Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KANSAINVÄLINEN TOIMINTA JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ Kansainvälisten asioiden päällikkö Aino Malin Puh. 040 341 5147 aino.malin@jao.fi 3.9.2013.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KANSAINVÄLINEN TOIMINTA JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ Kansainvälisten asioiden päällikkö Aino Malin Puh. 040 341 5147 aino.malin@jao.fi 3.9.2013."— Esityksen transkriptio:

1 KANSAINVÄLINEN TOIMINTA JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ Kansainvälisten asioiden päällikkö Aino Malin Puh

2 Kansainvälisen toiminnan yleiset tavoitteet 1 (2)
Opetus- ja kulttuuriministeriö on asettanut tavoitteeksi, että Suomi on vuonna 2020 osaamisen, osallistumisen ja luovuuden kärkimaa. Kansainvälisissä ja monikulttuurisissa työyhteisöissä toimimisen taitoja vaaditaan nyt ja tulevaisuudessa entistä useammilta, myös niiltä työntekijöiltä, jotka tekevät koko työuransa Keski-Suomessa. Kansainvälistyminen on olennainen osa ammatillisen koulutuksen järjestäjien toimintaa (OKM, Koulutus ja tutkimus vuosina ). Kansainvälinen toiminta on aina tutkintoperusteista. Opiskelijoiden henkilökohtaisissa opiskelu- ja näyttösuunnitelmissa täsmennetään yksilölliset opinto- ja tutkinnon suorittamispolut myös kansainvälisille työmarkkinoille valmentamisen kannalta. Kansainvälisyys on tavalla tai toisella osa jokaisen tutkinnon suorittajan ja opiskelijan opintoja.

3 Kansainvälisen toiminnan yleiset tavoitteet 2 (2)
Kansainvälistyminen näkyy ammatillisessa koulutuksessa monin eri tavoin. Opiskelijat suorittavat opintoja ja työssäoppimisjaksoja ulkomailla. Opettajat, johto ja muu henkilöstö kehittää osaamistaan ja koulutustaan muun muassa kansainvälisissä kehittämisprojekteissa. Ulkomaiset vieraat – sekä asiantuntijat että opiskelijat – ovat mukana oppilaitoksemme arjessa. Jyväskylän koulutuskuntayhtymän kansainvälisestä toiminnasta vastaa kansainvälisten asioiden päällikkö Aino Malin yhdessä kuntayhtymän johtajan ja tulosaluejohtajien kanssa.

4 Kansainvälisen toiminnan organisointi Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä
Omistajakunnat Valtuusto, hallitus Johtaja Kansainvälisyystiimi, kansainvälisten asioiden päällikkö, kuntayhtymätasoiset kv. hankkeet Jyväskylän aikuisopisto Kv. koordinaattori Auli Bister Jyväskylän ammattiopisto Kv. koordinaattorit Milka Niskanen Rea Tuominen Jämsän ammattiopisto Kv. koordinaattori Reija Kivelä Jyväskylän oppisopimus-keskus Johtaja Kaija Haapasaari Lukiokoulutus Rehtori Mika Rantala Lukioiden yhteyshenkilöt

5 SILTA 2016+ Kuntayhtymän strategian kansainvälisyyttä koskevat painotukset
Arvotavoite: ”….monikulttuurinen” Perustehtävä: ”….aktiivinen kansainvälistäminen” Kolmiportainen kansainvälisyyskoulumalli Kansainvälinen liiketoiminta Henkilöstön osaaminen Kuusi päähaastetta, joissa jokaisessa kansainvälistyminen ja monikulttuurisuus sisäänrakennettuina Mittarit: muun muassa lähtevät ja saapuvat opiskelijat ja henkilöstö, ulkomailla suoritetut opinnot, vierailijat

6 Kansainvälisen toiminnan toteumasta
Vuonna 2012 opiskelijoita ulkomailla 438, henkilöstöä 268 Saapuvia opiskelijoita ja henkilöstöä noin 1000 Kansainvälisiä hankkeita vuonna 2012 yhteensä 32 Hankesalkun arvo noin €/vuosi, josta omavastuuosuus noin € Kansainvälisyyskoulumalli käytössä sekä ammatillisessa että yleissivistävässä toisen asteen koulutuksessa Kansainvälinen aktiivinen kilpailutoiminta (mm. WorldSkills, EuroSkills) EU:n rahoitusohjelmat esim. Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig, Nordplus, Opetushallitus, oma rahoitus Erasmus+ -rahoitusohjelma käyttöön vuonna 2014

