Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Viisi näkökulmaa uskoon

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Viisi näkökulmaa uskoon"— Esityksen transkriptio:

1 Viisi näkökulmaa uskoon
Toinen näkökulma: Ihminen Päivitetty Bror Oswald Nyman

2 Aluksi Tässä alustuksessa pohdin:
elämän tarkoitusta, ihmisen alkuperää, ihmisen ominaisuuksia, kuten moraalia, vapaata tahtoa ja perisyntiä. Onko ihminen luotu kuten Raamattu sanoo vai onko ihminen biologisen evoluution tulosta? Tai voitaisiinko luominen ja evoluutio jotenkin vaikkapa yhdistää ja jos voidaan, niin miten?

3 Miksi olemme täällä? Mistä olemme tulleet? Minne me menemme?
1.osa Elämän tarkoitus Miksi olemme täällä? Mistä olemme tulleet? Minne me menemme?

4 Elämän tarkoitus Onko elämä vain välähdys pimeässä tyhjyydessä?
Kuinka turhalta tuo välähdys tuntuukaan!

5 Elämän tarkoitus Parodioita
Ikävän karkotus "Hetken mietin kuka oon ja mistä herätä mä saan; Mä nousin ylös, astuin sekaan peikkojen (hui!); mä muistan kuinka viime yönä kanssa veikkojen; päättelimme että elämämme tarkoitus lienee murheen karkoitus". Eppu Normaali Neljäkymmentäkaksi Douglas Adamsin kirjassa "Linnunradan käsikirja liftareille" esitetty vastaus elämän tarkoitukseen on neljäkymmentäkaksi.

6 Elämän tarkoitus Raamatun mukaan
"Olkaa hedelmälliset, lisääntykää ja täyttäkää maa ... Vallitkaa meren kaloja, taivaan lintuja..” Näin ihmisten tehtäväksi on annettu lisääntyminen ja siten lajin säilyttäminen, huolen pitäminen maapallosta ja ympäristömme hallinta. "Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi ja koko voimallasi" ja "Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi." Ihminen on siis luotu sekä kunnioittamaan Jumalaa että rakastamaan toisia ihmisiä.

7 Elämän tarkoitus Buddhalaisuus
Buddhalaisuuden mukaan totuus elämästä on se, että se on kärsimystä, joka johtuu elämänjanosta. Kärsimys lakkaa, kun elämänjano sammuu. Tie elämänjanon sammumiseen on jalo kahdeksanosainen polku kohti lopullista tavoitetta, joka on nirvana eli valaistuminen ja näin samsarasta eli elämän kiertokulusta vapautuminen.

8 Elämän tarkoitus Filosofia
Antiikin aikana elänyt Aristoteles esitti aikanaan teoriansa, jonka mukaan: "ihmiselämän päämäärä on toteuttaa lajilleen ominaisia toimia. Kun ihminen toimii kuten hänen lajilleen on ominaista, hän toimii auttamatta oikein ja elää hyvää elämää". Humanistisen näkemyksen mukaan elämän tarkoituksena on lisääntyminen: ”Vaikka ihmislajin evoluutio onkin luonnollinen toiminto niin ihmiskunnan evoluutio on omissa käsissämme, ja tehtävänämme on sen edistäminen korkeampia päämääriä kohti.”

9 Elämän tarkoitus Vaikutukset
Niin Raamatussa kuin buddhalaisuudessa kuin myös materialistisissa elämänkatsomuksissa annetaan varsin hyviä ohjeita elämän tarkoitukseksi. Kuitenkin, viime vuosisata oli koko maailmanhistorian verisin vuosisata. Olisikohan kristinuskosta apua?

10 Elämän tarkoitus Kristinusko
Jos kristinuskossa elämän tarkoitus on seuraava: ”Elämän tarkoituksena on iankaikkinen elämä, joka saavutetaan uskomalla Jeesukseen ennen aivan pian alkavia lopun aikoja ja tämän ilosanoman levittäminen ympäri maailmaa niin, että mahdollisimman monet ehtisivät saavuttaa tämän saman päämäärän.” … Niin voiko siitä olla apua?

