Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi"— Esityksen transkriptio:

1 Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi
Tutustu huolellisesti Ohjaajan oppaaseen ennen kuin otat tämän materiaalin käyttöön. Väestöliitto

2 1. Luku Suomen laki, parisuhde ja seksuaalisuus
Tutustu huolellisesti Ohjaajan oppaaseen ennen kuin otat tämän materiaalin käyttöön. Sinun ei tarvitse olla asiantuntija voidaksesi käsitellä näitä aiheita opiskelijoiden kanssa. Käytä omaa ammattitaitoasi, osaamistasi ja elämänkokemustasi aivan niin kuin muidenkin yleishyödyllisten teemojen opetuksessa. Tarvittaessa saat tukea osaamisellesi kirjallisuudesta, Väestöliiton Monikulttuurisesta osaamiskeskuksesta, muista järjestöistä ja erilaisilta kursseilta. Väestöliitto järjestää myös koulutusta, josta voit hyötyä opetustyössäsi. Väestöliitto

3 Sanasto: LAKI JA PARISUHDE
Parisuhde Seurustelu Avoliitto Avioliitto Tasa-arvo Laki Seksuaalioikeudet Seksuaalisuus Vaitiolovelvollisuus Ilmoitusvelvollisuus Viranomainen Salassapito Yksityisyys Avioero Alaikäinen Täysi-ikäinen Kopioi osallistujille sanastot etukäteen. Keskustelkaa sanoista ja niiden merkityksestä Suomessa. On tärkeää, että opiskelijat ymmärtävät sanojen suomen kielessä olevan sisällöllisen merkityksen, muuten jotkut sanat voidaan ymmärtää oman kulttuurin kontekstin mukaisesti. Pyydä opiskelijoita etsimään sanakirjasta vastaavan sanan/merkityksen omalla kielellään.

4 Mistä puhumme tänään? Puhumme tavoista Suomessa ja Suomen laista.
Keskustelemme siitä, miten seksuaalisuuteen liittyviin asioihin suhtaudutaan Suomessa. Kerro, että Suomessa on oikeus puhua kaikista asioista. Laki suojelee yksilöä ja yksilön oikeuksia. Kerro, miksi seksuaalisuudesta ja siihen liittyvistä teemoista puhutaan tällä kurssilla. Tasa-arvo ja yhdenvertaisuus koskevat kaikkia ihmisiä sukupuolesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, vammasta tai sairaudesta, uskonnosta, etnisestä taustasta tai vakaumuksesta riippumatta.

5 Yksityisyys Suomen laki: VAITIOLOVELVOLLISUUS, SALASSAPITO Viranomainen ei saa kertoa sinun asioistasi kenellekään ilman lupaasi. ILMOITUSVELVOLLISUUS: jos lapsi on vaarassa (alle 18-vuotias). Selvitä opiskelijoille vaitiolovelvollisuuden ja salassapidon merkitys. Kerro opiskelijoille ilmoitusvelvollisuudesta. Velvollisuudet koskevat kaikkia viranomaisia. Kerro, että viranomaisia koskee vaitiolovelvollisuus myös silloin, kun alaikäinen hakee apua tai tietoa seksuaalisuuteen ja seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa.

6 Miksi puhumme seksuaalisuudesta?
Seksuaalisuus on tärkeää lähes kaikille ihmisille. Tieto auttaa hoitamaan omaa terveyttä. On tärkeää, että vanhemmat osaavat antaa lapsilleen oikeanlaista tietoa. Tutustu Ohjaajan oppaaseen. Suunnittele etukäteen, miten puhut seksuaalisuudesta. Voit kysellä opiskelijoilta, millaista tietoa he saivat seksuaalisuudesta omilta vanhemmiltaan. Voit korostaa sitä, että lapset ja nuoret elävät eri vuosikymmenellä ja eri maassa kuin vanhempansa. Muista mainita, että on myös ihmisiä, joille seksuaalisuus ei ole tärkeää.

