Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

AMERIKAN KULTTUURIT Sivut 126137.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "AMERIKAN KULTTUURIT Sivut 126137."— Esityksen transkriptio:

1 AMERIKAN KULTTUURIT Sivut 126137

2 Kulttuurien mosaiikki
Pohjois-Amerikan ja Latinalaisen Amerikan kulttuurinen moninaisuus oli syntynyt jo ennen eurooppalaisten tuloa. Eteläisessä Amerikassa oli aiemmin korkeakulttuurien tunnusmerkit täyttäviä maatalousyhteisöjä, pohjoisessa keräilijä-metsästäjiä. Eurooppalaiset muuttivat kaksoismantereen kulttuurisen ja etnisen rakenteen täysin. Vapaaehtoiset muuttajat Euroopasta sekä pakolla siirretyt muuttajat Afrikasta ja Aasiasta toivat omat kulttuurinsa Amerikkaan. Osittain kulttuurit sekoittuivat keskenään, osittain säilyttivät ominaispiirteensä.

3 Ensimmäiset amerikkalaiset
Eri intiaanikansat käyttivät hyväkseen omien alueidensa luonnonvaroja: luoteisrannikolla ja nykyisen Kalifornian alueella meren antimia preerioilla biisonilaumoja Mississipin varrella ja lounaisalueella viljelyyn sopivaa maata pohjoisilla alueilla monia riistaeläimiä. Elinkeinoina olivat siis keräily, metsästys, kalastus ja maanviljely.

4 Etelän intiaanivaltakunnat
Intiaanien lukumäärää ennen eurooppalaisten tuloa on vaikea arvioida: luku vaihtelee 3060 miljoonan välillä. Suurin osa asui Väli- ja Etelä-Amerikan alueella. Heidän kulttuurinsa olivat yhteiskunnallisesti ja teknisesti erikoistuneimpia. Suurimpia kansoja olivat asteekit, inkat ja mayat. Myös sapoteekit, tolteekit ja misteekit olivat merkittäviä. Laadi lista mayojen, asteekkien ja inkojen tärkeimmistä keksinnöistä ja saavutuksista. Millainen oli näiden kansojen yhteiskunnan rakenne? Tehtävä 2, s. 134

5 Eurooppalaiset ja Amerikan alkuperäiskansat kohtaavat
Eurooppalaiset hakivat Amerikasta rikkauksia ja raaka-aineita – ja halusivat käännyttää asukkaita kristinuskoon. Aluksi eurooppalaiset kohtasivat Karibianmeren saarten asukkaita, joilta ei löytynyt jalometalleja. Myöhemmin vastaan tulivat rikkaat asteekkien ja inkojen korkeakulttuurit. Ensikontaktit olivat ystävällismielisiä, mutta pian tulijoiden hillitön kullan himo johti konflikteihin. Pienen espanjalaisen konkvistadorijoukon voitto asteekeista on esimerkki teknologisesti vahvan ja häikäilemättömän menestyksestä. Suuri osa muistakin yhteisöistä tuhottiin.

6 Kolumbiaaninen vaihto
1500-luvulta alkaen Amerikasta Eurooppaan ja toisinpäin siirtyi valtava määrä kasveja, eläimiä ja tauteja. Tätä on nimitetty kolumbiaaniseksi vaihdoksi. Vaihto aiheutti merkittävän ekologisen muutoksen erityisesti Amerikassa. Kolumbiaaninen vaihto rikasti molempien mantereiden elämää Samalla eurooppalaiset valloittajat kuitenkin tuhosivat mikrobeillaan sekä tahallisesti että tahattomasti valtaosan Amerikkojen alkuperäisestä väestöstä ja yhteiskunnallisesta järjestyksestä.

7 Mitä kolumbiaanisessa vaihdossa siirtyi mantereelta toiselle?
Eläimiä: kalkkuna, marsu Ruoka-aineita: peruna, kaakao, avokado, tupakka, vanilja, kassava, kurpitsa, tomaatti, kiniini, ananas, maissi Amerikan manner Eurooppa ja Afrikka Eläimiä: hevonen, nauta, koira, lammas, sika Sairauksia: tuhkarokko, tulirokko, influenssa, lavantauti, hinkuyskä, kurkkumätä Ruoka-aineita: vehnä, kahvipapu, sitrushedelmät, päärynä, persikka, sokeriruoko

8 Amerikan valloittajat
Ensin saapuivat espanjalaiset – laajalti Keski- ja Etelä-Amerikkaan portugalilaiset – nykyisen Brasilian alueelle. Nopeasti perässä tulivat ranskalaiset – nykyiseen Kanadaan ja sieltä suurten järvien kautta Mississipin suistoon saakka englantilaiset – ranskalaisten ja espanjalaisten väliin hollantilaiset ja ruotsalaiset – pieniin ja lyhytaikaisiin siirtokuntiin Pohjois-Amerikan itärannikolle. Afrikkalaisia tuotiin 1500-luvulta alkaen työvoimaksi plantaaseille.


Lataa ppt "AMERIKAN KULTTUURIT Sivut 126137."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google