Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VANVARY Kehittämissuunnitelma 2014

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VANVARY Kehittämissuunnitelma 2014"— Esityksen transkriptio:

1 VANVARY Kehittämissuunnitelma 2014
Vantaan vanhempainyhdistysten alueyhdistys (VANVARY) ry YHTEISTYÖLLÄ VAHVEMMAKSI VANVARY - Hallitus 5.2014

2 Taustaa kehittämissuunnitelmalle

3 Yhdistyksen pitkän tähtäimen suunnitelmat
VANVARY päivittää toimintakaudella 2014–2015 yhdistyksen arvot ja vision, sekä pitkän tähtäimen strategian, jossa otetaan erityisesti huomioon alueellisen toiminnan mahdollisuudet ja haasteet. Yhdistyksen jäsenten ja keskeisten kumppanien kanssa työ käynnistetään yhteistyössä syksyllä 2014 järjestettävässä jäsentapaamisessa. Otamme huomioon Vantaan perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen suunnitelmat. Keskiössä on moninaisten voimavarojen mielekäs hyödyntäminen. Pitkän tähtäimen suunnitelmissa on myös järjestöyhteistyön kehittäminen.

4 Miksi kehittämissuunnitelma?
EI VAIN PITKÄN TÄHTÄIMEN SUUNNITELMIA, VAAN TÄSSÄ JA NYT! VANVARYn vuosikokouksessa päätettiin toimintasuunnitelmasta, jossa on kuvattu alueyhdistyksen keskeisiksi kehittämiskohteiksi: Aluetoiminnan kehittäminen Varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnan kehittäminen Kehittämiskohteet edellyttävät kehittämissuunnitelman tekemistä sekä sen systemaattista jalkauttamista. VANVARYn hallitus on työstänyt alueyhdistyksen kehittämissuunnitelmaa, osana puheenjohtajan suorittamaa Suomen Vanhempainliiton Alueyhdistys-akatemiaa. Suunnitelma esiteltiin Vanhempainliiton Alueyhdistysten kesäpäivillä Helsingissä Korkeasaaressa Alueyhdistykselle on ensiarvoisen tärkeää jalkauttaa suunnitelmaa yhdessä koko jäsenkunnan kanssa. Tähän paneudutaan Jäsentapaamisessa syksyllä 2014. VANVARYn toiminnasta on myös tehty SWOT-analyysi, jonka myötä esiin on noussut muitakin kehittämiskohteita. Niitä edistetään osana normaalia alueyhdistyksen linjatyönä tapahtuvaa "pienkehittämistä".

5 SWOT VAHVUUDET HEIKKOUDET
VANVARYn keskeisiä vahvuuksia ovat myönteinen noste toiminnalle, toimiva sidosryhmäyhteistyö (Vantaa, Vanhempainliitto, paikallisyhdistykset), sopimuksellisuus ja rooli Vantaan kodin ja koulun yhteistyömallissa sekä kasvava edustuksellisuus Vantaan vanhempaintoiminnan verkostoissa. Vantaalaisten vanhempainyhdistysten määrä on kasvussa ja tässä VANVARYllä on merkittävä rooli ja erityinen vahvuus! Vahvuutena ovat hallituksen jäsenten monipuolinen tausta ja monipuolinen osaaminen, myös vanhempaintoiminnassa sekä hyvät verkostot. Viestinnän ja vuorovaikutuksen osaaminen on vahvaa (kyky vaikuttaa ja saada mukaan). VANVARYn vahvuutena ovat aktiiviset vanhempaintoimijat ja yhdistykset, jotka haluavat olla VANVARYn jäseninä. Vahvuutena on myös vahva tahto onnistua! VANVARYn heikkoutena on henkilöresurssien vähyys (mahdollisuus sitoutua ja käyttää aikaa toimintaan). Toimintaa ylläpidetään ja kehitetään vapaaehtoisten toimesta, jolloin vaarana on työkuorman epätasainen jakautuminen ja toisaalta aikaansaamisen ja tekemisen epätasainen laatu ja vaikuttavuus. Asioita ei aina osata ajatella kuntatasoisina, vaan keskitytään omaan paikalliseen toimintaan ja näkökulmaan (mikä sekin tärkeää!) Alueyhdistyksen laatustandardi (Vanhempainliitto) tulee tuomaan asiaan helpotusta. Heikkous on silloinkin kuitenkin siinä, saadaanko oikeat henkilöt oikeilla resursseilla oikeisiin tehtäviin ja kohtaamisiin (merkittävin heikkous). Alueyhdistyksen toiminta ehti välillä lähes kuihtua. Toiminnan vakiinnuttaminen ja kehittäminen uudelleen aktivoinnin jälkeen eivät tapahdu hetkessä, varsinkin kun on kyse vapaaehtoistoiminnasta.