11 Elämän tarkoitus Antinomismi
Antinomismin synnyttäjä oli Johannes Agricola. Antinomistien pääväittämä on, ettei lakia tulisi saarnata ollenkaan, vain evankeliumia. Luther on todennut Agricolasta: ”Kukaan paavi ei ole minua kiusannut niin paljon kuin Agricola". Näyttää siltä, että nykyinen armon korostaminen kristinuskossa onkin saattanut antinomismin voittoon ja ”laki” on siten julistettu kirosanaksi.

12 Suomen Kansan Vanhat Runot: VII3 loitsut
2.osa Ihmisen alkuperä "Tulen synty on taivosesta; Vuoresta vein sikiö; Mullasta minun sukuni.” Suomen Kansan Vanhat Runot: VII3 loitsut

13 Ihmisen alkuperä Maan tomu
1.Moos 2;7: "Silloin Herra Jumala teki maan tomusta ihmisen ja puhalsi hänen sieraimiinsa elämän hengen, ja niin ihmisestä tuli elävä sielu." 1.Moos 3;19: "Sillä maasta sinä olet, ja maaksi pitää sinun jälleen tuleman." Voidaan myös sanoa, että tieteellisenkin teorian mukaan ihminen on jotenkin syntynyt maasta.

14 Ihmisen alkuperä Luomisoppi
Noin 1500 eaa kirjoitetun Raamatun mukaan Jumala loi ihmisen mieheksi ja naiseksi ja omaksi kuvakseen luomiskertomuksen viidentenä päivänä (1.Moos.1). Toisaalta Raamattu sanoo, että Jumala loi ensin miehen maasta ja vasta myöhemmin naisen, miehen kylkiluusta (1.Moos.2). Kristinuskon mukaan luominen tapahtui noin 6000 vuotta sitten. Arvio perustuu Johanneksen ja Luukkaan evankeliumeissa oleviin Jeesuksen sukuluetteloihin.

15 Ihmisen alkuperä Raamatun luomiskertomus
Kirjoitettu joskus eaa. Alussa luotiin taivas ja maa sekä yö ja päivä. Vedet, jotka olivat taivaan päällä erotettiin vesistä jotka olivat maassa. Maassa olevat vedet koottiin yhteen paikkaan ja näin syntyi kuiva maa Kuiva maa alkoi tuottaa kasveja ja puita Sitten Jumala loi kuun valaisemaan yötä ja auringon valaisemaan päivää. Sitten ilmestyivät vesieläimet ja linnut joiden jälkeen maaeläimet ja viimeksi ihmiset.

16 Ihmisen alkuperä Kuka kirjoitti ja mitä
Erään tulkinnan mukaan Jumala itse ilmoitti Moosekselle mitä luomiskertomuksessa piti kirjoittaa. Toisen tulkinnan mukaan tieto on suullista perimätietoa, jonka joku on kirjoittanut siihen muotoon missä sen nyt voimme Raamatusta lukea. Onko luomiskertomus siis Jumalan ilmoitusta? Vai voisiko luomiskertomus kuitenkin olla peräisin jostain kauempaa ihmisen historiasta?

17 Ihmisen alkuperä Sumerilainen luomistaru
Kirjoitettu ehkä noin 6000 vuotta sitten Alussa oli alkumeri, josta syntyi taivas ja maa. Niiden väliin syntyi ilma. Laajeneva ilma erotti taivaan ja maan toisistaan. Ilmasta syntyi kuu. Kuusta syntyi aurinko. Maan päälle ilmestyi kasveja eläimiä ja ihmisiä. Lähde: Carl Grimberg (Assurbanipalin kirjasto)

18 Ihmisen alkuperä Luomiskertomuksen alkuperä
Kenelle Jumala puhui ensimmäiseksi? Ei olisi mikään ihme, että luomiskertomus olisi tosiaankin perua sumerilaisilta tai heidän edeltäjiltään - niin samankaltaisia ne ovat. Tapahtuihan ihmiskunnan alkutaival, Raamatunkin mukaan, juuri Sumerissa ja olihan itse Aabrahamkin kotoisin Kaldean Urista - siis Sumerista. Puhuiko Jumala jo sumerilaisille?