7 Seksuaalioikeudet (WHO)
Kaikilla on oikeus Hyvään terveyteen Tietoon seksuaalisuudesta Kehon koskemattomuuteen Kumppanin valintaan Päätökseen, tekeekö seksiä vai ei Yhteiseen tahtoon perustuviin seksuaalisiin suhteisiin Päätökseen, haluaako mennä naimisiin Päätökseen, haluaako lapsia Tavoitella turvallista ja nautinnollista seksuaalielämää Seksuaalioikeudet toteutuvat eri maissa eri tavoin. Monissa maissa ne eivät toteudu lainkaan. Opiskelijoiden on tärkeää tietää, että Suomi on sitoutunut seksuaalioikeuksien edistämiseen. Pohtikaa opiskelijoiden kanssa yhdessä, mitä mikin kirjattu seksuaalioikeus tarkoittaa (kts. Ohjaajan opas).

8 Parisuhde Nainen ja mies ovat tasa-arvoisia.
Tyttö ja poika päättävät itse haluavatko seurustella. Rakkautta on monenlaista. Jokaiselle tulee pettymyksiä ja riitoja. Myös nainen ja nainen tai mies ja mies voivat olla parisuhteessa. Kerro opiskelijoille, että Suomessa käytetään paljon sanaa ”parisuhde”. Jokaisella ihmisellä on itsemääräämisoikeus ja oikeus hyvinvointiin. Nainen ja mies päättävät itse haluavatko seurustella, asua yhdessä tai mennä naimisiin. Muistakaa keskustella siitäkin, että Suomessa samaa sukupuolta voivat olla parisuhteessa. Kaksi ihmistä päättää yhdessä, millaisen suhteen he haluavat. Kerro myös, että riitoja ja erimielisyyksiä on monilla. Voit myös puhua siitä, että kotoutuminen uuteen maahan kuormittaa usein myös parisuhdetta. Kerro, että Suomessa on paljon sellaisia toimijoita, jotka voivat auttaa, jos perheessä on ongelmia (kts. Ohjaajan opas - linkit).

9 Laki sanoo…. Voi asua yhdessä toisen kanssa, vaikka ei ole naimisissa. Yhdessä asumisesta pitää sopia yhdessä. Naimisiin saa mennä 18-vuotiaana. Avioeron saa, jos mies tai nainen sitä haluaa. Avioeron saa, vaikka toinen ei sitä halua. Kerro lainsäädännöstä. Voitte keskustella opiskelijoiden kanssa avo- ja avioliitosta, arvioerosta, lasten huoltajuuteen liittyvistä kysymyksistä jne. Kerro, että avioeroon ei tarvita syytä ja että lapsella on oikeus molempiin vanhempiin. Kerro, että lapsen aseman ja oikeuksien turvaaminen on erotilanteissa aina ensisijaista. Vaikka laki korostaa tasa-arvoa, on perheissä silti paljon asioita, joista pitää neuvotella ja sopia.

10 Tehtävä Keskustele parin kanssa alla olevista väittämistä. Merkitkää mielestänne oikea vastaus. 1. Vaitiolovelvollisuus tarkoittaa sitä, että viranomainen saa kertoa sinun asioistasi toiselle viranomaiselle. Oikein ___ Väärin _____ En tiedä _____ 2. Vaitiolovelvollisuus tarkoittaa sitä, että viranomainen ei saa ilman sinun lupaasi kertoa kenellekään asioistasi. Oikein ____ Väärin _____ En tiedä _____ 3. Ilmoitusvelvollisuus tarkoittaa sitä, että viranomaisen on pakko ilmoittaa asiasta eteenpäin, jos asia on sellainen, että lapsi on vaarassa. Oikein ____ Väärin ____ En tiedä _____ 4. Suomessa saa avioeron aina, jos jompikumpi sitä haluaa. Avioeroon ei tarvita erityistä syytä. Oikein _____ Väärin _____ En tiedä _____ Mikäli haluat, voit tehdä harjoituksen opiskelijoiden kanssa tai kopioida harjoituksen heille itsenäisesti täytettäväksi.

