksena valokaarta tai kipinää, joka voisi sytyttää vaarallisen seoksen. (1406/1993, 2.6) Työntekijällä on velvollisuus huolellisesti ja ohjeiden mukaan käyttää ja hoitaa hänelle annettuja suojavarusteita. (738/2002) TYÖTURVALLISUUSLAKI (738/2002) Jos tapaturman tai sairastumisen vaaraa ei voida välttää tai riittävästi rajoittaa työhön tai työolosuhteisiin kohdistuvilla toimenpiteillä, on työnantajan hankittava ja annettava työntekijän käyttöön vaatimukset täyttävät ja tarkoituksenmukaiset henkilönsuojaimet. Samoin työnantajan on hankittava ja annettava työntekijän käyttöön apuväline tai muu varuste, silloin kun työn luonne, työolosuhteet tai työn tarkoituksenmukainen suorittaminen sitä edellyttävät ja se on välttämätöntä tapaturman tai sairastumisen vaaran välttämiseksi. Työntekijällä on velvollisuus huolellisesti ja ohjeiden mukaisesti käyttää ja hoitaa työnantajan hänelle antamia henkilönsuojaimia ja muita varusteita. Työntekijän on työssään käytettävä sellaista asianmukaista vaatetusta, josta ei aiheudu tapaturman vaaraa. Valtioneuvoston asetus räjähdyskelpoisten ilmaseosten työntekijöille aiheuttaman vaaran torjunnasta (576/2003, liite 2) Sovelletaan räjähdysvaarallisiksi luokitelluissa tiloissa. Räjähdyssuojaustoimenpiteet: Kohta 2.2. "Jos räjähdyskelpoinen ilmaseos sisältää usean tyyppisiä palavia kaasuja, höyryjä, sumuja tai pölyjä, suojaustoimenpiteet on mitoitettava vaarallisimman aineseoksen aiheuttaman vaaran mukaisesti." Kohta 2.3. "Syttymisvaaran estämisessä 6 §:n mukaisesti on otettava huomioon myös staattisen sähkön purkauset, jotka voivat aiheutua työntekijöiden tai työympäristön toimimisesta varauksen kantajana tai tuottajana. Työntekijöiden työvaatteiden on oltava sellaisia, että ne eivät aiheuta räjähdyskelpoisen ilmaseoksen sytyttäviä staattisen sähkön purkauksia." Valtioneuvoston asetus kemiallisista tekijöistä työssä (715/2001) Työnantajan on varmistettava, että vaarallisesta kemiallisesta tekijästä työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle työssä aiheutuva vaara poistetaan tai riski vähennetään mahdollisimman pieneksi. Tässä tarkoituksessa vaarallinen kemiallinen tekijä tai työmenetelmä on poistettava tai korvattava riskiltään työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle vähemmän vaarallisella tekijällä tai työmenetelmällä. Jos tekijää tai työmenetelmää ei toiminnan luonteen vuoksi voida poistaa tai korvata, työnantajan on huolehdittava siitä, että riski vähennetään mahdollisimman pieneksi riskin arviointiin perustuvilla ennalta ehkäisevillä tai suojelutoimenpiteillä. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat ensisijaisuusjärjestyksessä: työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle vaaraa aiheuttavien kemiallisten tekijöiden päästöjen välttäminen käyttämällä turvallisia työmenetelmiä, ohjaus- ja valvontajärjestelmiä sekä tarkoituksenmukaisia laitteita ja materiaaleja; riittävä ilmanvaihto tai muut rakenteelliset ja teknilliset suojelutoimenpiteet vaaran syntyvaiheessa; ja henkilönsuojainten ja muiden henkilökohtaisten suojelutoimenpiteiden käyttäminen, jos altistumista ei voida estää edellä mainituin tavoin. Valtioneuvoston päätös henkilönsuojainten valinnasta ja käytöstä työssä (1407/1993) Henkilönsuojaimella tarkoitetaan päätöksessä työntekijän käyttämiä henkilökohtaisia välineitä ja varusteita, jotka suojaavat häntä työhön liittyviltä tapaturman tai sairastumisen vaaroilta. Suojainten on oltava niitä koskevien vaatimusten mukaisia. Työnantaja on velvollinen huolehtimaan suojainten kunnon säilymisestä tarpeellisin huolto- ja korjaustoimenpitein. Työntekijöiden on käytettävä työnantajan heille osoittamia henkilönsuojaimia käytöstä annettujen ohjeiden mukaisesti ja hoidettava niitä asianmukaisesti. Suojainten valinta perustuu työnantajan tekemään vaarojen arvioimiseen ja suojaimilta vaadittavien ominaisuuksien määrittelyyn. Työnantajan tulee vertailla saatavissa olevien suojainten ominaisuuksia vaadittuihin ominaisuuksiin. Myös suojainten aiheuttamat vaarat on huomioitava. Jos olosuhteet muuttuvat, arviointi on suoritettava uudestaan. Suojainten tulee olla käyttäjälleen sopivat tai käyttäjälle sopivaksi säädettävät. Eri suojainten yhdenaikainen käyttö ei saa vähentää minkään suojaimen suojauskykyä. Valtioneuvoston päätös työssä käytettävien koneiden ja muiden työvälineiden hankinnasta, turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (856/1998) Työntekijän tulee olla tietoinen käyttämiensä sekä hänen läheisyydessä käytettävien laitteiden vaaroista. Tarvittaessa on annettava kirjallisia ohjeita työvälineiden käyttämisestä. Ohjeiden on oltava välineiden käyttäjän ymmärrettävissä. Työntekijän on noudatettava annettuja ohjeita sekä huolellisuutta ja varovaisuutta. Tarkoituksenmukaisia henkilönsuojaimia ja muita apuvälineitä on käytettävä. Työntekijän tulee olla suojattu vaaroilta, jotka aiheutuvat työvälineen ylikuumenemisesta, syttymisestä tai kun esimerkiksi työvälineessä käytetty kaasu tai pöly vuotaa. Väline ei saa aiheuttaa siinä käytettävien aineiden räjähtämisen vaaraa. Työntekijä pitää olla suojattuna sähkön aiheuttamilta vaaroilta. Palo- ja räjähdysvaarallisissa töissä kipinöinnin vaara on oltava mahdollisimman vähäinen.

123 EI KÄYTTÄNYT KYPÄRÄÄ: POTKUT TULI
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET EI KÄYTTÄNYT KYPÄRÄÄ: POTKUT TULI Ilta-Sanomat Postinkantaja sai potkut, sillä ei suostunut käyttämään työnantajan määräämää pyöräilykypärää. Neljän lapsen isä ei ollut uskoa silmiään, kun työnantaja kuukausi sitten kiikutti käteen irtisanomisilmoituksen. - En tiennyt itkisinkö vai nauraisinko. Kyllä sieltä helposti saa lopputilin, kun yhden kypärän takia. Työn laadusta ei työnantajalla ollut mitään valittamista. - Aivan ei 30 vuotta ehtinyt tulla täyteen Postin palveluksessa. Posti eli nykyinen Itella Oyj hankki kesän alussa kaikille pyöräileville postiljooneilleen kypärät, mutta kyseinen postinkantaja ei suojavarustetta suostunut vastaanottamaan. - Ilmoitin työnantajalle suoraan, että kypärää en päähäni laita. Kesän mittaan hän sai kypärättä kulkemisesta huomautuksen ja myöhemmin vielä kirjallisen varoituksenkin. Hän kertoo ehdottaneensa työnantajalle jakopiirin vaihtoa. Hän olisi vaihtanut pyörähommat kävelypiiriin tai autolla ajettavaan jakoalueeseen, mutta työnantaja ei vaihtoon suostunut. - Minusta tehtiin varoittava esimerkki. Itella Oyj:n työsuojelupäällikön mukaan työnantajalle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin irtisanominen. Työturvallisuuslaissa sanotaan, että kaikkia työnantajan antamia turvavälineitä on käytettävä. Eli työntekijän on pakko käyttää pyöräilykypärää aivan kuten muitakin turvavälineitä. VARO-rekisteri