6 SWOT MAHDOLLISUUDET UHAT
VANVARYllä on mahdollisuus vakiinnuttaa paikkansa vantaalaisessa vanhempaintoiminnassa kuntatason toimijana ottaen oma roolinsa koordinaattorina, kehittäjänä ja neuvottelijana sekä aluetoiminnan ohjaajana, osaajana ja yhteistyökumppanina. Ja ei vain perusopetuksen vanhempaintoiminnassa, vaan myös varhaiskasvatuksen puolella. Päiväkotien perustettavat vanhempainyhdistykset ja aluetoiminta ovat molemmat aivan erityinen mahdollisuus! VANVARYllä on erityinen mahdollisuus saavuttaa Vanhempainliiton alueyhdistyksille luoma laatustandarditaso, joka mahdollistaa myös toiminnan taloudellisen tukemisen yleisavustuksen ja kohdennetun toiminta-avustuksen (esim. päiväkoti-kampanja) muodoissa. Kasvavat resurssit antavat mahdollisuuden toiminnan viemiseen yhä tavoitteellisempaan suuntaan. VANVARYn uhkana on toiminnan jatkuvuuden turvattomuus (liian henkilökeskeistä), joka realisoituu erityisesti odottamattomissa henkilö- ja roolimuutoksissa. Valinnoissa ja vaihdoksissa on osattava ottaa huomioon toiminnan laadukas jatkuvuus. Uhkana on, että näin ei tapahdu. Rotaatiota tulee ehdottomasti olla, mutta myös jatkuvuutta. Sen tulee olla hyvin suunniteltua ja toteutettua siirtymineen ja roolimuutoksineen. Yhdistystoiminta tuo tähän sekä uhkia, että mahdollisuuksia. Uhkana on liian pitkään samojen henkilöiden luotsaama alueyhdistys, joka ei ole edustuksellinen ja jonka kuntatasoinen mielipide ja vaikuttavuus eivät rakennu terveelle pohjalle. Erityisenä uhkana on nykyisten toimijoiden kiinnostuksen ja/tai kyvyn toimia hiipuminen ja sitä kautta toiminnan näivettyminen.

7 1. Aluetoiminnan kehittäminen
VANVARYn toiminnan ytimessä on koko Vantaan tasolla tehtävä vaikuttamistyö. Alueyhdistys käynnistää vuonna 2014 aluetoiminnan kolmella Vantaan suuralueella: itäisellä, koillisella ja läntisellä alueella. Alueyhdistys lähtee jalkauttamaan mallia, jossa VANVARYssä aluetoiminnan vastaavat toimivat VANVARYn alueellisten yhteistyöverkostojen hoitajina, aluetoiminnan keulakuvina ja vetureina. He jalkauttavat viestiä ja yhteistyötä omille alueilleen, sekä tuovat alueilta viestiä ja palautetta alueyhdistykseen kuntatasoisen kokonaiskuvan muodostamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi. Pyrimme siihen, että omalla esimerkillään aluevastaava pyrkii luomaan hyvää tekemisen ja aikaansaamisen ilmapiiriä yhdistyksessä ja oman alueensa verkostossa. Aluevastaavien tehtävänä on mm. tukea vanhempainyhdistysten perustamista ja toiminnan uudelleen aktivointia, sekä koordinoida yhteistyötä alueiden vanhempainyhdistysten ja alueyhdistyksen välillä. Toiminta tähtää myös resurssien laajempaan ja parempaan hyödyntämiseen. Tavoitteena on, ettei työtaakka jakaudu vain muutamien aktiivisien toimijoiden harteille. Kuntatasolla alueellisessa yhteistyössä onnistuminen on VANVARYn keskeisiä tavoitteita. Se on edustuksellisuuden ja alueellisen osaamisen ja vaikuttavuuden näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää.