11 2. Luku Seksuaalisuus ja seksi
Väestöliitto

12 Sanasto: SEKSUAALISUUS JA SEKSI
Seksuaalinen suuntautuminen Seksuaalisuus Seksi Kunnioitus Oikeus Suojaikäraja Masturbaatio Itsetyydytys Hetero Homo, Lesbo Kopioi osallistujille sanastot etukäteen. Keskustelkaa sanoista ja niiden merkityksestä Suomessa. On tärkeää, että opiskelijat ymmärtävät sanojen suomen kielessä olevan sisällöllisen merkityksen, muuten esimerkiksi jotkut sanat voidaan ymmärtää oman kulttuurin kontekstin mukaisesti. Pyydä opiskelijoita etsimään sanakirjasta vastaavan sanan/merkityksen omalla kielellään.

13 Seksuaalisuus On kaikilla syntymästä kuolemaan. Muuttuu elämän aikana. Ei ole sama asia kuin seksi. Tutustu Opettajan oppaan harjoitukseen ”Opettajan omat arvot” . Pohdi omia arvojasi ennen kuin puhut ryhmälle seksuaalikasvatuksesta. Muista säilyttää arvoneutraali asenne aiheen käsittelyssä.

14 Seksuaalisuus antaa ihmiselle energiaa. auttaa kunnioittamaan itseään.
auttaa kunnioittamaan muita ihmisiä. on hyvä ja positiivinen asia. Seksuaalisuuden ”määritteleminen” on haastavaa. Seksuaalisuus on kokonaisvaltaista – monissa kielissä ei ole sanoja eikä käsitteitä, joilla voidaan ilmaista vastaavaa asiaa. Tavoittele sitä, että opiskelijat ymmärtävät käsitetasolla seksuaalisuuden tarkoittavan eri asiaa kuin seksi. Lue ”Ohjaajan oppaasta” miten voit puhua seksuaalisuuden käsitteestä.

15 Seksi On toimintaa. Aina niin, että he, jotka seksiä tekevät, haluavat sitä itse. Seksistä puhuminen voi olla vaikeaa. Korosta sitä, että molempien /kaikkien osapuolten täytyy aina olla suostuvaisia seksiin. Puhu siitä, että seksi on toimivaa silloin, kun molemmat sitä haluavat. Kerro, että Suomessa seksiä voi olla muutoinkin kuin avioliitossa.

16 Masturbaatio On luonnollista ja tavallista. Sitä voi tehdä nainen yksin tai mies yksin. Aina omassa rauhassa. Auttaa rauhoittumaan, jos ei ole kumppania. Kerro, että masturbaatio on tavallista ja monet ihmiset tekevät sitä. Puhu myös siitä, että joskus seksuaalinen turhautuminen voi aiheuttaa hermostuneisuutta tai aggressiota. Monilla maahan muuttaneilla ei ole kumppania Suomessa. Kerro, että on myös erilaisia välineitä, joita voi halutessaan käyttää. Muista korostaa sitä, että masturbaatiossa ei ole mitään hävettävää ja että se on jokaisen yksityisasia.

17 Seksuaalinen suuntautuminen
90% ihmisistä on heteroseksuaaleja. Noin 10% ihmisistä on homoseksuaaleja (homo, lesbo, bi). Homoseksuaaleja on kaikissa maailman maissa ja kansoissa. Suomen laki sallii homoseksuaaliset suhteet. Muista arvoneutraali asenne puhuessasi seksuaalisesta suuntautumisesta. Käsitellessänne aihetta, pidä mielessäsi, että opiskelijoissa voi olla henkilöitä, jotka kuuluvat eri seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Kerro, että Suomessa mies- tai naispari voi elää avoimesti yhdessä. Muista mainita, että Suomessa on kielletty syrjintä seksuaalisen suuntautumisen perusteella.

18 Muita sukupuolikäsityksiä
Transsukupuolisuus – henkilö on syntynyt mieheksi, mutta kokee olevansa nainen. Tai on syntynyt naiseksi, mutta kokee olevansa mies. Intersukupuolisuus – henkilöllä on naisen ja miehen sukuelimet. Halutessasi voit kertoa myös laajemmin sukupuolikäsityksistä sekä sukupuolen korjaamisesta (kts. Ohjaajan opas)

19 Tehtävä 1. Mies ja mies voivat olla parisuhteessa.
Kyllä ________ Ei _______ En osaa vastata _______ Johanna voi olla Sarin vaimo. Kyllä _____ Ei _______ En osaa vastata ________ Seksuaalisuus auttaa kunnioittamaan itseään ja muita. Kyllä _________ Ei ________ En osaa vastata __________ 4. Seksuaalinen suuntautuminen toteutuu eri ihmisillä yksilöllisesti. Kyllä _________ Ei _________ En osaa sanoa __________ Mikäli haluat, voit tehdä harjoituksen opiskelijoiden kanssa tai kopioida tehtävän heille itsenäisesti täytettäväksi esim. kotitehtävänä.

