Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Mediasoittimet © Reino Aarinen, 2008.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Mediasoittimet © Reino Aarinen, 2008."— Esityksen transkriptio:

1 Mediasoittimet © Reino Aarinen, 2008

2 Yleistä Videotiedostoja ja musiikkia toistavien mediaohjelmien tarve on kasvaa, kun laajakaistayhteydet nopeutuvat ja mediatarjonta netissä kasvaa. Internetin kuvatarjonnassa on jo pitkään ollut käytössä vain muutama formaatti (GIF, JPG ja PNG). Internetin videostandardit ovat vielä jatkuvassa kehityksessä. Tallennusmuotoja ja niissä käytettyjä pakkausformaatteja (koodekkeja) on vielä lukuisia. DV, DVI, HDV. Videon tuotanto, videokamerat. MPEG2, MPEG4. Videon jakelu TV- ja kannettaviin soittimiin DIVX, XVID, QT, FLASH, WMV. MP3, AC3, AAC, WMA.

3 Koodekkiongelmat Asiakkaiden vanhentuneet tai puuttuvat koodekit ovat yleisin ongelma median jakelussa ja toistossa. Yleisimmät tarvittavat koodekit on koottu asennuspaketeiksi, esim. ffdshow ja K-Lite-MegaCodecPac: Toisenlainen ratkaisu ongelmaan ovat videoiden hostauspalvelut, kuten Google Video ja YouTube: Palveluihin voi ladata omia videoitaan ja muut pääsevät katsomaan niitä Flash-pohjaisella selaimella/soittimella. Koodekkiongelmia ei ole.

4 Streaming Laadukkaan median streamaaminen on nykyisilläkin yhteyksillä vielä varsin vaativaa, joten enstistä paremmille mediasoittimille on edelleen tarvetta: Flash Player 9 Real Player 11 VLC Media Player 0.9.2 Windows Media Player 10 WinAmp 5.541

5 Flash Player 9 H.264/MPEG-4 AVC tuli syksyllä 2007, koodinimi MovieStar. Pakkaa videota tehokkaammin kuin Flashin tähän asti käyttämät H.263- ja VP6-pohjaiset ratkaisut H.264/MPEG-4 Part 10 AVC (Base, Mainline ja High Profiilit). AAC Audio (AAC Main, AACLC, SBR, HE-AAC) MP4 tiedostoformaatti Useimmat MP4-tiedostot pystyy katselemaan suoraan Flash Playerin avulla (saksalaisen MainConceptin kirjasto tukee mm. useamman suorittimen tai ytimen rinnakkaiskäyttöä). Tukee myös 3GPP Timed Text-määritystä, jolloin videoihin voi laittaa useita eri tekstityksiä. Kilpailee vahvasti Internetissä tapahtuvasta ohjelmien teräväpiirto (HDTV) jakelusta Microsoftin Silverlightin ja DivX:n kanssa

6 RealPlayer 11 Soittimesta on ilmaisversio (Free) ja maksullinen versio (Plus, 25€; maksullinen versio sisältää mm. videon säätömahdollisuuksia). Toistaa oletuskoodekeilla Real Mediaa, jota hyvin monet sivustot käyttävät videostreameissään. Tämä on ehkä ainoa hyvä syy hankkia RealPlayer? Soitin sisältää automaattisen puuttuvien koodekkien latausjärjestelmän (joka toimii yhtä huonosti kuin Windows Media Playerissäkin). Käyttöliittymä on sekava. Käynnistyessään soitin lataa mainosvideoita, portaalimaisen mainossivuston ja pomppuikkunoita, jotka kaikki häiritsevät käyttöä.

7 VLC Media Player 0.9.2 Avoimen lähdekoodin mediasoitin, joka on alustariippumaton; toimii siis kaikissa yleisimmissä käyttöjärjestelmissä. Koodekkien kanssa taistelun voi unohtaa VLC:n kanssa, sillä se osaa toistaa Real Mediaa lukuunottamatta kaikkia yleisimpiä videoformaatteja mukaan lukien DVD-videon ilman lisäasennuksia. Käyttöliittymä on oletusasetuksilla selkeä ja kevyt pienitehoisimmillekin koneille. Ulkoasua voi muuttaa skineillä. Videota voidaan muuntaa muodosta toiseen. Musiikinkuunteluun VLC on kankeahko (mediakirjasto puuttuu ja soittolistaominaisuus yksinkertainen). Videosoittimena VLC on tämän hetken ehdoton ykkönen niin Windowsissa kuin Unixissakin.

8 Windows Media Player 10 Ilmainen, Windows-käyttöjärjestelmän mukana tuleva mediasoitin. Windows Media Player tukee huonosti muita videoformaatteja kuin Windowsin omaa Windows Mediaa. Lisäksi WMP:n oma koodekkien latausjärjestelmä on surullisen kuuluisa siitä, ettei se koskaan löydä tarvittuja koodekkeja. WMP 10:n käyttöliittymässä ikkunamenut on piilotettu yhden napin taakse sovelluksen oikeaan laitaan. Asetussivuilla on perinteisemmät Windows-tyyliset käyttöliittymät, joskaan eivät parhaimmat käytettävyydeltään. Videoiden lisäksi WMP:stä löytyy myös hyvä tuki musiikkitiedostojen kuunteluun playlistien ja mediakirjaston muodossa. Ohjelma on ihan toimiva paketti, vaikka raskaanoloinen ja kömpelö käyttää.

9 WinAmp 5.541 Musiikinkuunteluohjelmien uranuurtaja. Uudemmissa versioissa myös videotuki. Basic-versio on ilmainen, Pro-versiolla hintaa 20$. Käyttöliittymä saattaa ensikokemalta tuntua sekavalta. Käyttöliittymä on käyttäjän muokattavaissa. Varsinkin läpinäkyvät skinit ovat koneelle raskaita. Parasta pitkälle kehittyneet soittolista- ja mediakirjasto-ominaisuudet. Video-ominaisuudet tuntuvat hieman kaiken muun päälle lätkäistyiltä ja riippuvat vahvasti erikseen asennetuista koodekeista.


Lataa ppt "Mediasoittimet © Reino Aarinen, 2008."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google