Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä."— Esityksen transkriptio:

1 Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä. Suomessa se on miesten toiseksi yleisin syöpä. Siihen sairastuu vuosittain noin suomalaista.

2 Keuhkosyövän aiheuttajat
Tupakointi on tavallisin keuhkosyövän aiheuttaja, ja 85–90 prosenttia keuhkosyövistä johtuu tupakanpoltosta. Tupakansavussa on satoja eri yhdisteitä, ja niistä ainakin yli 60 aiheuttaa syöpää. Tupakoitsijan riski sairastua keuhkosyöpään on 15–30 kertaa suurempi kuin ihmisen, joka ei ole koskaan tupakoinut. Riskiin vaikuttavat tupakoinnin aloittamisikä, tupakoitujen savukkeiden määrä ja tupakointivuodet. Työ- ja elinympäristössä on useita tekijöitä, jotka suurentavat keuhkosyövän riskiä. Näitä ovat esimerkiksi arseeni-, nikkeli- ja kromiyhdisteet, radon sekä asbesti. Mikäli tupakoiva henkilö altistuu näille tekijöille, hänen on erityisen tärkeää harkita tupakoinnin lopettamista. Esimerkiksi asbesti suurentaa tupakoitsijan sairastumisriskin jopa 55-kertaiseksi. Keuhkosyöpä ei ole perinnöllinen sairaus, mutta perinnölliset tekijät vaikuttavat sairastumiseen. Perinnöllinen alttius suurentaa sairastumisriskiä erityisesti, jos lähisuvussa on keuhkosyöpää.

3 Oireet Keuhkosyöpään, kuten muihinkin syöpiin, liittyy yleisoireita, kuten laihtumista ja ruokahaluttomuutta. Yskä, veriyskä tai aiemmasta muuttunut yskäoireisto voi olla keuhkosyövän oire. Oireena voi esiintyä myös kipua rintakehällä tai hengenahdistusta. Lisäksi voi esiintyä toistuvia keuhkokuumeita. Usein keuhkosyöpä tulee ilmi muun syyn takia otetusta röntgenkuvasta Myöhäisvaiheen merkkejä ovat syövän leviämisestä johtuvat oireet, kuten kainalopatit, nielemisvaikeus ja esimerkiksi luustokivut. Syöpiin saattaa liittyä erilaisia elimistön hormoneiden poikkeavuuksia, jotka voivat aiheuttaa oireita. Elimistössä voi erittyä liikaa kortisolia tai veren hyytymistaipumus voi lisääntyä. Tällaisia oireita sanotaan paraneoplastisiksi oireiksi.

4 Ennaltaehkäisy Tulevaisuuden kannalta tärkein uusien keuhkosyöpätapausten määrää vähentävä tekijä on tupakoinnin vähentäminen. Aikuisten miesten tupakointiin on pystytty vaikuttamaan, mutta huolestuttava merkki on nuorten, varsinkin tyttöjen, tupakoinnin kasvu. Tupakoinnin passiivisen altistumisen välttäminen on yhtä tärkeää kuten työperäisten altistumisien vähentäminen. Yhteiskunta pyrkii erilaisin lainsäädöllisin keinoin estämään keuhkosyöpätapausten määrän kasvua. Syöpävaarallisuutta eri aineiden osalta arvioidaan jatkuvasti ja tupakointia rajoittavilla laeilla on pystytty vaikuttamaan varsinkin passiivisen tupakoinnin haittoihin.

5 Ennuste Keuhkosyöpäpotilaan ennuste on huono huolimatta viime vuosikymmenien aikana tapahtuneesta diagnostiikka- ja hoitomenetelmien kehittymisestä. Ennusteen kannalta tärkeää on taudin varhainen toteaminen. Ainoa tehokas hoito on kasvaimen täydellinen poisto leikkauksella, joka edellyttää taudin toteamista sen varhaisvaiheessa. Taudin toteamishetkellä yli 70 % keuhkosyövistä on levinnyt liian laajalle, jotta leikkaus olisi mahdollinen. Tällöin hoidon tavoitteeksi jää lähinnä vain taudin oireiden lievittäminen. Ilman onnistunutta leikkaushoitoa keuhkosyöpäpotilaista on viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta elossa noin 10 %.

6 Lähteet: Peda.net Docrates OY.fi Wikipedia Terve.fi


Lataa ppt "Keuhkosyöpä Keuhkosyöpä syntyy, kun keuhkoputken tai varsinaisen keuhkokudoksen solut muuttuvat pahanlaatuisiksi. Keuhkosyöpä on maailman yleisin syöpä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google