Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Urheiluyhteistyö Barentsin alueella

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Urheiluyhteistyö Barentsin alueella"— Esityksen transkriptio:

1 Urheiluyhteistyö Barentsin alueella
Toiminnan esittely urheilijoille, valmentajille ja johtajille Barents otteluissa

2 Historiaa (1) Vuonna 1950 Suomen, Norjan ja Ruotsin urheilujärjestöt allekirjoittivat sopimuksen urheiluyhteistyöstä Pohjoiskalotti alueella, vuoteen 1997 asti nimellä Kalottiurheilu ja nyt Barentsurheilu

3 Historiaa (2) Urheiluvaihto tällä alueella alkoi kuitenkin jo paljon aikaisemmin. Ensimmäinen tiedossa oleva hiihtokilpailu pidettiin Tromssassa v Kilpailuun osallistuivat Ruotsi ja Norja. Kilpailut Suomen ja Ruotsin välillä olivat hyvin yleisiä ja 1890-luvulla. Tallessa on myös osanottolista 20:stä Norjalaisesta mäkihyppääjästä jotka osallistuivat kilpailuihin v Kiirunassa.

4 Historiaa (3) Hiihto ja paini olivat ensimmäiset lajit jotka käynnistivät säännöllisen kilpailutoiminnan yli rajojen. 1930-luvulla ensimmäinen ottelu jalkapallossa pelattiin Pohjois-Norjan ja Pohjois-Ruotsin kesken. Otteluja järjestettiin vuosittain vuoteen 1978 asti ( poislukien sotavuodet) Urheiluyhteistyö Suomen ja Norjan pohjoisosien kesken ennen toista maailmansotaa (WWII) tapahtui seuratasolla.

5 Historiaa (4) Kaikilla mailla oli sodan (WWII) jälkeen kiinnostusta käynnistää yhteistyö uudelleen. Ongelmana oli talous, ja siksi Suomen Norjan ja Ruotsin urheilujärjestöjen edustajat kokoontuivat vuosina 1949 ja käynnistääkseen pysyvän yhteistyön pohjoisilla alueilla myös talousasioissa. Sopimus allekirjoitettiin Tukholmassa toukokuussa 1950.

6 Historiaa (5) Vuonna 1959 Itä-Finnmarkin Urheilupiiri (myöhemmin Finnmarkin Urheilupiiri) ja Muurmanskin Urheilukomitea allekirjoittivat sopimuksen urheiluvaihdosta. Tämä yhteistyö selviytyi Kylmästä Sodasta, Rautaesiripusta ja on edelleen aktiivista. Suomen, Muurmanskin ja Karjalan välillä oli urheiluvaihtoa 50-luvulla, yhteydet Ruotsin ja Muurmanskin käynnistettiin 70-luvulla ja vahvistettiin Norrbottenin ja Muurmanskin välisellä sopimuksella vuonna 1989.

7 Historiaa (6) Barentsin alueen monikansallinen yhteistyö käynnistyi allekirjoittamalla Kirkkoniemen julistus tammikuun 11, Yhdessä Norjan, Ruotsin, Suomen ja Venäjän ulkoministerien kanssa olivat edustajat EU:n USA:n ja muutaman muun maan edustajat. Oli selvää että urheilu oli osa tätä uutta yhteistyötä, seuraavan vuoden aikana tehtiin alueen urheiluyhteistyölle strateginen suunnitelma. Kalotti konferenssissa 1997 nimi vaihdettiin virallisesti Barentsin alueen urheiluyhteistyöksi.

8 Barentsin alue (1)

9 Barentsin alue (2) Suomi: Kainuu, Lappi ja Pohjois-Pohjanmaa.
Norja:, Nordland, Tromssa ja Finnmark. Sweden:Norrbotten, Västerbotten Russia: Muurmansk, Arkangel ja Karjala (sekä Nenets ja Komi )

10 Strategia 2002-04 (1) PÄÄTAVOITE: Urheiluyhteistyön avulla
kehitetään urheilun laatua alueeella, kasvatetaan urheilijoiden, valmentajien ja urheilujohtajien vaihtoa parannetaan suvaitsevaisuutta ja eri kulttuurien ymmärtämistä alueen asukkaiden kesken

11 Strategia (2) Kilpailut/ Barents ottelut ovat edelleen tärkeä perusta urheiluyhteistyölle. Tapahtumissa luotujen yhteyksien avulla on tavoitteena käynnistää yhteistä koulutusta ja kehittää järjestelmää Meidän pääkohderyhmämme on vuotiaat nuoret.

12 Strategia 2002-04 (3) Tärkeysjärjestys: Nuoriso
Kilpailut / Barents ottelut Koulutus Järjestelmän kehittäminen Muut asiat

13 Järjestö- kokoukset (1)
Barents konferenssi Järjestetään joka 3 vuosi Osanottajat: Max 6 edustajaa jokaisen maan Barentsin urheilun ( Kalottiurheilu ry ) hallinnosta + 1 edustaja jokaisen maan eri urheilulajeista. Maiden tulee vastata siitä että osallistuja ryhmässä on vuotiaita Pää asiat: Toimintaraportit ja strategia- suunnitelmat

14 Järjestö – kokoukset (2)
Johtaja kokous Kerran vuodessa Barents konferenssien välivuosina 3 edustajaa jokaisesta maasta Pää asiat: Raportti yhteistyövaliokunnalta Seuraavan vuoden toimintasuunnitelma

15 Järjestö – kokoukset (3)
Yhteistyövaliokunta 1 edustaja jokaisesta maasta 3-4 kokousta vuodessa Pää asiat Barents päätösten toteuttaminen Johtaja konferenssit ja kokoukset Konferenssien ja kokousten valmistelu Hallinnon ja toiminnan rahoittaminen Yhteistyö urheilulajien kanssa Internetin kehittäminen

16 Barents matches 2002 Koripallo Muurmansk 04.-05.05 F/N/R/S
Keilailu Tornio F/N/S Paini Haaparanta F/N/R/S Jousiammunta Rognan F/N/S Yleisurheilu Narvik F/N/R/S Suunnistus Ylitornio F/N/R/S Hiihto Tromssa F/N/R/S Pikalauistelu Oulu F/N/R Ammunta Sodankylä F/NS Uinti Oulu F/N/R/S Voimistelu Tromssa F/N/S Lentopallo Raahe F/N/R/S Lisäksi kahden maan välisiä ootteluja Sulkapallo (N/R), ratsastus (F/N/S), tennis (F/S) ja nyrkkeily (F/R).

17 Hallinto Norja/NIF Barentsutvalget Boks Bodø Norway Tel: Mobil: Telefax: Suomi/Kalottiurheilu ry Jarmo Suomäki Aallonkatu Rovaniemi Finland Tel: Mobil:

18 Hallinto (2) Venäjä/The Committee for Physical Training, Sport and Tourism Murmansk Regional Administration Valeri Tsyganov Murmansk, Cheljuskintsev str 2-A Russia Tel: Fax: Ruotsi/Norrbottens Idrottsförbund Björn Gustafsson Smedjegatan Luleå Sweden Tel: Mobil:


Lataa ppt "Urheiluyhteistyö Barentsin alueella"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google