Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kiina – Aasian jättiläinen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kiina – Aasian jättiläinen"— Esityksen transkriptio:

1 Kiina – Aasian jättiläinen

2 Hallitsijoina olivat keisarit joita kutsuttiin ”Taivaan pojiksi”
Kiinassa vallitsi tarkka hierarkia eli arvoasteikko. Alamaisen tuli palvella keisaria, vaimon tuli palvella miestään ja pojan tuli palvella isäänsä.

3 Vielä 1800-luvulla Kiina vastusti suuria muutoksia ja uuden ja vanhan väliset jännitteet jyrkkenivät
Talonpoikien mitta tuli täyteen luvun-1800 puolivälissä. Arvostelu kohdistui hallitukseen ja maata johtaviin Montšu- sukuisiin hallitsijoihin. Tunnetuin kapinoista oli Taiping-kapina, jonka tarkoitus oli uudistaa maanjako ja parantaa naisten asemaa. Se kuitenkin kukistettiin vuonna 1864.

4 Yhdysvalla olivat kiinostuneet Kiinan kauppatavaroista
Esim. teestä, posliinista ja silkistä. Brittiläiset julistivat sodan ooppium ( ooppium oli huume) varastojen tuhoamisen takia. Kiina menetti Hongkongin, joka oli samalla pahin menetys Kiinalle. Japania vastaan käydyssä sodassa häviö sai Kiinan miettimään uudistuksia.

5 Kiinaan oli tullut suuria ajatuksia opiskelijoiden mukana.
Ajatukset johtivat keisarivallan kukistamiseen ja vuonna 1912 maasta tehtiin tasavalta. Pu Yi oli vasta 6-vuotias, Kiinan viimeinen keisari luopuessaan vallasta. Jiang Joeshin johtomiehiet hallitsivat suurinta osaa Kiinasta luvulla, eivät kuitenkaan pystyneet parantamaan kansalaisten oloja.

6 Kommunistit aloittivat valtaan päästyään yhteiskunnalliset uudistukset ja 1957 luvulle mennessä maatalous oli kollektiivisoitunut eli kaikki oli yhteistä maata. Itsevaltainen Mao Zedog vaati, että kaikkien oli omistauduttava kommunismiin ja sen rakentamiseen. Mao Zedogin kuoleman jälkeen Kiinaan tehtiin kuitenkin suuria muutoksia. Kiinan johtoon noussut Deng Xiaoping luopui Maon opeista.


Lataa ppt "Kiina – Aasian jättiläinen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google