Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Reaalikoe/Fysiikan ja kemian yo-ohjeita 2009

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Reaalikoe/Fysiikan ja kemian yo-ohjeita 2009"— Esityksen transkriptio:

1

2 Reaalikoe/Fysiikan ja kemian yo-ohjeita 2009

3 Yleisohjeita Laskimien muisti tyhjennettävä. Kun tuot tarkastettavaksi laskimen, jonka muistin tyhjentäminen on monimutkaista laita laskimen mukana muistin tyhjennysohjeet. Laskimessa oleva ohjelappu poistettava. Laskimiin on päälle laitettava oma nimi ja puhelinnumero. Laskimet ja taulukot tuotava tarkastettaviksi vähintään vuorokautta ennen kirjoituspäivää kansliaan. Taulukoissa ei saa olla mitään muita merkintöjä, kuin painovirheiden korjaukset ja nimi. Myös taulukoihin päälle oma nimi ja puhelinnumero.

4 Työvälineet Käytä hyviä lyijykyniä(HB), kolmioviivoitinta ja harppia, sekä puhdasta pyyhekumia. Värikyniä voi käyttää kuviin, mutta punaisen värin käyttö on ehdottomasti kielletty. Punaväri on tarkoitettu opettajalle. Jos käytät pyyhekumia on kummattu teksti poistettava huolellisesti ettei se paista alta läpi. (Älä käytä hikistä peukaloasi kummaamiseen)

5 Tehtävien tekeminen/1 Vain 8 tehtävää saa tehdä yhteensä. Valitse sopivat 13/12:sta tehtävästä. Jos jossakin tehtävässä on a, b, c,.. kohtia kaikki tehdään. Tehtäväpaperiin tulee merkitä aineryhmän nimi tai lyhenne ja tehtävän numero. Esim. fy 3 tai fysiikka 3. Tee yksi tehtävä kokoarkille. Muut tehtävät tulevat kaikki omille puoliarkeilleen. Kullekin paperille saa kirjoittaa vain yhden tehtävän vastauksen. Samaa tehtävää voi jatkaa toiselle puoliarkille. Tällöin arkin alareunaan kirjoitettava jatkuu toisella puoliarkilla. Jatkoarkkiin kirjoitettava aineryhmän nimi ja tehtävän numero ja alkuun tehtävä jatkuu.

6 Tehtävien tekeminen/2 Ne suoritukset joita ei halua arvosteltavaksi on selvästi yliviivattava. Jos olet laskenut pitkästi väärin ota uusi arkki. Suttupaperit on myös yliviivattava Jos tehtävän graafinen ratkaisu vaatii mielestäsi millimetripaperia pyydä viittaamalla. Kuviin tulevat vain niihin liittyvät merkinnät. esim. nollataso y.m. Kuvien viereen ei lasketa. Tarkista ovatko esim. kuvan vektorit likipitäen oikeanpituisia suhteessa toisiinsa ja tehtävään. Tehtävään liittyvä kuva/kuvat on piirrettävä useimpiin fysiikan tehtäviin. Jos kuva on turha siitä ei sakoteta.

7 Tehtävien tekeminen/3 Laskuissa käytettävä taulukoista löytyviä lähtökaavoja, joista johdetaan sieventämällä kysytty suure. Jos kaava ei ole taulukossa, mutta se on ollut fysiikan lukion oppikirjoissa sitä saa käyttää. Muut kaavat on johdettava lähtien lukion oppimääristä. Laskuissa annetut suureet lueteltava erikseen yksiköineen samoin tehtävään liittyvät muut luonnonvakiot. esim. g=9,81 m/s2 on ilmoitettava.

8 Tehtävien tekeminen/4 Johdettuun kaavaan on sijoitettava ilmoitetut suureet yksiköineen. Jos käytät välituloksia tarkkuus oltava riittävä. Esim. jos tulos pitää ilmoittaa kahden numeron tarkkuudella välituloksissa oltava ainakin neljän numeron tarkkuus. Kohtuus kumminkin numeroiden määrässä. Tuloksen tarkkuus lasketaan pääsääntöisesti sen lähtöarvon mukaan, jossa on vähiten merkitseviä numeroita. Jos katsot kuvaajalta tulosta mieti millä tarkkuudella pystyt tuloksen katsomaan.

9 Tehtävien tekeminen/5 Vastaus viimeiseksi ja vastauksen alle kaksi viivaa. Yleensä fysiikan tehtäviin on sanallinen vastaus välttämätön. Liioista sanoista ei sakoteta. Pitää myös arvioida onko tulos vastauksen ylä- tai alaraja vai kuuluuko vastaus johonkin väliin. Lopuksi tarkistettava mikä on vastaus suureeseen liittyvä yksikkö. Arvioitava vielä onko vastaus järkevä. (kameli ei todella mahdu neulansilmästä)

10 Tehtävien tekeminen/6 Laskukaavoihin on kirjoitettava selitykset ja lait, mitkä niihin liittyvät.esim. NII, dynamiikan peruslaki, tasapainoehdot statiikan tehtäviin, liikemäärän säilymislaki, energian säilymislaki(energiaperiaate), pyörimisen liikeyhtälö, pyörimismäärän säilymislaki, sähkövarauksen säilymislaki KI, KII, Lenzin laki y.m.

11 Tehtävien tekeminen/7 Sanalliset tehtävät koostuvat joko essee-kysymyksistä tai kysymyksistä joihin riittää lyhyempikin selitys. Myös näihin kannatta liittää kuvia. On myös tehtäviä, jotka koostuvat laskusta ja sanallisesta tehtävästä. Jokeri on aina laajempi esseetehtävä (pisteytys 0-9). Jokeritehtäviä on kaksi .

12 Tehtävien tekeminen/8 Muista, että vektoritehtävissä on ilmoitettava aina vektorin suuruus ja suunta. Kuvan alle selitettävä mitä vektoreita kuvassa on (esim. G=painovoima). Vektoritehtäviin on aina piirrettävä kuva, josta vektorin suunta ilmenee. Jos vektorin suuntaa varten on kulma piirretty näkyviin kuvioon riittää, kun vastauksessa ilmoitetaan kulman suuruus. Ei tarvitse selittää suuntaa. Esim.V: F  15 N,β  31o Vektorisuureita: nopeus=v, kiihtyvyys=a, voima=F y.m. voiman merkit, liikemäärä=p(=mv suunta nopeuden suunta)(tai kvantti p=h/), Impulssi=I, sähkökenttä=E(suunta positiivisesta pois), magneettivuon tiheys=B(suunta pohjoisesta pois)

13 Zemppiä lukemiseen ja onnea kirjoituksiin!!!


Lataa ppt "Reaalikoe/Fysiikan ja kemian yo-ohjeita 2009"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google