Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuokio puhe-esiintymis-taidoille

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuokio puhe-esiintymis-taidoille"— Esityksen transkriptio:

1 Tuokio puhe-esiintymis-taidoille

2 Millaista elämäsi olisi ilman kykyä puhua?
Puhe pyörittää elämää: se edeltää tekoja ja sillä selitetään niitä. Puhe itsekin on teko. On siis ratkaisevaa, miten puhut. Hyvä puheilmaisu avaa suoremman tien pieniin ja suuriin päämääriisi.

3 ”Suomalaiset puhujat ovat jshfhfuhif...”
Määritelmiä riittää. Kuitenkin tapa puhua on aina persoonakohtaista. Kullakin on omat vahvuutensa ja heikkoutensa puhujana. Kaikki myös voivat kehittyä.

4 Määritelmät suomalaisista voivat olla osittain oikeassakin
Määritelmät suomalaisista voivat olla osittain oikeassakin. Meillä suositaan ajattelua ja järkeilyä. Ne eivät aina näy ulospäin mutta ulkoinen olemus näkyy. Puhe onkin vain pieni osa viestiäsi. Sanojen voiman sanotaan olevan noin 20 prosenttia, kun taas...

5 ...puhujan nonverbaalinen eli sanaton ilmaisu – ilmeet, eleet, liikkeet ja asennot
vaikuttavat vastaanottoon eniten!

6 esiintymisen salaisuus on olla tilanteessa läsnä
sekä tuntea ja tarkkailla sanatonta viestintäänsä.

7 Missä ikinä puhut, mikään ei korvaa oikeaa asennetta asiaasi,
kuulijoihisi, itseesi ja esilläoloosi.

8 puheen pito ja sen suunnittelu Mieti aluksi kenelle puhut
missä puhut kenelle puhut mikä on puheesi tarkoitus (eli mihin pyrit) kauanko puheesi kestää

9 muistilista puhetta valmistelevalle...
Olennaiset asiat, jotka kerron Asioiden järjestys puheessa Puheen aloitus ja lopetus Miten perustelen väitteeni? Miten havainnol-listan puhetta? Kuinka saan kuulijani mukaan? Tarkista puheen kesto, jottei... käy näin

10

11 hyvin suunniteltu on puoliksi tehty
Ajatuksella suunniteltu puhe-esitys tuo mukanaan myös aimo annoksen esiintymisvarmuutta. Harjoittele ennen esitystä: puhu vaikka kaverille tai kotiväelle.Näin varmistat esityksesi kestonkin.

12 huomioi puhuessasi selkeä puhe ja kuuluva ääni
hyvä puheen tempo, rytmi ja intonaatio vaihteleva, tilanteeseen sopiva kielenkäyttö suhde yleisöön: katso kuulijoita, reagoi heihin ja jousta itse tilanteen mukaan.

13 puherytmi Tempo = puhenopeus intonaatio = sävelkulku

14 iiiiiiiiiiik! ennen h-hetkeä... jännittää laput hukassa kädet hikoaa
posket hehkuu jännittää pää on tyhjä ääni häipyy iiiiiiiiiiik! joku tirskahtaa...

15 ESIINTYMISJännitys on luonnollista. Pieni jännitys jopa parantaa suoritusta. Et ole ainoa jännittäjä: heitä on työkseen puhuvissakin.

16 tukisanalista voi olla puhuessasi mukana. Se on pieni, siistinnäköinen paperinpala, jossa on lyhyt puheen runko – ei koko puhetta sanasta sanaan! Pienuus ja lyhyys on ehdoton sääntö: muuten unohdat yleisön ja puhut paperille miettimättä sanomaasi.

17 tämä ei kannata! aitous on kaunista.

18 tehtäviä Tee lista kolmesta vahvuudestasi ja heikkoudestasi puhujana ja esiintyjänä. Kirjoita myös, miten voit kehittää kutakin heikkouttasi. Valitse lyhyt teksti, kuten muutaman rivin uutinen lehdestä ja lue sitä ääneen kokeillen erilaisia tempoja, puherytmiä ja intonaatioita. Lue joka kerta selkeällä äänellä.

19 Kävele kuvitellen a) kantavasi vesiastiaa pään päällä ja b) olevasi ylpeä, heimopuvun juuri saanut romanityttö. Miten kävelytyyli vaikuttaa henkilöstä syntyvään kuvaan? Mitä oma kävelytyylisi saattaisi kertoa sinusta? Suunnittele 3—5 minuutin puhe-esitys omalle luokallesi aiheesta, josta itse tiedät ja haluat luokkakavereidesikin tietävän.

20 oppaanasi puhe-esiintymisen arkisiin askeliin
toimi guido-hiiri. oppivaista matkaa!


Lataa ppt "Tuokio puhe-esiintymis-taidoille"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google