20 3. Luku Seksuaalikasvatus
Väestöliitto

21 Sanasto: SEKSUAALIKASVATUS
Seksuaalikasvatus Seksuaaliterveys Terveystieto Hygienia Keho Alaston Intiimialue Tunteet Hygienia Kuukautiset Immenkalvo Neitsyt Erektio Siemensyöksy Porno Ikäraja Kopioi osallistujille sanastot etukäteen. Keskustelkaa sanoista ja niiden merkityksestä Suomessa. On tärkeää, että opiskelijat ymmärtävät sanojen suomen kielessä olevan sisällöllisen merkityksen, muuten jotkut sanat voidaan ymmärtää oman kulttuurin kontekstin mukaisesti. Pyydä opiskelijoita etsimään vastaavan sanan/merkityksen omalla kielellään.

22 Seksuaalikasvatus Puhutaan terveydestä ja tunteista. Suomessa kouluissa annetaan seksuaalikasvatusta. Puhutaan itsensä ja toisen ihmisen kunnioittamisesta. EI tarkoita seksin tekemisen opettamista! Tutustu Ohjaajan oppaan lukuun Seksuaalikasvatus. Kerro opiskelijoille, että Suomessa kaikilla on oikeus oman ikätason mukaiseen seksuaalikasvatukseen. Voit kertoa esimerkkejä siitä, miten seksuaalikasvatus toteutuu eri ikäisillä. Vaikka näin: Päiväkodissa seksuaalikasvatusta voi olla se, että lapsi oppii kunnioittamaan toisten lasten yksityisyyttä wc:ssä. Alakoulussa seksuaalikasvatusta voi olla se, että lapsi oppii sanomaan ”ei noin” kun hänet otetaan kiinni hippaleikissä. Yläkoulussa seksuaalikasvatus voi olla sitä, että nuoret saavat tietoa aikuiseksi kasvamisesta. Voit keksiä omia esimerkkejä seksuaalikasvatuksesta. On tärkeää keskustella opiskelijoiden kanssa siitä, että oikea tieto auttaa suojelemaan itseä ja muita.

23 Lasten seksuaalioikeudet
Lapsella on oikeus - koskemattomuuteen. - yksityisyyteen. - tietoon. Opiskelijoissa on usein äitejä ja isiä. Keskustelkaa ryhmässä lasten oikeuksista. Voitte keskustella myös siitä, miten eri tavoin aikuiset suhtautuvat vaikkapa lapsen alastomuuteen.

24 Murrosikä Lapsi kasvaa pojasta mieheksi. Lapsi kasvaa tytöstä naiseksi. Voi kestää useita vuosia. Mielialat voivat vaihdella. Keho muuttuu. Murrosikä voi olla vieras käsite opiskelijoille. Kerro ryhmälle, miksi on tärkeää tietää murrosiän kehityksestä. Pyydä opiskelijoita kertomaan, miten lähtömaassa toimitaan murrosiässä ja murrosikäisten kanssa. Voitte pohtia yhdessä, missä iässä murrosikä useimmiten alkaa tytöillä? Entä pojilla?

25 Suojaikäraja on 16 vuotta!
Suomen laki kieltää seksin alle 16-vuotiaan kanssa. Keskustelkaa ryhmässä siitä, minkä ikäisenä seksiä saa olla. Kerro, että aikuinen ei saa olla seksisuhteessa alla 16-vuotiaan kanssa. Muista kuitenkin mainita, että jos kaksi nuorta, esimerkiksi 15- ja 15-vuotias, tekevät seksiä ja molemmat sitä haluavat, se ei ole rikos. Keskustelkaa siitä, kuinka tärkeää on, että nuori uskaltaa puhua vanhempiensa kanssa silloin, kun nuori harkitsee seksin aloittamista.

