Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Työkoneen paikatun renkaan paineistus

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Työkoneen paikatun renkaan paineistus"— Esityksen transkriptio:

1 Työkoneen paikatun renkaan paineistus
Rengasasentaja oli asentanut renkaan vanteelleen ilman lukkorengasta (unohdus) rengaskoneessa paineistaakseen sen. Lukkorenkaan puuttumisesta huolimatta rengas alkoi täyttyä. Vähäisen kokemuksen omaava 36-vuotias rengasasentaja siirtyi renkaan eteen ilmeisesti kiinnittääkseen venttiilin neulan. Rengas ja vanteen kaulus irtosivat vanteelta äkillisesti kovalla voimalla ja osuivat rengasasentajaan. Pyöräkuormaajan rengas irtosi paineistuslaitteesta ja törmäsi voimalla asentajaan Inhimillinen erehdys ja riskialtis työmenetelmä TOT 10/02 Rengasasentaja siirsi paikkaamansa raskaan renkaan asennuskoneelle, jolla hän asensi sen vanteelle. Tämän jälkeen hän asensi vanteeseen vanteen jalkaosan eli kauluksen ja O-tiivisterenkaan ja alkoi paineistaa rengasta. Jostakin syystä hän oli unohtanut asettaa lukkorenkaan renkaaseen ennen kuin alkoi paineistamaan sitä. Työnopastuksen saanut rengasasentaja oli maanviljelijä, joka oli aloittanut työt ns. sesonkiapulaisena neljä kuukautta aikaisemmin ja korjannut n. 10 raskasta rengasta. Korjaamohallin seinällä oli työohje, jossa oli myös turvallisuuteen liittyviä määräyksiä ja ohjeistusta. Työmaalla toimittiin rengasliikeketjun yleisten toimintaperiaatteiden ja ohjeistuksen mukaan sopien käytännön toimista miesten kesken. Rengasasentaja siirtyi renkaan eteen ilmeisesti kiinnittääkseen venttiilin neulan, jota ilman rengas paikkauksen jälkeen yleensä paineistetaan. Ilman lukkorengasta täyttyvä rengas ja vanteen kaulus olivat irronneet vanteelta äkillisesti kovalla voimalla ja lentäneet päin rengasasentajaa. Asentaja lensi törmäyksen voimasta selälleen korjaamohallin lattialle ja rengas kauluksineen hänen päälleen.

2 Työtapaturmaan johtaneita tekijöitä
Rengasasentaja ei ollut asentanut vanteeseen lukkorengasta. Paineilma pysyi renkaassa ja nousi renkaassa vaarallisen korkealle puuttuvasta lukkorenkaasta huolimatta. Asennuskonetta, eikä rengasta ollut suojattu mitenkään. Rengasasentaja siirtyi renkaan eteen paineen todennäköisen purkautumisen vaaravyöhykkeelle. Pyöräkuormaajan rengas irtosi paineistuslaitteesta ja törmäsi voimalla asentajaan Inhimillinen erehdys ja riskialtis työmenetelmä TOT 10/02 Rengas ja vanteen kaulus irtosivat vanteelta, koska asentaja ei ollut asentanut lukkorengasta sille kuuluvalle paikalle vanteen reunan ja itse renkaan väliin. Rengasasentaja oli unohtanut oleellisen työvaiheen, lukkorenkaan asennuksen. Lukkorengas oli tapaturman jälkeen seinää vasten korjaamohallin lattialla, johon se yleensä jätettiin renkaan paikkaustyön ajaksi. Lukkorengas tukee tiivisterengasta ja estää rengasta siirtymästä pois vanteelta paineistuksen yhteydessä. Yleensä renkaan paineistaminen ei onnistu ilman lukkorengasta ja vaatii tiettyjä toimenpiteitä renkaan tiivistämiseksi vannetta vasten myös lukkorenkaan ollessa paikallaan. Rengas ja vanteen kaulaosa pääsivät lentämään päin vieressä seissyttä rengasasentajaa, sillä raskaan renkaan asennuskonetta eikä siten siinä paineistettavaa rengasta ollut suojattu mitenkään. Voit katsoa tapahtumasta tehdyn demonstraation avaamalla videon tiedostosta TOT_10_02_demo.wmv

3 Vastaavien työtapaturmien torjunta
Asennuskone tulee ensisijaisesti suunnitella ja rakentaa mahdollisimman turvalliseksi. Asennuskonetta käyttävien henkilöiden suojaus tarvittavilla suojilla sellaisten vaarojen osalta, joita ei voida poistaa. Kehitetään turvalliset työmenetelmät ja pelisäännöt. Lukkorenkaan sijoitus näkyvälle paikalla lähelle asennuskonetta. Työpaikalla tulisi arvioida työhön liittyvät ja niistä aiheutuvat työturvallisuusriskit yhdessä työntekijöiden kanssa. Työmenetelmät ja työtekijöiden ohjeistaminen sekä uusille työntekijöille annettava työopastus tulisi suunnitella ja toteuttaa järjestelmällisesti ottaen huomioon em. riskien arvioinnin tulokset. Pyöräkuormaajan rengas irtosi paineistuslaitteesta ja törmäsi voimalla asentajaan Inhimillinen erehdys ja riskialtis työmenetelmä TOT 10/02 Raskaan renkaan asennuskoneen turvallisuuden kehittämisessä tulisi pyrkiä suunnittelemaan kone sellaiseksi, ettei sen käytöstä aiheudu vaaraa, eli työntekijän ei tarvitsisi työskennellä vaara-alueella. Asennuskonetta käyttävät henkilöt tulee suojata tarvittavilla suojilla sellaisten vaarojen osalta, joita ei voida poistaa itse asennuskoneesta. Työpaikalla tulisi sopia unohtamisen todennäköisyyttä vähentävistä työmenetelmistä. Lukkorengasta varten voitaisiin sopia esimerkiksi sellainen vakiopaikka asennuskoneen läheisyydessä, josta sen huomaisi viimeistään aloitettaessa renkaan paineistus. Asennuskoneen turvallisuutta voitaisiin kehittää myös suojauksia lisäämällä.


Lataa ppt "Työkoneen paikatun renkaan paineistus"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google