Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi."— Esityksen transkriptio:

1 Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi. Protoni, neutroni ja elektroni ovat atomin perushiukkasia. Protoni on positiivisesti varautunut, elektroni negatiivisesti varautunut ja neutroni varaukseton. Alkuaineen järjestysluku kertoo protonien ja samalla myös elektronien lukumäärän atomissa. Massaluku ilmoittaa ytimessä olevien protonien ja neutronien yhteismäärän. Isotoopit ovat saman alkuaineen atomeja, joilla on eri määrät neutroneja.

2 Atomin rakenne Alkuaineen perusrakenneosanen on atomi.
Erilaisia atomilajeja eli alkuaineita on vähän yli sata. Atomin pääosat ovat keskellä oleva ydin ja sitä ympäröivä elektronipilvi. Ytimessä on kahdenlaisia hiukkasia: positiivisesti varautuneita protoneja (p+) ja varauksettomia neutroneja (n). Elektronipilvessä kiertävillä elektroneilla (e–) on negatiivinen sähkövaraus. Protonien lukumäärä = elektronien lukumäärä, joten atomi on ulospäin varaukseton. Protonit, neutronit ja elektronit ovat atomin perushiukkasia.

3 Perushiukkasten määrät ja isotoopit
Järjestysluku = protonien lukumäärä = elektronien lukumäärä Massaluku = protonien lukumäärä + neutronien lukumäärä Neutronien lukumäärä = massaluku – protonien lukumäärä Saman alkuaineen erimassaisia atomeja sanotaan isotoopeiksi. Saman alkuaineen eri isotoopeilla on eri määrät neutroneja. Isotoopilla hiili-12 eli 12C on kuusi neutronia, isotoopilla hiili-13 eli 13C seitsemän neutronia ja isotoopilla hiili-14 eli 14C kahdeksan neutronia. Vedyllä on kolme isotooppia: tavallinen vety 1H, raskas vety (deuterium) 2H ja raskain vety (tritium) 3H.


Lataa ppt "Tiivistelmä 1. Atomi Alkuaine sisältää vain yhdenlaisia atomeja, jotka on nimetty kyseisen alkuaineen mukaan. Atomin pääosat ovat ydin ja elektronipilvi."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google