8 Aluetoiminnan aluejako
VANVARY - Kuntatasoinen toiminta Hallitus ITÄINEN aluetoiminta Aluetoiminnan vastaava Perusopetus Perusopetuksen vastaava Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen vastaava KOILLINEN aluetoiminta Aluetoiminnan vastaava Perusopetus Perusopetuksen vastaava Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen vastaava LÄNTINEN aluetoiminta Aluetoiminnan vastaava Perusopetus Perusopetuksen vastaava Varhaiskasvatus Varhaiskasvatuksen vastaava

9 2. Varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnan kehittäminen
Lyhyen tähtäimen strategiassaan VANVARY keskittyy päiväkotien vanhempainyhdistysten toiminnan käynnistämisen tukemiseen. Alueyhdistyksen kasvutavoite kaudella 2014–2015 on varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnassa. Yhteistyökampanjalla Suomen Vanhempainliiton ja Vantaan kaupungin kanssa VANVARY pyrkii vuoden 2014 aikana kymmenkertaistamaan varhaiskasvatuksen jäsenyhdistyksien määrän. Kunnan kanssa varhaiskasvatuksen yhteistyön syventäminen merkitsee mm. sitä, että VANVARY pyrkii luomaan yhteistyössä Vantaan Sivistysviraston (varhaiskasvatus), päiväkotilasten huoltajien, sekä Suomen Vanhempainliiton kanssa Kodin ja koulun yhteistyömallia vastaavan toimintamallin, jossa eri toimijoille on kuvattu roolit ja tavoitteet aikatauluineen, toimenpiteet, vuorovaikutuskanavat, jne. Tavoitteena on, että Kodin ja päiväkodin yhteistyömalli otetaan käyttöön koko Vantaalla vuonna 2015. VANVARY on sopinut Vantaan Sivistysviraston varhaiskasvatuksen kanssa, että yhteistyössä tullaan noudattamaan perusopetuksesta tuttua kolmen suuralueen jakoa (vaikka varhaiskasvatuksessa alueita on kolmen sijaan neljä). Tämä helpottaa alueyhdistyksen koordinoimaa kolmen suuralueen vanhempainverkostotoimintaa, aluetoimintaa.

10 Yhteistyö kunnan kanssa
VANVARY jatkaa hyvän yhteistyön rakentamista ja ylläpitoa Vantaan kaupungin kanssa. Siihen kuuluu erityisesti hyvin käynnistyneen Kodin ja koulun yhteistyön jatkaminen varhaiskasvatuksen yhteistyön edelleen syventäminen viestintä- ja vuorovaikutusmahdollisuuksien kehittäminen yhteistyön ja vuorovaikutuksen lisääminen päättävien tahojen kanssa. Viestinnän yhteistyökehittämisen keskiössä on Wilman mahdollisuuksien parempi hyödyntäminen. Wilman kehittämistyötä tehdään parhaillaan ja se tulee konkretisoitumaan koko Vantaalla perusopetuksen saralla uudella tavalla toimia lähtien. VANVARYn hallitus tapaa vuoden aikana säännöllisesti Vantaan kaupungin sivistysviraston johtoa. Tapaamisissa keskustellaan ajankohtaisista asioista opetukseen ja varhaiskasvatukseen liittyen. VANVARY on mukana kehittämässä Vantaan Sivistysviraston uutta varhaiskasvatuksen sähköistä tiedotetta, jossa kerrotaan ajankohtaisista asioista varhaiskasvatuksen saralla. Kaikki em. otetaan huomioon VANVARYn toimintaa kehitettäessä.