19 Ihmisen alkuperä Luominen vai evoluutio
Raamatun kertomusta Aatamista ja Eevasta, ihmispopulaation maailmanlaajuisesta tuhoutumisesta, Nooan pelastumisesta venekuntineen ja Nooasta lähtevän ihmiskunnan voimakkaasta lisääntymisestä, voidaan hyvinkin verrata ihmisen kehitykseen evoluutiossa. Evoluutiossa paratiisi siirtyy Sumerista Afrikkaan ja ajoitus pitenee, vaatimattomasti, muutamalla miljoonalla vuodella.

20 3.osa Evoluutio Evoluutio on populaation perinnöllisten ominaisuuksien muuttumista siten, että se sopeutuu ympäristöönsä aiempaa paremmin.

21 Evoluutio Elämän alku Kaikki alkoi siitä, kun jotkin elottomat alkuaineet yhdistyivät määrätyllä tavalla, muodostaen äärimmäisen yksinkertaisen ja pienen elävän solun noin 3,5 miljardia vuotta sitten. Ensimmäiset monisoluiset eliöt kehittyivät noin 500 miljoonaa vuotta sitten. Noin 6 miljoonaa vuotta sitten jossain Afrikassa eli apinakantalaji, josta nykyiset ihmiset, simpanssi ja gorilla ovat lähtöisin. nykyihminen kehittyi omaksi lajikseen noin 200'000 vuotta sitten.

22 Evoluutio Veitsen terällä
Tutkimuksien mukaan nykyihmisten määrä romahti noin 150’ ’000 vuotta sitten hyvin pieneksi, mistä johtuu nykyinenkin hyvin suuri geenien samankaltaisuus. Ihmispopulaation on arveltu kutistuneen 2’ ’000 yksilöön jonkin katastrofin seurauksena, mahdollisesti "tulivuoritalven", kun Toban tulivuori räjähti 73’000 vuotta sitten.

23 Evoluutio Selviäminen
Selvittyään katastrofista nykyihmiset lisääntyivät nopeasti ja asuttivat Afrikan lisäksi Australian 50’000 vuotta sitten, Euroopan 40’000, Itä-Aasian vähän myöhemmin sekä viimeisimpänä Amerikan 30’000 vuotta sitten. Väestöt joutuivat siirtymisensä jälkeen eristyksiin toisistaan ja näin nykyiset "rodut" syntyivät. Alkutaipaleensa aikana nykyihminen eli rinnan monien muiden ihmislajien kanssa, joista tunnetuimpia ovat Neandertalinihmiset, joita esiintyi vielä 30’000 vuotta sitten ja Cro-Magnonin ihminen joka on elänyt vielä 10’000 vuotta sitten.

24 Evoluutio Jatkuuko evoluutio?
Kuuden miljoonan vuoden aikana ihminen on kokenut olemisensa lukuisana lajina. Jatkuuko evoluutio vai loppuuko ihmiseltä aika, kuten olemme kristinuskon mukaan jo 2000 vuotta odottaneet? Jos meidän jälkeläisemme elävät vielä kuusi miljoonaa vuotta eteenpäin, niin kuinka monta lajimuutosta tulee vielä tapahtumaan ja millaisia me silloin olemme?

25 4.osa Ihmisen ominaisuudet
"Älä tee toisille, mitä et toivo toisten tekevän itsellesi." Kungfutse n. 500 eaa.

26 Ihmisen ominaisuudet Luonnollinen moraalilaki
Ihmisillä on muista eläimistä poiketen kyky erottaa hyvä ja paha toisistaan. Tätä ominaisuutta sanotaan luonnolliseksi moraalilaiksi. Kristinuskon mukaan luonnollinen moraalilaki on Jumalasta lähtöisin. (Kymmenen käskyä) Yleisen käsityksen mukaan se on evoluution seurauksena kehittynyt normaalin luonnonvalinnan tiimellyksessä. Oli miten oli. Joskus kuitenkin tuntuu siltä, että ihmisen toiminta ei ole ainakaan kaikissa tilanteissa hänen itsensä päätettävissä.

27 Ihmisen ominaisuudet Vapaa tahto
Ihminen eroaa muista eläimistä myös siinä, että se on tiettävästi ainoa laji, jolla on vapaa tahto. Tämä tarkoittaa sitä, että ihminen pystyy vastustamaan luonnollisten viettiensä, vaistojensa ja moraalinsa vaikutusta, kieltäytymällä niiden ohjauksesta. Deterministisen katsomuksen mukaan ihmisellä ei ole vapaata tahtoa vaan jokaisella syyllä on edeltävä syynsä. Tästä seuraa, että maailman syy- ja seuraussuhteet muodostavat ketjun, jossa edeltävät tapahtuvat määräävät ennalta tulevat tapahtumat.