124 VAATETUS HENKILÖNSUOJAIMENA
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Suojavaate suojaa terveyttä tai turvallisuutta uhkaavalta vaaralta terveyttä ja turvallisuutta koskevat perusvaatimukset direktiivistä VNp 1406 (direktiivi 89/686/ETY) Suojainkohtaiset tekniset vaatimukset harmonisoiduissa EN-standardeissa CE-merkki osoittaa vaatimustenmukaisuuden. Työvaatetus normaali työssä käytettä vaatetus ilman erityistä suojausominaisuuutta – virka- tai ammattivaatetus Suojavaate Henkilönsuojaimiin kuuluva suojavaatetus suojaa terveyttä tai turvallisuutta uhkaavalta vaaralta ja on määräysten mukainen. Henkilönsuojaimien terveyttä ja turvallisuutta koskevat perusvaatimukset on annettu Valtioneuvoston päätöksessä 1406/93. Määräysten mukaisten suojavaatteiden tekniset vaatimukset ovat EN-standardeissa. Määräysten mukainen suojavaate varustetaan CE-merkinnällä. Henkilönsuojaimia koskevat direktiivit, jotka Suomessa on annettu valtioneuvoston päätöksinä (VNp): VNp henkilönsuojaimista 1406/93 (terveyttä ja turvallisuutta koskevat perusvaatimukset) VNp henkilönsuojainten valinnasta ja käytöstä työssä 1407/93. Ennen suojavaatteiden valintaa työnantajan on arvioitava työssä esiintyvät vaarat. Työvaate Työntekijän käyttöön on annettava erityinen työpuku, jos työn laatu tai työolot tekevät sellaisen välttämättömäksi tapaturmien tai sairastumisen vaaran vähentämiseksi (Työturvallisuuslaki 20 §). Työntekijän on käytettävä työssä sellaista vaatetusta, ettei siitä aiheudu tapaturmavaaraa (Työturvallisuuslaki 21 §). Lisätietoja henkilönsuojaimista kirjasesta "Henkilösuojainten valinta ja käyttö työpaikalla" ( Sosiaali- ja terveysministeriö, Tampere 2000).

125 TYÖ- JA SUOJAVAATTEIDEN OMINAISUUKSIA
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Työ- ja suojavaatteissa voi olla erilaisia ominaisuuksia palosuojaus sähkön johtavuus lianhylkivyys heijastavuus ja näkyvyys jne. Yhdistettäessä monia eri suojaavuusominaisuuksia vaatteeseen joudutaan yleensä tekemään kompromisseja suojaustasojen suhteen haetaan paras mahdollinen toteutettavissa oleva yhdistelmä. Markkinoilla on entistä teknisempiä materiaaleja ja vaatteita, jotka suojaavat kerralla useilta riskitekijöiltä. Mitä useampia erikoisominaisuuksia, viimeistyksiä työ- ja suojavaatemateriaaleilla on, sitä vähemmän vaatteiden lopullisista käyttöominaisuuksista tiedetään. Monta erikoisominaisuutta sisältävä suojavaatemateriaali on yleensä suojausominaisuuksiltaan ja -tasoiltaan kompromissi. Työ- ja suojavaatteissa voi olla mm. seuraavia ominaisuuksia: Antibakteerisuus Kutistumattomuus Palosuojaus Siliävyys Sähköistymättömyys Vanumattomuus Vedenhylkivyys Lianhylkivyys Näkyvyys Esimerkiksi kangas ja vaate voivat olla paloturvallisia, sähköstaattisesti vähän varautuvia, vettä- ja likaa hylkiviä sekä heijastavia. Työ- ja suojavaatteiden tulisi olla tarkoituksenmukaisia työhön liittyvien vaarojen ja tapaturmien torjuntaan ja määräysten mukaisia.

126 SÄHKÖÄ JOHTAVAT JALKINEET
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET SÄHKÖÄ JOHTAVAT JALKINEET Staattista sähköä poistavat jalkineet henkilöön syntyvät varaukset purkautuvat kontrolloidusti huomioitava sähkötyöturvallisuus yläraja on riittävän alhainen estääkseen staattisen sähkön muodostumisen ja alaraja on riittävän korkea suojaamaan käyttäjää tavallisilta sähköiskuilta. Johtavat jalkineet käytetään erityistiloissa, esim. herkästi syttyviä räjähdeaineita käsiteltäessä voidaan käyttää vain, jos sähkölaitteesta saatava sähköiskuvaara on poistettu eivät sovellu yleiskäyttöön. ESD-jalkineet eli staattista sähköä purkavat jalkineet ovat tarkoitettu käytettäväksi silloin, kun halutaan purkaa henkilöön syntyvät varaukset mahdollisimman nopeasti ja kontrolloidusti maahan. ESD-jalkineita käytettäessä tulee huomioida sähkötyöturvallisuus-määräykset, sillä ESD-jalkineet eivät ole riittävä suoja hengenvaarallisia sähköiskuja vastaan. ESD-jalkineet suojaavat sytyttävien kipinöiden lisäksi myös mm. ESD-herkkiä osia sähköstaattisilta purkauksilta. Staattista sähköä purkavia jalkineita käytettäessä henkilön seistessä johtavalla tai staattista sähköä purkavalla lattialla resistanssin maahan tulisi olla yli 105 ohmia, mutta vähemmän kuin 108 ohmia. Yläraja on riittävän alhainen estääkseen staattisen sähkön muodostumisen ja alaraja on riittävän korkea suojaamaan käyttäjää tavallisilta sähköiskuilta. (SFS-käsikirja 150) Johtavien jalkineiden resistanssi on tyypillisesti alle 105 ohmia. Johtavien jalkineiden resistanssi on hyvin alhainen ja niitä käyttävät esim. henkilöt, jotka käsittelevät herkästi syttyviä räjähdeaineita. Näitä jalkineita ei tulisi käyttää, mikäli on olemassa tahattoman kosketuksen vaara normaaliin sähköjakelussa käytettävään jännitteeseen. Johtavat jalkineet eivät sovellu yleiskäyttöön. (SFS-käsikirja 150) (s) =linkki sanastoon

127 VARAUTUNUT SUOJAVAATE RISKITEKIJÄNÄ
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Miksi vaatetusta ei saa riisua räjähdysvaarallisessa työympäristössä? Varautunut suojavaate voi varata ympärillään olevia esineitä esim. maadoittamattomia metalliesineitä. Kyseisessä filmissä seurataan A-tikkaan potentiaalin muutosta. A-tikkaat ovat tavalliset alumiiniset tikkaat, joissa on tyypilliset jalkojen päässä olevat muovitupit. Lattia johtaa, mutta maadoitusreitti ei toimi muovituppien takia. Henkilö riisuu takin ja heittää sen A-tikkaalle. Hetken päästä henkilö ottaa takin pois tikkailta ja tikkaat ovat varautuneet. A-tikkaiden potentiaalin muutos (alumiinia, jalkojen päässä muovitupit) Johtava lattia 100 % PES vaatetus

128 SUOJAVARUSTUKSEN KÄYTTÖ (1)
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Suojavarustuksen käytössä tulee noudattaa työnantajan antamia ohjeita. (738/2002) Suojavaatetusta ei saa riisua räjähdysvaarallisissa tiloissa. (SFS- käsikirja 150) Tilaluokassa 0 ei saa käyttää johtamattomia synteettisiä vaatteita ja uloimman vaatekerran tulisi olla staattista sähköä poistavaa. (SFS-käsikirja 150) Tilaluokissa 0 ja 1 tulee käyttää staattista sähköä poistavia käsineita. (SFS-käsikirja 150) Muovinen suojakypärä tai suojavisiiri voi varautua, mutta on pieni riski, että ne aiheuttaisivat ympäröivän räjähdyskelpoisen ilmaseoksen syttymisen. Monissa tapauksissa näiden suojavarusteiden käytön edut painavat enemmän kuin sähköisen varautumsen haitat. (SFS-käsikirja 150)