7 Kansainvälisyyskoulu – kolmiportainen toimintamalli
Kansainvälisesti painottunut tutkinto (5%) Ammattiopintoihin integroidut opinnot/ eurooppalaiset koulutusjaksot/ muu liikkuvuus (10%) Perustaidot kaikille/ kotikansainvälistyminen (100%)

8 Kolmiportainen kansainvälisyyskoulumalli
1. Kansainvälisesti painottuneet opintopolut Erityisesti niillä koulutusaloilla, joilla kansainvälisen osaamisen tarve lisääntyy (mm. sosiaali- ja terveysala, matkailu- ja palvelualat, vientiteollisuus) 2. Ulkomaiset työssäoppimisjaksot ja muu kansainvälinen liikkuvuus Liikkuvuusprosessin mallintaminen ja tuotteistaminen Laadun kehittäminen ECVET –prosessi (Ammatillisen koulutuksen opintosuoritusten eurooppalainen siirtojärjestelmä) 3. Kotikansainvälistyminen toiminnan kivijalkana eli opiskelijoiden mahdollisuus saada kansainvälisissä ja monikulttuurisissa työyhteisöissä toimimisen perusvalmiudet ”maasta poistumatta”: Kieli- ja kulttuuriopintotarjonta Saapuvien vaihto-opiskelijoiden ja -opettajien integrointi osaksi opetusta Saapuvien vaihto-opiskelijoiden vertaistutorointi Virtuaalinen yhteistyöskentely ulkomaisten kumppanioppilaitosten kanssa Saapuville opiskelijoille tarjottavien palveluiden (kuten majoitus) turvaaminen

9 Leonardo da Vinci -sertifikaatti (myönnetty 2009)
Jyväskylän koulutuskuntayhtymän monialainen Leonardo-liikkuvuushanke "Promoting EUCINMOVE – from theory to praxis how to remove obstacles of international mobility" sai vuonna 2009 laatusertifikaatin, joka takaa opiskelija-apurahat vuosille Noin 200 opiskelijaa on saanut apurahan ulkomaan työssäoppimisjaksoa varten vuosina 2009 – 2013 Sertifikaatille haetaan jatkoa keväällä 2014 Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO sertifioi ammatillisten oppilaitosten kansainvälisiä Leonardo da Vinci –ohjelman opiskelija-, harjoittelija- ja asiantuntijavaihtohankkeita. Sertifikaatti tuo laatua ammatillisten oppilaitosten kansainvälisiin vaihto-ohjelmiin. Sertifikaatin saamiseksi organisaatiolta vaaditaan monivuotista kokemusta ja kansainvälisen toiminnan korkeaa laatua sekä riittäviä resursseja toiminnan kehittämiseksi. Lisäksi organisaatiolla tulee olla vahva kansainvälisyysstrategia.

10 Kansainvälisen koulutusviennin tarjoamat mahdollisuudet
Henkilöstön lisäkoulutuksen mahdollisuudet, henkilökohtainen ja ammatillinen kasvu Suomalaisen ammatillisen koulutuksen asiantuntijuus Oman oppilaitoksen arki, vierailijaryhmät, oman työn esittely, opiskelijakontaktit Ad hoc –tilanteet ja niiden haltuunotto, nopeus, ennakoimattomuus, yllätykset Pitkäjänteinen kansainvälinen työ ja sen kehittäminen = koko koulutusorganisaation osaaminen ja pysyvä pääoma Organisaation ja maakunnan taloudellinen hyöty

11 Kotikansainvälistymisen tilaisuuksia Jyväskylässä syksyllä 2013
11.9. Esimieskoulutus 13.9. Koulutusviennin kokemukset vaihtoon! - Kansallinen seminaari Ammatillisen koulutuksen kansainväliSYYSpäivät Kulttuurit kotona –tilaisuus Kansainväliset asiat aina kokousten ja kokoontumisten esityslistalle!


Lataa ppt "KANSAINVÄLINEN TOIMINTA JYVÄSKYLÄN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄSSÄ Kansainvälisten asioiden päällikkö Aino Malin Puh. 040 341 5147 aino.malin@jao.fi 3.9.2013."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google