Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9? 24.11.2015.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9? 24.11.2015."— Esityksen transkriptio:

1 Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9?

2 Arvioinnin kaksi tapaa: Brownlie (2008) tarkastelee arviointia toisaalta oppimista tukevana arviointina (assesment for learning) ja toisaalta oppimisen arviointina (assesment of learning). Seuraavassa taulukossa näiden kahden arviointitavan ulottuvuuksia vertaillaan suhteessa tavoitteeseen ja tarkoitukseen, kohdeyleisöön, ajoitukseen ja muotoon. Arviointi oppimisen tukena (Assesment for learning) Oppimisen arviointi (Assesment of learning) Tavoite ja tarkoitus Opetuksen tukeminen ja suuntaaminen Oppimisen tukeminen ja ohjaaminen Oppimisen mittaaminen Kohdeyleisö  Opettajat ja oppilaat koulussa  Yhteiskunta, vanhemmat Ajoitus Oppimisprosessin aikana  Oppimisjakson lopussa Muoto Kuvaileva arviointi   Arvosanat

3 …lisää Atjonen (2007, 89) tiivistää hyvän palautemekanismin elementit seuraavasti: selkeä kuvaus vaaditusta suoriutumisesta, tieto oppilaan senhetkisestä suoriutumisesta, vertailu, joka tähtää tiedon tuottamiseen näiden kahden välisestä erosta sekä tämän tiedon käyttö eron kiinni kuromisessa. Oppimisen tavoitteet ja tarkoitus on ymmärrettävä, jotta oppilaat kykenevät antamaan palautetta opiskelutapahtumasta ja opiskeltavasta asiasta. Kuvailevan arvioinnin muotoja harjoitellaan luokan oppimisen kontekstissa. Opettaja pyytää oppilasta kertomaan, missä hän on onnistunut ja tuntee olevansa hyvä. Opettaja voi myös kuunnella oppilasryhmän keskustelua sekä ohjata ja kommentoida sitä. Luokkatoverin kanssa keskusteleminen, palautteen antaminen ja saaminen ovat osa oppimista. Aina ei tarvitse odottaa opettajan arviointia. (Opetushallitus, säädökset ja ohjeet)

4 Minkälaisia kokemuksia vertaisarvioinnista on?
Kuinka olette sitä tähän mennessä toteuttaneet?

5 Esimerkki eräästä tutkimuksesta (Luukka, Minna-Riikka: Kirjoittamisen opetus ja palaute yläkoulussa)

6 Mitä uusi OPS sanoo vertaisarvioinnista..?
”Opetuksessa kehitetään oppilaiden edellytyksiä itsearviointiin antamalla tilaa oppimisen ja opintojen edistymisen pohdintaan ja kehittämällä itsearviointitaitoja. Oppilaita ohjataan niin yksilöinä kuin ryhmänä havainnoimaan oppimistaan ja sen edistymistä sekä niihin vaikuttavia tekijöitä. Tarkoitus on, että opettajat auttavat oppilaita ymmärtämään tavoitteet ja etsimään niiden saavuttamiseksi parhaita toimintatapoja..”

7 Alemmilla vuosiluokilla itsearviointitaitoja kehitetään auttamalla oppilaita tunnistamaan onnistumisiaan ja vahvuuksiaan koulutyössä sekä tulemaan tietoiseksi työlle sovittavista tavoitteista. Opetusryhmän yhteistä arviointikeskustelua käytetään paljon, annetaan myönteistä palautetta ja osoitetaan, miten monenlaisin tavoin jokainen voi onnistua työssään. Ylemmillä luokilla huomion kiinnittäminen onnistumisiin ja vahvuuksiin on edelleen tärkeää, mutta oman oppimisen ja opintojen edistymisen tarkastelu voi olla analyyttisempää. Se ohjaa oppilaita toimimaan yhä itseohjautuvammin. Myös tällöin opettajien on tärkeä kehittää oppilaiden keskinäistä arviointikeskustelua eli vertaisarviointia osana ryhmän työskentelyä. Näin oppilailla on mahdollisuus oppia antamaan ja saamaan rakentavaa palautetta. Itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin avulla jokainen oppilas voi tulla tietoisiksi edistymisestään ja ymmärtää, miten itse voi vaikuttaa oppimiseensa ja koulutyössä onnistumiseen.” (OPS perusteet)

8 Pohdittavia kysymyksiä ryhmissä 1-2, 3-6 ja yläkoulu:
- Mitä asioita oppilaat arvioivat vertaisarvioinnissa ja miten vertaisarviointi toteutetaan? - Miten oppilas saa palautetta edistymisestään vertaisarvioinnissa? - Miten vertaisarviointi on mukana yhteisessä arviointipalautteessa?


Lataa ppt "Miten oppilaiden vertaisarviointitaitoja tullaan kehittämään Mäntsälässä luokilla 1-9? 24.11.2015."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google