Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Nuorten näkemyksiä mielenterveys- ja päihdepalveluista Länsi-Pohjassa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Nuorten näkemyksiä mielenterveys- ja päihdepalveluista Länsi-Pohjassa"— Esityksen transkriptio:

1 Nuorten näkemyksiä mielenterveys- ja päihdepalveluista Länsi-Pohjassa
Mielenterveysfoorumi Tervein Mielin Länsi-Pohjassa Varpu Wiens ja Marianne Karttunen

2 Mitä nuoret haluaisivat
” Kuhan olis ees selkee, että mihin mennä, jos on jotaki ongelmaa. Yleensäkin normaaleissakin terveyspalveluissa pompotellaan ees taas ja pitäs tiettyyn aikaan soittaa, ja sitten se ei kumminkaan ole se oikea paikka. Tosi raivostuttavaa. Ja se, että ongelmat otettais vakavasti, terkkarina tms. ois järkevä ja fiksu ihminen, joka ei ala tuomitsemaan tai vähättelemään asiaa. Sellaiseenkin on törmätty. ”

3 Mistä tieto Webpropol pohjainen kysely netissä huhti- toukokuun vaihteessa 2010 Kemin, Keminmaan ja Tornion lukiolaisille Lappian ja Tokemin opiskelijoille Vastaajat vuotiaita Tähän mennessä 165 vastausta, avoimiin kysymyksiin hieman vähemmän Kysyttiin mielenterveys- ja päihdepalveluiden saatavuudesta, toimivuudesta ja tiedottamisesta Avoimilla kysymyksillä kysyttiin hyvän olon lähteitä, mistä hakee apua ja millaisia palveluiden tulisi olla Tämän kyselyn lisäksi kuultu nuoria muuallakin tällä alueella, vastaukset samankaltaisia

4 Mistä nuoret hakevat apua? N =140

5 Saavatko nuoret apua? ” En hae apua mielenterveys tai päihdeongelmiin mistään, koska ongelmien perimmäisiä juuria ei oikeasti hoideta. Ongelmien ratkaiseminen ja hoitaminen ei ole sama asia kuin lääkkeet. Lääkkeet voivat olla vain osa sitä. ” ” Yksityiseltä jumalauta, julkinen terveydenhuolto kusee. Mielenterveyshuolto on aivan perseestä ja se on saattanut paitsi minut, myös hyvin monta ystävääni suurempiin ongelmiin. ”

6 Saavatko nuoret apua ” Netistä haen palvelujen numeroita ja koitan päästä linjoille.. Aikasemmasta asuinpaikkakunnasta osasin/tiesin mistä apua saa eikä se ollut niin vaikeaa kuin mitä täällä tuntuu olevan ja kaikkia ei oteta niin tosissaan. Varsinkaan jos kyse on mielenterveys ongelmaisista ne helposti katsotaan päihdekäyttäjiksi eikä saa oikeanlaista apua ja turhautuvat siihen. ” ” Yksityiseltä psykiatrilta, julkinen on erittäin huono vaihtoehto. Ihmiset järkiään ammattitaidottomia. ”

7 Millaisia mielenterveys- ja päihdepalveluita nuoret haluaisivat n=113
” Helposti saatavilla, hoitoon pääsee halutessaan tarpeeksi nopeasti, sillä moni luovuttaa kun tuntee ettei apua saa. Hoidot pitää tapahtua nuoren omasta halusta ja niissä tulee noudattaa hienotunteisuutta ja salassapitoa. ” ” Helposti lähestyttäviä, luottamuksellisia, maksuttomia, sellaisia mistä saisi asiantuntevaa palvelua ja nuoria kohdeltaisiin ikänsä mukaan. ”

8 Millaisia mielenterveys- ja päihdepalveluita nuoret haluaisivat n=113
” Nuorten ei ole kovin helppo mennä kertomaan omista ongelmista. Vanhempia pitäisi valistaa omia lapsiaa. Kouluissa olisi hyvä puhua enemmän päihde ja mielenterveysongelmista, niin silloin ei olisi niin iso kynnys mennä puhumaan terveydenhoitajalle. ” ” Sellaisia, jotka ovat helposti saatavilla ja joissa saa inhimillistä ja ymmärtävää kohtelua. ”

9 Millaisia ihmisiä mielenterveys- ja päihdepalveluihin nuoret haluaisivat
Olisi jokin henkilö joka oikeasti kuuntelee, eikä vain vastaa koko ajan "joo", "kyllä", "näin on" Aikuiset jotka kuuntelevat Oikeasti ammattitaitoisia ihmisiä, jotka tietävät tasan tarkkaan ettei ihmisten parissa työskenteleminen ole lähelläkään sitä konttorirotan alaa, missä isketään pari numeroa paperiin ja son sillä hyvä. Kesken ei pitäsi luovuttaa Niitä pittäisi oikiasti kuunnella ja jättää se turhanpäivänen "no voi"asenne helevettiin. Se ei auta, joten toivoisin että alalle saataisiin ihmisiä, jotka sanovat asiat suoraan, kiertelemättä ja oikeasti tietävät mistä puhuvat, muullakin kuin sillä lääkiksen tiedolla, joka on ammennettu suoraan oppikirjasta, ja joka ei päde useimmissa tapauksissa juurikaan ollenkaan.

10 Millaisia ihmisiä mielenterveys- ja päihdepalveluihin
” Sellaisia, joissa henkilökunnalla olisi aikaa enemmän nuorille. Se on mahdoton yhtälö, tiedetään, mutta se ei auta kaikkia nuoria jos avunantaja on etäinen ja suhtautuu steriilisti tai läpinäkyvästi tekohymy kasvoillaan noihin ongelmiin, jotka ovat nuorelle maailman kauhein asia. ” ” Toimivia ja tästä nykymaailmasta edes jotain tietäviä ihmisiä. Ei tuomita, vaan yritetään AUTTAA. ” ” Sitten auttavien ihmisten tulisi osata ottaa nuoret ja heidän ongelmansa ammattitaitoisesti vastaan ja auttaa joka tilanteessa, eikä vähätellä nuoria. ” ” Henkilökunnan toivoisi olevan ymmärtäväistä, eikä vähättelisi yhtään nuoren kokemaa ongelmaa, ja myös kannustavaa ” ” Asiantuntevat henkilöt, jotka tukevat nuorta näissä ongelmissa ”

11 Millaisia palveluilta toivotaan?
Enemmän tiedotusta / valistusta Ennaltaehkäiseviä Osaavaa henkilökuntaa Toimivat Samasta paikasta Pääsee helposti (24/7) Aitoa välittämistä ja kuuntelua Ei leimaa Anonyymiteetti Luottamus! Turvalliset

12 Mistä olet saanut luotettavaa tietoa mielenterveys ja päihdeasioista
Mistä olet saanut luotettavaa tietoa mielenterveys ja päihdeasioista? Kysymykseen vastanneet: 164


Lataa ppt "Nuorten näkemyksiä mielenterveys- ja päihdepalveluista Länsi-Pohjassa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google