Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

6. Pyhien kirjojen sisältö

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "6. Pyhien kirjojen sisältö"— Esityksen transkriptio:

1 6. Pyhien kirjojen sisältö
Motivointi 2: Raamattua huumorilla

2 Raamattua huumorilla Raamatun kertomuksista on tehty lukuisia erilaisia versioita kirjoihin, elokuviin, maalauksiin sarjakuviin. Osa tulkinnoista on sangen humoristisia esim. Suomessa Pentti Jarlan Fingerpori -sarjakuvat ja Juban ”Älä bingota Paavo! Ota viinirypäleitä” - raamattusarjakuva-albumi Seuraavalla dialla on otteita Olli Seppälän toimittamasta kirjasta Da Vitsi - koodi, johon on koottu erilaisia uskonnollisiin aiheisiin liittyviä vitsejä ja oikeasti sattuneita kommelluksia Suomessa julkaistiin 2000-luvulla evakeliumitekstejä eri murteilla. Dialla on pieni näyte Luukkaan evankeliumin stadin slangilla kirjoitetusta versiosta. Nämä esimerkit voivat toimia pohjana perusteellisemmalle keskustelulle pyhien kirjojen tai uskonnon sisällön humoristisen käsittelyn sopivuudesta. Saako siis uskonnollisista aiheista tehdä vitsejä, sarjakuvia tai muita humoristisia tulkintoja vai loukkaavatko ne pyhiä arvoja?

3 Selitä parin kanssa, mitä seuraavat vitsit tarkoittavat ja mitä muistatte Raamatun kertomuksista, joista ne kertovat. Silicon Valleyn fundamentalistialueen raamattupiirissä pidetään totena, että Aatamilla ja Eevalla oloi Paratiisissa käytössään tietokone. Ettäkö miksi? – Koska Raamatun mukaan Eevalla oli kädessään Apple. Mitä kokoa oli Nooan arkki? -? – A4-kokoa Miksi Mooses vaelsi erämaassa 40 vuotta? -?- Hänellä ei ollut GPS- laitetta. Kuinka monta kristittyä tarvitaan vaihtamaan lamppu? -?- Ei yhtään, sillä Jeesus on jo sytyttänyt valon. Joosefilla oli Kaanan häitten jälkeisenä aamuna hirveä päänsärky. Hän kutsui Marian luokseen ja pyysi tältä: Tuo minulle vettä, sillä päätäni särkee... mutta älä päästä sitä poikaa kaivolle! Ja Jeesus kysyi: Kenen te sanotte minun olevan? Paikalla olleet tutkijat vastasivat: Sinä olet ontologis-soteriologisesti verifioitu inkarnaation manifestaatio. Ja Jeesus sanoi: -Täh?

4 Jeesus pyytää Pietarii ja muit megeen = Jeesus kutsuu opetuslapsia (Luuk. 5: 1–11)
Ku Jeesus yhtenä päivänä staijas Gennesaretinjärven rantsussa ja jengi surras sen ympärillä, ku ne halus kuulla Jumalan sanaa, nii se hokas ratsussa kaks botskii. Fisujannut oli noussu niist ja duunas niitten verkkoi kondikseen. Jeesus pomppas toiseen botskiin ja pyys Simonia, kenen botski se oli, soutaan snadisti ulommas. Se rupes opettaa jengii samalla ku se tsittas siin botskissa. Ku Jeesus oli lopettanu puhee, se sano Simonille: ”Melo tää botski tonne syvemmälle ja nappaa teijän verkot vodaan.” Tähän Simon tuumas: ”Venttaas vähän Ope, me ollaan puskettu duunii koko yö eikä olla saatu sinttiikää. Mut okei, mä lasken verkot viel kerran, kerta sä käsket. ” Näi ne duunas ja niitten onnistu piirittään sellanen fisuparvi, et niitten verkot alko spragaileen. Ne huito niitten frendejä toisesta botskista tuleen jeesaan. Ne tuli ja ne kauho molemmat botskit nii täyteen fisuja, et ne meinas pludaa. Ku Simon Pietari näki tän, se dyykkas Jeesuksen klabbeihin ja sano: ”Mee veks mun luota Herra! Mä oon täys syntisäkki.” Se ja koko sen boskipoppoo oli ihan studiksessa ja hepnaadissa niitten fisujen takii, ja nii oli kans Jaakob ja Johannes, Sebedeuksen kundit, ketä oli Simonin fisufrendejä. Mut Jeesus sano sille: ”Älä studaa. Täst eespäin susta tulee ihmisten fisustaja. ” Ne roudas botskit maihin ja jätti niitten hommat siihen ja alko seuraan Jeesusta. (Luukkaan evankeliumi slangiks skrivattuna, toim. Olli Seppälä, Kirjapaja 2001)


Lataa ppt "6. Pyhien kirjojen sisältö"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google