129 SUOJAVARUSTUKSEN KÄYTTÖ (2)
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Suojaimet on tarkoitettu henkilökohtaiseen käyttöön, jos olosuhteista ei muuta johdu. (1407/1993) Työnantajan on varmistauduttava suojainten asianmukaisesta toimintakunnosta huoltojen ja korjausten avulla. Tarvittaessa suojaimet on uusittava. (1407/1993) Työntekijän tulee huolellisesti hoitaa hänen käyttöönsä annettua henkilönsuojainta sekä viipymättä ilmoittaa siinä ehkä ilmenneistä vioista ja puutteellisuuksista työnantajalle tai tämän edustajalle. (1407/1993)

130 SUOJAVARUSTUKSEN KÄYTTÖ (3)
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Suojavaatteen tulisi peittää vartalo, käsivarret ja jalat. Vaate tulee olla asianmukaisesti puettuna. Staattista sähköä poistavan vaatetuksen tulisi peittää kaikki muu vaatetus. Uloin vaatekerta tulisi maadoittaa joko käyttäjän kehokosketuksen tai suoran maayhteyden kautta. (SFS-käsikirja 150) Alusvaatetus ei saa häiritä päällisvaatetuksen suojauskykyä. Sähköstaattisesti purkautuva suojavaate koostuu kaksi- tai yksiosaisesta puvusta ja sen pitää peittää vartalo, käsivarret ja jalat. Vaate pitää suunnitella siten, että varaus voi purkautua vaatteen läpi ja että vaatteen johtavalla komponentilla on suora kontakti ihoon esim. kaulassa ja ranteissa. Käänteet esim. hihan- ja lahkeen suissa sekä kauluksessa pitää suunnitella siten, että ne parantavat sähköstaattisen materiaalin kontaktia ihoon. (SFS-EN ) Suojavaatetuksen alla olevista vaatekerroksista tulevat vaaralliset purkaukset vältetään siten, että alemmat kerrokset ovat kokonaan ulomman kerroksen peitossa. Siksi kaksiosaisten pukujen takkien pitää olla tarpeeksi pitkiä peittämään housujen yläosa kumartuessakin. (SFS-EN ) Vaate tulee myös olla asianmukaisesti puettuna ylle ihokontaktin varmistamiseksi, eikä esim. takin napitus saa olla auki ja hihat käärittyinä ylös. Asianmukaisella käytöllä varmistetaan, että päällimmäisen työvaatteen alla olevien vaatteiden sähköiset ominaisuudet eivät pääse muuttamaan haluttua suojaustasoa. Mikäli alusvaatteet ovat eristäviä ja varautuvia, tulisi päällismateriaalin toiminnallaan estää niiden aiheuttamien varausten vääränlaisen purkautumisen ympäristöön. Alusvaatteet eivät saa olla esteenä päällismateriaalin maadoittumiselle henkilöön suoran ihokontaktin kautta.

131 PESU JA HUOLTO 6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Vaatteen rikkoutuminen, kuluminen ja tahrat saattavat heikentää suojausominaisuuksia. Vaatteen toimivuutta ja suojauskykyä tulisi tarkastella säännöllisesti pesu- ja käyttökertojen välillä. Hoito- ja pesuohjeita tulee noudattaa. Vaatteiden suojausominaisuuksien säilymisen turvaamiseksi on vaatetta arvioitava ainakin silmämääräisesti säännöllisin väliajoin. Vaatteen ja/tai materiaalin rikkoutuminen, kuluminen, nukkaantuminen ja tahrat saattavat heikentää vaatteen kykyä suojata. Materiaalin ja vaatteen valmistajan antamia hoito- ja pesuohjeita suositellaan noudatettavaksi. Valmistajat voivat antaa vaatteelle enimmäispesumäärän, esimerkiksi 50 pesua. Vaatteen käytön aikana sen suojaavuusominaisuuksia olisi suositeltavaa seurata pesujen ja käyttökertojen välillä säännöllisin väliajoin mittaamalla. Eri työkohteille ja niiden erilaisille suojaustarpeille voidaan tehdä omat testaussuunnitelmat, jotka toteutetaan yrityksen omassa laboratoriossa tai tutkimuslaitoksessa. Joissain tapauksissa yrityksellä on sopimus asiasta pesulan kanssa. Pesuloiden tarkastusjärjestelmään tulisikin kiinnittää huomiota pesulasopimusta tehdessä, jotta suojausominaisuudet tulisivat riittävän luotettavasti tutkittua.

132 MIETI OMAN TYÖKOHTEESI KANNALTA
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Mitä suojavaatteita ja -varusteita tulisi käyttää? Mitä käytetään? Onko olemassa ohjeistus suojavaatteiden ja - varusteiden käytöstä? Mistä se löytyy? Maadoitutko jalkineiden kautta työkohteessa? Mitkä seikat siihen vaikuttavat? Millainen vaatetus olisi räjähdysvaaran kannalta pahin mahdollinen? Tärkeintä on se, että henkilön maadoitusreitti on kunnossa esim. staattista sähköä poistavien jalkineiden ja lattian kautta. Esimerkiksi fleecemateriaali varautuu erittäin paljon ja voi varata ympärillään olevia esineitä.

133 HENKILÖNSUOJAUKSESTA RÄJÄHDYS-VAARALLISESSA TYÖYMPÄRISTÖSSÄ
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Henkilön maadoittaminen on ensisijaisen tärkeää! Jalkine/lattia -yhdistelmän toimivuutta olisi hyvä tarkastella säännöllisesti. Räjähdysvaarallisessa työympäristössä: Vaatteita ei saa riisua tai pukea. Vaatteita ei saa jättää lojumaan, sillä ne voivat varata muita esineitä. Vaatteiden taskuissa ei tulisi kuljettaa ylimääräisiä esineitä. Vaatetus voi varata myös taskuissa olevia esineitä, kuten työkaluja.

