Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen Juhlapäivät.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen Juhlapäivät."— Esityksen transkriptio:

1 Suomen Juhlapäivät

2 Uudenvuodenpäivä Uudenvuodenpäivä vietetään vuoden ensimmäisenä päivänä. Suomessa uudenvuodenpäivänä presidentti pitää uudenvuodenpuheen (12). Uudenvuoden alkaessa moni tekee uudenvuodenlupauksia, jotta voisi vaikka muuttaa omia ei hyviä tapoja.

3 Rakettien paukuttelu on melkeinpä pääkohta uudenvuodenpäivänä.
Useassa perheessä on tapana ennustaa tinalla. Uutena vuonna tapahtuu myös paljon palo-onnettomuuksia.

4 Joulu Joulu vietetään joka vuosi 25. joulukuuta, mutta yleensä joulua juhlitaan 24. päivänä jo. Se on kristinuskon liittyvä juhla, jota vietetään Jeesuksen syntymän muistona (4).

5 Joulun juhlinta Suomessa
Suomalaisten juhlintaan Suomessa liittyvät runsaat jouluruuat, joulukoristeet ja joulusauna (4). Ennen lahjojen antamista käydään usein hautausmaalla sytyttämässä kynttilöitä sukuhaudoille (1). Tärkeä jouluhahmo on joulupukki

6 Punainen on nykyisin joulun väri, mutta myös vihreä, kulta, valkoinen ja hopea yhdistetään jouluun (1). Yleisiä joulukoristeita ovat esim. joulukuusi, kuusenoksat, joulukranssit, olkipukit, kynttilät, jäälyhdyt, lyhteet yms. (4). Suosituimpia jouluruokia ovat lanttu- ja porkkanalaatikko, rosolli, perunalaatikko, graavikala, silli, maustesilakat ja maksalaatikko (5).

7 Loppiainen Loppiainen on kristillinen juhlapäivä. Sitä on voitu kutsua myös Jumalan ilmestymisen juhlaksi (7). Loppiaista vietetään 6. tammikuuta Venäjällä ortodoksisessa kirkossa loppiaiseen perinteeseen kuuluu kastautumis-seremonia (7). Veden uskotaan parantavan ja ehkäisemään sairauksia koko vuoden (7).

8 Luterilaisissa ja Katollisissa kirkoissa loppiaista vietetään itämaan tietäjien Betlehemiin saapumisen muistopäivänä (8). Loppiaisen jälkeen joulun ja uudenvuoden nauttimista on virallisesti päättynyt.

9 Hiljainen viikko Viikko alkaa pääsiäistä edeltävältä palmusunnuntaista. Suomessa on läntisen perinnen mukaan omat nimet eri päiville: Palmusunnuntai eli virposunnuntai Malkamaanantai Tikkutiistai Kellokeskiviikko Kiirastorstai Pitkäperjantai Pääsiäislauantai Sukkasunnuntai eli pääsiäissunnuntai (2)

10 Pitkäperjantai Pääsiäistä edeltävä perjantai on pitkäperjantai
Pitkäperjantai on kirkkovuoden ainoa surujuhla (9). Luterilaisissa kirkossa pitkäperjantain jumalanpalveluksessa vietetään ilman ehtoollista ja kellon- ja urkujensoittoa. Jeesuksen kuolinhetken muistoja vietetään kello 15. (9)

11 Ortodoksisessa kirkossa pitkäperjantai eli Suuri perjantai on kirkkovuoden ankarin paastopäivä.
Aamulla vietetään kuninkaallinen hetkipalvelus Kello 14 alkaa Kristuksen kuollen hetken palvelus. Illalla kello 18 alkaa Kristuksen hautauspalvelu. (9)

12 Pääsiäinen Pääsiäinen on kristinuskon vuotuisjuhla, jota vietetään Jeesuksen ylösnousemuksen juhlana (11). Pääsiäinen on vanhin ja tärkein kirkkovuoden juhla (10). Perinteisiä pääsiäisruokia ovat mm. mämmi, munamaito, verimakkara, lammaspaisti ja uunijuusto (1).