26 Suomessa saatat kohdata alastomuutta tai pornoa
Porno on näyteltyä seksiä ja ”teatteria” - ei ole sama kuin seksi. ei ole pakko katsoa. Tieto auttaa sinua ymmärtämään, miten voit suojella lasta. Kerro, että pornossa juuri mikään ei ole totta, se on satua. Pornossa käytetään monenlaisia tehokeinoja. Mm. näyttelijät valitaan se perusteella, minkä kokoiset penikset tai rinnat heillä on. Kohtauksia voidaan ottaa tarpeen vaatiessa uudestaan, tietokoneella voidaan poistaa tai lisätä kohtauksia, värittää, vaalentaa tai tummentaa, lihottaa tai laihduttaa. Keskustele opiskelijoiden kanssa siitä, miten he voivat suojella lapsiaan pornolta.

27 Tehtävä Seksuaalikasvatus tarkoittaa _________________________________ Murrosikä tarkoittaa _______________________________________ Suojaikäraja tarkoittaa ______________________________________ Lapsen seksuaalioikeudet ovat _______________________________ Mikäli haluat voit tehdä tehtävän opiskelijoiden kanssa tai kopioida sen heille itsenäisesti täytettäväksi esim. kotitehtävänä.

28 4. Luku Seksuaalinen väkivalta
Väestöliitto

29 Sanasto: SEKSUAALINEN VÄKIVALTA
Seksuaalinen teko Seksuaalinen häirintä Pakottaminen Seksuaalinen väkivalta Painostus Raiskaus Kopioi osallistujille sanastot etukäteen. Keskustelkaa sanoista ja niiden merkityksestä Suomessa. On tärkeää, että opiskelijat ymmärtävät sanojen suomen kielessä olevan sisällöllisen merkityksen, muuten jotkut sanat voidaan ymmärtää oman kulttuurin kontekstin mukaisesti. Pyydä opiskelijoita etsimään vastaavan sanan/merkityksen omalla kielellään.

30 Suomen laki ja seksi Laki kieltää seksin tai koskettelun ilman lupaa. Naiset pukeutuvat katseita ei kosketusta varten. Kerro, että Suomessa jokainen saa itse päättää, miten haluaa pukeutua. Keskustelkaa siitä, että vaikkapa silmiin katsominen on Suomessa tavallista, vaikka se joissain muissa kulttuureissa ei ole. Mainitse myös, että Suomessa nainen/ mies voi kutsua kotiinsa vastakkaisen sukupuolen edustajan ilman, että asiaan liittyy seksi tai kutsu seksuaaliseen suhteeseen. Keskustelkaa ryhmässä siitä, miten voi tietää haluaako toinen, että häntä lähestytään tai kosketaan. Voit pyytää ryhmää harjoittelemaan luvan kysymistä tai kiinnostusta ilmaisevaa dialogia.

31 Jokaisella on oikeus sanoa EI!
Molempien pitää haluta seksiä. Ketään ei saa painostaa tai pakottaa seksiin. Jos et halua seksiä, sano EI! Sekä nainen että mies voivat sanoa EI milloin vain. Raiskaus (seksiin pakottaminen) on rikos. Seksiin pakottaminen on rikos myös avioliitossa. Kerro opiskelijoille, että Suomessa suhtaudutaan hyvin vakavasti luvattoman koskettamisen rajojen rikkomiseen. Muista myös puhua siitä, että avioliitossakaan ei ole pakko suostua seksiin.

32 Seksuaalinen väkivalta
Seksuaalinen häirintä ja väkivalta on rikos. ILMAN LUPAA - intiimialueita EI SAA koskea. - EI SAA nimitellä seksuaalisesti. - EI SAA ehdotella seksiin viittaavia asioita. Lue Ohjaajan oppaasta seksuaalisen väkivallan määrittelystä. Kerro, että se on aina väärin. Mainitse myös, että laki suojelee uhria. Voit halutessasi pyytää oppitunnille vierailijaksi asiantuntijan, jos aiheen käsittely tuntuu vaikealta. Keskustelkaa siitä, että seksuaalirikos voi vaikuttaa tekijän oleskelulupa-asioiden tai kansalaisuushakemuksen käsittelyyn.