11 VANVARYn kehittämissuunnitelma

12 VANVARYn kehittämissuunnitelman painopisteet
VANVARYn kehittämissuunnitelman painopistealueet ovat Aluetoiminnan kehittäminen Varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnan kehittäminen

13 Millainen kehittämissuunnitelma?
Pystytään hahmottamaan Onko tavoitteiden saavuttamiseksi asetettu realistiset keinot ja prosessit? Ovatko prosessien toteuttajat, aikataulu jne. mietitty kunnolla, jotta tavoitteet saavutetaan? Mitä tuloksia toimenpiteiden jälkeen tulisi saavuttaa? Varmistetaan, että ei aseteta tavoitteita, joita varten ei ole suunniteltu toimenpiteitä ei luvata tuotoksia/tuloksia, joita varten ei ole asetettu toimenpiteitä Ohjaavana tekijänä konkretia Rajatut, realistiset tavoitteet Odotetut tuotokset ja tulokset Mitattavuus, seuranta, reagointi

14 Kehittämissuunnitelman rakenne
TARVE PÄÄMÄÄRÄ PAINOPISTE 1 Aluetoiminnan kehittäminen PAINOPISTE 2 Varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnan kehittäminen Rakenne, Verkostot, Prosessit Tavoitteet Keinot Tehtävät Kriteerit Tulokset

15 Monistettavuus Resurssien järkevä käyttö!
Molemmissa painopistealueissa on samankaltaista ja samanaikaista tekemistä. Alueet tukevat toinen toisiaan! ”Jos kehittäisimme vain aluetoimintaa, tuntuisi tekeminen helposti vain akateemiselta pohdinnalta. Kun teemme yhdessä sekä rakennetta, että konkreettista tekemistä mikä näkyy ”kentällä”, lunastamme yhteistyön mahdollisuuksia…”

16 Toteutus Tehtävät toteutetaan VANVARYn hallituksen johtamana.
Hallituksen jäsenet toimivat sovituissa rooleissa VANVARYn luottamustehtävien kuvaus Hallitus asettaa tarvittaessa työryhmiä osatavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteeseen pääsemistä seurataan jokaisessa VANVARYn hallituksen kokouksessa  tarvittava reagointi. Hallitus luo työvälineen helpottamaan seurantaa, se käydään läpi alkusyksyn 2014 kokouksessa Huom! Suunnitelmien toteuttaminen edellyttää alueyhdistystuen saamista Suomen Vanhempainliitolta

17 Aluetoiminnan kehittäminen

18 Aluetoiminnan kehittäminen
SUUNTA Tarve Kuntatasolla alueellisessa yhteistyössä onnistuminen on VANVARYn keskeisiä tavoitteita. Se on edustuksellisuuden ja alueellisen osaamisen ja vaikuttavuuden näkökulmasta ensiarvoisen tärkeää. Kuntatasoinen alueellinen yhteistyö ei toimi tällä hetkellä toivotulla tavalla. Yhteistyötä on, mutta se on hyvin paikallista, eikä hyviä käytänteitä ja verkostoja hyödynnetä riittävällä tavalla. Päämäärä Päämääränä on koko Vantaan tasolla tehtävä vaikuttamistyö, verkostoissa, yhteistyössä Alueyhdistys käynnistää onnistuneesti vuonna 2014 aluetoiminnan kolmella Vantaan suuralueella. Alueyhdistys lähtee jalkauttamaan mallia, jossa VANVARYssä aluetoiminnan vastaavat toimivat VANVARYn alueellisten yhteistyöverkostojen hoitajina, aluetoiminnan keulakuvina ja vetureina. He jalkauttavat viestiä ja yhteistyötä omille alueilleen, sekä tuovat alueilta viestiä ja palautetta alueyhdistykseen kuntatasoisen kokonaiskuvan muodostamiseksi ja toiminnan kehittämiseksi. Toiminta tähtää resurssien laajempaan ja parempaan hyödyntämiseen

