Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?"— Esityksen transkriptio:

1 Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?
Miten paine vaikuttaa sulamis- ja kiehumispisteeseen? Mitä tarkoittaa hydrostaattinen paine?

2 Hydrostaattinen paine
- Paine jakaantuu nesteissä ja kaasuissa aina tasaisesti (hydraulinen puristin/nostin). - paine-ero aiheuttaa voiman, esim. sukellusvene

3 Noste Noste = kappaleen syrjäyttämän neste/kaasumäärän paino.
Aiheutuu kappaleen ylä- ja alapintaan kohdistuvien hydrostaattisten paineiden erosta. Esim. veteen uppoava kivi syrjäyttää vettä, nosteen suuruus on kiven syrjäyttämän vesimäärän paino. Jos N<G, kappale uppoaa. Miksi heliumtäytteinen kaasupallo kohoaa ilmassa ylöspäin?

4 Lämpölaajeneminen esim. sähkölinjat, rautatiet, sillat ym. ym.
Lämpölaajenemisessa käy kuten suurennettaessa valokuvaa, ts. myös aukkojen halkaisijat kasvavat. Nesteillä ja kaasuilla:

5 Lämpölaajeneminen Esim. mahtuuko pallo aukosta läpi, otettava huomioon kappaleiden lämpölaajenemiskertoimet. Joskus voikin käydä niin, että kappaleita pitää jäähdyttää lämmittämisen sijaan.

6 Tilanmuutokset Jos ainemäärä n pysyy vakiona, PV/T on vakio. pV = nRT
Isoterminen = lämpötila vakio (Boyle) Isokoorinen = tilavuus vakio (Charles) Isobaarinen = paine vakio (Gay-Lussac) HUOM! Nimitykset eri kielillä pV = nRT p = paine V = tilavuus n = ainemäärä = m/M R = moolinen kaasuvakio T = lämpötila kelvineinä

7 pV=nRT Jos yksi tilanmuuttuja muuttuu, muuttaa se aina myös jotain muuta (esim. paine ei voi yksin muuttua, aina muuttuu myös tilavuus ja/tai lämpötila)

8 Tehtäviä: s. 39 1,4 s. 40- S09/2, K07/4 , S05/4, K05/4,


Lataa ppt "Paine Mistä aiheutuu ilmanpaine?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google