Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VALOKUVAT VERKKOON Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VALOKUVAT VERKKOON Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto"— Esityksen transkriptio:

1 VALOKUVAT VERKKOON Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto
Kotiseutukokoelman valokuvien digitointiprojekti Ajatuksia sataa – maakuntakirjastokokous Virpi Kortesniemi

2 Tausta Digitoinnin suunnittelu aloitettu jo 2000-luvun alkupuolella ja varsinaiset digitoinnit 2000-luvun puolessa välissä. Olemme mukana kansallisessa digitointiohjelmassa, jota koordinoi Kansalliskirjaston digitointikeskus, Mikrokuvaus- ja konservointilaitos Mikkelissä. Porstua-verkkopalvelu löytyy myös Michael-portaalista ( index.html) ja kansainvälisestä Europeanasta ( Europeana – Connecting cultural heritage julkistettaneen 11/2008.

3 Kotiseutukokoelman digitointia
20 kansanperinnettä sisältävän kelanauhan digitointi Tampereen yliopiston Musiikintutkimuksen laitoksella 18-kappaletta 1800-luvulla painettua kirjaa, jotka löytyvät Porstua-verkkopalvelusta sekä Seinäjoen kaupunginkirjaston Seitti-aineistotietokannasta. Digitointityö teetettiin Kansalliskirjaston digitointikeskus, Mikrokuvaus- ja konservointilaitoksella Mikkelissä. Nurmon kunnankirjaston 121 ja Peräseinäjoen kirjaston kansanperinnettä sisältävien 42 c-kasetin digitointi Tampereen yliopiston Musiikintutkimuksen (Kansanperinteen laitos) laitoksella

4 Kauhavan kaupunginkirjaston kokoelmista digitoitu 22 c-kasettia Kauhavan Sotaveteraanien ja lottien haastatteluja Artikkeleita alueemme joululehdistä ja muista paikallislehdistä muutama pienpainate

5 Valokuvat verkkoon - toteutus
Seinäjoen kaupunginkirjaston maakuntakokoelmasta valikoitiin ja digitoitiin tamperelaisessa Tammer-Kuva Oy:ssa noin valokuvaa. Tarjouspyyntö digitointityöstä lähetettiin viiteen digitointityötä tekevään yritykseen ja oppilaitokseen. Digitoidut valokuvat tallennettiin cd-levyille, kirjaston kiintolevylle ja ulkoiselle kiintolevylle: tiff-kuvina (600 dpi) jpg-kuvina (300 dpi) ikonikuvina eli pikkukuvina (150 dpi).

6 Valokuvat on luetteloitu ja tallennettu Porstua-verkkopalveluun (http://www.porstuakirjastot.fi).
Jokainen valokuva on kuvailtu ja asiasanoitettu tietokantaan yksitellen. Näin varmistetaan, että valokuvat myös löytyvät Porstuan hakujärjestelmän kautta. Porstuaan tehtiin uusi aihealue ( aihealue_valokuvat.asp), josta kaikki Seinäjoen maakuntakokoelman valokuvat löytyvät.

7 Valokuvien aihealueet
Valokuvat on jaoteltu sivustossa seuraavasti: henkilöt ja ryhmät rakennukset, kaupunki- ja katunäkymät Aalto, Alvar Urheilu, kulttuuri, tapahtumat ja vapaa-aika maisemat ja luonto Mäkinen, Kalevi A. Työnteko ja työvälineet Rautatiet ja muu liikenne Kirkko ja kirkolliset toimitukset Sekalaiset

8 Muutoksia Porstuaan Porstuan järjestelmään jouduttiin tekemään muutoksia valokuvien tallennusta varten. Vaasan kaupunginkirjastossa tehtiin järjestelmän vaatimat muutokset. Porstuan nykyinen järjestelmä alkaa olla vanhentunut ja muutoksien tekeminen on hankalaa ja aikaavievää.

9 Valokuvat verkkoon II Tammer-Kuva ei ottanut digitoitavaksi kansioihin liimattuja valokuvia. Maakuntakokoelmassamme on noin tuhat valokuvaa näissä kansioissa. Haimme rahaa opm:ltä, jotta voidaan digitoida ja tallentaa loputkin.

10 Kiitos! Rauhallista joulua kaikille!


Lataa ppt "VALOKUVAT VERKKOON Seinäjoen kaupunginkirjasto-maakuntakirjasto"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google