Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tekijänoikeudet, tietoturva, tietosuoja ja käyttöehdot

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tekijänoikeudet, tietoturva, tietosuoja ja käyttöehdot"— Esityksen transkriptio:

1 Tekijänoikeudet, tietoturva, tietosuoja ja käyttöehdot
Tarmo Toikkanen ja Elias Aarnio AVO-hanke Lisenssi: CC BY-SA 3.0

2 Käyttöehdot ja yksityisyydensuoja verkossa

3 Tietoturva ja tietosuoja
Tietoturva = ovatko tietokoneesi, tietojärjestelmäsi, ohjelmistosi ja käyttämäsi palvelut rakennettu siten, että niihin ei pääse asiattomat käsiksi Tietosuoja = henkilön yksilöivien tietojen käsittelyn käsittelyn ja säilyttämisen oikeellisuus ja lainmukaisuus Käsitteet ovat osittain päällekkäisiä. Englanninkielessä käytetään yleistermiä "data security" viittaamaan molempiin. EU:n alueella tietosuojalakien säätäminen on tehnyt tarpeelliseksi erillisen tietosuojakäsitteen käytön.

4 Tietoturva ei ole pelkkää tekniikkaa
Tekninen tietoturva: ohjelmien ajantasaisuus, virustorjunta niissä järjestelmissä joissa sitä tarvitaan, tietojen siirtäminen  salaamattomina joko selaimella, verkon yli tai sähköpostitse,  selaimen välimuisti yhteiskäytössä (yksillä käyttäjätunnuksilla)  olevilla tietokoneilla. Sosiaalinen tai inhimillinen tietoturva: huonosti säilytetyt tai liian  helpot salasanat, väärä auktoriteettiusko (annetaan salasanoja  niitä pyytävälle), häviävät muistivälineet, kuten romput ja  muistitikut. Useasti käytetään nk. sosiaalista manipulointia (social engineering) salasanojen tms. urkkimiseen: "Jukka täältä tietohallinnosta hei. Tarvittais sun salasana, että päästään nollaamaan tulostusjono teidän ryhmätulostimelta..."

5 Internet-palvelut opetuksessa
Uusi haaste: pitäisi jotenkin pystyä hallitsemaan ne tietosuoja- ja tietoturva-asiat, joita tietohallinto tekee työkseen. Ne ovat usein syy siihen, miksi "ne ikävät ihmiset" sanovat "ei joka pyyntöön". Ongelmia: palvelut ovat ulkopuolisen tuottamia ja käyttöehtoja ei usein lueta. Huomaamatta jäävät ikärajat, vastuuvapauslausekkeet, tekijänoikeuslausekkeet, missä palvelu tuotetaan (tulkittava lainsäädäntö) jne. Ratkaisu: kysytään asiantuntijalta, keskustellaan asiasta tukiverkostossa, esim. Sometu-verkostossa Ennen kaikkea: ei kannata jättää käyttämättä siksi, että on hankalaa. Internetissä on jo hirveästi elämää ja se on hyvä viestintäväline. Hyödyt ovat ehdottomasti haittoja suuremmat.

6 Internet-palveluiden käyttöehdoista
Olemme tottuneet asentamaan ohjelmia koneisiimme tutustumatta käyttöehtoihin. "Rullaa läpi, klikkaa luetuksi ja menoksi" Sosiaalisen median kohdalla on kuitenkin ongelma: palvelua ei valita sen ominaisuuksien perusteella vaan suosittelijoiden perusteella: "kuka sitä käyttää?" Ongelma: miten suositella toisille sellaista, jonka käytön ehtoja ei itsekään tiedä? Osaratkaisu: Opas "Sosiaalisen median käyttöehdot opetuksessa" Vilkaise ainakin 10 kohdan "opettajan huoneentaulu". Lopussa taulukko yleisimmin käytetyistä some-palveluista ja niiden käyttöehtojen sopivuudesta opetuskäyttöön.

7 Palveluiden käyttö sisältää sopimussuhteen
Erilaisten sosiaalisen median palveluiden käyttö edellyttää miltei aina käyttöehtojen hyväksymistä. Hyväksyminen on teko, joka muodostaa sopimussuhteen käyttäjän ja palveluntarjoajan välille. Käyttöehtojen hyväksyminen on helppoa mutta opettajan tai mentorin tulee miettiä asiaa hieman enemmän kuin vain klikkailla ne läpi. Käyttöehdoissa saattaa olla käyttäjien kannalta olennaisia asioita.

