Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

TE1 riippuvuus Hurtig 2016-2017.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "TE1 riippuvuus Hurtig 2016-2017."— Esityksen transkriptio:

1 TE1 riippuvuus Hurtig

2 MIELIHYVÄ ja RIIPPUVUUS
Mielihyväradan syntyyn vaikuttavat perimä ja lapsen varhainen (n. 1-3v.) vuorovaikutus. (Varhainen vuorovaikutus on välttämätöntä aivojen rakenteiden syntymiselle.) Mielihyväradan tehtävänä evoluutiossa on ollut kertoa, mikä on hyvää elimistöllemme sekä turvata lajimme säilyminen. Järjestelmän ansiosta elämän jatkumiselle välttämättömät toiminnot (esim. syöminen, juominen, seksi, sosiaalinen kanssakäyminen, turvallisuuden tunne) tuottavat meille mielihyvää.

3 Ihminen on oppinut ”hämäämään” mielihyväjärjestelmää erilaisilla päihteillä.
Mielihyvän tuottamiseen osallistuvat aivojen eri keskukset, mm. mantelitumake ja välittäjäaineet, mm. dopamiini ja endorfiini. Yhteistä lähes kaikille päihteinä käytettäville aineille on dopamiinia välittäjäaineena käyttävien hermoratojen aktivointi.

4 Dopamiini sitouttaa meidät toistamaan tyydytystä tuottavia asioita palkitsemalla ne mielihyvän kokemuksella. Elimistö tuottaa itse endorfiinia (morfiinin kaltaisia yhdisteitä) fyysisen rasituksen yhteydessä.

5 Dopamiiniradat välittävät sekä
luonnollista että päihteiden ja huumeiden aiheuttamaa mielihyvää. Päihteisiin tule himo herkemmin kuin elämän luonnollisiin mielihyvälähteisiin todennäköisesti siksi, että luonnolliset mielihyvä-ärsykkeet aktivoivat dopamiinin vaihduntaa vain tiettyyn määrään asti ja selvästi vähemmän kuin päihteet ja huumeet.

6 Elimistö oppii vaatimaan päihdettä uudelleen
Jos ainetta ei saada, tulevat vieroitusoireet Elimistö pyrkii hillitsemään ”ylireagointiaan” (esim. vähentämällä dopamiinireseptoreja), jolloin sietokyky kasvaa Kuinka päihteet tuhoavat mielihyväreseptorien oman toiminnan

7 AINEELLISET RIIPPUVUUDET
Nikotiini Huumausaineet Lääkeaineet Alkoholi TOIMINNALLISET RIIPPUVUUDET Peliriippuvuus Nettiriippuvuus Syömishäiriöt Läheisriippuvuus Seksiriippuvuus Shoppailu Liikuntariippuvuus JNE..

8 Riippuvuuteen sairastuminen
= monen tekijän summa: mielihyvän kokemisen tarve yksilölliset ominaisuudet (perimä) sosiaalinen ympäristö (=paineet, toimintamallit) lähiympäristön asenteet käyttötavat ja -mallit lähiympäristössä vuorovaikutussuhteet aineen / toiminnan aloittaminen nuorena harhaluulot / tietämättömyys alhainen itsetunto Mielenterveyden ongelmat (etenkin toistuvat negatiiviset tunnetilat) saattavat altistaa riippuvuuksille mielenterveyden ongelmat  riippuvuudet Riippuvuus ei läheskään aina liity aineeseen tai toimintaan, vaan ”fiilikseen,” mitä se aiheuttaa!

9 Riippuvuuksien yleispiirteitä
stressioireet (mm. unettomuus, päänsärky), muutokset unirytmissä, ruokahalussa tai seksuaalisessa halukkuudessa ovat mahdollisia Aineen/toiminnan vähentäminen aiheuttaa vierotusoireita (mm. levottomuutta ja ärtyisyyttä) Toiminnasta on tullut pakonomaista. Käyttö/toiminta jatkuu, vaikka haitat ovat kiistattomat ja selkeästi havaittavia Kaikki toiminta tähtää tyydytyksen saamiseen Riippuvuussairauden aiheuttajasta on tullut elämän tärkein asia. Riippuvuus vie tilaa/aikaa yhä enemmän muilta tärkeiltä elämänalueilta lopulta syrjäyttäen ne  Elämänhallinta katoaa. mielialan vaihtelut, ahdistuneisuus, aggressiivisuus, toivottomuus, itsetuhoisuus, huolestuneisuus ja levottomuus. Saattaa liittyä myös häpeää, salailua, surua, vihaa, itsesyytöksiä, toivoa, jne.. Sairastunut saattaa alkaa manipuloida toisia, kieltää, salailla ja valehdella käyttöönsä liittyvissä asioissa Riippuvuus saattaa näkyä myös vetäytymisenä ihmissuhteista tai ihmissuhteiden menettämisenä.

10 Riippuvuuksien hoito edellyttää ongelman myöntämistä, sekä omaa tahtoa haluta siitä eroon On usein pitkä prosessi Jopa elinikäinen (esim. alkoholismi) Mielihyväkeskus jää ”yliherkäksi” ”retkahduksia” Lähes aina tarvitaan läheisten tuki/apu. Joskus henkilö pääsee riippuvuudestaan irti omin avuin, joskus tarvitaan ulkopuolista hoitoa Hoitomahdollisuuksia on monia. Tärkeintä on löytää jokaiselle yksilöllisesti sopivin Yksilöterapia, pariterapia, ryhmäterapia Vertaistukiryhmät Auttavat puhelimet Kouluterveydenhoitaja, terveyskeskus, sairaala Päihdehuolto, sosiaalitoimi, nuorisoasemat A-klinikat, katkaisuhoitoyksiköt

11 Tehtävät 1 ja 4 sivulla 105 Selitä seuraavat käsitteet ja vertaile niitä. mielihyvä-riippuvuus fyysinen riippuvuus-psyykkinen riippuvuus aineriippuvuus-toiminnallinen riippuvuus 4. Päihdelinkki on A-klinikkasäätiön tuottama verkkopalvelu, jossa tarvitaan tietoa ja tukea päihteisiin ja riippuvuuksiin liittyen. Valitse tiedonhaun kohteeksi yksi aineriippuvuus ja yksi toiminnallinen riippuvuus. Etsi Päihdelinkin sivuilta, mihin riippuvainen tai riippuvuudesta kärsivän läheinen voi ottaa yhteyttä ja mistä saada neuvoja, tukea ja muuta apua.


Lataa ppt "TE1 riippuvuus Hurtig 2016-2017."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google