28 Ihmisen ominaisuudet Perisynti
Perisynti on kristinuskoon liittyvä käsite. Termiä "perisynti" ei mainita Raamatussa, mutta sen pohja löytyy roomalais- ja efesolaiskirjeistä sekä psalmeista. Tärkeimpänä argumenttina perisynnille pidetään jaetta Room 5:12: "Sen tähden, niin kuin yhden ihmisen kautta synti tuli maailmaan, ja synnin kautta kuolema, niin kuolema on tullut kaikkien ihmisten osaksi, koska kaikki ovat syntiä tehneet". Kristinuskon mukaan perisynti on periytyvä, ihmiskuntaa kalvava sairaus, josta ihminen ei tämän elämän aikana parane.

29 Ihmisen ominaisuudet Ominaisuuksien alkuperä
Vietit, tarpeet, vaisto, omatunto, moraali, järki ja vapaa tahto ovat olleet meissä niin kauan kuin ihminen on ollut ihminen. Olisiko ihminen omien ominaisuuksiensa varassa pystynyt kirjoittamaan kymmenen käskyä vai pitikö Jumalan kirjoittaa ne itse? Kuitenkin jo useita satoja vuosia ennen Raamatun kirjoittamista ihminen on kirjoittanut vastaavia ohjeita itselleen.

30 5.osa Luominen vai evoluutio
"Kun ihminen toimii kuten hänen lajilleen on ominaista, hän toimii auttamatta oikein ja elää hyvää elämää” (Aristoteles)

31 Luominen vai evoluutio Todistusaineisto
Loiko Jumala ihmisen noin 6000 vuotta sitten, vai onko ihminen kehittynyt evoluution seurauksena, miljoonien vuosien aikana? Todistusaineisto evoluution puolesta näyttäisi olevan niin vahvaa, että sitä ei parhaalla tahdollakaan voi ainakaan kovin kevyesti syrjäyttää. Luomisesta ei näyttäisi löytyvän todisteita, lukuun ottamatta luonnollisesti Raamattua, mutta tällöin olisi tietenkin uskottava Raamatun olevan Jumalan ilmoitusta.

32 Luominen vai evoluutio Luominen ja evoluutio
Materia ja energia ovat informaatiota Alkuräjähdys vapautti valtavan määrän informaatiota sisältäen jonkinlaisen vaiheittaisen säätelyjärjestelmän. Materia ja energia ovat olemassa koska ne ovat informaatiota. Tämän informaation varassa koko maailmankaikkeus ja siis myös ihminen on kehittynyt ja kehittyy yhä edelleen.

33 Luominen vai evoluutio Ominaisuuksien alkuperä
Jos evoluutioprosessia ohjaa informaatio, myös ihmisien vietit, vaisto, vapaa tahto ja moraalilaki ovat evoluution aikana kehittyneet meissä sellaisiksi kuin ne nyt ovat? Tämä ei nyt kuitenkaan merkitse siis sitä, että sulkisin Jumalan pois tästä teoriasta. Päinvastoin, luulisin, että Jumalalla saattaa hyvinkin olla oma vaikutuksensa niiden kehittymisessä.

34 Luominen vai evoluutio Sielu
Onko meissä jotain ulkopuoleltamme saatua, joka ohjaa meidän toimintaamme ja kehittymistämme tässä elämässä? Voitaisiinko tätä jotain sanoa vaikkapa sieluksi? Tätä näyttäisi Raamatun lisäksi tukevan: Immanuel Kant esitti aikanaan teorian, että meissä on kahdenlaista tietoa: a-priori, a-posteriori (Ennen kokemusta ja kokemuksen jälkeen). Myös C. S. Lewis oli sitä mieltä, että moraalilain sitova osuus on meille annettu.

