Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

- Ja kuinka niistä selvitään!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "- Ja kuinka niistä selvitään!"— Esityksen transkriptio:

1 - Ja kuinka niistä selvitään!
PÄÄTÖSTYÖN HAASTEET - Ja kuinka niistä selvitään!

2 Kimurantti startti? Tutkimusaiheen keksiminen / työn aloittaminen tuntuvat mahdottomilta / eri vaihtoehdot risteilevät päässä tuntuu, ettet löydä punaista lankaa. Ratkaisu: Keskustele työn ohjaajan / opiskelukaverin kanssa. Löydätte yhdessä helmet tavanomaisista tai epärealistisista ideoista.
 

3 Liian laaja aihe? Innostuneena alat tutkia liian suuritöistä ja laajaa aihetta. Silloin kärsivät sekä fokus että aiheeseen syventyminen. Ratkaisu: Rajaa aiheesi. Mieti yksi rajattu näkökulma, jota käsittelet perusteellisesti. 

4 Tavoittelet täydellisyyttä?
Tähtäät täydelliseen, suvereeniin suoritukseen. Pelästyt, kun ensimmäinen vastoinkäyminen koittaa. Saatat sortua ajattelemaan, että ei minusta ole tähän. Ratkaisu: Ole armollinen - tipauta rimaa alaspäin, jos olet asettunut sen epärealistisen korkealle. Ajattele päätöstyötä oppimiskokemuksena, lopeta vertailu muihin ja kulje oma polkusi. Mieti, mikä tällä hetkellä auttaisi työsi edistymistä ja keskity siihen.

5 Aikatauluttaminen? …ei ole aikaa tutkielman teolle
….on liian paljon aikaa - etkä saa tehtyä mitään. Ratkaisu: Mieti mitä voisit tehdä juuri nyt. Lupaa itsellesi 10min. työhetki. Pääset työhön käsiksi ja mahdollisesti kirjoittamishetki pitenee. Katko työsi pieniin siivuihin ja tee yksi siivu joka päivä. Jos päiväsi ovat täynnä, kirjoita paperille kaikki mihin kulutat aikaasi päivän aikana. Tarkastele listaa ja mieti mistä voisit luopua.


6 ...aikatauluttaminen aina vaan?
A) Millainen ajankäyttäjä olet? Rykäykset, vähän joka päivä, go with the flow / pedantti kalenterin käyttäjä? Keppi vai porkkana? Molemmat? Mitä kalenteriisi ON mahduttava, jotta elämä rullaa? OLE REHELLINEN ITSELLESI JA LAADI SEN MUKAAN SUUNNITELMASI!

7 ...aikatauluttaminen aina vaan?
B) Millaista ajankäyttöä päätöstyöaiheesi vaatii? 
Huomaa, että KAIKKI aiheet vaativat kypsyttelyä! Lisäksi aikatauluja voivat asettaa esim. materiaalien hankinta, kuivuminen, aineiston saatavuus (kirjastot), haastateltavan kalenteri...

8 Huolehdi hyvinvoinnistasi, niin jaksat.
”First things first” Huolehdi hyvinvoinnistasi, niin jaksat. Muista elämä päätöstyöprosessin ulkopuolella.

9 Päätöstyön kirjallinen osuus – miksi kirjoitetaan?
Jotta opiskelija voisi... syventyä tiettyyn aihepiiriin parantaa osaamistaan ja osoittaa osaamisensa Kirjallista osuutta tehdessä opiskelijan on osattava: hakea itsenäisesti tietoa arvioida sitä kriittisesti vertailla sitä muiden tietolähteiden kanssa Opiskelija soveltaa oppimaansa - ja tuottaa lopulta uutta tietoa!

10

11 Kirjallinen osa – mitä sisältää?
Yksityiskohdat riippuvat aina päätöstyön aiheesta ja sen erityispiirteistä. Alussa usein perehdytään siihen, mitä tutkittavasta aiheesta on aiemmin kirjoitettu: Ei ole järkeä keksiä pyörää uudelleen! Lisäksi opiskelija Kerää itse tietoa (esim. taiteellinen prosessi) ja: Hyödyntää jotain tiedonkeräysmenetelmää. Tiedonkeräysmenetelmä voi sisältää esimerkiksi haastattelua, kyselyä tai havainnointia, omaa tekemistä ja sen dokumentointia.

12 Miten päätöstyö arvioidaan?
Arvioidaan mm. Kuinka opiskelija pystyy tuottamaan uutta tietoa, esittämään johtopäätöksiä. Kieliasun odotetaan olevan sujuvaa ja selkeää. Päätöstyön arvioinnissa tarkastellaan myös, kuinka tekijä on hallinnut viittauskäytännöt ja kuinka käytetyt lähteet on esitetty. Erityisesti taiteellisissa töissä kuva-aineistolla on tärkeä osa ja muidenkin päätöstöiden ulkoasun tulee tukea sisältöä. Työn laajuus, taiteellisen prosessin erityispiirteet sekä ajankäytön hallinta. Myös esittelytilaisuus vaikuttaa arvosanaan. Arvioinnissa käytetään asteikkoa yhdestä viiteen. Ohjaaja laatii päätöstyöstä lausunnon.

13 Mikä heikentää arvosanaa?
Päätöstyön sisältö ei vastaa aihetta – Oletus on, että työn sisältö vastaa tekemääsi kysymyksenasettelua. Ethän päädy selittämään epäolennaisuuksia? Niukka lähdekirjallisuus – Jos olet käyttänyt vähän/ huonolaatuista lähdekirjallisuutta tai se ei kerro aiheestasi. Wikipedia ei ole lähde. Työn ulkoasu - Taiteellisessa työssä ei kuvia? Kasa A4-printtejä niitillä kiinni toisissaan? Ulkoasun tulee tukea sisältöä. Taitto tukee esittämääsi asiaa. Kieliasun ongelmat – Kielenhuolto. Kielenhuolto. Kielenhuolto. Suppeus/pinnallisuus – Vähäinen työmäärä, puolivillainen projektiosuus, ajankäytön ongelmat... Toisaalta myös liian ison projektin haaliminen ja siitä seurannut pinnallisuus. Päätöstyö = yksi lukion kurssi.  
 

14

15


Lataa ppt "- Ja kuinka niistä selvitään!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google