33 Seksuaalinen väkivalta
Tarkoittaa sitä, että joku tekee toiselle seksuaalisen teon ilman suostumusta. Jos sinä olet kokenut seksuaalista väkivaltaa, ota yhteyttä terveydenhuoltoon, poliisiin, lääkäriin tai opettajaan! Kaikki viranomaiset auttavat! Suomessa jokaisella on oikeus saada apua. Keskustelkaa siitä, mitä ovat seksuaaliset teot. Voit esimerkiksi kysyä onko ryhmän mielestä pakottaminen suuteluun, koskettamiseen, suuseksiin tai yhdyntään oikein. Kerro myös, että kuvien ottaminen tai videokuvaaminen ja niiden levittäminen ilman asianomaisen lupaa voi olla seksuaalista hyväksikäyttöä.

34 Ympärileikkaus TYTTÖJEN ympärileikkaus on rikos.
Tytön ympärileikkaus on seksuaalista väkivaltaa. Ympärileikattu nainen voi apua lääkäriltä tai hoitajalta terveyskeskuksesta. POIKIEN ympärileikkaus on Suomessa sallittu, jos äiti ja isä molemmat haluavat sitä. Toimenpide ei saa aiheuttaa lapselle kipua. Sen voi tehdä yksityinen lääkäri. Ympärileikkaus voi olla opiskelijoille arka aihe. Muista olla hienotunteinen, äläkä tuomitse. Ilmaise selkeästi, että tyttöjen ympärileikkaus on vakavaa väkivaltaa. Kerro, että Suomessa rangaistaan vanhempia, jos he toteuttavat tai suunnittelevat toteuttavansa tytön ympärileikkaamisen missään muodossa. Voit lukea lisää tyttöjen ympärileikkauksesta Ihmisoikeusliiton Kokonainen hankkeen nettisivuilta. Voit myös pyytää paikalle asiantuntijan. Poikien ympärileikkaus puhuttaa monia opiskelijoita. Tämän materiaalin valmistumisen aikaan poikien ympärileikkaus on Suomessa sallittua. Vanhempien täytyy olla yksimielisiä toimenpiteen suorittamisesta. Pojan ympärileikkausta ei tehdä julkisessa terveydenhuollossa muutoin kuin lääketieteellisestä syystä. Uskonnollisista syistä tehtävä ympärileikkaus on aina teetettävä yksityislääkärillä ja vanhempien laskuun.

35 Tehtävä Peitä kehojen intiimialueet.
Miettikää yhdessä, mitkä kehon alueet ovat sellaisia, joihin ei missään tapauksessa saa koskea ilman henkilön lupaa. Voit myös kopioida tehtävän ja pyytää opiskelijoita peittämään mallinukkejen intiimialueet.

36 Tehtävä 2 Lue tarina. Keskustele parin kanssa jokaisesta kohdasta erikseen. Lasse on töissä kaupassa. Maija on samassa kaupassa työharjoittelussa. Lassen mielestä Maija on kaunis. Kun Maija on laittamassa tavaroita kaupan hyllylle, tulee Lasse hänen luokseen. Lasse tarttuu Maijaa hartioista, kääntää Maijan kasvoja itseään kohti ja kysyy onko Maijalla poikaystävää. Toimiiko Lasse oikein? Mitä Maijan pitäisi tehdä? Kun Maija laittaa tavaroita alahyllylle kaupassa Lasse, Matti ja Heikki katsovat häntä, naureskelevat ja puhuvat Maijan ulkonäöstä arvostelevasti. Toimiiko Lasse oikein? Entä Matti ja Heikki? Mitä Maijan pitäisi tehdä? Maija on lähdössä kotiin työpäivän jälkeen. Lasse odottaa häntä pihalla ja haluaa saattaa Maijan kotiin. Maija haluaa mennä yksin ja pyytää Lassea menemään pois. Lasse seuraa Maijaa, koska haluaa tietää missä Maija asuu. Kun Maija pääsee kotiovelle, Lasse tulee hänen luokseen ja koittaa suudella Maijaa. Lasse antaa Maijalle suukon, vaikka Maija ei halua sitä. Lukekaa tarina yhdessä ryhmän kanssa ja keskustelkaa kysymysten pohjalta oikeista toimintatavoista. Vaihtoehtoisesti voit pyytää opiskelijoita tekemään tehtävän parityönä. Keskustelkaa miten on hyvä toimia, jos haluaa tutustua vastakkaiseen sukupuoleen. Miettikää myös voiko nainen ahdistella seksuaalisesti.

