Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Rahoitusleasing.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Rahoitusleasing."— Esityksen transkriptio:

1 Rahoitusleasing

2 Rahoitusleasing - irtaimen käyttöomaisuuden vuokrausta
Atk-laitteet ja ohjelmistot Kopiokoneet Puhelinjärjestelmät Autot Kuljetusvälineet Tuotannolliset laitteet

3 Leasingrahoituksen periaatteet
Asiakas kaikenkokoiset yritykset ja yhteisöt julkinen sektori elinkeinonharjoittajat Kohde irtain käyttöomaisuus Asiakas Myyjä Sampo Rahoitus

4 Leasingrahoituksen periaatteet
Myyjäliike 7. 1. 4. 3. 3. 2. Asiakas Sampo Rahoitus 5. 6. 7. 1. Laitteen ja rahoituksen valinta 2. Vuokrasopimus 3. Laitteen toimitus ja laskutus 4. Laskun suoritus 5. Vuokralaskutus 6. Leasingvuokrien maksu 7. Myyjän takaisinostositoumus, laitteen jatkovuokraus, osto- optio tai myynti ulkopuoliselle

5 Leasingsopimuksen sisältö
hankintahinta vuokra-aika vuokrien maksuväli vuokrien porrastus vuokran määrä jäännösarvo lunastushinta laskentakorko korkosidonnaisuus laitteiden vaihtomahdollisuus sopimuksen täydennysmahdollisuus vakuutus

6 Leasingrahoituksen hinnoittelu
Myyjäliike ja rahoittaja sopivat käytettävästä hinnoittelusta. Rahoittaja toimittaa myyjälle rahoitushinnaston. Rahoittaja perii vuokran lisäksi laskutuspalkkion ja mahdollisen järjestelypalkkion vuokralleottajalta. Vuokra voi olla kiinteä tai vaihtuvakorkoinen. Vuokran suuruuteen vaikuttavat sopimuksen koko 1. vuokran suuruus / muu porrastus korkosidonnaisuus maksuväli jäännösarvon suuruus asiakkaan luottokelpoisuus vuokra-aika.

7 Jäännösarvo Jäännösarvo on sopimuskauden päättyessä jäljellä oleva rahoituksen määrä Jäännösarvot sovitaan esimerkiksi kohteen odotettavissa olevan markkina-arvon mukaisesti. Alhainen jäännösarvo mahdollistaa kohteen edullisen vaihtamisen. Sopimuksen tekohetkellä sovitaan, kuka vastaa jäännösarvosta (myyjäliike/vuokralleottaja) myyjäliikkeen takaisinostositoumus vuokralleottajan sitoumus/ulkopuolinen käteisostaja

8 Osto-optio Leasingsopimus voidaan tulkita osamaksu-sopimukseksi, jos sopimuksen tarkoituksena on alun alkaen ollut se, että vuokralleottajasta tulee esineen omistaja, eli mikäli vuokralleottajalle annetaan oikeus ostaa vuokrasopimuksen kohde vuokrakauden päättyessä hintaan, joka alittaa esineen markkinahinnan. Vuokralleottajalle voidaan sen sijaan antaa vuokrakauden päättyessä osto-optio käypään hintaan.

9 Euriborsidonnainen leasing
Leasingvuokrat voidaan sitoa Euribor-korkoihin. Vuokran maksuväli (1/3/6/12) määrää käytettävän euribor-koron. Vuokran suuruus tarkistetaan valitun euribor-koron mukaisin väliajoin (2. erästä alkaen). Euribor-noteeraus määräytyy laskutuskuukauden ensimmäisen päivän noteerauksen mukaisesti. Laskutuskuukausi on eräpäivää edeltävä kuukausi.

10 Kiinteäkorkoinen leasing
Kiinteäkorkoisissa vuokrasopimuksissa leasingsopimuksen vuokrat ovat kiinteitä koko sopimuskauden ajan. Ainoastaan viranomaisten päätökset (esim. verotus) voivat vaikuttaa vuokran suuruuteen sopimuskauden aikana.

11 Porrastettu leasing Vuokria ei tarvitse periä aina saman suuruisina erinä. Huomioi vuokralleottajan kausivaihtelut tai laiteinvestoinnin tuotto-odotukset. Vuokra porrastetaan tapauskohtaisesti esimerkiksi etu- tai takapainotteiseksi.

12 Päivävuokra Mikäli toimittajan lasku maksetaan ennen vuokrasopimuksen alkamispäivää, rahoittaja perii laskun eräpäivän ja sopimuksen alkamispäivän väliseltä ajalta päivävuokraa. Päivävuokra peritään vuokralleottajalta.

13 Lisäykset laitekokonaisuuksiin
Vuokrattua laitteistoa täydennetään uusilla laitteilla. Lisähankintojen vuokra-aika on pääsopimuksen jäljellä oleva vuokra-aika. Aiempaa sopimusta ei lunasteta pois, vaan lisäys toteutetaan uudella leasingsopimuksella. Lisäyksen vuokrien eräpäivät ovat samat kuin pääsopimuksen eräpäivät. Laitekokonaisuuden kaikki vuokrat laskutetaan koontilaskulla. Mikäli hinnastosta ei löydy ajallisesti oikeaa kerrointa, pyydä tarjous Sampo Rahoitukselta.

14 Laitteen vaihto kesken vuokrakauden
Vaihto on mahdollista kesken vuokrakauden myyjäliikkeen ja vuokralleottajan neuvotteluiden jälkeen. Sampo Rahoitus tekee myönteisen luottopäätöksen uudesta laitteesta. Myyjäliike myy uuden laitteen Sampo Rahoitukselle ja se vuokrataan alkuperäiselle vuokralleottajalle. Myyjäliike lunastaa vanhan laitteiston.

