Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

NUORI, UNELMAT JA TULEVAISUUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "NUORI, UNELMAT JA TULEVAISUUS"— Esityksen transkriptio:

1 NUORI, UNELMAT JA TULEVAISUUS
Jaakko Helander ja Seppo Seinä Ohjus-KASED Kauniainen

2 Kun minä olin nuori, niin…
osattiin käyttäytyä hyvin oli kuria luokassa kunnioitettiin aikuisia, vanhempia ja opettajaa oltiin kilttejä, tunnollisia ja kunnollisia arvostettiin koulutusta …siis ennen kaikki oli paljon paremmin!

3 Vai oliko sittenkään? arki nuorten silmin selviytyminen arjessa
nuori ja unelmat nuori ja tulevaisuus

4 Arki nuorten silmin opettaja = kaveri, ammattilainen, auktoriteetti
kokonaisvaltaisuus - pirstaloituminen rutiinit - keskeyttävät tekijät työ, työskentely, työssäoppiminen monimuotoistuminen ja -kulttuuristuminen 4 x C: CD’s, cafes, clothes, chats henkilökohtaiset kehittymistavoitteet (Kimmo Jokinen; Hakorpi&Helander&Jahnukainen 2005)

5 Selviytyminen arjessa
hyviä päiviä 4,5 viikossa – itse voi vaikuttaa 70 %:sesti uskomukset, tunteet ja sosiaaliset suhteet fyysinen aktiviteetti ja lepo! -> sekä psykologisia että konkreettisia selviytymiskeinoja – kuten aikuisväestöllä ? Miten tarjoutuu tilaisuuksia koulupäivän aikana? (Helakorpi&Helander&Jahnukainen 2005)

6 Nuori ja unelmat oma elämä: optimismi ja toiveikkuus
kohtuullisuus ja perinteisyys koti, puoliso/perhe, lapset, riittävän hyvä ammatti ja työ Itsensä toteuttaminen ja harrastukset oma vastuunotto ja toimintakyky lisääntynyt siirtyminen työelämään on onnistunut (Rubin 1995; 1998; Helakorpi&Helander&Jahnukainen 2005)

7 Unelman uhat kielteiset tunteet, ahdistuneisuus ja masentuneisuus: kasautuminen samalle nuorelle selkiintymätön identiteetti ja elämänura kuva maailmasta uhkaava ja ahdistava: globaalit teemat yksinäisyys ja osattomuus (Helakorpi&Helander&Jahnukainen 2005; Rubin)

8 Nuori ja tulevaisuus Kun yksi unelmoi, se on unelma. Kun useat unelmoivat, se on alku todellisuudelle. (tuntematon seinäkirjoitus) Unelmia ei saa tappaa eikä niitä vähätellä: on tärkeää olla monenlaisia unelmia. Ei ole tosiasioita, on vain tulkintoja. (Nietzche)

9 Nuoret aikuiset sanovat tulevaisuudesta läpäisevinä lähtökohtina…
erilaisuuden hyväksyminen monella tasolla suvaitseva ilmapiiri kiinnostava kaupunkikulttuuri uudenlainen yhteisöllisyys luovuuden mahdollistava työkulttuuri luovan ajattelun kehittäminen: ongelmakeskeinen orientaatio ja kysymysten esittäminen luovuus voi olla systemaattista ja ryhmässä tapahtuvaa kehittämistä (Parasta ennen Tulevaisuuden tekijät – Suomi Sitra.; Välittävä, kannustava ja luova Suomi. Eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan teknologian arviointeja.; M. Wilenius)

10 Työmme vaikutus Sähkötekniikan perustutkinto-opiskelija Hannu on aloittanut opintonsa Omniassa Hän valmistuu vuonna Hän on töissä vuoteen 2055! Catering-opettaja Liisa valmistuu opettajaksi joulukuussa Hän on töissä vielä 30 vuotta eli vuoteen Vielä silloin opettaa viimeisiä nuoriso-opiskelijoita, jotka ovat töissä 45 vuotta. Liisan opit elävät vielä vuonna 2080!

11 Aiheesta lisää Helakorpi, S., Helander, J. & Jahnukainen Itä-Suomen työkoulu hankkeen arviointitutkimus. Julkaisuja 8. Kuopion yliopisto. Rubin, A The Images of the Futureof Young Finnish People. Turun kauppakorkeakoulun julkaisuja D:2.

12 Kiitos ja anteeksi!


Lataa ppt "NUORI, UNELMAT JA TULEVAISUUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google