Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Virtaa verkostoihin liikunnasta, Virveli-hankkeen päätösseminaari 3.6.2009 Naantalin kylpylä Virveli ja vammaisjärjestöt Turussa Riitta Nissilä, suunnitteluinsinööri.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Virtaa verkostoihin liikunnasta, Virveli-hankkeen päätösseminaari 3.6.2009 Naantalin kylpylä Virveli ja vammaisjärjestöt Turussa Riitta Nissilä, suunnitteluinsinööri."— Esityksen transkriptio:

1 Virtaa verkostoihin liikunnasta, Virveli-hankkeen päätösseminaari 3.6.2009 Naantalin kylpylä Virveli ja vammaisjärjestöt Turussa Riitta Nissilä, suunnitteluinsinööri

2 Liikunnan tärkeys kaikille  UKK-instituutin toiminnanjohtaja Tommi Vasankari on sanonut, että olemme enemmän hoiva- ja sairauspalveluita maksava ja sairastamista tukeva yhteiskunta kuin ennaltaehkäisevä, sairastumista torjuva ja omaa liikkumista ja omatoimisuutta edistävä yhteiskunta. Kuuntelin hänen luentoaan tämän viikon maanantaina. Hän kertoi, miten liikuntahoito on tehokkaampaa kuin pallolaajennus. Saimme myös kuulla suuren riskin kansalaisen hoitamisesta liikunnalla ja elintapahoidolla esimerkkinä tyypin kaksi diabetes.  Liikunta on siis tärkeää kaikille. Terveysliikunta kuuluu myös vammaisille ja pitkäaikaissairaille.

3 Vammaiset ja pitkäaikaissairaat  Eri tavoin vammaiset ja pitkäaikaissairaat henkilöt kuuluvat yleensä oman vammaryhmänsä tai sairautensa mukaan eri järjestöihin.  Turun Seudun Vammaisjärjestöt TVJ ry on Turussa ja Turun seudulla toimivien kansanterveys- ja vammaisjärjestöjen yhteistyöelin. Vuosi 2009 on yhdistyksen yhdeksäs toimintavuosi. Yhdistyksen tavoitteet ja toimintamuodot noudattavat entisen TVJN (Turun Seudun Vammaisjärjestöjen Neuvottelukunta) perinteitä. Vuoden 2008 päättyessä yhdistyksen jäsenmäärä oli 40 jäsenyhdistystä. TVJ ry:n toimintaperiaatteisiin kuuluu edistää vammaisjärjestöjen yhteistoimintaa.

4 Liikuntatapahtumat  Turussa useat järjestöt järjestävät liikuntaa omille jäsenilleen, mutta yhteistyö järjestöjen kesken on puuttunut.  TVJ ry:llä on liikuntatyöryhmä, joka on vuodesta 2006 alkaen järjestänyt kaikille avoimia liikuntatapahtumia yhdessä Turun kaupungin liikuntapalvelukeskuksen erityisliikunnan kanssa.  Tapahtumia on ollut talvella Hirvensalon laskettelukeskuksessa ja kesäisin Kuusiston lomakeskuksessa sekä Ekvallan esteettömällä uimarannalla.

5 Tiedottaminen  Tapahtumista tiedottaminen on ollut ongelmana, koska tieto jää usein jäsenjärjestön toimiston seinälle tai pelkästään vaikka puheenjohtajan tai sihteerin sähköpostiin.  Liikuntaa harrastavat tai siitä kiinnostuneet eivät ole saaneet tietoa liikuntatapahtumista.  Ongelmana on voinut myös olla, ettei tietoa ole laitettu esille, koska se ei ole kyseisen järjestön omaa toimintaa.

6 Virveli-hanke ja liikuntavastaavat  Virveli-hankkeen myötä opittiin tuntemaan eri järjestöjen liikuntavastaavia ja heidän edustamiensa järjestöjen toimintaa.  Järjestöjen edustajat kertoivat omista liikuntaryhmistään ja miten eri tavoin liikuntaa voidaan järjestää.  Isoissa järjestöissä on palkattua työvoimaa, jotka hoitavat pääasiallisesti kaikki liikuntavastaavan tehtävät. Liikuntaryhmissä on vapaaehtoisia ryhmän vastuuhenkilöitä, joiden puoleen ryhmäläiset voivat kääntyä ongelmissaan.

7 Virveli-hanke ja pienet järjestöt  Pienissä järjestöissä ei ole lainkaan palkattua työvoimaa, vaan puheenjohtaja tai sihteeri hoitavat myös liikuntavastaavan tehtävät kokonaisuudessa muun toiminnan ohella. He toimivat itse myös vastuuhenkilöinä liikuntaryhmissä.  Pienillä yhdistyksillä voisi olla yhteinen liikuntavastaava. Ongelmana ovat avustukset, jotka kuitenkin yleensä jaetaan yhdelle pääyhdistykselle. Yhdistysten kesken voi syntyä kateutta avustusten saamisesta.

