Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KIRJASTO TIENSÄ PÄÄSSÄ VAI TIEN PÄÄSSÄ KIRJASTO ?

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KIRJASTO TIENSÄ PÄÄSSÄ VAI TIEN PÄÄSSÄ KIRJASTO ?"— Esityksen transkriptio:

1 KIRJASTO TIENSÄ PÄÄSSÄ VAI TIEN PÄÄSSÄ KIRJASTO ?
Kari Kandelberg, huoltopalvelujen päällikkö

2 Näkökulmani ”Vaativa ” asiakas Strateginen suunnittelija
Palvelutoiminnan esimies

3 Yhteinen taustamme Hegel – Snellman, klassinen kulttuuritraditio
Pieni kielialue (suomi), sisäänpäin kääntyneisyys Julkisen sektorin keskushallinto-ohjaus ja vahva oikeuslaitos ”Ilmaispalvelut ”

4 Kirjasto kunnassa Hyvä oppilaan ongelma !
”Arvostettu ” palvelu ja kaikki haluavat sitä tukea Mutta talousarviot eivät tuo lisäresursseja Kirjastotaloista tulee monumentteja, esim. Turun kirjasto Työntekijät tekevät paljon pienillä resursseilla Viihdytään omalla työsaralla ”Stahanovilainen ” tilastointi, ”kokonaislainaus / asukasta kohden ” Kirjasto ei ”näy” kuntien strategioissa , miksi ?

5 Asiakkaamme Asiakasryhmät hajoavat vai tuntuuko vain siltä ?
Asiakkaiden vaatimustaso nousee Asiakkailla on enemmän aikaa ja/tai resursseja Kirjaston kysynnän pitäisi kasvaa mutta … Informaatioteknologia kehittää uusia välineitä ja toimintoja Palvelut ovat kansainvälisiä , kielikin englanti Kadotammeko me nykyiset ja potentiaaliset asiakkaamme ?

6 Uutta informaatiota ja jakelumenetelmiä
Saavutettavan informaation määrä kasvaa Ymmärrys ei kasva samalla nopeudella Kyky ymmärtää informaation merkitystä vielä hitaammin Uusi menetelmiä tulee (web 2.0) ja niitä ei pysty ennustamaan Omaehtoinen puuhaaminen ja itsepalvelu itsestäänselvyyksiä Kaupalliset toimijat ovat hyvin vahvoja, mutta kapeilla alueilla Ietoonkin tulee kysyntä ja tarjonta Google, yahoo, wikipedia, skype ja muut järjestelmät, jotka perustuvat itsepalveluun

7 Mitä kirjasto voi valita
Kun on monta vaihtoehtoista tulevaisuutta ja riski valita väärin on aika suuri. On myös mahdotonta tehdä hyviä valintoja ilman strategiaa.

8 Kirjasto katoaa ”Turvalliset ” , ”hyvät ” asiakkaat ja toimintatavat
Puuhataan pienillä resursseilla omissa ympyröissä omassa kirjastossa Ei oteta riskejä Kuka tarvitsee musiikkikirjastoa ? Kuka tarvitsee käsikirjastoa ? Poliittinen tuki katoaa hiljalleen ….

9 Kirjasto katoaa , osa 2 Aletaan houkuttelemaan asiakkaita erilaisilla tempuilla Kirjasto sauna, kirjastokonsertit Valitettavasti se ei riitä, asiakasmäärät eivät kasva Taas poliittinen tuki hiljalleen katoaa ….

10 Kaksi asiakasryhmää Nykyiset asiakkaat Mahdolliset uudet asiakkaat
”Paras A-ryhmä ” , koulutetut ja/tai sivistyneet Itsestään selvä ryhmä Mitä meillä on heille ? Mahdolliset uudet asiakkaat Mistä uusia asiakkaita löytyisi enää ? Miten me saamme heidät kirjastoon ? Miksi me ylipäätään haluttaisiin heidät asiakkaiksi ?

11 Nykyiset asiakkaat Kirjasto on osa elämäntapaa harrastusten tms. kautta Netti vie osan, he katoavat , eivätkä tule takaisin Kaikillahan alkaa jo internet olla Miten pidämme heidät asiakkaina ? Helppo tulla kirjastoon ? Elämyksiä ja/tai ”nöjeskultur” ? Onko jotain muita palveluja, joita voi saada kirjastosta ? Tiedon ”portinvartijan” rooli ?