35 6.osa Missä syntiinlankeemus tapahtui?
Ilman kuolemaa ihminen lajina ei voisi elää ja kehittyä ”Kuolema on uuden elämän alku”

36 Missä syntiinlankeemus tapahtui? Totuus vai myytti
Raamatun kertomus syntiinlankeemuksesta näyttäisi olevan niin uskomaton puhuvine käärmeineen, että sen sisäistäminen, ainakin kirjaimellisesti, näyttäisi olevan kerta kaikkiaan ylivoimainen tehtävä. Ulospääsytietä tästä ongelmasta on etsitty toteamalla, että se on vain eräänlainen myytti, joka kertoo ihmisestä kuitenkin hyvin paljon. Mutta jos kertomus on myytti niin syntiinlankeemustakaan ei näyttäisi silloin tapahtuneen, ainakaan Raamatun mukaisesti. Löytyisikö se sitten evoluutiosta?

37 Missä syntiinlankeemus tapahtui? Paratiisi evoluutiossa
Ilmeisesti ihmisen historiassa on ollut joskus vaihe, jolloin hänellä ei vielä ollut moraalia eikä vapaata tahtoa. Ihminen eli ”paratiisissa” vaistojensa ja viettiensä varassa muiden eläinten tapaan. Vapaan tahdon ja moraalin puutteessa ihminen ei voinut tehdä syntiä

38 Missä syntiinlankeemus tapahtui? Syntiin lankeaminen
Jossain vaiheessa joku yhteisö alkoi ehkä kehitellä sääntöjä, joiden mukaan tämän yhteisön jäsenien tulisi toimia. Nämä toimintasäännöt muodostivat moraalin ja vapaa tahto aktivoitui ihmisessä. Vapaa tahto mahdollisti näiden lakien noudattamatta jättämisen aiheuttaen ”perisynnin” joka vaikeutti yhteisön selviämistä olemassaolon taistelussa.

39 Missä syntiinlankeemus tapahtui? Syntiinlankeemusta ei tapahtunut
"Kun ihminen toimii kuten hänen lajilleen on ominaista, hän toimii auttamatta oikein ja elää hyvää elämää" sanoi Aristoteles. Se, mikä ihmiselle on ominaista ratkeaa taas biologisessa evoluutiossa. Vain sellaisen elämän tuottamat geenit, jotka auttavat populaation selviytymistä olemassaolon taistelussa pääsevät periytymään tuleville sukupolville. Perisynti on näin ollen sitä, että vapaan tahtomme puitteissa me jätämme noudattamatta Jumalan meille antamaa ehdotonta ja sitovaa moraalilakia.

40 Missä syntiinlankeemus tapahtui? Hyvä ja paha
Samalla ratkeaa kysymys myös hyvästä ja pahasta. Hyviä asioita ovat ne asiat, joita toteuttamalla ja joiden avulla ihmisyhteisö pystyy säilyttämään olemassaolonsa. Pahoja asioita ovat taas ne asiat, joita toteuttamalla ihmisyhteisö tuhoaa itsensä. Populaatiot jotka toteuttavat enemmän hyviä asioita pystyvät jatkamaan paremmin sukuaan kuin populaatiot jotka toteuttavat pahoja asioita.

41 Missä syntiinlankeemus tapahtui? Kuolema
Ellei ihminen kuolisi, elämä saattaisi olla mahdotonta. Ehkä Jumalan meille, Raamatun mukaan, määräämä kuolema ei ollutkaan rangaistus, vaan suosionosoitus. Kuolema näyttäisi mahdollistavan elämän ja ihmisen kehittymisen paremmaksi vuosituhansien tai vuosimiljoonien saatossa.

42 Lopuksi Tällaisiako me olemme?
”Luonnollinen elämämme on itsekeskeistä. Se haluaa olla hemmoteltu ja ihailtu, hyötyä toisten kustannuksella, riistää koko maailmankaikkeutta. Se tahtoo pysytellä visusti erillään kaikesta itseään paremmasta tai vahvemmasta tai korkeammasta, kaikesta mikä saisi sen tuntemaan itsensä pieneksi……,” C.S.Lewis

43 Lopuksi Tätäkö me pelkäämme?
”……viisaasti kylläkin, tavallaan. Se nimittäin tietää, että jos hengellinen elämä saa sen otteeseensa, sen itsekeskeisyys ja oma tahto joutuvat kokonaan kuolemaan, ja sitä vastaan se on valmis taistelemaan kynsin hampain". C.S.Lewis


Lataa ppt "Viisi näkökulmaa uskoon"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google