37 5. Luku Seksuaaliterveys
Väestöliitto

38 Sanasto: SEKSUAALITERVEYS
Raskauden ehkäisy Ehkäisyväline Kondomi Kierukka Ehkäisypilleri Sterilisaatio Suunnittelematon raskaus Ei-toivottu raskaus Gynekologi Sukupuolitauti Hedelmättömyys Lapsettomuushoito Irtosolunäyte Papa-koe Esinahka Eturauhanen Häpyhuulet Ympärileikkaus Avausleikkaus Kopioi osallistujille sanastot etukäteen. Keskustelkaa sanoista ja niiden merkityksestä Suomessa. On tärkeää, että opiskelijat ymmärtävät sanojen suomen kielessä olevan sisällöllisen merkityksen, muuten jotkut sanat voidaan ymmärtää oman kulttuurin kontekstin mukaisesti. Pyydä opiskelijoita etsimään vastaavan sanan/merkityksen omalla kielellään.

39 Seksuaaliterveys On tärkeää pitää huolta seksuaaliterveydestä! Naisen täytyy tutkia itse säännöllisesti rinnat. Naiset kutsutaan mammografiatutkimuksiin. Gynekologin tarkastuksessa on hyvä käydä säännöllisesti. Naiset kutsutaan Papa-kokeeseen / irtosolunäyte. Miehellä voi olla erektio-ongelmia. Miehellä virtsaongelmat voivat olla oire eturauhasen liikakasvusta. Kerro, että Suomessa terveydenhuollon tavoitteena on myös seksuaaliterveyteen liittyvien sairauksien ennaltaehkäiseminen. Kysy opiskelijoilta tietävätkö he oikeudestaan näihin tutkimuksiin. Muistuta opiskelijoita, että niin naiset kuin miehetkin voivat saada apua ja hoitoa seksuaaliterveyteen liittyvissä asioissa. Voit pyytää terveydenhoitajan tai lääkärin mukaan oppitunnille.

40 Ihmisen anatomia Jokaisen keho on erilainen. Nainen ei aina vuoda verta ensimmäisessä yhdynnässä. Kaikilla tytöillä ei ole immenkalvoa. Penis on kaikilla erilainen. Erektio tarkoittaa, että penis jäykistyy. Opiskelijoilla ei aina ole riittävää tietoa ihmiskehon biologiasta. Keskustelussa saattaa nousta esiin myös kehoon liittyviä vääriä oletuksia, jotka on hyvä oikaista. Peniksen toiminnasta ja erektiosta on myös tärkeää puhua. Voit pyytää terveydenhoitajaa /lääkäriä mukaan opetustunnille.

41 Mitä täytyy tietää kuukautisista
Emättimestä vuotaa verta. Verta vuotaa joka kuukausi. Kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi. Jos kuukautiset sattuvat, voi saada apua lääkäriltä. On tärkeää huolehtia hygieniasta. Miehillä ei aina ole tietoa kuukautisista, mutta on tärkeää, että myös miehet tietävät ja ymmärtävät mistä on kyse. Monet naiset ovat itse olleet epätietoisia ja kokeneet kuukautisten alkamisen pelottavana. Kerro, että on hyvä osata kertoa oikeaa tietoa lapsilleen kuukautisista.