12 Mahdolliset asiakkaat
Pieniä ryhmiä, hankala saada asiakkaiksi ja vielä hankalampi pitää 1) En koskaan käy kirjastossa ”Ei ole minun elämäntapaani” , osa nuorista ja osa suurista ikäluokista 2) Voisi käydä, mutta ei käy Osa koulutetuista ja osa nuorista nopeat nettielämykset ovat ajan henki 3) ”Kirjasto ei ole minulle ” Mielikuva kirjastosta ei vastaa todellisuutta, ei tiedä mitä kirjasto tarjoaa. Paljon pieniä ryhmiä. Meidän ”epämukavuusaluetta” , nykyinen työtapamme ei houkuttele näitä ryhmiä ja näistä ei tule suoritteita.

13 Mitä me tarjoamme ? Eri ryhmille eri tuotteet,
mutta samalla rakenteella , johon kirjasto on hyvä väline Rutiinien automatisointi Kirjaston taitojen markkinointi eri ryhmille Henkilöstö tarvitsee uusia taitoja vai ? Kirjastolla on paljon autonomiaa omiin valintoihin.

14 Elämyksiä vai tiedon tarjontaa ?
Kirjasto ”elämyskeskuksena ”, ”nöjeskultur” Kirjakahvila erilaisine elämyksineen ? Voidaanko kilpailla muiden kulttuuritarjoajien kanssa ? Kilpaillaanko yksityisten vai julkisen sektorin toimijoiden kanssa Voiko olla yhteistyötä ilman, että asiakkaat näkevät jotain (organisaatio)rajoja Kirjasto sauna (Helsinki) Miksi ei sitten kirjastokylpylä saman tien Tiedekirjasto Kirjastoon mennään etsimään jotain Miksi kirjastoon, kun se löytyy netistäkin ? Miksi kunnan kirjastoon, kun on tiedekirjastojakin ?

15 Kirjastoon vai nettiin ?
Internet Missä interaktiivisuus, metadatan hallinta ”Porttivahdin ” rooli kasvavaan tietomassan Yksi kirjastoon riittää Suomeen , asiakkaat ovat kotona Voidaanko kilpailla palveluyritysten kuten WIkipedian kanssa ? Kirjastossa Mitä arvoa syntyy interaktiivisesta palvelusta ? Asiakas- vai itsepalvelua ? Mitä taitoja meillä pitäisi olla ? Kirjastossa on hyvin paljon ”hiljaista tietoa”

16 Henkilökohtainen palvelu vai tietokone ?
Asiakaspalvelu Tehokas, mutta kallista Asiakkailla on hyvin erilainen osaaminen Etukäteen ei voi arvata mitä asiakkaat tulevat kysymään Itsepalvelu, välineet ”ilmaiseksi” Tuki ja palvelu, jos sitä tarvitaan, nettikahvila Asiakkaat tietävät mitä haluavat, asiakaspalvelutilauksetkin nettiin Jakelu postiin ja nettiin ”Linja-autoasema ” , nopea asiakkaiden ja aineiston kierto

17 Mitä me osaamme ? Perinteinen ”kirja ” ja ”kulttuuri” osaaminen
Meidän aineisto menevät nettiin , klassikot löytyvät jo pdf:nä netistä On helpompi kysyä netistä kuin mennä kirjastoon ? Meillä on taitoja, joita ei asiakkaat enää tarvitse, mutta onko jotain osaamista jota voitaisiin markkinoida paremmin ? Tiedetaidot Informaation määrä kaksinkertaistuu joka vuosi ? Rousseau ja ensyklopedistit 1800 luvulla ja wikipedia tänään Mistä me saamme resursseja kun kilpailu on globaalia ?

18 Tulevaisuuden kirjasto
Meillä on strategiasta asiakasryhmät, joita haluamme palvella hyvin (lapset, nuoret ?) Kohderyhmä käy myös paljon kirjastossa Enemmän asiakastyötä , palvelemme itse tai haemme verkosta Etsimme yhteistyökumppaneita sekä julkiselta että yksityiseltä sektorilta, mutta omilla ehdoillamme Etsimme uusia asiakasryhmiä, emme suoritteita. Panostamme myös näiden ryhmien palveluihin.

19 Kehityssuunnat Tiedon ja elämysten suhde Tekniikan tarve
Elämykset Tiede Tekniikan tarve Pieni ”Kirjakahvila”, Lähiökirjasto ”Perinteinen” kirjasto Suuri "Nöjeskultur" ”Tiedekirjasto ” Menestymme kun vain itse tiedämme millaisen kirjaston haluamme Kiitos !


Lataa ppt "KIRJASTO TIENSÄ PÄÄSSÄ VAI TIEN PÄÄSSÄ KIRJASTO ?"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google