134 SUOJAINTEN VALINTA (1407/1993)
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Suojainten valinta perustuu työnantajien tekemään vaarojen arvioimiseen ja suojaimilta vaadittavien ominaisuuksien määrittelyyn. Saatavissa olevien suojainten ominaisuuksia tulee verrata vaadittuihin ominaisuuksiin ja huomioida myös suojainten aiheuttamat vaarat. Jos olosuhteet muuttuvat, arviointi on suoritettava uudestaan. Suojainten tulee olla käyttäjälleen sopivat tai käyttäjälle sopivaksi säädettävät. Eri suojainten yhdenaikainen käyttö ei saa vähentää minkään suojaimen suojauskykyä. TYÖTURVALLISUUSLAKI (738/2002) Jos tapaturman tai sairastumisen vaaraa ei voida välttää tai riittävästi rajoittaa työhön tai työolosuhteisiin kohdistuvilla toimenpiteillä, on työnantajan hankittava ja annettava työntekijän käyttöön vaatimukset täyttävät ja tarkoituksenmukaiset henkilönsuojaimet. Samoin työnantajan on hankittava ja annettava työntekijän käyttöön apuväline tai muu varuste, silloin kun työn luonne, työolosuhteet tai työn tarkoituksenmukainen suorittaminen sitä edellyttävät ja se on välttämätöntä tapaturman tai sairastumisen vaaran välttämiseksi. Työntekijällä on velvollisuus huolellisesti ja ohjeiden mukaisesti käyttää ja hoitaa työnantajan hänelle antamia henkilönsuojaimia ja muita varusteita. Työntekijän on työssään käytettävä sellaista asianmukaista vaatetusta, josta ei aiheudu tapaturman vaaraa. Valtioneuvoston asetus räjähdyskelpoisten ilmaseosten työntekijöille aiheuttaman vaaran torjunnasta (576/2003, liite 2) Sovelletaan räjähdysvaarallisiksi luokitelluissa tiloissa. Räjähdyssuojaustoimenpiteet: Kohta 2.2. "Jos räjähdyskelpoinen ilmaseos sisältää usean tyyppisiä palavia kaasuja, höyryjä, sumuja tai pölyjä, suojaustoimenpiteet on mitoitettava vaarallisimman aineseoksen aiheuttaman vaaran mukaisesti." Kohta 2.3. "Syttymisvaaran estämisessä 6 §:n mukaisesti on otettava huomioon myös staattisen sähkön purkauset, jotka voivat aiheutua työntekijöiden tai työympäristön toimimisesta varauksen kantajana tai tuottajana. Työntekijöiden työvaatteiden on oltava sellaisia, että ne eivät aiheuta räjähdyskelpoisen ilmaseoksen sytyttäviä staattisen sähkön purkauksia." Valtioneuvoston asetus kemiallisista tekijöistä työssä (715/2001) Työnantajan on varmistettava, että vaarallisesta kemiallisesta tekijästä työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle työssä aiheutuva vaara poistetaan tai riski vähennetään mahdollisimman pieneksi. Tässä tarkoituksessa vaarallinen kemiallinen tekijä tai työmenetelmä on poistettava tai korvattava riskiltään työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle vähemmän vaarallisella tekijällä tai työmenetelmällä. Jos tekijää tai työmenetelmää ei toiminnan luonteen vuoksi voida poistaa tai korvata, työnantajan on huolehdittava siitä, että riski vähennetään mahdollisimman pieneksi riskin arviointiin perustuvilla ennalta ehkäisevillä tai suojelutoimenpiteillä. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat ensisijaisuusjärjestyksessä: työntekijöiden turvallisuudelle ja terveydelle vaaraa aiheuttavien kemiallisten tekijöiden päästöjen välttäminen käyttämällä turvallisia työmenetelmiä, ohjaus- ja valvontajärjestelmiä sekä tarkoituksenmukaisia laitteita ja materiaaleja; riittävä ilmanvaihto tai muut rakenteelliset ja teknilliset suojelutoimenpiteet vaaran syntyvaiheessa; ja henkilönsuojainten ja muiden henkilökohtaisten suojelutoimenpiteiden käyttäminen, jos altistumista ei voida estää edellä mainituin tavoin. Valtioneuvoston päätös henkilönsuojainten valinnasta ja käytöstä työssä (1407/1993) Henkilönsuojaimella tarkoitetaan päätöksessä työntekijän käyttämiä henkilökohtaisia välineitä ja varusteita, jotka suojaavat häntä työhön liittyviltä tapaturman tai sairastumisen vaaroilta. Suojainten on oltava niitä koskevien vaatimusten mukaisia. Työnantaja on velvollinen huolehtimaan suojainten kunnon säilymisestä tarpeellisin huolto- ja korjaustoimenpitein. Työntekijöiden on käytettävä työnantajan heille osoittamia henkilönsuojaimia käytöstä annettujen ohjeiden mukaisesti ja hoidettava niitä asianmukaisesti. Suojainten valinta perustuu työnantajan tekemään vaarojen arvioimiseen ja suojaimilta vaadittavien ominaisuuksien määrittelyyn. Työnantajan tulee vertailla saatavissa olevien suojainten ominaisuuksia vaadittuihin ominaisuuksiin. Myös suojainten aiheuttamat vaarat on huomioitava. Jos olosuhteet muuttuvat, arviointi on suoritettava uudestaan. Suojainten tulee olla käyttäjälleen sopivat tai käyttäjälle sopivaksi säädettävät. Eri suojainten yhdenaikainen käyttö ei saa vähentää minkään suojaimen suojauskykyä. Valtioneuvoston päätös työssä käytettävien koneiden ja muiden työvälineiden hankinnasta, turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (856/1998) Työntekijän tulee olla tietoinen käyttämiensä sekä hänen läheisyydessä käytettävien laitteiden vaaroista. Tarvittaessa on annettava kirjallisia ohjeita työvälineiden käyttämisestä. Ohjeiden on oltava välineiden käyttäjän ymmärrettävissä. Työntekijän on noudatettava annettuja ohjeita sekä huolellisuutta ja varovaisuutta. Tarkoituksenmukaisia henkilönsuojaimia ja muita apuvälineitä on käytettävä. Työntekijän tulee olla suojattu vaaroilta, jotka aiheutuvat työvälineen ylikuumenemisesta, syttymisestä tai kun esimerkiksi työvälineessä käytetty kaasu tai pöly vuotaa. Väline ei saa aiheuttaa siinä käytettävien aineiden räjähtämisen vaaraa. Työntekijä pitää olla suojattuna sähkön aiheuttamilta vaaroilta. Palo- ja räjähdysvaarallisissa töissä kipinöinnin vaara on oltava mahdollisimman vähäinen.

135 RÄJÄHDYSVAARALLISEN TYÖYMPÄRISTÖN SUOJA-ASUT
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Suoja-asun materiaalivalinnoissa tulee miettiä maadoittuuko henkilö jatkuvasti onko ilmankosteus tilassa vakioitu mitä aineita tilassa käsitellään ja kuinka herkkiä ne ovat. Johtavuuden lisääminen tekstiilimateriaaliinkaan ei aina ole paras ratkaisu LIIAN JOHTAVAT, nopeasti varausta purkavat suoja-asut saattavat aiheuttaa vaaratilanteita, jos henkilö ei ole luotettavasti maadoitettu kaikissa tilanteissa. (s) =linkki sanastoon

136 SUOJA-ASUN HANKINTA (1)
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Hankintaprosessissa tulisi olla edustettuna niin ostaja-, työsuojelu-, työntekijä- ja markkinointitahot. Kartoitetaan vaarat ja arvioidaan riskin suuruus. Selvitetään velvoittavat määräykset. Kootaan esitiedot suojavaatteiden ja -varusteiden toimittajaa varten (kemikaalit, tilaluokitukset, työssä tarvittavat suojaimet, työtehtävien erilaisuus jne.) Tarve arvioitava Määritettäessä suojaus- ja käyttöominaisuuksia, joita työ edellyttää vaatteelta ja jalkineelta, on arvioitava työssä esiintyvien vaarojen tai altistumisten laji, suuruus, kesto ja esiintymistiheys työpisteittäin. Kun ominaisuudet on määritetty, arvioidaan, miten saatavilla olevat työ- tai suojavaatteet täyttävät ne. Arviossa on otettava huomioon myös vaatteen ergonomiset vaatimukset, käyttäjälle aiheuttamat vaarat tai haitat sekä yhteensopivuus muiden, samanaikaisesti käytettävien henkilönsuojainten kanssa. Suoja-asun hankinnassa on tärkeää myös selvittää velvoittavat määräykset. Valinnassa tulee myös ottaa huomioon, että työ- ja suojavaatteiden käyttömukavuus ja kestävyys sopivat aiottuun käyttötarkoitukseen. Valinnassa tulee huomioida pesu ja huolto siten, että ne sopivat yrityksen käyttämään huoltotapaan sekä valituille materiaaleille. Lisäksi tulee suunnitella ja toteuttaa käytöstä poistettavien vaatteiden hävittäminen. Valinnassa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: Pukemisen ja riisumisen helppous, liikkumaväljyys, käyttömukavuus, lämmöneristävyys, ilmastointi, sopivuus muiden suojaimien kanssa Materiaalin kestävyys, saumojen kestävyys, kiinnittimien lujuus, lisäosien ja heijastimien kestävyys Mittamuutokset, nyppyyntyminen, värinkestävyys, ulkonäkö ja suojausominaisuuksien säilyminen pesuissa.

137 SUOJA-ASUN HANKINTA (2)
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Seuraavat vaiheet voidaan tehdä yhdessä suojain- ja suojavaatetoimittajan kanssa: Valitaan oikeat materiaalit, vaatteet ja jalkineet vaarojen ja työn kuluttavuuden mukaan. Päätetään pesu- ja huoltojärjestelyistä, sillä myös ne vaikuttavat materiaalivalintoihin. Järjestetään malleja koekäyttöön. Koekäyttö auttaa työntekijöiden sitouttamista henkilönsuojainten käyttöön. Suunnitellaan vaatteiden ja jalkineiden ominaisuuksien luotettavuuden toteaminen ja seuranta käytön aikana. Tarve arvioitava Määritettäessä suojaus- ja käyttöominaisuuksia, joita työ edellyttää vaatteelta ja jalkineelta, on arvioitava työssä esiintyvien vaarojen tai altistumisten laji, suuruus, kesto ja esiintymistiheys työpisteittäin. Kun ominaisuudet on määritetty, arvioidaan, miten saatavilla olevat työ- tai suojavaatteet täyttävät ne. Arviossa on otettava huomioon myös vaatteen ergonomiset vaatimukset, käyttäjälle aiheuttamat vaarat tai haitat sekä yhteensopivuus muiden, samanaikaisesti käytettävien henkilönsuojainten kanssa. Suoja-asun hankinnassa on tärkeää myös selvittää velvoittavat määräykset. Valinnassa tulee myös ottaa huomioon, että työ- ja suojavaatteiden käyttömukavuus ja kestävyys sopivat aiottuun käyttötarkoitukseen. Valinnassa tulee huomioida pesu ja huolto siten, että ne sopivat yrityksen käyttämään huoltotapaan sekä valituille materiaaleille. Lisäksi tulee suunnitella ja toteuttaa käytöstä poistettavien vaatteiden hävittäminen. Valinnassa tulee kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin: Pukemisen ja riisumisen helppous, liikkumaväljyys, käyttömukavuus, lämmöneristävyys, ilmastointi, sopivuus muiden suojaimien kanssa Materiaalin kestävyys, saumojen kestävyys, kiinnittimien lujuus, lisäosien ja heijastimien kestävyys Mittamuutokset, nyppyyntyminen, värinkestävyys, ulkonäkö ja suojausominaisuuksien säilyminen pesuissa.

