Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TtT, työnohjaaja, psykoterapeutti

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TtT, työnohjaaja, psykoterapeutti"— Esityksen transkriptio:

1 TtT, työnohjaaja, psykoterapeutti
VALOKUVAKORTTIEN KÄYTTÖ SURUN TERAPEUTTISESSA K ÄSITTELYSSÄ Surukonferenssi, Tampere Liisa Salmenperä, TtT, työnohjaaja, psykoterapeutti Harjunrinne 1, SALO p ,

2 Miten valokuvaa voi käyttää:
1) Omaelämänkerralliset kuvat, perhealbumit 2) Assosiatiiviset, symboliset kuvat 3) Uusien valokuvien ottaminen 4) Valokuvan ja muun taiteellisen tuotoksen yhdistäminen

3 Valokuvakorttien vaikuttavuus:
Valokuvat ovat projektiivisia, symbolisia ja assosiatiivisia - terapiassa ovat välineellisiä, sillä valokuvat heijastavat tunteita, muistoja, toiveita ja ajatuksia. Ovat poikkileikkaus hetkestä ja ajasta. Monenlaisia kortteja olemassa (Spectro, Ovikortit, Saga, Mythos, Persona, mustavalkoiset/värilliset postikortit, Oshot, Enkelikortit, Vahvistuskortit, Nallekortit)

4 MUUTOKSEN VIRTA: Omat valokuvat, perhealbumit, valokuvakortit
KIELTÄMINEN TUNNEREAKTIOT Vihan käsittelyä, mille kiukkusi näyttää? MUISTELU VIHAN VAIHE Kuunteleminen, rinnalla kulkeminen VÄSYMINEN Selviytymiskeinojen lisääminen SOPEUTUMINEN Valokuvakortit, Kuvakollaasit, Toivon työ (IHME-kysymys), Voimaantumisen polku, (pienet askeleet), Minä-runo ja valokuvakortit, valokuva+musiikki+maalaus TUTKIMINEN INNOSTUS Vedenkivi & Salmenperä 2005

5 MUISTELUVAIHEEN HARJOITUS
Aikajana/suunnan määrittely, Nosta muutamia kortteja, jotka kuvaavat menneisyyttä, nykyisyyttä ja tulevaisuutta. Mitä kohti toivot meneväsi? Minkä ”lahjan/moton” puolisosi jätti sinulle? (HAETAAN VOIMAVAROJA MENNEISYYDESTÄ, PSYKOLOGISEN TYÖN AVULLA MUODOSTETAAN MIELIKUVA KUOLLEESTA PUOLISOSTA OMAAN VIRTUAALISEEN HENKILÖGALLERIAAN)

6 HYVÄN LEVON KUVAT: 1) Uudelleen määrittele väsymisen vaihe asiakkaalle esim. uudistumisen ja rauhan satamaksi, (joka on itse asiassa lavein portti masennukseen). 2) Nosta kortteja kuvaamaan hyvää lepoa ja kasvavaa voimaa, kerro niistä, mikä niissä erityisesti auttaa, mitä voivavaroja tulee kaiken aikaa lisää? 3) Yhdistä esim. rentoutumiseen ja musiikkiin. (vastaanotolla projektori, jolla voi heijastaa kuvan seinälle)

7 Harjoituksia, sopeutumisen ja tutkimisen vaiheeseen:
Tavoitteistaminen, asteikkokysymykset: Ota kortteja (1-3 kpl) jotka kuvaavat tavoitettasi, missä olet asteikolla 4-10, kunkin tavoitteen suhteen? (HUOM! tavoitteen teko on tärkeää, terapeutin tehtävänä on auttaa asiakasta muotoilemaan tavoitteet siten, että asiakas itse pystyy arvioimaan edistymistään hoidon aikana). Esim. sanoit olevasi 2:ssa, nosta kortti, joka kuvaa oloasi juuri nyt, mikä on pienin mahdollinen askel, joka saa sinut nousemaan kolmoseen, nosta kortteja sille, mitä ovat pienet askeleet kohti kolmosta tai/tavoitettasi. Mistä tiedät, että olet oikealla tiellä, eli arviointikriteerit?

8 Harjoituksia, jatkuu: Ihmekysymys;
(tavoitteena innostaa, voimaannuttaa ja luoda toivoa tulevaisuuteen) -Nukut ja yöllä tapahtuu ihme, kaikki ne ongelmat ja huolet joiden vuoksi olet tullut hakemaan apua ovat poistuneet, joten kuvaile mistä tiedät, että ihme on tapahtunut, mikä on toisin, milloin ihme on jo edes osittain tapahtunut? Nosta kortteja jotka kuvaavat ihmettä ja elämääsi, mikä on silloin toisin?

