Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Rintasyövän kirurginen hoito

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Rintasyövän kirurginen hoito"— Esityksen transkriptio:

1 Rintasyövän kirurginen hoito
Ryhmätyö : Marja Suhonen, Irina Aronen, Reetta Katainen, Sari Vuorinen

2 Rintasyövän esiintyvyys ja ennuste
Rintasyöpä (carcinoma mammae) on naisten yleinen rintasyöpä, Suomessa rintasyöpään sairastuu vuosittain noin 4300 naista. Rintasyövän ennuste ja hoito on parantunut huomattavasti: sitä todetaan yhä varhaisemmassa vaiheessa ja nykyaikana n. 80% kaikista sairastuneista on elossa viiden vuode kuluttua taudin toteamisesta.

3 Rintasyövän tyypit Tavallisin rintasyövän tyyppi on duktaalinen carsinoma in situ –DCIS, tiehytperäinen syöpä, joka alkaa tiehyen soluista. Lobulaarisen rintasyövän in situ- (LCIS) muoto on rintasyövän vaaratekijä, rintasyöpä esiintyy 25-vuoden kuluessa neljännellä osalla naisilla, joilla todettiin LCIS. Harvinaisiin rintasyövän kudostyypeihin (tubulaarinen, kribriforminen, musinoosi, medullaarinen ja papillaarinen) kuuluu myös Pagetin tauti, jonka merkkinä on vetistävä ihottuma nännissä.

4 Sairastumisriskit Rintasyövän sairastumisriskiä lisää mm myöhäinen esiintyvyys, varhainen kuukautisten alkamisaika ja myöhäiset vaihdevuodet Joihinkin hyvänlaatuisiin rintarauhasen sairauksiin liittyy kohonnut rintasyöpäriski Myös aiheuttajana voi olla periytyvä geenivirhe ylipaino, ionisoiva säteily ja runsas alkoholin käyttö kuuluvat riskitekijöihin.

5 Rintasyövän oireet Rintasyövän tavallisin oire on kyhmy rinnassa (useimmiten kivuton). Ihon tai nännin sisään vetäytyminen, ihottuma nännin alueella ja erite nännistä voivat esiintyä Rinnassa voi ilmestyä epämiellyttävät tuntemukset kuten kipu, pistely tai painon tunne

6 Right breast mammogram shows a tumor (asterisk).
Rintasyövän tuumori mammografian kuvalla

7 Post operatiivinen hoito: Haava
Haavasidokset poistetaan vuorokauden kuluttua leikkauksesta ja haavalle jätetään haavateippi, joka poistetaan viikon kuluttua leikkauksesta. Potilas voi mennä suihkuun jo ensimmäisenä postoperatiivisena päivänä, mutta haavan hankaamista peseytyessä vältetään.

8 Haavan seuranta Mikäli haavassa on itsestään sulavat ompeleet, voi saunoa, uida ja kylpeä aikaisintaan kahden viikon kuluttua. Jos haava on suljettu sulamattomilla ompeleilla, uiminen, saunominen ja kylpeminen ovat sallittuja vasta vuorokausi ompeleiden poistosta. Sulamattomat ompeleet poistetaan poliklinikkakäynnillä tai avoterveydenhuollossa erikoissairaanhoidosta saatujen ohjeiden mukaisesti, Haava-alueen ja kainalon ihoa tarkkaillaan. Punoitus, kuumotus, turvotus, kipu ja lämmön nousu viittaavat haavainfektioon.

9 Haavahoito Haava-alueen alentunut tunto johtuu hermojen vaurioitumisesta. Mikäli haava pullistuu, haavalla on paineen tunnetta tai kipua, on epäiltävissä verenvuotoa tai nestekertymää Leikkauksen jälkeinen verenpurkauma voidaan joutua poistamaan uudella leikkauksella. Annetaan kirjalliset toimintaohjeet nestekertymän ilmaantumisen varalle. Nestekertymä punktoidaan.

10 Dreeni(laskuputki) Dreenin kautta kudoksesta poistuu verta, kudosnestettä, märkää, ilmaa tai kaasua-se ehkäisee infektioiden syntymistä. Dreenaus voi olla aktiivista tai passiivista leikkausalueelle jätetään yleensä 1- 3 dreeniä dreenien poistosta määrää lääkäri kierrolla (tavalla 2-5 päivänä leikkauksesta kun haavan eritys on alle 50 ml/vrk) Eritteen määrää ja koostumusta seurataan jos eritys on runsasta voidaan dreenejä pitää pidempään, potilaalle opetetaan tyhjentämään haavaimun haitaripussiin.

11 Psyykkinen tuki On hyvin tärkeä rintasyöpäpotilaalle
Ruumiinkuva usein muuttuu huonompaan suuntaan, varsinkin jos rinta joutuu poistamaan Ennen kotiutusta kerrotaan mahdollisuudesta päästää sopeutumisvalmennuskurssille, korjausleikkauksesta, yms. Ablaatiopotilaalle voidaan antaa ulkoinen kevyt proteesi, jota hän voi käyttää ennen varsinaista proteesia tai korjausleikkausta.

12 Kuntoutus Heti leikkauksen jälkeen annettu liikehoito estää olkanivelen kangistumista ja leikkausalueen ja kainalon kiristystä. Leikattua kättä saa käyttää normaalisti Lymfahieronta tai tukihiha saattaa helpottaa leikatun puolen turvotusta. Erilliset ohjeet antaa fysioterapeutti. Liikunta saattaa parantaa sekä fyysistä että henkistä hyvinvointia.

13 Lähteet Iivanainen, Ansa, yms
Lähteet Iivanainen, Ansa, yms. Sairauksien hoitaminen terveyttä edistäen, 2010 Helsinki: Tammi. Iivanainen, Ansa, yms. Hoida ja kirjaa Tammi. Helsinki,2009. Ukkola, Veijo, Kirurgia. Porvoo: WSOY. Syöpäjärjestöt Tietoa syövästä. WWW-dokumentti.

14 VSSHP ohjepankki 2010. WWW-dokumentti.
YOU TUBE Breast Cancer: lumpectomy and mastectomy. Verkkovideo. :// Radiologyinfo.org The Radiology Information resource for patients. WWW-dokumentti.


Lataa ppt "Rintasyövän kirurginen hoito"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google