Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Useimmat tämän elämän varjoista aiheutuvat siitä, että

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Useimmat tämän elämän varjoista aiheutuvat siitä, että"— Esityksen transkriptio:

1 Useimmat tämän elämän varjoista aiheutuvat siitä, että
seisomme itse auringon edessä. Näin ei voi menetellä rakennettaessa Nollaenergiataloa, jonka tärkeänä energianlähteenä on aurinko. Veikko Simunaniemi

2 ”Asuinkiinteistöjen energiatehokkuus ”
on Järvenpään Mestariasunnot Oy:n ja Kuopion Opiskelija-asunnot Oy:n yhteinen kehityshanke. Molempien yhtiöiden rakennushankkeet ovat omia yksittäisiä hankkeita. Kehityshankkeen rahoittavat ARA, Tekes, Sitra sekä rakennuttajayhtiöt omilla työpanoksillaan.

3

4 Suomen ensimmäiset Nollaenergiatalot
Kehityshanke: Arava ja asuinkiinteistöjen energiatehokkuus Järvenpään Mestariasunnot Oy tj. Veikko Simunaniemi Kuopion Opiskelija-asunnot Oy tj. Tuula Vartiainen Nollaenergiatalo tuottaa saman verran energiaa mitä se kuluttaa vuositarkastelussa. Kehityshankkeen sisältönä on vanhan kiinteistön purkaminen ja uuden nollaenergiakiinteistön rakentaminen. Hankkeen tavoitteena on löytää teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti optimaalinen konsepti toteuttaa nollaenergiarakennuksia ARA- asuinkiinteistöihin. Nollaenergiaa tavoitellaan mm. Ulkovaipan lämpöhäviöiden minimoinnilla ja rakennuksen simppelillä muodolla Ilmanvaihdon hallinnalla ja poistoilman erittäin tehokkaalla lämmön talteenotto Sisäisten ja ulkoisten lämpökuormien tehokkaalla hyödyntämisellä Vedenkulutuksen hallinnalla Laitteilla, joiden ominaiskulutus on vähäinen ja energiaa säästävä Rakennuksen tiiveydellä Lämmityksen ja ilmanvaihdon käytöllä ja ohjauksella (asukkaat keskeisessä roolissa) Uusiutuvilla energialähteillä Mikäli et lähde haluamasi perään, et koskaan saa sitä. Jos et kysy, vastaus on aina ei. Jos et astu eteenpäin, olet aina samassa paikassa.

5 Kehityshankkeen sisältö ja tavoitteet
1. Vanhan kiinteistön purkaminen Selvitetään: Missä tapauksessa taloudellisesti ja yhteiskunnallisesti perustelua Kierrätysmahdollisuudet, uusiokäyttö ja jätteidenkäsittely 2. Uuden nollaenergiakiinteistön rakentaminen Käyttää uusiutuvia energialähteitä Löytää teknisesti, taloudellisesti ja toiminnallisesti optimaalinen konsepti toteuttaa nollaenergiarakennuksia ARA-asuinkiinteistöihin. Löytää/kehittää toimivia teollisia komponentteja / tuotteita nollaenergiarakentamiseen Luoda taloudellisesti ja ekologisesti tehokas malli kiinteistöjen purkamiseen Edistää tehokasta kaupunkirakentamista ja kiinteistöjen monikäyttöisyyttä/muunneltavuutta Hankkia soveltuvaa tietoa energiatehokkaasta korjausrakentamisesta Vastata Suomessa ilmastonmuutokseen asuntorakentamisen alalla. Nostetta vuokra-asumiseen. Joka harkitsee seuraavaa askeltaan liian kauan, seisoo koko ikänsä yhdellä jalalla.