9 MINÄ OLEN KUIN- RUNO Minä olen kuin… Minä olen kuin….
Nosta kortteja kuvaamaan itseäsi ja viimeistele runo ottamalla pois kuin sanat. ”Minä olen kuin apostolin kukka, kaunis ja ainutlaatuinen. Olen lentävä kotka, joka saa ilmaa siipien alle. Minä olen huokaava meri, täynnä voimaa ja elämää.”

10 HUOMIOI VALOKUVAKORTTI TYÖSKENTELYSSÄ:
1) Valinnat ovat aina oikein 2) Kaikki osallistuvat 3) Hiljaiset ja hitaatkin tulevat huomioiduksi, nuorille usein helpottavaa 4) Vaatii ohjaajalta selkeät ohjeet, esim. millä perusteilla kortit valitaan! 5) Purkaminen vaatii suhteellisen paljon aikaa, ja purkua ei voi jättää kesken. 6) On syvällistä ja voimallista - ennakoimattomia reaktioita voi tulla, varaudu niihin. 7) Jos iso ryhmä, on kortteja oltava paljon

11 Ryhmä-/yksilöharjoituksia:
1) Tutustuminen ja lämmittely: Nosta 1-3 kpl kortteja omasta tämän hetken olosta ja tavoitteistasi; puretaan sanallisesti, voi myös peilata ensin pareittain vasta sitten jako suuryhmään. 2) Ryhmiin jakaminen: Värikävely, kuvakävely: ryhmitä valokuvakortit värien/kuvien mukaan ja anna tehtävä; esim. mikä väri jostakin syystä vetää sinua puoleensa, tai missä värissä näet eniten toivoa tulevaisuudesta? –Purku, voidaan tehdä keskelle ryhmää kuvakollaasi (Huom! Laske käytettävissä oleva aika tarkasti, vie paljon aikaa)

12 Värityöskentelyn kysymyksiä:
1) Miksi valitsit juuri tämän värin toivon väriksi? 2) Mistä kaikesta tulit tietoiseksi valitessasi tämän värin? 3) Jos väri sijoitettaisiin kehoosi, niin mihin juuri nyt? 4) Anna värin vaikuttaa itseesi ja luo mielesi valkokankaalle kuva, jossa toivon väriä on yllin kyllin, nauti estoitta väristä ja sen energiasta.

13 Harjoituksia, jatkuu: Voimaa ryhmän peilistä -> kun ryhmä lämmennyt ja lähellä loppumista, jokainen haluaa yleensä kuulla, miten muut ovat minut nähneet ryhmässä ja miten tukevat selviytymistäni. Ryhmä ei voi olla kovin iso, purkamiseen menee aikaa, mutta on tosi mukava ryhmän lopetus. Nostakaa kortteja toinen toisellenne, siitä miten olette nähneet toistenne vahvuudet jatkaa eteenpäin omassa elämässä. Voi liittää esim. ”Elämäni siivous”- harjoitukseen. (Yvonne Dolan, PIENI ASKEL)

14 LÄHTEET JA LUETTAVAA: Berg I. K. & Scott D., Miller S.D1994: Ihmeitä tapahtuu Dolan, Y. PIENI ASKEL Halkola U. 2009a: Mitä valokuvaterapia on? Teoksessa: Valokuvan terapeuttinen voima (toim.) Halkola U., Mannermaa L., Koffert T. & Koulu L. Duodecim. Otavan kirjapaino Oy. Keuruu. s Halkola 2009b: Valokuvaterapian teoreettisia perusteita hahmottamassa. Teoksessa: Valokuvan terapeuttinen voima (toim.) Halkola U., Mannermaa L., Koffert T. & Koulu L. Duodecim. Otavan kirjapaino Oy. Keuruu. s Heimo-Vuorimaa L. 2009: Assosiatiiviset kuvat, psyykkinen trauma ja krooninen kipu. Teoksessa: Valokuvan terapeuttinen voima (toim.) Halkola U., Mannermaa L., Koffert T. & Koulu L. Duodecim. Otavan kirjapaino Oy. Keuruu. s McKeel A.J. 2000: A selected review of research of solution-focused brief therapy. PihlS. & Aronen A.-M. (2012) Unentaidot, Duodecim Pehunen P. 2009: Omakuvat ja perhevalokuvat psykoterapiassa. Valokuvaterapian teoreettisia perusteita hahmottamassa. Teoksessa: Valokuvan terapeuttinen voima (toim.) Halkola U., Mannermaa L., Koffert T. & Koulu L. Duodecim. Otavan kirjapaino Oy. Keuruu. s O'Connel B. 2005: Solution-focused Therapy. SAGE Publications Ltd. USA.


Lataa ppt "TtT, työnohjaaja, psykoterapeutti"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google