138 SUOJA-ASUN HANKINTA (3)
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Tieto ja mittaustulokset johtavuusominaisuuksista sekä niiden pesunkestosta. varautuvuus varauksen purkautuminen siirtyneen varauksen suuruus Pesuohjeet (s) =linkki sanastoon

139 HAHKINTAAN VAIKUTTAVIA LAKEJA, ASETUKSIA JA STANDARDEJA
Valtioneuvoston asetus räjähdyskelpoisten ilmaseosten työntekijöille aiheuttaman vaaran torjunnasta (576/2003) Valtioneuvoston päätös henkilönsuojaimista (1406/1993) Valtioneuvoston päätös henkilönsuojainten valinnasta ja käytöstä työssä (1407/1993) SFS-käsikirja 150. Staattinen sähkö. Ohjeita staattisen sähkön aiheuttaman vaarojen välttämiseksi. 2006 SFS-EN 1149 Suojavaatetus: Sähköstaattiset ominaisuudet. Osat 1-5 CEN/TR Suojavaatetus. Ohjeita kemikaalinsuojavaatetusten valintaan, käyttöön, huoltoon ja ylläpitoon CEN/TR Ohjeita kuumuudelta ja tulelta suojaavien vaatteiden valintaan, käyttöön, huoltoon ja ylläpitoon CEN ISO/TR Opas turva-, suoja- ja työjalkineiden valintaan käyttöön ja ylläpitoon

140 ERITYISSUOJAUSOMINAISUUKSIA MÄÄRITTELEVIÄ STANDARDEJA
6. SUOJAVAATTEET JA VARUSTEET Suojaus tulelta ja kuumuudelta EN 531 Kuumansuojavaatetus EN ISO Hitsaajan suojavaatetus EN 469 Palomiesten suojavaatetus Suojaus kemikaaleilta Tyyppi 1a, b, ja c, kaasutiivis, EN 943-1 Tyyppi 1 ET, kaasutiivis, EN 943-2 Tyyppi 2, ei-kaasutiivis, hengitysilma ylipaineisena, EN 943-1 Tyyppi 3, nestetiivis, EN 14605:05 Tyyppi 4, roisketiivis, EN 14605:05 Tyyppi 5, pölytiivis, EN ISO Tyyppi 6, rajoitetun suojan antava esim. roiskeet, EN 13034:05 EN 14325:2004 Suojavaatetus kemikaaleja vastaan. Materiaalien, saumojen ja liitoskohtien testausmenetelmät ja luokittelu Standardilista päivitetty 12/2007

141 7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Sisältö
Räjähdysvaarallisessa työkohteessa käyvien henkilöiden ryhmittely Työkohteessa käyviin henkilöihin liittyviä turvallisuusnäkökohtia Miksi vierailijat voi olla erityinen riski Ex-tiloissa? Vierailijaturvallisuuden varmistaminen Miksi oman yrityksen muu henkilöstö voi olla erityinen riski Ex-tiloissa? Oman henkilöstön osaamisen lisääminen räjähdysvaarasta Keinoja vierailijaturvallisuuden varmistamiseksi Läpikäytävät asiat ennen työn aloittamista Työnantajan velvoitteet yhteisellä työpaikalla (TTL 738/2002) Asiattomien pääsyn estäminen, Räjähdeasetus (473/1993, 6§) Toimenpiteitä asiattoman pääsyn estämiseksi Pohdintatehtävä Työkohteessa käyvien henkilöiden turvallisuus voidaan varmistaa ja heiltä voidaan edellyttää turvallista käyttäytymistä vasta sitten, kun omat toimintatavat ovat kunnossa.

142 TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT
Vierailijat Asiakkaat, viranomaiset, asiantuntijat ja muut vieraat Yksittäiset henkilövieraat Vierailijaryhmät Tuotantotiloissa satunnaisesti käyvä oman yrityksen henkilöstö Johto ja toimihenkilöt Muiden osastojen työntekijät Kumppanuusyritysten henkilöstö Siistijät Huolto- ja kunnossapitohenkilöstö Tavarantoimittajat ja kuljetusyritysten henkilöstö Vartijat Asiattomat henkilöt Tahattomasti räjähdysvaaralliseen tilaan eksyvät harhailijat Tahallisesti ja vahingoittamistarkoituksessa räjähdysvaaralliseen tilaan tulevat henkilöt Jokaisesta neljästä henkilöryhmästä on tässä kalvosetissä 2 – 4 ryhmittäin nimettyä kalvoa. Henkilöryhmittäin kuvaillaan ensin kyseiseen ryhmään liittyviä erityisriskejä, ja sen jälkeen käsitellään lyhyesti toimintatapoja turvallisuuden parantamiseksi.

143 MIKSI VIERAILIJAT VOI OLLA ERITYINEN RISKI EX-TILOISSA?
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT MIKSI VIERAILIJAT VOI OLLA ERITYINEN RISKI EX-TILOISSA? Tärkeimpinä koettujen vierailijoiden kohdalla saatetaan tehdä poikkeuksia normaaleista turvallisuuskäytännöistä. Isoissa vierailijaryhmissä on vaikea kontrolloida yksittäisten henkilöiden käyttäytymistä. Vierailijat voivat tietämättään tai esimerkiksi mukana kuljettamiensa tavaroiden välityksellä aiheuttaa räjähdysvaaran. Vierailijoiden käyttäytymiseen voi olla vaikeampi puuttua kuin oman henkilöstön käyttäytymiseen. Työntekijöiden keskittyminen työhön saattaa häiriintyä työtilassa käyvien vierailijoiden takia.

144 VIERAILIJATURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Ennen vierailua: vierailijasta ennakolta pyydettävät tiedot, vierailijalle annettavat saapumisohjeet Tilamääritykset: Tilat, joissa vierailijat saavat olla ilman saattajaa Tilat, joihin saa tuoda vierailijoita saattajan kanssa Tilat, joissa yrityksen ulkopuoliset henkilöt eivät saa liikkua lainkaan Ex-tilaluokitukset Kulkureitit: vieraspysäköinti ja -sisäänkäynti, vastaanottopiste, näkyvät ja selkeät merkinnät ja opasteet ulkona ja sisällä Vieraan vastaanotto: vastaanottopiste, henkilöllisyyden varmistaminen, vierailijakortti, yhteydenotto isäntään Opastus: kirjallinen vierailijaohje kutsun liitteenä tai saapumisen yhteydessä annettavaksi, vierailijoiden opastaminen turvallisuusasioissa (erityisesti Ex-tiloissa), isännän roolissa toimiminen koko vierailun ajan Poikkeus- ja hätätilanteet: osa vierailijan opastusta, hätätilanteessa ohjataan vieraat toimimaan oikein Poistumisen varmistaminen: vierailijakortin palautus

145 MIKSI OMAN YRITYKSEN MUU HENKILÖSTÖ VOI OLLA ERITYINEN RISKI EX-TILOISSA?
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Ex-tilojen läheisyydessä olevia työpisteitä tai kulkureittejä käyttävät myös muiden osastojen työntekijät. Oman yrityksen henkilöstö voi kokea oikeudekseen kulkea vapaasti koko yrityksen alueella. Tiedot räjähdysvaarasta ja turvallisista toimintatavoista voivat kuitenkin olla puutteelliset. Kalvo on vajaa!