19 Aluetoiminnan kehittäminen
Otsikko TAVOITTEET KEINOT KRITEERIT Aluetoiminnan kehittäminen RAKENNE Kolme suuraluetta Käynnistetään VANVARYn aluetoiminta kolmella Vantaan suuralueella 2014 Itäinen alue Koillinen alue Läntinen alue Hallitus johtaa toimintaa VANVARYn aluevastaavat toimivat roolikuvauksen mukaisesti Viestintä ja tiedon levittäminen Aineistot* Kaikilla alueilla on pidetty kuntatasoiset VANVARYn tilaisuudet 2014 Medianäkyvyys, tiedotteet, kannanotot Aineistot vaiheittain valmiit 10/14-3/15 Lisätään tietoa ja osaamista: alueyhdistyksen ja aluetoiminnan vaikuttamistoiminta VERKOSTOT Yhdistykset Henkilöt Kannattajat Huoltajat Virastot Päätöksenteko Vanhempainliitto Järjestöyhteistyö Muut toimijat Tunnistetaan yhteistyön potentiaali sekä päätetään keiden kanssa lähdetään edistämään syvempää yhteistyötä JÄSENET VANTAA JÄRJESTÖT MUUT Yhteistyötapaamiset ja vuorovaikutus eri toimijoihin Aineistot* ja työkalut Kyselytutkimus Toimijarekisteri Kuntatasoiset VANVARYn aluetilaisuudet Paikallistapahtumat Yhdistystoiminnan koulutukset Jäsentapaaminen 2014 Sata lasissa –tutkimushanke yhteistyössä THL:n kanssa Tammi-tapaaminen Muistio, päätökset etenemisestä 12/14 Työkalut luotu 3/15 Tutkimus tehty 2014 Rekisteri luotu 2014 Aluetilaisuudet 10-11/14 Osallistumiset paikallisiin Koulutukset 11/14-3/15 Jäsentapaaminen pidetty Keskustelutilaisuudet pidetty 5/14 Tapaaminen 1/15 Jäsenmäärän kehitys PROSESSIT Keskeiset prosessit Tunnistetaan sekä kuvataan aluetoiminnan keskeiset prosessit, mm. Alueyhdistyksen aluetoiminnan johtamisen prosessi Verkkosivut, ohjeet, vuosikello Hallituksen työpajat VANVARYn kuntatasoiset aluetilaisuudet Yhteistyötapaamiset, esim. Vantaan Opetuslautakunta Yhteistyötapaamiset 2014 Prosessit tunnistettu 12/14 Prosessit kuvattu 3/15 Ohjeet julkaistu 3/15

20 Varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnan kehittäminen

21 Varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnan kehittäminen
SUUNTA Tarve Vantaalla on vahva dialoginen yhteistyö kodin ja päiväkodin välillä. Vanhempien yhteistä toimintaa yhdessä päiväkotien kanssa ja alueellisella tasolla on vähäisesti. Hyvä toimiva vanhempaintoiminta ja kodin ja päiväkodin yhteistyö edesauttaa yhteistyötä nivelkohdassa lapsen siirtyessä päiväkodista kouluun. Asiaa edistääkseen VANVARY keskittyy lyhyen tähtäimen strategiassaan päiväkotien vanhempainyhdistysten toiminnan käynnistämisen tukemiseen. Alueyhdistyksen kasvutavoite kaudella 2014–2015 on varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnassa. Päämäärä Yhteistyökampanjalla Suomen Vanhempainliiton ja Vantaan kaupungin kanssa VANVARY pyrkii vuoden 2014 aikana kymmenkertaistamaan varhaiskasvatuksen jäsenyhdistyksien määrän. Kunnan kanssa varhaiskasvatuksen yhteistyön syventäminen merkitsee mm. sitä, että VANVARY pyrkii luomaan yhteistyössä Vantaan Sivistysviraston (varhaiskasvatus), päiväkotilasten huoltajien, sekä Suomen Vanhempainliiton kanssa Kodin ja koulun yhteistyömallia vastaavan toimintamallin, jossa eri toimijoille on kuvattu roolit ja tavoitteet aikatauluineen, toimenpiteet, vuorovaikutuskanavat, jne. Tavoite on, että malli otetaan käyttöön koko Vantaalla vuonna 2015.