42 Lapsen saaminen ja hedelmättömyys
Yhdyntä voi johtaa raskauteen, jos ei käytä ehkäisyä. Raskaudesta ovat aina vastuussa molemmat, mies ja nainen. Joskus raskaus ei ala, vaikka molemmat haluavat lapsen. Hedelmättömyys voi johtua naisesta tai miehestä. Hedelmättömyyttä voidaan usein hoitaa. Kerro opiskelijoille perhesuunnittelusta. Kerro, että jo ensimmäisestä yhdynnästä voi tulla raskaaksi. Ehkäisymenetelmiin saattaa liittyä pelkoja tai ennakkoluuloja, joista on hyvä keskustella opiskelijoiden kanssa. Tutustu Ohjaajan oppaan ehkäisysanastoon. Kerro opiskelijoille oikeudesta raskauden keskeytykseen (kts. Ohjaajan opas). Kerro opiskelijoille, että myös hedelmättömyyttä voidaan hoitaa.

43 Ehkäisy Ehkäisy on tärkeää - kummankin velvollisuus. Miehen ja naisen.
- että ei tule raskauksia silloin kun ei halua. - kondomit estävät sairauksien leviämisen (esim. hiv ja aids, klamydia, kuppa, tippuri). - kondomeja saa ostaa kioskeista, kaupoista, apteekeista. Keskustelkaa opiskelijoiden kanssa ehkäisystä. Voitte pohtia mitä sana ”ehkäistä” tarkoittaa. Voit myös ottaa tunnille havaintomateriaaliksi mukaan ehkäisyvälineitä esim. kondomeja tai pillereitä. Ehkäisy on tärkeää niin raskauden ehkäisemiseksi, mutta myös sukupuolitautien välttämiseksi. Kerro, että ainoastaan kondomi suojaa seksin kautta välittyvien tautien tartunnalta. Keskustelkaa siitä, kuinka kondomia tulee käyttää yhdynnän aikana, jotta se suojaisi tartunnoilta.

44 Ehkäisy Naiset saavat ehkäisyn lääkäristä ja heillä on siihen oikeus. Naisten ehkäisyvälineitä ovat kondomin lisäksi esim. ehkäisypillerit ja kierukka. Sekä nainen että mies voi saada lääkäristä sterilisaation, jos ei haluaa enää lapsia. Tieto ehkäisyn saatavuudesta ja oikeudesta käyttää ehkäisyä on tärkeää kaikille opiskelijoille. Kerro opiskelijoille, että ehkäistystä kannattaa keskustella lääkärin kanssa. Kerro myös sterilisaatiosta.

45 Tehtävä Parin haastattelu. Esittäkää kysymykset vuorotellen. Vastaa kokonaisella lauseella mallin mukaan: ESIMERKKI: Tiedätkö, miten voi pitää huolta omasta seksuaaliterveydestä? Minä tiedän, että voi pitää huolta seksuaaliterveydestä käymällä määräajoin lääkärissä. 1. Tiedätkö mistä saa apua kuukautiskipuihin? __________________________________________________ Tiedätkö, saako ympärileikkauksen tehdä tytölle? ___________________________________________________ Tiedätkö, mistä saa apua, jos nainen ei tule raskaaksi? Tiedätkö, miksi ehkäisy on tärkeää? Tiedätkö, mistä ehkäisyvälineitä saa? Tiedätkö, pitääkö naisen vai miehen huolehtia ehkäisystä, jos ei halua uutta lasta? Voitte tehdä tehtävä yhdessä tai voit pyytää opiskelijoita haastattelemaan toisiaan.

46 Tehtävä Aseta oikeille paikoilleen seuraavat sanat: kuukautiset, hygienia, erektio, keho, intiimialue, alaston, tunteet S E K S U A A L I K A S V A T U S Tämän tehtävän voit antaa esimerkiksi välitehtäväksi opiskelijoille. I

47 Kysymyksiä seksistä tai parisuhteesta?
Jos on isoja riitoja avioliitossa, erektio-ongelma, seksi sattuu. Apua saa esimerkiksi terveyskeskuksesta, lääkäriltä, perheneuvolasta. Kaikilla on oikeus saada apua ongelmiin! On tärkeää pyytää apua ajoissa! On tärkeää neuvoa ja auttaa nuorta! Jaa lopuksi opiskelijoille ”Mistä apua” – lista kotiin vietäväksi. Voit lisätä listaan sellaisia tahoja, joita alueellasi toimii. Korosta, että apua on saatavilla!


Lataa ppt "Tasa-arvo ja seksuaalisuus kotoutumisen tueksi"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google