146 OMAN HENKILÖSTÖN OSAAMISEN LISÄÄMINEN RÄJÄHDYSVAARASTA
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Yleisopastus räjähdysvaarasta tulee sisältyä kaikkien uusien työntekijöiden perehdytysjaksoon. Ohjeiden noudattaminen koskee koko yrityksen henkilöstöä, myös johtoa. Poikkeavista tilanteista tulee tiedottaa myös viereisten työpisteiden työntekijöitä. Ohjeista poikkeavaan toimintatapaan tulee puuttua.

147 MIKSI KUMPPANUUSYRITYSTEN HENKILÖSTÖ VOI OLLA ERITYINEN RISKI EX-TILOISSA?
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Kumppanuusyrityksiä käytetään yhä enemmän: esim. siivous, kunnossapito, jätehuolto tai ravitsemuspalvelut. Ei välttämättä aiempaa kokemusta työskentelystä räjähdysvaarallisessa tilassa. Ennakkotiedot työkohteesta, räjähdysvaarasta tai käytettävistä työmenetelmistä voivat olla puuttellisia Liikkuvat tuotantotiloissa yleensä itsenäisesti, ja voivat liikkua myös muualla kuin oman työkohteensa alueella. Henkilövalintoihin tai henkilövaihdoksiin ei voida vaikuttaa  Räjähdysvaarallisiin tiloihin voi tulla töihin työntekijöitä, joilla saattaa olla puutteelliset tiedot yrityksen toiminnan luonteesta, tuotantoprosesseista ja niihin liittyvistä vaaroista. Kumppanuusyritysten henkilökunnan huomioiminen räjähdysvaaraan aiheuttajina on jäänyt useissa yrityksissä liian vähäiselle huomiolle.

148 ULKOPUOLISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN LIIKKUMISEEN LIITTYVIÄ ONGELMIA
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Aukottoman kulunvalvonnan järjestäminen isoilla teollisuusalueilla Henkilöiden mukanaan kuljettamien tavaroiden kontrollointi Henkilöstön jatkuva vaihtuvuus ja alihankintaketjut Henkilön tunnistaminen ja kulkuoikeuksien valvonta Riittävän perehdyttämisen antaminen Missä muodossa? Milloin? Kuinka paljon? Mistä asioista? Turvallisten työtapojen ja työmenetelmien valvonta Turvallisuuden varmistaminen kiireellä tehtävissä pienissä kunnossapito- ja korjaustöissä Poikkeustilannetiedon välittäminen ulkopuolisille työntekijöille Tiedonkulku oman väen ja ulkopuolisten työntekijöiden välillä Tämän kalvon asioita on jo paljon muilla kalvoilla. Voidaan poistaa tarvittaessa.

149 LÄPIKÄYTÄVÄT ASIAT ENNEN TYÖN ALOITTAMISTA
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Toimittajien ja palveluntarjoajien valinta: hyväksyttyjen toimittajien lista, turvallisuusasioiden huomioiminen toimittajien valinnassa ja sopimuksissa Sopimukset: yhteistyö- ja puitesopimus, projektisopimus, kirjallinen työtilaus tms. Työsuunnitelma: kohteeseen tulevat henkilöt, käytettävät työmenetelmät ja koneet ja laitteet, työn aikataulu ja valmistumisajankohta Luvat: työ-, kulku- ja ajoluvat, sovitut kulkureitit, tulityöpaikat jne. Henkilöiden tunnistaminen: henkilö- ja vierailijakorttien näkyvä ja kaikki henkilöt kattava käyttö Yleisperehdytys: yleiset järjestyssäännöt, liikenne ja pysäköinti, sosiaali- ja taukotilat, tupakkapaikat, ruokailu, siivous, terveydenhoito tms. Tarvittaessa osallistuminen turvallisuuskoulutukseen. Kohdekohtaiset ohjeet ja työnopastus: kohteeseen tutustuminen, työsuorituksesta sopiminen, työhön liittyvät riskit ja erityisesti varottavat kohteet Varotoimenpiteiden läpikäynti: vaarasta ilmoittaminen, alkusammutuskalusto, suojautuminen, poistumistiet ja kokoontumispaikat Työssä vaadittavat henkilösuojaimet Erityiset rajoitukset tai kiellot Yhteyshenkilöt ja yhteydenpito työn aikana ja työn valmistuttua Ks. myös: Ruohomäki, Ismo ja Karlund Jarmo Verkottuneen toiminnan turvallisuuskäytännöt. VTT:n raportti TUR B026.

150 TYÖNANTAJAN VELVOITTEET YHTEISELLÄ TYÖPAIKALLA (TTL 738/2002)
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Pääasiallista määräysvaltaa käyttävän työnantajan on varmistettava, että hänen työpaikallaan työtä teettävät ulkopuoliset työnantajat ja siellä työssä olevat ulkopuolisten työnantajien työntekijät ovat saaneet tarvittavat tiedot ja ohjeet työn aikaisista työpaikan vaaratekijöistä ja terveyshaitoista ja toimintaohjeista ja turvallisuuteen liittyvistä järjestelyistä (esim.palontorjunta, ensiapu, evakuointi tms.). Erityistä vaaraa (esim. räjähdysvaara) aiheuttavia töitä saavat tehdä vain siihen pätevät ja henkilökohtaisten edellytystensä puolesta työhön soveltuvat työntekijät. Muiden pääsy vaara- alueelle on estettävä.

151 ASIATTOMIEN PÄÄSYN ESTÄMINEN RÄJÄHDEASETUS (473/1993, 6§)
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Asiattomien pääsyn estämisestä tehtaan ja varaston alueelle sekä siitä, ettei räjähteitä joudu valmistuksen, varastoinnin ja käytön yhteydessä asiattomien haltuun, tulee huolehtia toimintaan ja sen laajuuteen nähden riittävän tehokkaalla tavalla. Kaupan hallussa olevat räjähteet on pidettävä siten, etteivät asiaankuulumattomat pääse niihin käsiksi.

152 TOIMENPITEITÄ ASIATTOMAN PÄÄSYN ESTÄMISEKSI
7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Turvasuojaus: rakenteellinen turvallisuus (lukot, aidat, muut rakenteet) + sähköiset valvontajärjestelmät (rikosilmoitin-, video- ja kulunvalvontajärjestelmät) Selkeät yhteiset pelisäännöt oman yrityksen henkilöstölle, ulkopuolisille työntekijöille ja vierailijoille. Pelisääntöjen noudattamisen valvonta Sovitut toimintatavat tilanteeseen, jossa tavataan tuntematon henkilö räjähdysvaarallisessa tilassa tai sen lähistöllä

153 POHDINTATEHTÄVÄ 7. TYÖKOHTEESSA KÄYVÄT HENKILÖT Keillä ulkopuolisilla on pääsy oman yrityksenne räjähdysvaarallisiin tiloihin tai niiden lähettyville? Kuvittele tilanne, että oman yrityksenne Ex-tilasta tavataan sinne asiattomasti päässyt henkilö. Miten näin olisi voinut käydä? Mikä voisi olla mahdollinen reitti ja tapahtumaketju? Mitä parannettavaa oman yrityksenne käytännöistä kumppanuusyritysten tai vierailijoiden suhteen voitte tämän perusteella löytää?

