Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Öljy energianlähteenä

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Öljy energianlähteenä"— Esityksen transkriptio:

1 Öljy energianlähteenä
eli mihin ja kuinka öljyä käytetään maailmalla ja suomessa?

2 Öljy on ehtyvä luonnonvara
Öljy on muodostunut maapallolla miljoonien vuosien ajan luonnon olosuhteiden ansiosta. Se on siis fossiilinen polttoaine. Öljyesiintymiset ovat vähentyneet tasaisesti, joka aiheuttaa öljytuotannon laskua. Tähän mennessä todetuilla öljyhavainnoilla öljyä riittää vielä seuraavaksi 40 vuodeksi. Tätä kallisarvoista luonnon tuottamaa ainetta jalostetaan käytettäväksi suurimmaksi osaksi moottoriajoneuvojen polttoaineeksi.

3 Öljyntuotanto Suurimmat tuotantomaat ovat USA, Venäjä, Saudi-Arabia, Iran, Meksiko ja Norja. Öljyä hankitaan perinteisesti tekemällä maankuoreen reikä ja pumppaamalla öljy pinnalle reiän kautta. Tuotanto ja öljyesiintymien etsiminen on kallista.

4 Öljyn käyttö Suomessa Suomesta ei ole löydetty öljyesiintymiä.
Naantalissa ja Porvoossa toimivat Suomen ainoat öljyn jalostamot, jotka saavat raakaöljynsä suurimmaksi osaksi Venäjältä. Suomi on yksi vähiten öljystä riippuvainen teollisuusmaa. Noin kolmannes Suomessa tuotetuista öljytuotteista menee vientiin, loput myydään markkinointiyhtiöiden kautta kotimaahan.

5 Öljyn ympäristöhaitat
Öljyä polttaessa syntyy hiilidioksidi-, rikkidioksidi-, typpioksidi- ja hieman raskasmetallipäästöjä. Hiilidioksidi›››ilmastonmuutos Rikki- ja typpioksidit›››maan ja veden happamoituminen Öljynporaus- ja öljynkuljetuslautat päästävät meriin öljyä, joka haittaa ympäristöä.

6


Lataa ppt "Öljy energianlähteenä"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google