Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esteettömät leikkivälineet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Esteettömät leikkivälineet"— Esityksen transkriptio:

1 Esteettömät leikkivälineet
ja esteettömyys päiväkodin pihasuunnittelussa

2 Yleistä päiväkodin pihasta
Esteettömyys lisää elämisen laatua, itsenäisyyttä ja vapautta kaikille. Esteettömyyden huomioiminen suunnittelussa ei ole rajoittava tekijä, vaan se tarkoittaa uudenlaisten määrittelyjen mukaan ottamista jo hankkeen suunnittelun alkuvaiheessa. Esteettömyysnäkökohtien huomioiminen tulee ottaa yleiseksi leikkipaikkojen suunnitteluperiaatteeksi. Sitä ei tule pitää liikkumis- ja toimintaesteisten lähtökohdista tehdyksi lisäpainoksi, joka vain hankaloittaa tai rajoittaa suunnittelua. Hyvin suunniteltu esteettömyys ei tarkoita lisäkuluja.

3 Yleistä päiväkodin pihasta
Esteettömiä leikkialueita on vielä vähän: Kilon päiväkodin piha Espoossa valmistui 2004 Ratsaspuiston esteetön leikkipaikka valmistui 2008. Hyviä, esteettömiä, ratkaisuja saadaan aikaiseksi pienillä muutoksilla (esim. väritys, kalustemallin vaihtaminen, ym.)

4 Kulkuväylät ja pinnat Kulkuväylien ja pintojen tulee olla tasaisia ja riittävän kovia: Esim. asfaltti, betonikiveys, tiivis kivituhkapinta Leikkivälineiden turva-alueella valettu turva-alusta. Kulkuväylät riittävän leveitä (1,5 m) Kulkuväylän yläpuolella vapaa korkeus 2,2 m. Päiväkodin pihaa ympäröivien ja alueen sisäpuolisten aitojen tulee olla vähintään 1,2 m korkeita.

5 Kontrastivärit ja -materiaalit
Kontrastiväreillä tarkoitetaan tässä yhteydessä eroa tummuuseroa mustavalkoisessa asteikossa Mieluummin suuret pinnat vaaleita ja korostettavat alueet tummia Kontrasteissa apuna erottuminen musta-valkovalokuvassa Korostetaan vain tarpeelliset kohdat, ei anneta väärää informaatiota Kontrastivärien ei tarvitse olla räikeitä, vaan ne voidaan sovittaa ympäristöön sopiviksi.

6 Kontrastivärit ja -materiaalit
Kuvat:: Helsinki kaikille -projekti Valkoiset ja keltaiset kuviot erottuvat hyvin tummasta asfaltista. Tumma leikkiväline erottuu hyvin vaaleammasta pinnasta.

7 Kalusteet Pihalla tulee olla eri korkuisia penkkejä.
Kalusteet sijoitetaan kulkuväylän sivuun. Penkissä on selkä- ja käsinojat, osassa on hyvä olla keskikäsijohde. Kalusteiden välissä tai päässä on tilaa pyörätuolille (900 mm). Pöydässä on pidennetty pöytälevy tai pöydän päässä on riittävästi polvitilaa pyörätuolin käyttäjälle. Lasten kalusteet: istuinkorkeus 300 mm pyörätuolista pääsee siirtymään parhaiten 400 mm korkealle tasolle pöydän alla polvitilan syvyys vähintään 500 mm ja korkeus 500 mm pöytätason korkeus korkeintaan 550 mm.

8 Kalusteet Penkki-pöytä-yhdistelmässä on pidennetty pöytälevy.
Penkkien välissä olisi tilaa, mutta tukitanko on tiellä.

9 Pääsy leikkivälineeseen
Pääsy leikkivälineen viereen ei riitä Leikkimään pitää päästä myös apuvälineen kanssa tai siirtymään pyörätuolista leikkivälineeseen Pelkkä luiska ei tee leikkivälineestä esteetöntä

10 Pääsy leikkivälineeseen
Leikkivälineisiin johtavissa portaissa ja luiskissa tulee olla käsijohteet molemmilla puolilla 700 mm korkeudella Luiskassa tulee olla 50 mm suojareunus Portaissa tulee olla kontrastiraidat askelmien reunassa

11 Pääsy leikkivälineeseen
Telineeseen pääsee kiipeilyseinää tai portaita pitkin. Verkossa voi valita sopivan kiipeilykohdan.