15 Koontilaskutus Useiden vuokrasopimusten leasingvuokralaskut yhdistetään samalle koontilaskulle. Sopimusten vuokrien eräpäivät sovitaan samaksi päiväksi.

16 Sopimuksen siirto Leasingsopimus on mahdollista siirtää uudelle vuokralleottajalle, mikäli sopimuksen maksut ovat ajan tasalla ja uusi vuokralleottaja on luottokelpoinen. Kaikki siirrot on tehtävä kirjallisesti erillisellä siirtolomakkeella, joka liitetään alkuperäiseen sopimukseen. Siirtomaksu on 302,74 €/sopimus. Siirtomaksusta vastaa joko vanha tai uusi vuokralleottaja

17 Vakuutus Sampo Rahoitus vakuuttaa pääsääntöisesti kaikki alle €:n (alv 0 %) sopimukset. Vuokralleottajan omavastuu on 400 € /laite. Mikäli vuokralleottaja vakuuttaa laitteen itse, edunsaajaksi vakuutukseen merkitään Sampo Rahoitus.

18 Kirjanpidollinen käsittely
Sopimuksen kohde rahoittajan taseessa rahoittaja tekee poistot Vuokralleottajan maksamat vuokrat vuokralleottajan tuloslaskelmassa vähennyskelpoisia kuluja Vuokriin sisältyvä arvonlisävero vähennyskelpoinen vuokralleottajalle

19 Leasingrahoituksen edut myyjälle
Kaupanteko tehostuu, kun myyjänä olet varautunut erilaisiin rahoitusratkaisuihin. Joustava, mahdollistaa räätälöinnin. Mahdollisuus myydä kuukausivuokraa kokonaishinnan sijaan, parempi kate. Vahvistat asiakaskontrollia. Vuoralleottaja sitoutuu myyjään. Vaihtokyselyt, raportointipalvelut. Rahoittaja kantaa luottoriskin. Mahdollisuus lisämyyntiin vaihtamalla kohdetta kesken sopimuskauden.

20 Leasingrahoituksen edut vuokralleottajalle 1(2)
Asiakas saa laitteet käyttöönsä edullisella vuokralla ei rasita tasetta eikä tunnuslukuja kustannukset jakautuvat tasaisesti koko vuokrakaudelle budjetointi helpottuu. Varat eivät sitoudu omistamiseen, vaan pääomat vapautuvat tuottavampaan käyttöön. Yritys saa käyttöönsä liiketoiminnassa tarvittavat koneet ja laitteet, joita voidaan vaihtaa ja täydentää vuokra-aikana joustavasti. Mahdollisuus määrittää maksettava vuokra tapauskohtaisesti (pituus, jäännösarvo ja isompi 1.erä). Vuokrat voidaan sopia kiinteiksi tai vaihtuvakorkoisiksi.

21 Leasingrahoituksen edut vuokralleottajalle 2 (2)
Taloudellisesti järkevä rahoitusmuoto hintakilpailukykynsä ja kirjanpitokäytännön vuoksi vuokrat ovat verotuksessa vähennyskelpoisia vuokrien arvonlisävero voidaan yleensä vähentää alv-laskelmassa ei velkana taseessa ei rasita taseen tunnuslukuja. Ei yleensä sido vakuuksia Vuokrat ovat yleensä tasasuuret koko vuokrakauden ajan. Vuokrat voidaan myös porrastaa esim. investoinnin tuotto-odotusten, kausivaihteluiden tai muun halutun mukaan.

22 Luottopäätökseen vaikuttavat tekijät 1(2)
Vuokralleottajan maksukyky maksuhäiriöt luottotietoyhtiön lausunto tilinpäätöstiedot Sampo Pankin lausunto maksukäyttäytyminen konserniin päin. Rahoitettavan laitteen vakuusarvo Laitteen hinta/yrityksen koko Vuokra-aika Myyjän mahdollinen takaus

23 Luottopäätökseen vaikuttavat tekijät 2(2)
Uudet yritykset Alle vuoden vanhoja yrityksiä ei pääsääntöisesti rahoiteta. 100 % pankkitakaus tai myyjän takaus. Lisävakuus Lisävakuutena voidaan käyttää suurempaa ensimmäistä vuokraerää, omavelkaista takausta, myyjän takaisinosto- sitoutumista tai pankkitakausta.

24 Leasing-, osamaksu- ja lainarahoituksen vertailu 1(2)
Soveltuvuus Irtain omaisuus Irtain tai kiinteä omaisuus Kohderyhmä Yritykset ja yhteisöt Rahoitusaika 1 - 5 vuotta Minimi rahoitusmäärä 2 500 € Tapauskohtainen Vakuus Laitevakuus Reaalivakuus Käteisosuus Ei yleensä Yleensä 20 – 30 %

25 Leasing-, osamaksu- ja lainarahoituksen vertailu 2(2)
Omistusoikeus siirtyy asiakkaalle Ei lainkaan Viimeisen erän tultua maksetuksi Heti Tasevaikutus Vuokravastuu taseen liitetiedoissa Velkana taseessa, laite käyttö-omaisuudessa Asiakkaan kulukirjaus Vuokrat ja palkkiot Korot, poistot ja palkkiot Arvonlisävero-käytäntö Alv-vähennys vuokran maksun yhteydessä myös ”koron” osalta Alv-vähennys kerralla Mahdolliset avustukset Ei yleensä Kyllä


Lataa ppt "Rahoitusleasing."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google