6 Jampankiven Palvelupihahankkeen toiminta-ajatus
Toteuttaa vanhuksille turvallinen ja toimiva palveluasunto-kokonaisuus siten, että pihapiirin kolmen asuinkerrostalon kokonaisuus on muutettu vastaamaan vanhusten asunto- ja hoivapalvelutarvetta Järvenpäässä yhteistyössä Järvenpään kaupungin kanssa. Toimintamalli; Kaupungin omistama yhtiö omistaa ”seinät” ja kaupunki järjestää palvelut ”seinien sisään”. Palvelupiha tarjoaa monipuolisesti palvelutaloasumista ja tehostettua palveluasumista, jotka ovat tulleet laitoshoidon rinnalle. Kotiin tuotava palvelu räätälöidään vanhuksen kunnon mukaan. Esimerkiksi huonokuntoiselle - ja muistihäiriöitä sairastaville vanhuksille tarjotaan ympärivuorokautista hoivapalvelua. Hoivakodit ovat joko ryhmäkotityyppisiä, joiden jokaisessa kerroksessa on mm. ryhmätila keittiöineen tai itsenäisempään asumiseen varustettu palveluasunto. Vaihe 1, 2007 Vaihe 3, 2011 Vaihe 2, 2010

7 VAIHE 1, 2007 Ensimmäisessä vaiheessa kesällä 2007 valmistui 33 ryhmäkotiasuntoa huonokuntoisille ja muistihäiriöitä sairastaville vanhuksille. Hanke toteutettiin jalostamalla nelikerroksinen 1983 valmistunut soluasuntotyyppinen asuinrakennus ryhmäkotiasunnoiksi, jonka jokaisessa kerroksessa on ryhmätila ja jakelukeittiö. Talon ensimmäisessä kerroksessa on dementiapäiväkoti ja vanhustenpäiväkoti, joiden palveluita käyttävät palvelupihan ulkopuolella asuvat vanhukset. Hoivapalvelut on järjestänyt Järvenpään kaupunki.

8 VAIHE 2, 2010 Toisessa vaiheessa kesällä 2010 valmistui 27 asuntoa huonokuntoisille tai lähes itsenäisesti toimeentuleville vanhuksille. Talon asuntojen palvelut tukeutuvat ensimmäisen vaiheen palveluihin.

9 VAIHE 3, 2011 Nollaenergiatalo
Palvelupihan kolmannen ja viimeisen vaiheen työt alkoivat toukokuussa 2010. Ennen varsinaista uudisrakentamista purettiin vanha nelikerroksinen 80 luvulla rakennettu betonielementtitalo uudisrakennuksen alta. Hanke toteutetaan uudisrakennushankkeena ja Nollaenergiatalona. Kolmas vaihe tulee tarjoamaan 44 asuntoa huonokuntoisille tai muistihäiriöistä sairastaville vanhuksille. Asunnoista 33 on makuuhuone + tupakeittiö tyyppisiä ja loput 11 asuntoa ovat ryhmäkotiasuntoja.

10

11 Ihmiset epäonnistuvat usein, ei sen tähden, etteivät saa tehdä mitä haluavat, vaan sen tähden, etteivät halua tehdä, mitä heidän pitää.

12

13

14 Ei ole olemassa ongelmaa,
mistä puhumatta jättäminen auttaisi sen ratkaisemisessa.

15 Rakennuksen simppeli muoto ja tiiveys.
Rakennus oli harjakorkeudessa marraskuussa 2010 ja valmistuu kesäkuussa 2010. Paras muusikko ei ole hän, joka ehtii ensimmäisenä soittamaan kappaleen loppuun.

