Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto"— Esityksen transkriptio:

1 Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto
Simo Valtti Perheyritysten liitto

2 Sisältö Osinko- ja pääomatuloverotus 2. Yritysverotus 3. Varojenjaon edullisemmuusjärjestys

3 1. Osinko- ja pääomatuloverotus
Pääomatuloverotus ja listaamattoman yhtiön osinkoverotus kiristyvät Yritysverotuksen painopiste siirtyy yhtiön käyttöön jäävien tulojen verottamisesta kohti yhtiöstä nostettavien varojen verottamista. Listaamattomissa yrityksissä ns. verovapaan osingon enimmäismäärä  euroa Ei muutosta verovapaan osingon rajan ylittävien osinkojen verotukseen (70 prosenttia veronalaista ja 30 prosenttia verovapaata). Pääomatulojen verokannan nosto ja muuttaminen progressiiviseksi 28 %:n  30 % Siltä osin kuin pääomatulot > euroa  32 % Korkotulojen lähdevero 28 %  30 %

4 1. Osinko- ja pääomatuloverotus
Esimerkkejä – osinkoverotus euron rajaan riittää noin euron nettovarallisuus. Nykyiseen euron rajaan pääsee osakaskohtaisella euron nettovarallisuudella. Kun yhtiöverokanta alenee, yhtiön ja osingonsaajan kokonaisverorasitus pienenee hiukan niillä osakkailla, jotka ovat nostaneet tällaisessa yhtiössä enintään euroa osinkoa, tai niillä, joilla ei ole ollut muutenkaan suuria pääomatulo-osinkoja nettovarallisuuden pienuuden takia.

5 1. Osinko- ja pääomatuloverotus
Esimerkkejä – pääomatuloverotus Jos esimerkkihenkilö A saa veronalaisia luovutusvoittoja ja vuokratuloja yhteensä euroa, verotus kiristyy euroa. Jos pääomatuloja on euroa, verotus kiristyy euroa. Nykyinen 28 %:n vero eurosta on euroa ja käteen jää euroa. Uusien verokantojen puitteissa vero on euroa ja käteen jää euroa. Nykyinen 28 %:n vero eurosta on euroa ja käteen jää euroa. Uusien verokantojen puitteissa vero on euroa ja käteen jää euroa.

6 1. Osinko- ja pääomatuloverotus
Perintöjen ja lahjojen verotus kiristyy – sukupolvenvaihdoshuojennus säilymässä Hallitusohjelmassa mainitaan, että sukupolvenvaihdoksen verohuojennukseen ei ole tulossa muutoksia. Perintö- ja lahjaveroon lisätään uusi 16 % porras yli euron arvoisille perinnöille ja lahjoille (nyk. kork. 13 %.) II veroluokkaan ei tule uutta korkeampaa verokantaa. Esimerkiksi euron arvoisessa lahjassa lahjavero nousee noin euroa I veroluokassa. Nykyisin lahjavero on noin euroa ja jatkossa noin euroa. euron arvoisessa perinnössä perintövero nousee I veroluokassa noin euroa. Nykyisin perintövero on pyöristettynä noin euroa ja jatkossa noin euroa. KHO antanut tiukkoja sukupolvenvaihdoksen verotusta koskevia päätöksiä vuonna 2011

7 1. Osinko- ja pääomatuloverotus
SVOP:n palautuksen verokohtelu kirjataan lakiin Sijoitetun vapaan oman pääoman rahastosta (ns. SVOP-rahasto) nostettavan pääoman palautuksen verokohtelu kirjataan lakiin nykymuodossaan. Nykyisin sitä ei ole säännelty laissa ja verotuskäytäntö perustuu pitkälti Verohallinnon ohjeistukseen. Sen mukaan pääoman palautusta on verotettu kuin osinkoa, jos SVOP:iin kertyneet varat ovat historialtaan voittovaroja, ja luovutusvoittoverotusta koskevien säännösten mukaan, jos varat ovat historialtaan pääomansijoituksia.

8 2. Yritysverotus Yhteisöverokannan alentaminen
Hallitusohjelmassa on sovittu yhteisöverokannan alentamisesta yhdellä prosenttiyksiköllä 25 %:iin. Hallitusohjelmassa on kuitenkin todettu hallituksen seuraavan yhteisöverotason kehittymistä Suomen kilpailijamaissa ja tarvittaessa hallitus ryhtyy toimenpiteisiin kansainvälisen kilpailukyvyn säilyttämiseksi. Tutkimus- ja kehitystoimintamenoille verokannustin? Hallitus tulee selvittämään mahdollisuudet ottaa käyttöön tutkimus- ja kehitystoiminnan verokannustimia.

9 2. Yritysverotus Elinkeinoverotuksen uudistaminen
Hallitusohjelman mukaan vaalikauden alussa tehdään erillinen selvitys, jonka perusteella elinkeinoverotusta tullaan uudistamaan kilpailukyvyn ja veropohjan turvaamiseksi. Selvityksessä kartoitetaan mm. konserniverojärjestelmän uudistaminen, mahdollisuudet tulolähdejaon poistamiseen, korkojen vähennyskelpoisuuden käsittely, yritysten tappiontasausjärjestelmän laajentaminen, vähennysten käyttömahdollisuudet, ja tuotannollisten investointien korotettujen poistojen jatkotarve.

10 3. Varojenjaon edullisemmuusjärjestys


Lataa ppt "Yritysverotuksen ajankohtaiskatsaus Perheyritysten liitto"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google