Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Intian kirjallisuus.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Intian kirjallisuus."— Esityksen transkriptio:

1 Intian kirjallisuus

2 Yleistä Intian kirjallisuus syntyi noin vuonna 1500 eaa.
Aluksi pelkkiä suullisia sananlaskuja ja opetuksia Kirjallisuus on hyvin monimuotoista: i n. 22 eri kieltä (pääasiassa englanti) i maantieteellinen ja kulttuurillinen laajuus Kirjallisuus on usein uskontosidonnaista: hindujumalien myytit sekä uskonnolliset johtajat, mm. Gandhi Kirjallisuus ja kieliasu perustuvat sanskriitin kielellä kirjoitettuun Veda- kirjallisuuteen Veda-kirjat (n eaa.) on neljän Intian niemimaalla syntyneen hymnin ja rituaalitekstin kokoelma, joka sisältää elämänohjeita ja uskonnolllista johdatusta.

3 Aluksi Intialainen kirjallisuus kattoi vain suullisesti koottuja sananlaskuja ja uskonnollisia opetuksia Noin 800 eaa. yleistyivät uskonnolliset tekstit, filosofiset pohdiskelmat sekä eeppinen runous Keskiajalla kukoistivat eeppinen runous ja proosateksti (erit. romaanit). Tekstissä korostui kulttuurin romantisointi. Nykypäivänä yleisintä yhteiskuntakriittinen ja uskonnollinen kirjallisuus sekä kulttuurillinen tiedekirjallisuus

4 Tärkeimpiä teoksia Arthashastra Mahabharata
Arthashastra on muinainen tutkielma valtion johtamisesta, talouspolitiikasta sekä sotilasstrategioista. Kirjan ovat kirjoittaneet Kautilya ja Vishnugupta. Kirja on poliittisen ja valtio-opillisen maailmankirjallisuuden merkkiteos. Mahabharata Mahabharata on uskonnollis-filosofinen suureepos ja hindulaisuuden keskeisimpiä tekstejä. Nykyisessä yli parisäkeen laajuudessaan teos on peräisin noin vuosilta 100 eaa. – 100 jaa. Mahabharata kertoo viiden jumalaisen veljeksen, Pandavien, elämästä ja seikkailuista. Veljekset riitaantuvat serkkujensa kanssa ja joutuvat pakenemaan kaupungista, jolloin serkukset ottavat vallan kaupungissa ja suunnittelevat tappavansa veljekset. Pitkän kiistelyn jälkeen veljekset häviävät kaiken valtansa serkuilleen pelkällä nopanheitolla. Tapahtuma suivaannuttaa veljekset ja lopulta he päätyvät sotaan, jonka päätteeksi kaikki osapuolet joko kuolevat tai häviävät. Intialaisessa yhteiskunnassa kirja kuvastaa ihmisyyden heikkouksia, kuten vallanhimoa, sekä niiden seurauksia.

5 Kamasutra Noin 100- luvulta peräisin oleva filosofis-eroottinen teos, joka käsittelee aistillisia nautintoja uskonnollisessa elämässä. Kamasutran kirjoittajaksi epäillään filosofi Mallanaga Vatsyayanaa. Kamasutralla on merkittävä vaikutus Intian vakiintuneeseen seksuaali- ja siveyspolitiikkaan. Länsimaissa seksuaalisen kokeilun käsikirja. Kirja on tekstiltään proosaa, johon sekoittuvat runot ja vuoropuhelu. Kirja on jaettu seitsemään eri osaan. Ramayana Ramayana on yksi muinaisen Intian tärkeimmistä teoksista. Eeppinen runokokoelma kertoo tarinan kuudesta Intialaisesta jumalhahmosta. Tarina kertoo jumalpariskunnasta, jossa vaimo Sita otetaan vangiksi ja pakkonaitetaan demonikuninkaalle. Sita pysyy houkutuksista huolimatta uskollisena ja lopulta pääsee palaamaan yhteen miehensä kanssa. Runokokoelmaa pidetään esimerkkinä intialaiselle parisuhteelle, johon kuuluvat ehdottomasti luottamus, uskollisuus ja kuuliaisuus.

6 Intialaiset naiskirjailijat
Suosio on pysynyt korkeana jo yli 10 vuotta Kertovat omista kokemuksistaan sekä Intian kulttuurin kauneudesta ja epäkohdista Korostavat usein naisen asemaa Maailmanlaajuisesti tunnetuin kirjailija on Kiran Desain iKuuluisin teos Hulabaloo hedelmätarhassa kertoo Intian värikkäästä elämäntyylistä

7 Nykypäivän intialaisia kirjailijoita
Vikas Swarup, Slummien miljonääri Salman Rushide, Keskiyön lapset Vikram Seth, Sopiva nuori mies


Lataa ppt "Intian kirjallisuus."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google