13 Pääsiäiseen kuuluu pääsiäismunia, tipuja ja keltaisen värin huomaa erityisesti.
Virpomisen perinnettä on saanut Itä-Suomesta ja Karjalasta (10). Virpominen on toiminut siunauksena, terveyden tuojana ja pahan karkottaja (10).

14 Juhannus Kesäkuussa keskipäivänseisauksen lähellä vietetään juhannus juhla. Juhannus on Suomessa yöttömän yön juhla. Juhannus juhla on pohjoisessa valon juhla, koska silloin keskikesä on kauneimmillaan (6).

15 Juhannus tapoja Suomalaisiin juhannusperinteisiin kuuluvat juhannuskoivut ja –kukat, juhannussauna, juhannustanssi (1). Muita Juhannus tapoja, jotka ovat erilaisia erilaisissa paikka kunnissa tai joidenkin ulkomaan mukaan ovat mm. juhannussalko joka on pystytetty Ahvenanmaalla ja suomenruotsalaisella rannikkoalueella. (6)

16 Juhannuskokkojen polttaminen on tullut keskieurooppalaisten tapaan
Juhannuskokkojen polttaminen on tullut keskieurooppalaisten tapaan. Ensin sitä poltettiin vain maan pohjoisissa ja itäisissä paikoissa, mutta myöhemmin sitä levisi koko maahan (6). Juhannukseen on uskottu myös paljon erilaisia juhannustaikoja. Taialla haluttiin esim. saaman haluttu henkilöä puolisoksi tai näkemään tuleva puolisoa, sekä takaamaan naimaonni (1).

17 Itsenäisyyspäivä Itsenäisyyspäivä eli Suomen kansallispäivä vietetään joka vuosi 6. joulukuuta. Suomi itsenäistyi vuonna 1917. Suomessa itsenäisyyspäivä vietetään hyvin perinteisesti.

18 Joka vuosi itsenäisyyspäivänä klo 9 on järjestetty juhlallinen lipunnosto ja silloin pidetään myös puheita ja lauletaan kuorolauluja. Helsingin tuomiokirkossa pidetään itsenäisyyspäivänä juhlajumalanpalvelus ja siihen osallistuu valtion ylin johto kuten presidentti, valtioneuvosto yms. (3)

19 Presidenttilinnassa pidetään myös itsenäisyys tanssiaiset
Presidenttilinnassa pidetään myös itsenäisyys tanssiaiset. Sinne kutsutaan Suomen kuuluisimpia ihmisiä ja myös joukko normaalia kansalaisia (3). Itsenäisyyspäivänä on tapana sytyttää sinivalkoista kynttilää ikkunalle klo

20 Teksti lähteet 1. Talve, I.: Suomen kansankulttuuri. SKS, 1979.
2. Hiljainen viikko (osoitteesta) 3. Itsenäisyyspäivä (osoitteesta) 4. Joulu (osoitteesta) 5. Joulun ruuat (osoitteesta) 6. Juhannus (osoitteesta) 7. Loppiainen (osoitteesta) 8. Loppiainen on itämaan tietäjien juhla (osoitteesta) 9. Pitkäperjantai (osoitteesta)

21 10. Pääsiäinen (osoitteesta) http://fi. wikipedia
10. Pääsiäinen (osoitteesta) Pääsiäinen on vanha kirkollinen pyhä (osoitteesta) 12.Uudenvuodenpäivä (osoitteesta)

22 Kuva lähteet Kuva lähteet menevät järjestyksessä dia-esityksen mukaan.

23 http://www. netikka. net/tkv/1K2/Tampereen_ortodoksinen_kirkko010908


Lataa ppt "Suomen Juhlapäivät."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google