8 Virveli-hanke ja liikuntakuljetusmatkat  Liikuntavastaavan tehtävistä hiottiin ns. Turun mallia.  Keskusteltiin myös vaikeavammaisten kuljetuspalvelusta. Kuljetuspalvelumatkat eivät riitä säännölliseen viikoittaiseen liikuntaan. Matkat riittävät korkeintaan päivittäisasiointeihin.  Kehittelimme keskusteluissa mahdollisuutta liikuntakuljetusmatkoista, jolloin matkoja voisi käyttää vain liikuntaan tapahtuvina matkoina. Kimppakyyti, joka veisi liikunnan pariin voisi myös olla mahdollinen.

9 Virveli-hanke ja seuraparlamentti  Seuraparlamentin tarkoituksena on liikuntatoimen ja turkulaisten urheiluseurojen yhteistyön tiivistäminen. Tavoitteena on saada ihmiset liikkumaan oman terveytensä kannalta riittävästi. Seuraparlamentti toimii asiantuntijaelimenä Turun kaupungin liikuntalautakunnalle ja liikuntatoimelle.

10 Virveli-hanke ja seuraparlamentti  Turkulaiset liikuntaseurat ja erityisliikuntaa järjestävät vammaisjärjestöt valitsevat jäsenet parlamenttiin keskuudestaan seurafoorumissa. Ensimmäiset parlamentin jäsenet valittiin vuonna 2004. Toimikausi on kaksi vuotta ja puolet jäsenistä erovuorossa vuosittain. Jokaiselle jäsenelle valitaan henkilökohtainen varajäsen. Olen ollut mukana seuraparlamentissa kaksi vuotta erityisliikuntaa järjestävien seurojen edustajana ja sain jatkopaikan kahdeksi vuodeksi.  Seuraparlamentin puheenjohtaja vieraili kerran Virveli tapaamisessamme.

11 Liikuntapaikat ja esteettömyys  Turun kaupungin liikuntapalvelukeskus on liikuntapaikkarakentamisen yhteydessä kysynyt vammaisjärjestöjen kantaa jo suunnitteluvaiheessa. Vaikka Turussa on kunnallinen esteettömyysasiamies, myös vammaisjärjestöjen mielipidettä kuunnellaan.  Erityisliikunta tarvitsee esteettömiä tiloja ja eri asioiden huomioimista kuten myös erityisliikuntavälineitä.

12 Turun erityisliikunta ja seurakuntayhtymän vammaistyö  Turun kaupungin erityisliikunta on tehnyt yhteistyötä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaistyön kanssa järjestämällä yhteisiä liikunta- ja virkistyspäiviä.  On vammaisia, jotka eivät kuulu mihinkään vammaisjärjestöön, mutta voivat tätä kautta osallistua liikuntatapahtumiin ja saavat tiedon tällöin esim. seurakunnan kautta.

13 Turun erityisliikunta ja naapurikunnat  Turun erityisliikunnan järjestämät tilaisuudet ovat olleet avoimia ja myös naapurikunnista voi osallistua Turun järjestämiin tilaisuuksiin.  Omassa kotikaupungissani Kaarinassa on nyt myös ymmärretty yhteistyö ja Omaishoidontukikeskus Visiitin esteetöntä kuntosalia saavat käyttää kaikki erityiskuntosalia tarvitsevat.

14 Virveli-hanke ja työn jatkuminen  Virveli-hankkeen myötä pystytään viemään eteenpäin yhteistyötä:  liikuntaseurat ja erityisliikuntaa järjestävät järjestöt  kaupungit ja kunnat ja niiden eri alueet  liikunta-, terveys-, sosiaali-, sivistys- ja tekninen toimialue, vanhus- ja vammaisneuvostot  avustajakeskukset  seurakunnat  yritykset  paikalliset- ja valtakunnalliset toimijat

15 Tulevaisuuden visio  Virveli-hankkeessa on ollut mukavaa olla mukana  Hankkeen myötä on ollut mahdollisuus verkostoitumiseen  Tulevaisuudessa yksittäiset vammaiset voivat osallistua omalla paikkakunnallaan eri tavoin vammaisten yhteisiin liikuntaryhmiin  Tärkeintä kaikessa on liikkuminen  Se kuuluu kunnillakin hyvinvoinnin edistämiseen


Lataa ppt "Virtaa verkostoihin liikunnasta, Virveli-hankkeen päätösseminaari 3.6.2009 Naantalin kylpylä Virveli ja vammaisjärjestöt Turussa Riitta Nissilä, suunnitteluinsinööri."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google