8 Globaali Internet - paikallinen laki
Internet on maailmanlaajuinen ja missä tahansa olevat sivustot ja palvelut aukeavat selaimeen paikasta riippumatta. Palveluiden osalta noudatetaan kuitenkin palveluntarjoajan maan lainsäädäntöä. Useissa maissa ei ole niin hyvää tietosuojan tasoa kuin EU-maissa, joissa asiasta on yhtenäinen kattolainsäädäntö. Siksi henkilötietolaki: "Henkilötietoja voidaan siirtää Euroopan unionin jäsenvaltioiden alueen tai Euroopan talousalueen ulkopuolelle ainoastaan, jos kyseisessä maassa taataan tietosuojan riittävä taso."

9 EU:n ja USA:n Safe Harbour -sopimus
Suuri osa mielenkiintoisista Internet-palveluista sijaitsee Yhdysvalloissa. Siellä ei ole erityistä tietosuojalainsäädäntöä. Hajanainen lain suoja ja oikeustapaukset koskevat ainoastaan omia kansalaisia. Siksi EU ja USA ovat sopineet nk. Safe Harbor -järjestelystä, jossa USA:laiset yritykset auditoivat oman toimintansa ja vakuuttavat noudattavansa tietosuojan osalta eurooppalaista tasoa. Hakupalvelu liittyneistä yrityksistä. Suuri osa pienistä, aloittelevista yrityksistä ei kuitenkaan ole liittynyt järjestelyyn.

10 Ota nämä asiat huomioon 1/4
 Lue käyttöehdot. Useimmat tietotekniikan käyttäjät asentavat ohjelmistoja ja ottavat käyttöön palveluita lukematta ehtoja. Yksittäisen käyttäjän vastuu jää yksin käyttäjälle itselleen. Yhteisöllisten palveluiden kohdalla päätös sosiaalisen median palvelun käyttämisestä perustuu sille, kuka palvelua suosittelee ja ketkä sitä käyttävät. Palvelun tosiasiallinen sisältö ja käyttöehdot ovat toissijaisia tekijöitä. Opetuskäytössä tulee kuitenkin lukea ehdot, jotta vältytään virheiltä.  Tarkista käyttöehdoista, mikä on kyseisen Internet-palvelun ikäraja, ja noudata sitä.   Tee palvelun käyttöä varten anonyymit bulkkitunnukset, jotka eivät sisällä todellisia henkilötietoja. Huomaa kuitenkin, että tämän täytyy olla sallittu käyttöehdoissa.

11 Ota nämä asiat huomioon 2/4
 Palveluun rekisteröityminen on sopimus, jonka tekemiseen alaikäiset tarvitsevat huoltajan tai huoltajien suostumuksen. Oppilasta ei voi velvoittaa rekisteröitymään muuhun kuin koulutuksen järjestäjän ylläpitämään tai hankkimaan palveluun, jotta tämä voi osallistua opetukseen.  Selvitä, miten opettajien ja oppilaiden oppimisympäristöön tai oppimisessa käytettävään Internet-palveluun tekemien teosten tekijänoikeudet otetaan huomioon. Kiinnitä huomiota siihen, että käyttämissäsi palveluissa tekijänoikeuksia ei luovuteta ainakaan yksinoikeudella palveluntarjoajalle. Opettajana ota huomioon, että tekemäsi päätös ohjaa myös oppilaittesi tuotosten tekijänoikeuksien kohtaloa. Ota lisäksi huomioon se, että alaikäisten oppijoiden tuotosten julkaisuun verkossa täytyy olla oppijan oman suostumuksen lisäksi huoltajan lupa.

12 Ota nämä asiat huomioon 3/4
 Valitse EU-maassa sijaitseva palvelu aina kun mahdollista, sillä lainsäädäntömme kieltää henkilötietojen viemisen EU-alueelta muihin kuin luotettaviin maihin. Suuri osa sosiaalisen median palveluista tuotetaan maissa, joiden tietosuojalainsäädäntö ei ole EU-maiden yhteisen lainsäädännön tasolla, esimerkiksi Yhdysvalloissa. Jos silti päätät käyttää muualla kuin EU-maissa sijaitsevaa palvelua, tiedota muille käyttäjille siitä, että palvelun käyttäminen johtaa henkilötietojen luovuttamiseen EU-alueen ulkopuolelle. Huomaa, että palvelun verkko-osoitteen maatunnus, esimerkiksi .fi, ei vielä kerro sitä, missä maassa palvelin sijaitsee oikeasti. Oikea sijainti ja noudatettava lainsäädäntö löytyvät käyttöehdoista. Jos käyttöehdot eivät kerro tällaista perusasiaa, pysy kaukana palvelusta.

