Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,"— Esityksen transkriptio:

1

2 Lähipalveluhanke /2015 Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia, Merikarvia, Pomarkku, Pori, Ulvila) Siiliset (Maaninka, Nilsiä, Siilinjärvi) ja Suonenjoki

3 Tavoitteet Heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyvinvoinnin edistäminen. Vertaistuen sekä kansalais- ja vapaaehtoistoiminnan vahvistaminen. Mallien kehittäminen lähipalveluiden järjestämiseksi ja turvaamiseksi. Osaamisen ja resurssien yhdistäminen.

4 Järjestölähtöinen lähipalvelu
on järjestöjen tekemään vertais- ja/tai vapaaehtois- tai ammatillista toimintaa, jota toteutetaan ihmisten omassa elinympäristössä. Työtä tehdään yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja toiminta on helposti saatavilla ja saavutettavissa. Toimintaa ohjaa auttamisen halu ja pyyteetön työ.

5 Heikossa asemassa oleva ihminen
on pudonnut palveluiden piiristä ja osallisuudesta. Hänen sosiaaliset suhteensa ovat kaventuneet ja hänen psyykkinen, sosiaalinen, fyysinen sekä taloudellinen hyvinvointinsa on heikentynyt. Hän ei saa eikä saavuta tarvitsemiaan palveluita. Heikossa asemassa oleva ihminen on menettänyt vaikutusmahdollisuutensa ja sosiaalisen toimintakykynsä.

6 Huomioita 1/2 - hanke on tavoittanut ihmisiä, jotka ovat pudonneet palveluiden piiristä - näillä henkilöillä on päihde- ja/tai mielenterveysongelmia - lähipalvelut ovat supistuneet reuna-alueilla: sosiaalityö (toimeentulo) - diakoniatyö on uusien haasteiden edessä: tuttu diakoniatyöntekijä puuttuu tai on harvemmin tavoitettavissa

7 Huomioita 2/2 Palveluiden saavutettavuus on hankalaa erityisesti kaikkein heikoimmassa asemassa oleville kansalaisille: - ei autoa, julkinen liikenne vähäistä tai olematonta, liikkeelle lähteminen haasteellista päihteidenkäytön, mielenterveysongelmien tai fyysisten rajoitteiden vuoksi.

8 Hankkeessa toteutunut:
Sosiaalinen lähipalvelu Päiväkeskustoiminnot Ryhmätoiminnot Koulutukset (päihteet, vertaistuki) Työkokeilut Yhteistyö

9 Toimenpide-ehdotuksia
- kotiin vietävät palvelut - kuljetuspalvelut, sähköinen asiointi - terveyspalvelut läheiseltä terveysasemalta, (päihde- ja mielenterveystyön osaaminen) - päivä- tai ryhmätoiminta - työkokeilut, kuntouttava työtoiminta - jatkuva ja kehittyvä yhteistyö eri toimijoiden kesken

10 Järjestölähtöiset lähipalvelut
TE-toimisto Kunta Järjestö Seura-kunta Yritykset

11 Lähipalvelumalli Päihde- ja mielenterveystyö Läheiset Poliisi ym.
Etsivä työ - kotikäynnit - terveys-neuvonta Tuki ja ohjaus - asiointiapu - palvelut - päivätoiminta Elämänhallinta - osallisuus - yhteisöllisyys - vertaistuki Ihmiset, jotka ovat pudonneet yhteiskunnan palvelujärjestelmän ulkopuolelle ja ovat siten erityisen tuen tarpeessa. Järjestö(t) Kunta, sosiaali- ja terveys-palvelut Yhteistyö PEUKALO- PALAVERI Seurakunta, diakoniatyö Lähipalvelumallien kehittäminen Toimiva verkosto Läheiset TE-toimisto, TYP Poliisi ym.

12 Mihin olemme matkalla? Kuka, missä ja miten kulkee heikossa asemassa olevan ihmisen rinnalla? Voinko mennä koputtamaan ovelle? Mitä tapahtuu, jos rinnalla kulkijoita ei ole? Minkälaisessa maisemassa olemme vuoden/viiden vuoden/kymmenen vuoden kuluttua?

13


Lataa ppt "Lähipalveluhanke / Hämeenlinna (erityisesti Kalvola) Juva, Joroinen, Rantasalmi = JJR Porin yhteistoiminta-alue (Luvia,"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google