Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

’POHTIVA KIRJOITELMA’

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "’POHTIVA KIRJOITELMA’"— Esityksen transkriptio:

1 ’POHTIVA KIRJOITELMA’
ESSEE ’POHTIVA KIRJOITELMA’

2 Pohtivan esseen tavoite
Kirjoittaja johdattaa lukijan jakamaan näkemyksensä aiheesta ja tekemään päätelmiä hänen tavallaan; hyvä essee vetoaa tasaisesti järkeen, tunteeseen ja moraaliin. Kirjoittaja selvittää ja pohtii jotakin näkemäänsä, kuulemaansa, kokemaansa ja lukemaansa. Kirjoittajan ääni kuuluu selvästi monella tavalla: hän - jäsentelee aineksen näkökulmansa mukaisesti - arvottaa ja valikoi tietoja - tuo julki erilaisia näkemyksiä - osoittaa omaa tietämystään. = Pohtiva essee on subjektiivinen.

3 Pohtivan esseen sisältö
Esseen voi kirjoittaa mistä tahansa pohtimisen arvoisesta aiheesta. Tärkeintä on rakentaa kiinnostava ajatuskulku: esseisti - aloittaa jostakin virikkeestä, esim. muistikuvasta, sattumuksesta, tunteesta, lukemastaan yksityiskohdasta tai kuulemastaan sitaatista - kehittelee ajatusta eteenpäin, - kyseenalaistaa ”totuuksia” - keksii uusia näkökulmia, - löytää yhteyksiä asioiden välille - nostaa esiin unohtunutta, - ei välttämättä tarjoa loppuratkaisua. -> Sisällön ydin on minän kokemus aiheesta.

4 Pohtivan esseen tyyli on omaperäistä, jopa kaunokirjallista: kärjekästä, viileää, aforistista, runollista, humoristista… sopii aiheeseen. on tuoretta ja välttää kliseitä. syntyy käyttämällä tehokkaasti retorisia keinoja, esim. metaforia, vertauksia, vastakohtaistamista, kysymyksiä, huudahduksia, tekstiä rytmittäviä välimerkkejä ja havainnollistavia esimerkkejä. -> Konkreettiset havainnot ja abstraktit yleistykset vuorottelevat.

5 Pohtivan esseen rakenne
Alku on usein persoonallinen muisto tai sitaatti. Voidaan verrata retkeen, jonka päämäärä ei ole täysin varma eikä reitti lyhin mahdollinen. -> Rakenne tukee kirjoittajan tavoitetta ja ajatuskulun koossa pysymistä.


Lataa ppt "’POHTIVA KIRJOITELMA’"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google