154 8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Sisältö
Organisatoriset toimenpiteet räjähdysvaaran torjumiseksi Turvallisen toiminnan perusedellytykset Organisatoriset toimenpiteet räjähdysvaaran torjumiseksi Organisatoriset räjähdyssuojatoimenpiteet kuvataan räjähdyssuojausasiakirjassa Räjähdysvaaran ja sen vakavuuden tiedostaminen Koulutus, ohjeet ja oikeat työtavat Opetus ja ohjaus (1) ja (2) Turvallisuusasioiden kertaus Ohjeet ja oikeat toimintatavat Turvalliset työtavat räjähdysvaarallisessa työympäristössä Tietoisuus toisten työtekijöiden tehtävistä Vioista ja puutteellisuuksista ilmoittaminen Häiriö- ja vaaratilanteet Oikeat toimintatavat häiriötilanteissa Työvälineiden ja varusteiden kunnosta huolehtiminen Tekniset ratkaisut eivät pelkästään riitä räjähdysvaaran torjuntaan – myös organisaation toimintatavat ja ihmisten käyttäytyminen vaikuttavat räjähdysvaaran suuruuteen

155 TURVALLISEN TOIMINNAN PERUSEDELLYTYKSET
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Työnantajalla on velvollisuus huolehtia turvallisen työskentelyn edellytyksistä räjähdysvaarallisissa työympäristöissä Olla selvillä työpaikan turvallisuuteen vaikuttavista tekijöistä Toteuttaa turvallisuuden parantamiseksi tarvittavat toimenpiteet ja Jatkuvasti tarkkailla työpaikan turvallisuustilannetta. Työntekijöillä on velvollisuus Noudattaa työnantajan määräyksiä ja ohjeita Huolehtia omasta ja muiden turvallisuudesta Ilmoittaa havaitsemistaan vioista ja poistaa ne Käyttää koneita ja laitteita asianmukaisesti ja oikealla tavalla Käyttää henkilönsuojaimia ja turvalaitteita asianmukaisesti Osallistua työpaikan yhteistoimintaan

156 ORGANISATORISET TOIMENPITEET RÄJÄHDYSVAARAN TORJUMISEKSI
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Turvallisuusjohtamisen käytännöt: Vaarojen tunnistaminen ja riskien arviointi Vaaratilanteiden ja onnettomuuksien tutkinta Turvallisuustason jatkuva tarkkailu Kirjallisten toimintaohjeiden laatiminen, jos niitä edellytetään räjähdyssuojausasiakirjassa Työntekijöiden kouluttaminen ja opastaminen räjähdysvaaran torjumiseksi Työntekijöiden osaamisen varmistaminen Vaarallisten töiden työlupakäytännöt (esim. tulityölupa) Koneiden ja laitteiden ennakoiva huolto, tilojen siivous Mittausten, kokeiden ja valvonnan toteuttaminen Räjähdysvaarallisten tilojen merkinnät Lähde: Hyvien käytäntöjen opas KOM (2003) 515

157 ORGANISATORISET RÄJÄHDYSSUOJATOIMENPITEET KUVATAAN RÄJÄHDYSSUOJAUSASIAKIRJASSA
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Ohjeistuksen osalta luetellaan esimerkiksi olemassa olevat työntekijöiden perehdytys- ja koulutusohjeet noudatettavat työ- ja toimintaohjeet suojavälineiden käyttöä koskevat ohjeet laitteiden käyttö- ja kunnossapito-ohjeet Ohjeiden sisältöä kuvataan räjähdyssuojausasiakirjassa siltä osin, kun se liittyy räjähdysvaaran tunnistamiseen, torjuntaan ja hallintaan. Koulutuksen osalta kuvataan, miten työntekijät perehdytetään työtehtäviinsä ja miten heitä koulutetaan työpaikalla esiintyviin räjähdysvaaroihin, käytettävissä olevien työvälineiden oikeaan käyttöön ja toteutettuihin suojaustoimenpiteisiin liittyen. Myös ulkopuolisten yritysten palveluksessa oleville työntekijöille annettava koulutus ja opastus kuvataan räjähdyssuojausasiakirjassa. Lähde: ATEX -starttipaketti pk –yrityksille, , ATEX-foorumi,

158 RÄJÄHDYSVAARAN JA SEN VAKAVUUDEN TIEDOSTAMINEN
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Työnantajan asiana on antaa työntekijöille perustiedot työssä esiintyvästä räjähdysvaarasta. Työntekijöillä tulisi olla perustiedot: Työssä esiintyvästä räjähdysvaarasta Räjähdysvaarallisista aineista ja pölyistä Työ- tai prosessivaiheista ja tiloista, joissa voi syntyä räjähdysvaarallinen ilmaseos Mahdollisista syttymislähteistä Mahdollisten seurausten vakavuudesta Turvallisista työtavoista ja räjähdysvaaran torjunnasta Toimintatavoista poikkeus- ja onnettomuustilanteissa

159 OPETUS JA OHJAUS (1) 8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Opetusta edellyttäviä muutostilanteita työssä ovat: Työhöntulo ja uuden työsuhteen alkaminen Organisaation tai työtehtävän muutostilanteet Uusien koneiden, laitteiden tai tuotantomenetelmien, uuden teknologian tai uusien työtilojen käyttöönotto Uuden tuotesarjan valmistuksen alkaminen tai uuden prosessin käynnistäminen Työssä havaitut turvallisuuspuutteet, sattuneet onnettomuudet tai läheltä piti –tilanteet Opetuksen ja ohjauksen on oltava jatkuvaa. Koulutuksen jälkeen on varmistuttava koulutukseen osallistuneiden osaamisesta. Työkohteen vakituisten työntekijöiden lisäksi koulutuksen tulee kattaa myös muut henkilöt, jotka voivat joutua vaaralle alttiiksi.

160 8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT
OPETUS JA OHJAUS (2) Työntekijän perehdytyksessä ja koulutuksessa on käsiteltävä työn tekemiseen liittyviä vaaroja, turvallisuuden parantamiseksi toteutettuja toimenpiteitä ja työntekijöiltä edellytettäviä turvallisia työtapoja. Lisäksi on käsiteltävä mahdollisia onnettomuustilanteita ja muita poikkeustilanteita ja niissä toimimista. Räjähdysvaaran torjunnan kannalta koulutuksessa on tärkeää käydä läpi Mitkä aineet voivat muodostaa räjähdyskelpoisia ilmaseoksia? Miten estetään räjähdyskelpoisen ilmaseoksen muodostuminen? Miten poistetaan tai rajoitetaan mahdollisten sytytyslähteiden esiintyminen? Miten rajoitetaan mahdollisia seurausvaikutuksia?

161 TURVALLISUUSASIOIDEN KERTAUS
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Sattuneiden syttymien tms. hyödyntäminen ja välitön käsittely koulutuksessa esim. miten tapahtuma olisi voitu estää tai mitä siitä olisi pahimmillaan voinut seurata. Kertauskoulutuksessa tulisi käyttää monipuolisia koulutusmenetelmiä ja koulutustapoja käydä läpi erilaisia käytännön tilanteita ja harjoituksia. Turvallisten työtapojen ylläpitäminen edellyttää, että asiat ovat esillä koko ajan. Ei ainostaan samaa peruskoulutusta tietyin väliajoin, vaan monipuolista kertausta. Pitää arvostaa työntekijöiden osaamista ja pyrkiä syventämään sitä.

162 OHJEET JA OIKEAT TOIMINTATAVAT
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Työn tekemistä koskevien ohjeiden ja oikeiden toimintatapojen noudattaminen on jokaisen työntekijän velvollisuus. Turvallisiin toimintatapoihin liittyvien ohjeiden tulee olla selkeitä ja perusteltuja. Ohjeet on annettava kirjallisena ja työnantajan ymmärtämällä kielellä. Työn suorittaminen ohjeita noudattaen on oltava käytännössä mahdollista. Esimiesten on valvottava ohjeiden ja oikeiden toimintatapojen mukaista toimintaa. Asiaan on myös puututtava, jos laiminlyöntejä esiintyy. Jämäkällä esimiestoiminnalla voidaan välttää hiljaisesti hyväksyttyjen turvallisuutta vaarantavien toimintatapojen syntyminen.

163 TURVALLISET TYÖTAVAT RÄJÄHDYS- VAARALLISESSA TYÖYMPÄRISTÖSSÄ
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Tutustu ennen työskentelyn aloittamista, missä sijaitsevat: varauloskäynnit ja palo-ovet palohälytin ja sammutusvälineet hätäsuihkut vesipisteet lähin puhelin ensiapukaapit pääkatkaisija ym. Työskentele varoen iskua, hankausta ja sähkökipinää. Toimi harkiten ja varovasti. Turvallisuutta vaarantavista epäkohdista tulee ilmoittaa esimiehelle. Työturvallisuuskysymyksissä sekä työohjeisiin liittyvissä vähänkin epäselvissä tapauksissa on aina kysyttävä ensin ohjeita lähimmältä esimieheltä.

