Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kotiseutumme ylpeydenaiheet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kotiseutumme ylpeydenaiheet"— Esityksen transkriptio:

1 Kotiseutumme ylpeydenaiheet
Kaustinen

2 Kaustista on pidetty jo pitkään kansanmusiikin ja pelimannikulttuurin kehtona. Viime vuosituhannen lopussa valmistunut Kansantaiteenkeskus, yli 40 vuotta jatkuneet Kansanmusiikkijuhlat ja pelimannimusiikki ovat asioita, joita ihmisten uskotaan ensimmäisenä nostavan esille, kun puhutaan kunnasta nimeltä Kaustinen. Onko asia enää näin? Vetelin lukion äidinkielen kurssilla kootut kaksi ryhmää teettivät kaustislaisille kyselyn Kaustisen ylpeydenaiheista. Kysely suoritettiin kahdelle ryhmälle: nuorille ja aikuisille (yli 18-vuotiaille). Kyselyyn vastasi yhteensä 50 henkilöä (30 nuorta ja 20 aikuista). Katso eteenpäin, niin näet, mitä mieltä vastaajat olivat.

3 Merkittävimmät rakennukset

4 Kirkko ja seurakuntatalo
Kaustisen kirkko sijaitsee Kaustisen keskustassa. Sen on suunnitellut ja rakentanut Jaakko Heikinpoika Kuorikoski vuonna 1859, materiaalina on käytetty puuta. Seurakuntatalo sijaitsee aivan kirkon läheisyydessä.

5 Kansantaiteenkeskus Kansantaiteenkeskuksen on suunnitellut Rainer Mahlamäki. Rakennus on suuri: konserttisaliin mahtuu jopa 400 henkilöä. Kansantaiteenkeskus on vain vähän yli 10 vuoden ikäinen, mutta se on tullut tunnetuksi Kansanmusiikkijuhlien ansiosta. Kansanmusiikki-instituutti, kansanmusiikin ammattiyhtye Tallari, Suomen Kansansoitinmuseo, ITE–museo, Kaustinen Folk Music Festival -organisaatio, Ala-Könni-Opisto ja ravintola löytyvät kaikki rakennuksen tiloista. Lisäksi yksityiset ihmiset voivat vuokrata keskuksen esimerkiksi erilaisten juhlatilaisuuksien järjestämiseen.

6 Kansantaiteenkeskus

7 Kappelin Grilli Perheyritys on aloittanut toimintansa vuonna Nykyisessä rakennuksessa se on palvellut asiakkaitaan vuodesta 1984 viikon jokaisena päivänä. Aivan Kaustisen ydinkeskustassa toimiva Kappelin Grilli keräsi selvästi eniten ääniä nuorille suunnatussa kyselyssä. Se on palvellut asiakkaitaan jo yli 30 vuotta. Koti- ja ulkopaikkakuntalaiset asiakkaat ovat saaneet nauttia grillin maukkaista aterioista ja hyvästä palvelusta pitkään. Pieni, mutta pippurinen ”mökkimäinen” liiketila on vaihtumassa isompaan, kun uudet ja suuremmat tilat ovat suunnitteilla lähemmäksi Kokkolan ja Jyväskylän välistä valtatietä.

8 Pelimannitalo Pelimannitalo sijaitsee Kaustisen keskustassa. Se on rakennettu 1800-luvulla ja on perinteinen talonpoikaisrakennus. Talon tilat ovat käytössä erilaisiin kokous- ja koulutustilaisuuksiin. Se on myös Kansanmusiikkifestivaalien ja Kamarimusiikkiviikon aikana yksi tapahtumien keskeisimmistä paikoista.

9 Nikulan ravirata Nikulan ravikeskus sijaitsee Valtatie 13 varrella, 7 km Kaustisen keskustasta Kokkolaan päin. Keskus on erittäin monipuolinen, ja siellä yhdistyvät kaikki elementit jalostustyöstä kilpailuihin.

10 Viihderavintola Konsta
”Maakunnan ykköspaikka”, kuten Viihderavintola Konsta on itseään mainostanut, kertoo paikan tuovan ihmisiä Kaustiselle muualta maakunnasta pitämään hauskaa ja tapaamaan ystäviänsä. Ihmiset ovat saaneet nauttia Konstan tuomista palveluista ja monien kansallisesti suosittujen yhtyeiden esityksistä jo noin 10 vuotta. Paikka on muuttumassa vuosi vuodelta entistäkin suosituimmaksi.

11 Nuorten kyselyssä ääniä saivat myös
Ravintola Pelimanni Suosittu ravintola, joka tarjoaa arkisin herkullisia aterioita sekä mahdollisuuden viettää laatuaikaa iltaisin. Pelimanni on rauhallinen ja viihtyisä ajanviettopaikka kaiken ikäisten keskuudessa. Pizza & Kepab Corner Turkkilaissyntyinen Emrullah päätti siirtyä Kokkolasta maakunnan ytimeen eli Kaustiselle pizzeria-alan yrittäjäksi. Corner tunnetaan maukkaista, isoista ja halvoista ruuistaan.