22 Varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnan kehittäminen
Otsikko TAVOITTEET KEINOT KRITEERIT Varhaiskasvatuksen vanhempaintoiminnan kehittäminen RAKENNE Luodaan kuntatasoinen toimintamalli: Kodin ja päiväkodin yhteistyömalli, jossa myös VANVARYn rooli on kuvattu. Huomioidaan aluetoiminnan suunnitelmat, synergia Yhteistyö Vantaan Yhteistyö Suomen Vanhempainliiton kanssa Kyselytutkimus Kuntatasoiset aluetilaisuudet Viestintä ja vuorovaikutus Suunnittelu 9/14 Kysely 9-10/14 Kuntatasoiset tilaisuudet 10-11/14 Hiominen 10-12/14 Päätös 4/15 mennessä Käyttöön Medianäkyvyys, tiedotteet, kannanotot Toimintamallilla tavoitellaan verkostoyhteistyön ja dialogin lisäämistä eri toimijoiden kesken kuvatuissa rooleissa. Yhteistyöllä haetaan verkoston resurssien hyödyntämistä ja yhteisöllisyyden lisäämistä. Toimintamalli toimii merkittävänä nivelkohtana lasten ja huoltajien siirtyessä päiväkoti-ajasta kouluaikaan = kasvu kodin ja koulun yhteistyöhön VERKOSTOT Yhdistykset Henkilöt Kannattajat Huoltajat Virastot Päätöksenteko Vanhempainliitto Järjestöyhteistyö Muut toimijat Käynnistetään laaja yhteistyö Kuntatasoinen yhteistyö Toiminta Vantaan kolmella suuralueella (aluetoiminta) Monenvälinen dialogisuus Tunnistetaan tarve, jonka mukaisesti luodaan ratkaisuja osaksi toimintamallia Vanhempainliiton kampanja (yhdistysten perustamisen tukeminen) Yhteistyötapaamiset ja vuorovaikutus eri toimijoihin Aineistot* (ks. Aluetoiminta) Työkalut Kuntatasoiset VANVARYn aluetilaisuudet Paikallistapahtumat Yhdistystoiminnan koulutukset Jäsentapaaminen 2014 Tammi-tapaaminen Aineistot vaiheittain valmiit 10/14-3/15 Työkalut luotu 10/14 Tutkimus tehty 2014 Aluetilaisuudet 10-11/14 Osallistumiset paikallisiin Koulutukset 11/14-3/15 Jäsentapaaminen pidetty Tapaaminen 1/15 Jäsenmäärän kehitys PROSESSIT Keskeiset prosessit Tunnistetaan sekä kuvataan keskeiset prosessit, mm. Päiväkotivanhempain-yhdistyksen perustaminen Yhteinen vanhempainyhdistys Toiminnan arviointi Hallituksen työpajat Yhteistyötapaamiset, esim. Vantaa, Opetuslautakunta Työpajat 2014 Yhteistyötapaamiset 2014 Prosessit tunnistettu 12/14 Prosessit kuvattu 3/15

23 Lisätietoja VANVARY Kehittämissuunnitelma 2014 vanvary.fi


Lataa ppt "VANVARY Kehittämissuunnitelma 2014"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google