13 Ota nämä asiat huomioon 4/4
 Ota huomioon, että maksuttomissa palveluissa ei ole palvelusitoumusta, pikemminkin perävalotakuu. Niiden tarjoajat voivat hyvinkin lyhyellä varoitusajalla muuttaa toimintaa hyvinkin paljon tai lakkauttaa sen kokonaan. Jos käytät paljon tietynlaista palvelua, harkitse, voisitko hankkia maksullisen palvelun tai asentaa itse vastaavat ominaisuudet sisältävän ohjelmiston, jotta olet varmemmalla pohjalla.

14 Tehtävä: onko käyttämäsi / havittelemasi palvelu OK?
Jos jo käytät / aiot käyttää opetuksen tukena jotain palvelua, joka edellyttää rekisteröitymistä, lue sen käyttöehdot ja pohdi, ovatko asiat kunnossa vai syntyykö ongelmia. Voit käyttää tukena oppaan tekstiä ja taulukoita:

15 Tekijänoikeudet

16 s. 36

17 Nyrkkisääntö teoskynnyksen ylittymisen arviointiin
Teos on riittävän omaperäinen, jos kukaan muu samaan tehtävään ryhtyessään ei päätyisi samaan lopputulokseen. Nyrkkisääntö teoskynnyksen ylittymisen arviointiin s. 31

18  Kuva: AV Hire London, CC BY
s. 79 Esitysoikeus

19 Esitysoikeus Sallii julkaistujen teosten ja äänitallenteiden esittämisen. Kieltää elokuvateosten ja näytelmien esittämisen. Tavanomaisten valokuvien esitys ei sallittu. Netissä julkistettu katsotaan käytännössä julkaistuksi. Epäselvää, minkä tasoiset videot katsotaan elokuvateoksiksi.

20 Valokopio- ja tulostuslisenssi
 Kuva: Dani Lurie, CC BY s. 80 Valokopio- ja tulostuslisenssi

21 TV- ja radio-ohjelmien katselu ja tallennus
 Kuva: dailyinvention, CC BY s. 83 Yle TV1 Yle TV2 Yle FST5 Yle Teema MTV3 TV- ja radio-ohjelmien katselu ja tallennus

22 Kopioston digilupa Erikseen hankittava: hinta 3,49€ – 7,09€ / oppilas / lukuvuosi Sallii: 20 sivun tai kuvan digitaalisen kopioinnin / verkkosivu 5-20 sivun skannaus painetusta julkaisusta muiden teosten näkymisen luentotallenteessa kopioiden ja tallenteiden välittämisen verkossa Edellyttää: kopiot on leimattava Kopioston verkkopalvelussa kopiot ja tallenteet saa säilöä vai koulun sisäverkkoon ja vain opetusryhmän näkyville kopiot ja tallenteet on tuhottava kurssin päätyttyä kopioita ei saa muunnella

23 Mahdolliset muut luvat
Kunnan tai koulun hankkimat

24 Marginaalisia oikeuksia
Kokoomateosten painaminen Ylioppilaskirjoitukset Esitysten väliaikainen tallennus Audiovisuaalisen arkiston materiaalien käyttö

25 Yksinoikeudet teoksiin

26 Opetuksen lisäoikeudet

27

28 Avoin sisältö ja avoin lisenssi
Lisenssi: Teoksen käyttöä säätelevä tekijän tekemä säännöstö, joka voi rajoittaa tai jakaa teoksen käyttöoikeuksia. Avoin lisenssi: Kaikkia ihmisiä koskeva lisenssi, joka sallii teoksen laajemman hyödyntämisen. Creative Commons: Yleisin avoimen sisällön lisenssijärjestelmä.

29 Oikeudet avoimeen sisältöön
Mahdollisesti

30 CC-lisenssit

31 Helppo hakea

32 Tekijänoikeudet opetuksessa
Tarmo Toikkasen esitystallenne, Digitaaliset materiaalit opetuskäytössä.

33 Opetus ja tekijänoikeudet - tehtäviä
Etsi opetuksesi kannalta mielenkiintoisia kuvia seuraavilla tavoilla: CC-lisensoitujen ja muiden luvallisesti käytettävissä olevien kuvien hakeminen Googlella: 1. Avaa Googlen hakusivu, esim Anna hakukenttään hakutermi 3. Valitse vasemmasta reunasta "kuvahaku" 4. Valitse "tarkennettu haku" hakukentän vierestä alaoikealta 5. Valitse kuvista sopiva ja tarkista sen lisenssi. Mieti, mitä se merkitsee käyttötarpeesi kannalta. Voit myös halutessasi tallentaa kuvat tai linkit niihin myöhempää käyttöä varten. Merkitse kuitenkin kuvan lisenssi muistiin   Wikimedia Commonsista kuvien hakeminen CC-lisenssin valitseminen (hypoteettiselle omalle aineistolle)


Lataa ppt "Tekijänoikeudet, tietoturva, tietosuoja ja käyttöehdot"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google