Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Peruskoulun loppuunsaattaminen ja jatko-opinnot

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Peruskoulun loppuunsaattaminen ja jatko-opinnot"— Esityksen transkriptio:

1 Peruskoulun loppuunsaattaminen ja jatko-opinnot
Peruskoulu lähestyy loppuaan, reilu vuosi jäljellä. Suoritukset heikkenevät yleensä kahdeksannella luokalla. Motivoikaa, kannustakaa, keskustelkaa. Historia, terveystieto loppuu 8.lk. jälkeen, arvosana jää päättötodistukseen! Kemia ja maantieto loppuu 9.lk. syksyllä. Nyt on aika aliottaa pitkä loppukiri, ei yhdeksännen luokan syksyllä tai keväällä. Noin yhteishaun viimeinen hakupäivä! Sekä ammattiopiston, että lukoin kautta voi jatkaa ammattikorkeakouluun ja yliopistoon

2 PÄÄTTÖTODISTUKSELLA HAETAAN YHTEISHAUSSA!!!

3 Jatko-opinnot - Lukio Lukioon?
Keskiarvo lukuaineista ratkaisee pääsyn. Lukiopainotus 7,00 Kieli-reaalipainotus 7,50 Matemaattis-luonnontieteellinen painotus 8,00 Nyt on hyvä aika aloittaa arvosanojen nostaminen! Lukiossa luetaan paljon kieliä, matematiikkaa. Äidinkieli, englanti, ruotsi ja matematiikka väh. 1/3 kaikista lukiokursseista Äidinkieli erityisen tärkeä yliopisto-opiskelua varten. Suunnitelmallisuus lukio-opintoihin. Toisena vuotena tehdään ylioppilaskirjoituksiin vaikuttavia valintoja.

4

5

6 Jatko-opinnot - Ammattiopisto
Ammattiopistoon? Kaikkien aineiden keskiarvo Painotettavat aineet, kolme parasta arvosanaa; käsityö, kotitalous, kuvaamataito, musiikki (7.lk. numero ja valinnaisnumeron ka.) sekä liikunta Hakujärjestys Pääsy- tai soveltuvuuskokeet Riittävän monta hakuvaihtoehtoa, väh. kolme vaihtoehtoa

7 Pistelasku ammattiopistoon
1. Kaikki peruskoulusta suoraan hakevat saavat 3 pistettä 2. Kaikkien aineiden keskiarvo Keskiarvo       Pisteet        4 5,75 - 5,99       5 6,00 - 6,24       6 6,25 - 6,49       7 6,50 - 6,74       8 6,75 - 6,99       9 7,00 - 7,24       10 7,25 - 7,49       11 7,50 - 7,74       12 7,75 - 7,99       13 8,00 - 8,24       14 8,25 - 8,49       15 8,50 -        3. Painotettavat arvosanat Keskiarvo Pisteet 5,50 - 5,99        2 6,00 - 6,49        3 6,50 - 6,99        4 7,00 - 7,49        5 7,50 - 7,99        6 8,00 - 8,49        7 8,50 -            8 4. Hakutoiveet Ensimmäisenä hakutoiveelle 3 p Toisena olevalle hakutoiveelle 1 p Muilla hakusijoille ei anneta pisteitä Hakujärjestystä kannattaa harkita tarkkaan!

8

9 Tulevaisuus? Talouden tilanne epävarma, mutta kuitenkin melko hyvä
Luokaa uskoa nuoriin! Nyt on hyvä aika olla koulussa. Ammattitaidon merkitys kasvaa, mutta samalla pitää olla halu oppia uutta koko ajan. Vaasan tilanne hyvä! Terveydenhuollossa suuri rekrytointitarve, energiateollisuus vahva Vaasassa, palveluammatit kasvavat. Ennakointi vaikeaa! Hyviä ammattilaisia tarvitaan aina!

