Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA"— Esityksen transkriptio:

1 ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA
ANTIIKIN ROOMA

2 TIETOA ROOMASSA,VALTAKUNNAN PÄÄKAUPUNGISSA, ASUI ANTIIKIN AIKANA YLI MILJOONA IHMISTÄ. ELÄÄMÄÄN VAIKUTTI ENITEN SE, SYNTYKÖ POJAKSI VAI TYTÖKSI JA KÖYHÄÄN VAI RIKKAASEEN PERHEESEEN. KÖYHÄT IHMISET AHERSIVAT TÖISSÄÄN, RIKKAAT VIETTIVÄT LOISTOKASTA ELÄMÄÄ PALATSEISSAAN.

3 ELÄMÄÄ ANTIIKIN ROOMASSA
TAVALLISISSA KANSA ELI KERROSTALOISSA, RIKKAAN PERHEEN KOTI OLI DOMUS. SUKUPUOLI JA PERHEEN ASEMA RATKAISIVAT, MILLAISTA ELÄMÄÄ IHMISET ELIVÄT. TYTÖISTÄ KASVATETTIIN VAIMOJA JA ÄITEJÄ, POIKIA KOULUTETTIIN VIRKAURALLE.

4 RIKKAIDEN PERHEIDEN LAPSET PÄÄSEVÄT KOULUUN
VANHEMPIEN ASEMA PÄÄTTI, MILLAINEN LAPSIENSA ELÄMÄNSÄ TULISI OLLA. KÖYHIEN PERHEIDEN LAPSET AUTTOIVAT VANHEMPIAAN KOTI TÖISSÄ JA OPPIVAT ITSE SAMALLA ITSE AMMATIN JA HE EIVÄT VÄLTTÄMÄTTÄ PÄÄSSEET KOULUUN. RIKKAIDEN PERHEIDEN LAPSET ALOITTIVAT KOULUN 7- VUOTIAANA. HE OPPIVAT LUKEMAAN, KIRJOITTAMAAN JA LASAKEMAAN. KURI KOULUSSA OLI ANKARA JA SELKÄSAUNAT TAVALLISIA.

5 TYTÖT TYTÖISTÄ KASVATETTIIN ÄITEJÄ JA VAIMOJA.
TYTTÖ VIETTI LAPSUUTENSA PERHEEN NAISTEN KANSSA. HÄN OPPI KOTIASKAREISSA VAIMOLLE JA ÄIDILLE TÄRKEITÄ TAITOJA. KUN RIKKAAN PERHEEN TYTTÖ OLI KUUSITOISTA VUOTTA , VANHEMMAT ALKOI ETSIÄ HÄNELLE SOPIVAA AVIOMIESTÄ. LAPSUUS PÄÄTTYI AVIOLIITTOON, JONKA TYTÖT SOLMIVAT YLEENSÄ 15-VUOTIAANA.

6 POJAT POJISTA KASVATETTIIN SOTILAITA JA VIRKAMIEHIÄ.
POJISTA TULI MIES 16- VUOTIAANA. POIKA PUKEUTUI VAPAAN ROOMALAISEN ASUUN (TOOGAAN). RIKKAAT PERHEET JUHLIVAT POJAN AIKUISTUMISEN KUNNIAKSI. NUORET MIEHET KOULUTETTIIN PALVELEMAAN ROOMAA. OSA POJISTA SIIRTYI ARMEIJAAN, SILLÄ ROOMALAISET ARVOSTIVAT SOTILAITA JA SOTILASTAITOJA.

