Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tämä tiedosto sisältää ergoSHAPE- ihmismallit ja niiden käyttöohjeet Microsoftin PowerPoint- ja Word-ohjelmassa (MS Office 2010). ergoSHAPE on Työterveyslaitoksen.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tämä tiedosto sisältää ergoSHAPE- ihmismallit ja niiden käyttöohjeet Microsoftin PowerPoint- ja Word-ohjelmassa (MS Office 2010). ergoSHAPE on Työterveyslaitoksen."— Esityksen transkriptio:

1 Tämä tiedosto sisältää ergoSHAPE- ihmismallit ja niiden käyttöohjeet Microsoftin PowerPoint- ja Word-ohjelmassa (MS Office 2010). ergoSHAPE on Työterveyslaitoksen laatima ergonomian suunnitteluväline, jota normaalisti käytetään suunnittelu ja piirtämisohjelmistoissa. Katso ja

2

3

4 Kaksiulotteiset ihmismallit työpaikkapiirrosten arviointiin
Seuraavilla sivuilla on suomalainen keskikokoinen mies- ja naismalli istuvassa ja seisovassa asennossa. Niiden koon muutokset ja käsittelytavat esitetään seuraavassa. Malleja käsiteltäessä tarvitaan Drawing-työkaluja (Drawing Tools; Muotoile kuvaa). Valikko on esillä, kun kuva on valittuna. PowerPoint ohjelmassa työskenneltäessä käytetään normaalisti mittakaavaa 1:10 eli 179 cm pitkä mies on 17,9 cm pituinen paperitulosteessa. Sivun reunoihin saat viivaimet näkymään View-valikosta Ruler-valinnalla (Näytä -> Viivain)

5 Mallin koko ja sen muuttaminen
Nykyisten suomalaisten työikäisten pituusmitat ovat: pieni P5 keskik. P50 iso P95 Mies 169 cm 179 cm 189 cm Nainen 156 cm 166 cm 176 cm Prosenttipiste (esim. P95) tarkoittaa arvoa, jota pienempiä on luvun verran ihmisryhmästä. Keskikokoisista P50 malleista saat ison P95 ja pienen P5 mallin seuraavasti: valitse malli osoittamalla (malli on alkutilanteessa koottu yhdeksi kokonaisuudeksi, joten yksi osoitus malliin riittää) Picture (tai Drawing) tools-valikosta Size valinnalla (Muotoile) aukeaa ikkuna, jonka Size (Koko) välilehdellä on skaalaus (Scale) mahdollisuus. Laita ruksi Lock aspect ratio (Lukitse sivusuhde) kohtaan, jolloin mallin muoto säilyy Anna %-luku Height-ruutuun (Korkeus): 106 % = iso (P95) ihminen tai 94 % = pieni (P5) ihminen Huom! Tiedostossa olevien P50 mallien pituutta lisää naismallin 4 cm ja miesmallin 3 cm kengän korko.

6 Mallin liikuttelu nivelistään
Jotta raajoja ja muita niveliä voidaan liikuttaa, pitää malli purkaa palasiksi. Purku tapahtuu Picture (tai Drawing) tools (Muotoile) työkaluilla. Valitse Picture tools (Muotoile) ja sitten Arrange (Ryhmittele) valikosta Ungroup (Pura ryhmittely), jolloin jalat ja kädet ovat irrallaan käännettäväksi. Kääntö tapahtuu valitun kohteen kääntökahvasta (vihreä pyörylä). Nivelpisteet eivät pysy paikallaan, joten ne on tuotava sitten takaisin päällekkäin hiirellä raahaamalla tai nuolinäppäimiä käyttäen. Jalat ja kädet voidaan edelleen hajottaa ja jatkaa kääntelyä lopuista nivelistä. Halutessasi voit koota mallin (tai raajan) jälleen kasaan valitsemalla vartalon osat hiirellä (Ctrl-nappi pohjassa voit poimia kunkin mukaan valintaan) ja valitsemalla Picture tools -> Arrange -> Group valikon Group (Muotoile -> Ryhmittele -> Ryhmittele) komento. Voit kokeilla myös mallin osan automaattista uudelleen kokoamista. Valitse vartalon osa, ja Picture tools -> Arrange -> Group valikon (Muotoile -> Ryhmittele -> Ryhmittele uudelleen) Regroup komento. Jos mahdollista, PowerPoint liittää osan ryhmään, johon se aikaisemmin kuului.

7 Ympäristön piirtäminen ja mallien sekä kuvien siirto tekstinkäsittelyohjelmaan
Työympäristön piirtäminen tapahtuu Drawing tools (Muotoile) työkaluilla (esim. Insert Shapes) Malleja ja ympäristöjä voi käsitellä myös Word-tekstinkäsittely-ohjelmassa tai siirtää sinne. Mallia siirrettäessä joskus on ilmennyt, että malli pitää olla purettu osiin (Ungroup, Pura ryhmittely), ellei sitä ole jo aiemmin tehty. Muutoin siirto ei välttämättä onnistu. Mikäli haluat ennen paperille tulostamista peittää mallien nivelpisteet näkyvistä, voit kopioida niiden päälle ohessa olevia peittolappuja.

8 Vinkkejä mallien käyttöön
Tarkkaa piirtämistä ja mallien nivelpisteiden asettamista kohdalleen helpottaa näkymän zoomaaminen riittävän lähelle. Helpoiten tämä tapahtuu pitämällä ctrl-näppäin pohjassa ja samanaikaisesti pyörittämällä hiiren rullaa ylös. Toiseen suuntaan pyörittäen näkymä siirtyy luonnollisesti kauemmaksi. Osien liikuttelu onnistuu nuolinäppäimillä. Ctrl-näppäimen painaminen yhtäaikaisesti nuolinäppäimen kanssa mahdollistaa tarkemman liikuttamisen. Mies- ja naismallien kuvissa on näkyvissä pysty- ja vaakasuuntainen 10,0 cm mittainen jana. Mikäli skaalaat mallia ja samanaikaisesti tätä mittajanaa, voi myöhemmin päätellä mittajanan pituudesta mallin koon. Mikäli mittajana on 10,6 cm pitkä, olet skaalannut mallin P95 kokoon Mittajanan ollessa 9,4 cm pitkä, olet skaalannut mallin P5 kokoiseksi


Lataa ppt "Tämä tiedosto sisältää ergoSHAPE- ihmismallit ja niiden käyttöohjeet Microsoftin PowerPoint- ja Word-ohjelmassa (MS Office 2010). ergoSHAPE on Työterveyslaitoksen."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google