164 TIETOISUUS TOISTEN TYÖTEKIJÖIDEN TEHTÄVISTÄ
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Tiedostamalla työkohteen lähettyvillä tapahtuva muu kuin oma toiminta voidaan välttää monia vaaratilanteita. Työntekijällä tulisi olla tietoisuus siitä, mikä vaikutus omalla tekemisellä on toisen tehtävien sujumiseen ja turvallisuuteen. Vuoronvaihdot tulisi suunnitella siten, että ne eivät häiritse työn turvallista suorittamista. Töiden ajoittaminen, töiden suunnittelu kokonaisuutena ja turvallisuusasiat huomioon ottaen, pelisäännöt ja ilmapiiri työpaikalla.

165 VIOISTA JA PUUTTEELLISUUKSISTA ILMOITTAMINEN
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Työn yhteydessä havaituista vioista työolosuhteissa, työmenetelmissä, koneissa, laitteissa ja työvälineissä tai suojaimissa ja turvalaitteissa on ilmoitettava viipymättä esimiehelle. Ilmeistä vaaraa aiheuttavat epäkohdat on oman osaamisen puitteissa heti poistettava, mutta niistä on silti ilmoitettava esimiehelle. On luotava käytännöt ilmoitusten tekemiseen, käsittelyyn ja palautteen antamiseen.

166 OIKEAT TOIMINTATAVAT HÄIRIÖTILANTEISSA
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Oikeita toimintatapoja häiriötilanteissa tulisi harjoitella säännöllisesti. Kun tapahtuu jokin häiriötilanne, pitäisi saatua tietoa vasten käydä läpi häiriötilanteiden ohjeistus ja päivittää se. Työntekijän tulee varmistaa, että hänellä on viimeisin tieto ohjeistuksesta sekä kyky ja valmius toimia näiden ohjeiden mukaan. Häiriötilanteista tulee aina ilmoittaa esimiehelle.

167 TYÖVÄLINEIDEN JA VARUSTEIDEN KUNNOSTA HUOLEHTIMINEN
8. TYÖKOHTEEN VAKITUISET TYÖNTEKIJÄT Vialliset tai rikkinäiset työvälineet tai varusteet voivat aiheuttaa yllättäviä vaaratilanteita, joihin on vaikea ennalta varautua. Siksi työvälineiden ja varusteiden kunnosta tulee huolehtia. Huolehtiminen on yleistä hyvää ammattitaitoa. Työntekijällä on velvollisuus huolellisesti ja ohjeiden mukaan käyttää ja hoitaa hänelle annettuja suojavarusteita. (738/2002)

168 SANASTO Sisältö Staattisen sähkön peruskäsitteitä
Varauksen poistuminen Aineominaisuudet Johtavuus (1), (2) ja (3) Henkilönsuojaus

169 SANASTO: STAATTISEN SÄHKÖN PERUSKÄSITTEITÄ
Varautuminen: Kappaleen varautuessa positiivisesti siitä poistuu elektroneja (negatiivisesti varautuneita alkeis- hiukkasia) ja sen varautuessa negatiivisesti siihen tulee ylimäärä elektroneja. Sähköisesti varautumattomassa kappaleessa elektronien negatiivinen ja atomiytimen positiivinen varaus kumoavat toisensa. Staattisen sähkön purkaus (ESD Electro Static Discharge): Varauksen siirtyminen kahden eri sähkö- staattisessa potentiaalissa olevan kappaleen välillä suoran kosketuksen seurauksena tai staattisen sähkökentän indusoimana. Paluu kalvoon 28, 86, 136

170 SANASTO: VARAUKSEN POISTUMINEN
Sähkönjohtokyky: Kuvaa sitä, miten helposti varaukset pääsevät liikkumaan aineessa. Johtavissa aineissa varausten liikkuminen on helppoa (hyvä sähkönjohtokyky). Eristävissä aineissa varausten liikkuminen on hankalaa (huono sähkönjohtokyky). Potentiaalintasaus: Kahden kappaleen yhdistäminen johtavasti toisiinsa niin, että ne ovat samassa potentiaalissa (välillä ei ole jännite-eroa). Maadoitus: Kappaleen yhdistäminen johtavasti maahan (0-potentiaali), niin että välillä ei voi olla jännite-eroa. Paluu kalvoon 59, 66, 73

171 SANASTO: AINEOMINAISUUDET
Syttymisrajat (räjähdysrajat): Pitoisuusarvot, joiden välissä kaasun ja ilman (tai pölyn ja ilman), seos on syttymiskelpoinen. Alemman syttymisrajan alapuolella seos on liian laihaa syttyäkseen ja ylemmän syttymisrajan yläpuolella se on liian rikasta syttyäkseen. Minimisyttymisenergia (MIE Minimum ignition energy): Vakio-olosuhteissa mitattu pienin energiamäärä, joka tarvitaan tietyn aineen sytyttämiseen. MIE määritetään aineen ja ilman herkimmin syttyvälle seossuhteelle. Hybridiseos: Ilman ja eri fysikaalisissa olomuodoissa (esim. kaasu ja kiinteä) olevien palavien aineiden seos. Paluu kalvoon 27, 86, 108, 110, 118, 136

172 SANASTO: JOHTAVUUS (1) SANASTO Johtava esine tai materiaali: Esine tai materiaali, joka ei pysty säilyttämään havaittavaa staattisen sähkön varausta ollessaan yhteydessä maahan, ja jonka ominaisresistanssi on enintään 104 Ωm. (Joillekin esineille, kuten johtaville letkuille, on oma erityinen määritelmänsä). (SFS-käsikirja 150) Staattista sähköä poistava esine tai materiaali: Esine tai materiaali, joka ei pysty säilyttämään merkittävää määrää staattisen sähkön varausta ollessaan yhteydessä maahan. Näiden aineiden ominaisresistanssi on suurempi kuin 104 Ωm, mutta pienempi kuin 109 Ωm, ja pintaresistiivisyys pienempi kuin 1010 Ω (tai pintaresistanssi pienempi kuin 109 Ω) mitattuna ympäristön lämpötilassa ja 50 % suhteellisessa kosteudessa. (SFS-käsikirja 150) Paluu kalvoon 63, 133

173 SANASTO: JOHTAVUUS (2) SANASTO Antistaattinen (käyttöä ei suositella) esine tai materiaali: Yleisesti käytetty termi synonyyminä johtavalle ja staattista sähköä poistavalle esineelle tai materiaalille, joka ei pysty säilyttämään merkittävää määrää staattisen sähkön varausta ollessaan yhteydessä maahan. Tässä merkityksessä sanaa käytetään tavallisesti kuvaamaan jalkinetyyppiä ja nesteissä käytettäviä lisäaineita (ASA:t). Tarkoittaa myös heikosti varautuvaa esinettä tai materiaalia.

174 SANASTO: JOHTAVUUS (3) SANASTO Eristävä esine tai materiaali: Esine tai materiaali, jonka ominaisresistanssi on suurempi kuin 109 Ωm mitattuna ympäristön lämpötilassa ja 50 % suhteellisessa kosteudessa (monien aineiden, kuten muovien ominaisresistanssi on paljon tätä arvoa suurempi). (SFS-käsikirja 150) Paluu kalvoon 63, 76, 121

175 SANASTO: HENKILÖNSUOJAUS
Johtavat jalkineet: Jalkineet, joiden resistanssi maahan on tyypillisesti alle 105 Ω. (SFS-käsikirja 150) Staattista sähköä purkavat jalkineet: Jalkineet, joiden resistanssi maahan henkilön jalassa mitattuna on yli 105 Ω, mutta vähemmän kuin 108 Ω henkilön seisoessa johtavalla tai staattista sähköä purkavalla lattialla. (SFS-käsikirja 150) Paluu kalvoon 63, 121, 124


Lataa ppt "KOULUTUSAINEISTO: HENKILÖTURVALLISUUS RÄJÄHDYSVAARALLISESSA TYÖYMPÄRISTÖSSÄ Kuvat materiaaliin on saatu hankkeen osallistuvilta yrityksiltä (Borealis."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google