12 Pääsy leikkivälineeseen
Luiskassa on suojareunus molemmilla puolilla. Tähän luiskaan on yhdistetty kävelynharjoittelu. Kävelyharjoittelun päätteeksi palkintona on liuku.

13 Liukumäki Luiskan lähtötason poikkitanko tulee erottua kontrastiltaan.
Alastulossa on huolehdittava, että lapsi ei putoa liukumäestä vauhdissa. Jos liu’un loppuosa on riittävän pitkä ja vauhdin saa pysähtymään, ei liukuosaa tarvitse luiskata maahan. Liu’un loppuosa on luiskattu maahan eikä putoamisvaaraa ole.

14 Liukumäki Liukumäen lähtötasanteella poikkitanko pitäisi merkitä kontrastivärillä, esim. keltainen erottuu hyvin. Punainen ja vihreä eivät muodosta riittävää kontrastia. Pääsy liu’un alle tulisi estää tai ainakin merkitä kontrastivärillä, jotta liu’un reunaan ei lyö päätään.

15 Liukumäki Riittävän loiva luiska vaatii paljon tilaa ja sopii yleensä rinneliukumäkeen. Pyörätuolista tulee päästä siirtymään lähtötasanteelle. Avustaja voi tuoda pyörätuolin alas, mutta takaisin ylös voisi päästä myös esim. verkkoa tai loivaa kiipeilyseinää pitkin. Kaareva luiska on hankala käyttää pyörätuolilla. Lähtötasanteelle pääsee siirtymän pyörätuolista.

16 Hiekkalaatikko Hiekkalaatikon reunan tulee erottua kontrastivärinä ympäristöstä. Korotetun hiekkalaatikon reunalle pääsee siirtymään pyörätuolista, jos reunan korkeus on 400 mm. Luiska hiekkalaatikkoon ei ole toimiva ratkaisu, tärkeintä on hiekkaan yltäminen. Hiekanvärinen, matala reuna aiheuttaa kompastumisvaaran.

17 Hiekkapöytä Hiekkapöytä asennetaan hiekkalaatikon reunaan.

18 Mahalauta Mahalaudalla maaten yltää käsillään hiekkaan.
Korkeus voidaan tarvittaessa säätää käyttäjien mukaan. Voidaan asentaa hiekkalaatikon reunaan tai keskelle. Toimii myös liukumäkenä, autoratana tms.

19 Keinut Keinut tulee aina sijoittaa leikkialueen reunaan.
Aidataan siten, että aukko on rungon sivussa allejuoksu- vaaran estämiseksi. Ei juoksuesteitä, vaan tukeva aita. Keinun rungon tulee erottua kontrastivärinä ympäristöstä. Pienten ja isojen keinut eri runkoihin. Turvaistuinkeinut asennetaan tarvittaessa, ovat alttiita ilkivallalle mm. turvavöiden takia. Pienten lasten keinut sopivat myös niille lapsille, joiden on hankala hallita vartaloaan.

20 Keinut Keinun aidassa on kulkuaukko rungon kohdalla.
Kuva: Sini Korpinen, Esteetön perhepuisto. Keinun aidassa on kulkuaukko rungon kohdalla. Juoksueste aiheuttaa törmäysvaaran näkövammaiselle henkilölle.

21 Makuukeinu, keinueläimet
Heilurikeinu on jousikeinua parempi vaihtoehto: Vaakasuuntainen liike, helppo saada vauhtia. Osassa keinueläimiä tulee olla selkänoja tai tilaa avustajalle . Makuukeinu sopii myös niille lapsille, joiden on hankala hallita vartaloaan. Tähän heilurikeinuun mahtuu myös avustajan kanssa.

22 Leikkikatos Leikkikatos on parempi kuin leikkimökki:
monikäyttöisempi, enemmän tilaa katokseen tuleviin kalusteisiin saadaan väljempi mitoitus esim. pyörätuolin käyttäjän polvitilaa varten ei pääse piiloon pääsee tarvittaessa varjoon.

23 ”Formularata” Radalla on erilaisia pintamateriaaleja, joihin erityisesti näkövammaiset lapset voivat tutustua. Radalla voi hurjastella esim. pyörätuolilla tai juosten. Formularadalla mennään lujaa.

24 Projekti-insinööri, Helsinki kaikille -projekti
KIITOS! Anni Juutilainen Projekti-insinööri, Helsinki kaikille -projekti p. (09)


Lataa ppt "Esteettömät leikkivälineet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google