7 KANSA ASUI KERROSTALOISSA
TAVALLISET KAUPUNKILAISET ASUI KERROSTALOISSA, JOSSA SAATTOI OLLA JOPA KUUSI KERROSTA. KERROSTALO ELI INSULAN KATUTASOSSAOLI KAUPPOJA, RUOKALOITAJA PARTUROITA. ASUNNOSSA OLI JUOKSEVA VESI, PIENISTÄ LAATOISTA TEHTY MOSAIIKKILATTIA JA PARVEKE KADULLE PÄIN. KERROSTALON YLIMMÄT KERROKSET OVAT HUONOSTI RAKENNETTUJA, NIIN NE VOIVAT ROMAHTAA JA NE ON VAARALLISIA TULIPALON AIKANA. KÖYHIEN TALOT OLIVAT AHTAITA JA PIENIÄ.

8 KUVIA

9 RIKKAIDEN PERHEITTEN TALOT
RIKKAAT PERHEET ASUIVAT TILAVISSA KAUPUNKITALOISSA ELI DOMUKSESSA. SE SIJAITSI YLEENSÄ KUKKULAN RINTEELLÄ. KORISTELTU ATRIUM KERTOI PERHEEN RIKKAUDESTA JA KORKEASTA ASEMASTA. LATTIAT OVAT MOSAIIKKI KORISTELTUJA.

10 DOMUS ETEINEN SUIHKULÄHDE SADEVESI PUTKI SISÄPIHA TYÖ HUONEN
MYYMÄLÄHUONE MAKUUHUONE MAKUUHUIONE KATTOTIILI RUOKASALI VARASTO

11 ROOMALAISET ARVOT,PERHE JA KASVATUS
ROOMALAINEN MORAALI PERUSTUI NIIN SANOTUILLE PERINTEISILLE ARVOILLE. ESI-ESIEN KUNNIOITUS OLI TÄRKEÄNÄ. MIEHILLÄ PITI OLLA LAPSIA, JOTTA HÄNEN NIMENSÄ SÄILYISI, JOTEN JOSSA LAPSIA EI SYNTYNYT, HEITÄ ADOBTOITII. ISÄNVALTA KOSKI PAITSI LASTEN AVIOLIITTOJA MYÖS HEIDÄN OMINAISUUTTAAN.

12 TALON JA KODINHOITO ROOMAN VALTAKUNNAN KANSAT ASUIVAT MONELLAISISSA ASUNNOISSA , MAJOISTA JA MÖKEISTÄ KAUPUNKIASUNTOIHIN JA PALTSIMAISIIN HUVILOIHIN. ETUOVESTA PÄÄSI USEIMMITEN KÄYTÄVÄÄ PITKIN SUORAAN KAIKKEIN PYHIMPÄÄN , KORKEAAN HALLIIN , JOTA KUTSUTTIIN ATRIUMIKSI. TALVEN ALITUISESTA IKKUNALUUKKUJEN SULKEMISESTA JA AVAAMISESTA PÄÄSTIIN AIKAA MYÖTEN EROON KUN ROOMALAISET OPPIVAT KÄYTTÄMÄÄN IKKUNALASEJA.

13 TYÖN MAAILMA SUURI ROOMALAINEN PUHUJA , LAKIMIES JA POLITIIKKKA CICERO , EI KYSEENALAISTUNUT SOSIAALIA JA TALOUDELLISIA ETUOIKEUKSIA. ROOMASSA OLI YLI 150 KAUPPAKILTAA , EIKÄ TÄHÄN LUKUUN SISÄLTYNYT TIETENKÄÄN SE SUURI MÄÄRÄ AMMATTEJA JA ELINKEINOJA JOTKA ULOTTUIVAT LAKIMIEHISTÄ JA VIRKAMIEHISTÄ GLADIAATTOREIHIN JA PROSTITUOITUIHIN.

14 LÄHTEET WIKIPEDIA ANTIIKIN ROOMA KIRJA GOOGLE KUVAHAKU
LUKU KIRJA ( BRUUN, KOKKONEN, KOMULAINEN, LASSI, SAINIO : RITARI 5

15 TEKIJÄT NETTE LATTO JA EMMA HOLOPAINEN


Lataa ppt "ELÄMÄÄ SUURKAUPUNGISSA"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google