Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Eksistentialismi Martin Heidegger.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Eksistentialismi Martin Heidegger."— Esityksen transkriptio:

1 Eksistentialismi Martin Heidegger

2 Eksistentialismi Korostaa yksilön kokemuksen ainutlaatuisuutta
Ihmisyyttä ei ole ennalta määrätty, vaan jokainen on vapaa valitsemaan olemisen tapansa itse ja on toisaalta siihen myös pakotettu. Eksistentialismi pitää ihmisen olemassaoloa ensisijaisena verrattuna hänen olemukseensa Ihmisen olemus on hänen olemassaolonsa tapa, jolla ei ole pysyvää luonnetta Ihminen on ”heitetty maailmaan”

3 Lisää Eksistentialismissa yksilöllä on näin täysi vastuu luoda merkitys omalle elämälleen. Voidaan nähdä vastareaktiona perinteisille filosofisille näkemyksille, kuten rationalismille ja empirismille, jotka pyrkivät löytämään perimmäisen tarkoituksen ja todellisuuden metafyysisten periaatteiden tai maailman havaitun rakenteen avulla. Eksistentialismi sai alkunsa 1800-luvulla, ja sen tunnetuimpia kannattajia ovat Søren Kierkegaard, Friedrich Nietzsche ja Jean-Paul Sartre.

4 Martin Heidegger Saksalainen filosofi, syntyi , kuoli Eksistentialismin ja fenomenologian kannattaja. Julkaisi teoksen Sein und Zeit (Oleminen ja aika, 1927). Heidegger oli jäsen Saksan kansallissosialistisessa puolueessa. Otti toistuvasti julkisesti kantaa Hitlerin politiikan puolesta. Natsien rotuopin ja antisemitismin hän kuitenkin sivuutti täysin.

5 Heideggerin filosofia
Heideggerin tärkeimmät filosofiset taustavaikuttajat olivat Aristoteles, Wilhelm Dilthey ja Edmund Husserl. Teologisia innoittajia olivat Paavali, Martti Luther ja Søren Kierkegaard. Vastusti tieteellistä näkökulmaa, hänen mukaansa perinteiset metafyysiset ja tieteelliset kysymyksenasettelut eivät ottaneet huomioon ihmisenä olemisen erityisluonnetta. Ihmisen olemassaoloa ei voi Heideggerin mukaan tutkia abstraktiona. Olemassaoloa ei voi tutkia ihmisestä irrallisena yleisenä käsitteenä, vaan olemassaolon perusluonne paljastuu ihmisen tavassa ajatella ja toimia maailmassa.

6 Lähteet https://fi.wikipedia.org/wiki/Martin_Heidegger
Filo 3-oppikirja


Lataa ppt "Eksistentialismi Martin Heidegger."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google