10 TET = työelämään tutustuminen
7 lk. 1 päivä 8 lk. 1 viikko 9 lk. 2 viikkoa

11 TET Oppilaalle tulee järjestää työelämään tutustumisjaksoja koulutus- ja ammatin-valintojensa perustaksi ja työn arvostuksen lisäämiseksi. Oppilaan tulee voida hankkia omakohtaisia kokemuksia työelämästä ja ammateista aidoissa työympäristöissä. (Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2004)

12 TET -aikataulu 8 lk. TET ajankohta 9.-13.5. (v. 19)
Aikataulu ennen TET Oppilaanohjauksen tunnit alkavat v. 13. Oppilaita informoidaan TET:stä opo-tunneilla. TET -paikan hankkimisaika on TET -paikan voidaan järjestää koulun kautta. v. 17 tarjotaan koulun tiedossa olevia TET –paikkoja niitä vielä tarvitseville.

13 TET Jos kaikki tarvittavat tiedot ei ole ilmoitettu koululle mennessä, tai jos ei ota vastaan koulun tarjoamaa TET-paikkaa, TET suoritetaan koulussa. Koulu TET tarkoittaa lähinnä normaalia opiskelua sekä mahdollisuuksien mukaan siivousta, järjestämistä yms.

14 TET tarvittavat tiedot
Huoltajan sopimuslomake, jaetaan viikoilla 13. Palautus seuraavalla viikolla, ilmoitus Wilman kautta mahdollinen Osallistuminen TET-harjoitteluun vaatii huoltajan lupaa TET-sopimus tehdään työnantajan kanssa, palautus viimeistään TET-sopimuksia tehdään kaksi kappaletta, yksi koululle ja yksi työnantajalle.

15 TET Työaika n. 6 tuntia päivässä, ruokailu sisältyy työaikaan.
Oppilas ei ole työsuhteessa työnantajaansa, ei makseta palkkaa. Koulun käyttäytymissäännöt koskevat TET:issä. Poissaolot ilmoitettava työnantajalle ja luokanohjaajalle! Nuorten työlainsäädäntö koskee TET-oppilaita.

16 TET Ruokailu omalla koululla, lähimmällä koululla (Vaasan alueella), työpaikalla (työnantaja voi kustantaa, koulu ei maksa!) tai omat eväät. Oppilaat ovat Vaasan kaupungin puolesta vakuutettuja. Vastuuvelvollisuus, jos huolimattomuuttaan rikkoo jotain, joutuu korvaamaan (myös alle 15-vuotiaat). Matkat korvataan (yli 5 km koulusta).

17 TET Oppilaalle nimetään oma yhdyshenkilö, joka selvittää työpaikkaa koskevat turvallisuusohjeet sekä ohjaa ja valvoo työhön tutustumista. Oppilaanohjaaja on koulun yhdyshenkilö. Koulun opettajat käyvät työpaikoilla katsomassa TET:in sujumista.

18 TET Työnantaja palauttaa TET-todistuksen kouluun TET-jakson jälkeen. Tämä toimii samalla osallistumistodistuksena ja on palautteen kannalta tärkeä. Oppilas kirjoittaa TET-päiväkirjaa kokemuksistaan. Päiväkirjassa on myös kysymyksiä TET:iin liittyen. TET-päiväkirja palautetaan oppilaanohjaajalle heti TET:in jälkeen.

19 Mistä TET-paikka? TET-tori Tarjoaa tietoa TET-jaksosta, koulutuksista sekä TET-paikkoja tarjoavista yrityksistä. Miettikää mikä TET-paikka olisi järkevä jatko-opiskelutoiveita ajatellen. TET on loistava mahdollisuus. Ei kannata haaskata tätä mahdollisuutta huonoon työpaikkaan!

20 TET valmistautumiset Hyvän TET-viikon saa varmemmin jos huolehtii muutamasta perusasiasta; Pukeutuminen ja hyvä käyttäytyminen Työpaikan löytäminen ja ajoissa oleminen, ensivaikutelma! Oma asenne ja kiinnostuneisuus.

21 TET, koulun säännöt TET-jaksoa ei voi suorittaa omassa perheyrityksessä. 8 lk. ja 9 lk. TET ei samassa työpaikassa.

22 Kiitos! Kysymyksiä? Yhteistiedot: Hans Kankkonen 040-8282684


Lataa ppt "Peruskoulun loppuunsaattaminen ja jatko-opinnot"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google