12 Merkittävimmät tapahtumat

13 Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat
Joka heinäkuu järjestettävät Kansanmusiikkijuhlat on Pohjoismaiden suurin kansanmusiikki- ja -tanssifestivaali. Ensimmäisen kerran juhlat järjestettiin vuonna 1968. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat kuuluvat Finland Festivals -tapahtumiin ja kansainväliseen CIOFF-festivaalien ketjuun. Juhlat tarjoavat niin kansanomaista musiikkia kuin myös populaarimusiikkia. Jokainen ikäluokka voi löytää itselleen sopivaa ohjelmaa.

14 Kaustisen Kamarimusiikkiviikko
Kamarimusiikkiviikon perustajana toimi säveltäjä Pehr Henrik Nordgren (1944 – 2008). Viikko järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1979. Suurin osa konserteista järjestetään Kansantaiteenkeskuksen salissa. Esityksiä järjestetään myös Pelimannitalossa, Kaustisen musiikkilukion salissa, ravintola Pelimannin tiloissa ja kirkossa.

15 Kaustisen Kuninkuusravit 2002
Kuninkuusravit järjestettiin Kaustisella vuonna Raveissa kävijöitä oli kahden päivän aikana yhteensä huikeat Ravit tekivät Nikulan raviradan tunnetuksi kautta Suomen ja sen jälkeen se on ollut aktiivisemmassa käytössä.

16 Merkittävimmät henkilöt

17 Konsta Viljami Jylhä Konsta Jylhä syntyi Kaustisella 14. elokuuta 1910 ja kuoli 13. syyskuuta Hän oli tunnettu suomalainen pelimanni ja kansanmusiikin säveltäjä, varsinaiselta ammatiltaan kuorma-autoilija. Hänen isänsä ja isoisänsä olivat tunnettuja pelimanneja Keski-Pohjanmaalla. Vanhempiensa innoittamana Konsta Jylhä löysi sisäisen pelimanninsa. Viulunsoiton hän oppi tuon ajan tavan mukaan korvakuulolta kuunnellessaan vanhoja pelimanneja ja tämmätessään heitä ja sittemmin soittaessaan heidän kanssaan. Myöhemmin hän soitteli jo häissä ja muissakin tilaisuuksissa, joko yksin tai yhdessä muiden kanssa. Kokoonpanot vaihtelivat, samoin soittimet. Viulu ja harmoni olivat kuitenkin tavallisimmat. Tunnetuimpia sävellyksiä ovat Konstan valssi, Konstan parempi valssi sekä Vaiennut viulu.

18 Wiljami Niittykoski Wiljami Kaarle Niittykoski syntyi ja kuoli Hän oli itseoppinut säveltäjä. Salonkylän Sibeliukseksi kutsuttu Niittykoski oli Konsta Jylhän kaltainen musiikin monitaitaja.

19 Merkittävimmät Kaustisen kylät järjestyksessä
Kirkonkylä Salonkylä / Viiperi Vintturi Puumala Tastula Köyhäjoki Jylhä Nikula

20 Merkittävimmät yritykset
Sasken Perustettu vuonna 1989. Yritys kuuluu maailman johtavimpaan tietoliikenteen- ja tukipalvelujen toimittajaan, Sasken Communication Technologies -konserniin. Esari Oy Esari aloitti toimintansa 1990-luvun alkupuolella. Se on laajentunut matkapuhelinverkkojen kehityksen mukana. Esarin merkittävimmät asiakkaat ovat VR Oy ja Fortum Oy (teleoperaattoreita).

21 Pelimanni Ravintola on perustettu 60-luvun puolivälin jälkeen Keski-Pohjanmaan Osuuskaupan toimesta. Se on ollut perheyhtiö vuodesta 1999. Se on myös yksi Kansanmusiikkijuhlien keskipisteistä. Kuvassa Pelimannin terassi

22 Kaustisen Osuusmeijeri
Toiminta on aloitettu 1905 ja se on jatkanut perinteikkäänä tähän päivään saakka. Avainasemana on puhtaus ja tuoreus ja laatu on taattua. Kaustisen ja Ullavan alueen tilat tuottavat vuodessa 14 miljoonaa litraa maitoa.

23 Kansanlääkintäkeskus
Kansanlääkintäkeskus on toiminut jo yli kahdenkymmenen vuoden ajan Kaustisella. Vahvuuksina ovat tehokas hoitotoiminta ja seudun voimakas kansanparannusperinne.

24 Pesolan Leipomo Leipomo on aloittanut toimintansa yli 50 vuotta sitten. Se työllistää kunnassa 15 henkilöä ja on tunnettu maukkaista tuotteistaan. Myös kahvila-myymälä löytyy Leipomon tiloista. Tekijät: Janni, Tiina, Jesse, Santtu, Timo


Lataa ppt "Kotiseutumme ylpeydenaiheet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google