16

17

18

19

20

21 Nollaenergiatalon energiakulutukset.

22 Sähköenergian vuosikulutus ja aurinkosähkön vuosituotto
Aurinkosähkö tuottaa vuodessa saman määrän energiaa mitä kiinteistösähkössä kuluu. Aurinkosähköpalelien määrä: 72 kpl x 1,5 m2= 108 m2

23 Lämpöenergian vuosikulutus ja lämmön vuosituotto kWh/Rm3
Lämmitykseen tarvittava kokonaisenergiamäärä vuodessa +16,4. Aurinkolämpötuotto -11,8 Aurinkolämpökeräinten määrä: 72 kpl x 1,5 m2= 108 m2 Ilmaislämpötuotto ,6 Maalämpötuotto -3,1 Myytäväksi jää -0,7 kWh/Rm3 =PLUSENERGIATALO Muutoksia ei tapahdu, kun yritämme saada itsemme muuttumaan, vaan kun tiedostamme, mikä ei toimi. - Shakti Gawain

24 Mikäli et lähde haluamasi perään,
et koskaan saa sitä. Jos et kysy, vastaus on aina ei. Jos et astu eteenpäin, olet aina samassa paikassa.

25

26

27

28

29

30 Nollaenergialla tarkoitetaan kiinteistöä joka tuottaa saman verran energiaa mitä se kuluttaa keskimäärin vuositaseessa. Myös energiakustannusten perusteella voidaan tarkastella Nollaenergiatasetta. Nollaenergiarakentaminen soveltuu myös kustannuksiltaan ARA vuokratalokenttään jos suunnittelussa, rakentamisen hankinnoissa ja kilpailutuksissa sekä rakentamisessa onnistutaan. Matalaenergia- ja passiivienergiatalojen rakentaminen on jo tätä päivää myös ARA tuotannossa. Energian syöttäminen / myyminen verkkoon edesauttaa ja mahdollistaa Nollaenergiataseen saavuttamisen Suomessa. Mikäli et lähde haluamasi perään, et koskaan saa sitä. Jos et kysy, vastaus on aina ei. Jos et astu eteenpäin, olet aina samassa paikassa.

31 Jampankaari 4 E-F vertailussa vanhan perusparannus ja uudisnollaenergiatalo
83-rakennettu talo jalostet-tuna ja perusparannettuna 2020 normeilla rakennettu uusi nollaenergia talo Kerrosala 4 700 5 763 Kerroksia 4 6 Asuntomäärä 26 44 Huoneistoala 950 1 785 Asuntotyypit 1 H+PH+TPK 1 MH+PH+TPK+kerroskohtainen yhteistila 33 Huonetila+PH+yhteistilat 11 Asuntojen lukumäärä Kokonaiskustannukset €/Hm2 sis. ALV 2 530 2 870

32 Hankkeen kokonaiskustannukset (tähän ei sisälly kehittämiskustannukset)
5 127 200 € (ALV 23 %), mikä on 2 872 €/Hm2. Rakentamisen rahoitus Tässä ei ole mukana kehityshankkeen rahoitusta, minkä ovat rahoittaneet: ARA, TEKES, SITRA JA RAKENNUTTAYHTIÖIDEN OMA TYÖPANOS Asuntorahaston myöntävä korkotukilaina n. 3  € Asuntorahaston myöntävä erityisavustus n. 1 411 500 € Kuntarahoitus toimii korkotukilainan ja omarahoituksen rahoittajana. Rakentamisen aikataulu Uudisrakennustyöt aloitettiin toukokuussa 2010 ja hanke valmistuu kesäkuun 2011 loppuun mennessä. Asuinhuoneistojen vuokraaminen Asuntojen jyvitetty neliövuokra tulee olemaan noin 10 €/jm2/kk (ilman erityisavustusta 12,5 €/jm2/kk). Mestariasunnot vuokraa tilat yhteistyössä Järvenpään kaupungin kanssa.

33 Kiitokset mielenkiinnosta
. Minkään ei tarvitse olla tylsää. Anna mielikuvituksesi lentää. Älä hyväksy arkisia rutiineja itsestään selvinä vaan muuta ne mieleisiksesi. nollaenergiatalohanketta kohtaan! 33


Lataa ppt "Useimmat tämän elämän varjoista aiheutuvat siitä, että"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google