Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Yleisen mielipiteen järjestelmällinen muokkaaminen haluttuun suuntaan

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Yleisen mielipiteen järjestelmällinen muokkaaminen haluttuun suuntaan"— Esityksen transkriptio:

1 Yleisen mielipiteen järjestelmällinen muokkaaminen haluttuun suuntaan
Propaganda S. s. 334 – 335 Yleisen mielipiteen järjestelmällinen muokkaaminen haluttuun suuntaan

2 Propagandan keinoja Yksinkertaistus (keskitytään johonkin, unohdetaan muut Vastakohtaistus (me – ne, hyvä – paha, vieras – tuttu) Tunnelataus (tunneperäiset ilmaukset, vahvistussanat, toisto) Piilotus (paljon muun muassa arvoja pinnan alla) Rinnastus (vertaillaan asian kannalta suotuisaan kohteeseen) Mustamaalaus (vastapuolta käsitellään kielteiseen sävyyn)

3

4 Manipuloiminen Kuvien, tutkimusaineiston tai faktojen peukaloiminen tarkoitushakuisesti ja usein myös vilpillisesti. ihmisen mieltä voidaan ohjailla niin, että hän omaksuneeksi manipuloijan ajattelutavan.

5 Mediakritiikki

6 H&M teki vaatemalliensa vartalot tietokoneella mallinukeista

7 Kuvankäsittelymokia

8 Freelance-kuvaaja oli poistanut kuvasta ”häiritseviä” elementtejä: kuvan reunasta sateenvarjon ja sekä kuvan halki kulkeneen varoitusteipin. Lisäksi kuvaan oli lisätty ralliauton perään soraa ja pölyä. Se, että manipuloidun kuvan foorumi oli kansalaisten lupamaksuvaroin rahoitettu Yle, ei tee asiasta ainakaan hyväksyttävämpää, vaikka manipuloidun kuvan päätyminen rallikuvagalleriaan olikin varmasti työtapaturma. Kuvamanipulaatio uutisjutun tai vaikkapa uutiskuvagallerian yhteydessä vie uskottavuutta koko uutiselta, laajemmin käytettynä koko uutismedialta. Mediatalot nakertavat omaa työnsä perustaa, jos ne julkaisevat epäluotettavia kuvia ja juttuja.

9 http://www. karjalainen
Tunnetuin viimeaikaisista uutiskuvahuijauksista on kenties venäläisen retkikunnan pienoissukellusveneiden matkasta Jäämeren pohjalle vuonna 2007 välitetty kuvamateriaali, joka osoittautui Titanic-elokuvasta napatuksi. Tyypillistä viime aikojen kuvamanipuloinneille on ollut se, että valpas yleisö on havainnut ja tuonut esiin huijausyritykset. Jäämeren sukelluskuvat paljastuivat väärennöksiksi suomalaisen 13-vuotiaan Waltteri Seretinin asiantuntemuksen ansiosta. Kemiläisen Seretinin havainto paljasti maailmanlaajuisen uutiskuvahuijauksen, ja se palkittiinkin Suurella Journalistipalkinnolla.


Lataa ppt "Yleisen mielipiteen järjestelmällinen muokkaaminen haluttuun suuntaan"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google