Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN ALUEYKSIKKÖUUDISTUKSEN KUULEMISTILAISUUS

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN ALUEYKSIKKÖUUDISTUKSEN KUULEMISTILAISUUS"— Esityksen transkriptio:

1 METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN ALUEYKSIKKÖUUDISTUKSEN KUULEMISTILAISUUS
Rovaniemen yksikön henkilöstön edustajan puheenvuoro Pentti Vitikka YT- edustaja, Luottamusmies /

2 Rovaniemen yksikkö Metlan Rovaniemen yksikön työtilat ovat ajantasaiset ja riittävät. Toisaalta yksikön työtilat supistuivat kuluvan vuoden aikana. Maa- ja elintarviketaloudentutkimuskeskus Lapin piiri (MTT) muutti Rovaniemen yksikön tiloihin. Heidän käytössä on n. 100 m2 tilaa. 8 huonetta, varasto- ja arkistotilaa. ProAgria Lappi muutti Metlan Rovaniemen tiloihin. Heidän käytössä on n. 101 m2 tilaa. 5 huonetta, käytävää, varasto- ja arkistotilaa. Metlan henkilöstön lisääntyessä Rovaniemellä tulee huolehtia tarpeenmukaisista tilaratkaisuista.

3 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemi Henkilöstö: Vakituiset, määräaikaiset, työllisyysvaroin palkatut ja ulkopuoliset tutkijat Johto Tutkijat Hallinto- ja asiaintuntijat Tekninen henkilöstö Atk- henkilöstö ( 3 vakituista) Toimistohenkilöstö Laboratoriohenkilöstö Tutkimusta avustava henkilöstö Huoltohenkilöstö Ulkopuoliset tutkijat Henkilöstö yhteensä

4 Metsäntutkimuslaitos, Sallan toimipaikka Henkilöstö: Vakituiset, määräaikaiset, työllisyysvaroin palkatut ja ulkopuoliset tutkijat Johto Tutkijat Hallinto- ja asiaintuntijat Tekninen henkilöstö Atk- henkilöstö Toimistohenkilöstö Laboratoriohenkilöstö Tutkimusta avustava henkilöstö (määrä vaihtelee ajoittain) Huoltohenkilöstö Ulkopuoliset tutkijat Henkilöstö yhteensä

5 Metsäntutkimuslaitos, Pallasjärven toimipaikka Henkilöstö: Vakituiset, määräaikaiset, työllisyysvaroin palkatut ja ulkopuoliset tutkijat Johto Tutkijat Hallinto- ja asiaintuntijat Tekninen henkilöstö Atk- henkilöstö Toimistohenkilöstö Laboratoriohenkilöstö Tutkimusta avustava henkilöstö Huoltohenkilöstö Ulkopuoliset tutkijat Henkilöstö yhteensä

6 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
Metsäntutkimuslaitos on ollut vakaa ja hyvä työnantaja, mutta tuottavuusohjelman käytäntöön vienti ja johtokunnan esitys toimintaedellytysten parantamiseksi (?) herättävät kysymyksiä seuraavista asioista: Laboratoriotoimintojen järjestäminen 2. Kolarin, Kannuksen ja Punkaharjun yksiköiden lakkautusuhka Tehtävien siirto palvelukeskuksiin 4. Johtaminen ja esimiestyö 5. Virkojen ja toimien täyttämättä jättäminen 6. Henkilöstön eläkeratkaisut 7. Henkilöstöstrategia 8. Tehtävien ulkoistaminen

7 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
1. Laboratoriotoimintojen järjestäminen Kyselyjä ja selvityksiä Rovaniemen yksikön laboratorion toiminnasta ja laitekannasta on tehty viimevuosina useita, mutta selkeitä linjauksia Metlan tai Rovaniemen yksikön laboratoriotoiminnan tulevaisuudesta ei ole tiedossa.

8 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
2. Kolarin, Kannuksen ja Punkaharjun yksiköiden lakkautusuhka Rovaniemen yksikön henkilöstö kunnioittaa, sekä antaa tukensa Kolarin, Kannuksen ja Punkaharjun yksiköiden henkilöstön tavoitteille.

9 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
Tehtävien siirto palvelukeskuksiin Tehtävien siirtoa palvelukeskuksiin ei tule tehdä, mikäli niistä ei saada METLAn ydintoimintoja tukevaa parannusta tai huomattavaa taloudellista etua. Jos tehtäviä siirtyy pois METLAsta ja sen seurauksena työntekijöiden työsuhde Metlaan tulee uhatuksi, työpaikkansa menettävien sijoittuminen työelämään tulee varmistaa.

10 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
4. Johtaminen ja esimiestyö Johdon ja esimiesten kouluttaminen ei riitä. Tarvitaan johdon, henkilöstön ja esimiesten avointa sekä aktiivista vuorovaikutusta tulostavoitteiden saavuttamiseksi hanketasolta alkaen.

11 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
Virkojen ja toimien täyttämättä jättäminen Jäljelle jäävän henkilöstön kuormitus kasvaa. Palkkausjärjestelmä ei toimi siirtymäaikoina. Töitä jää tekemättä eikä päästä tavoitteisiin.

12 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
6. Henkilöstön eläkeratkaisut Henkilöstön tulee saada tehdä omat eläkepäätöksensä riippumatta tuottavuusohjelmasta tai tehtävistä toimintayksikössä. Poistuvien henkilötyövuosien laskennassa tulee ottaa huomioon valtiokonttorin joustavat eläkkeelle siirtymisen vaihtoehdot. Osa-aika eläköityminen ei saa lisätä jäljellejäävien kuormitusta, jos tilalle ei palkata sijaisia.

13 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
7. Henkilöstöstrategia Metsäntutkimuslaitoksen henkilöstöstrategiaa tulee noudattaa myös tuottavuusohjelman ja alueyksikköuudistuksen myllerryksessä.

14 Metsäntutkimuslaitos, Rovaniemen yksikkö Henkilöstön terveisiä 12. 6
8. Tehtävien ulkoistaminen Rovaniemen yksikössä ei ole sellaisia tehtäviä eikä ylimääräistä resurssia, jolla tehtäviä voitaisiin ulkoistaa. Ulkoistamisuhan alta hakeutuu osaavaa avainhenkilöstöä pois Metlasta. Tutkimuksen oikeellisuus, luotettavuus, laatujärjestelmät ja sertifikaatit ovat kallista kauppatavaraa, jos niitä joudutaan ostamaan. Tehtävien ulkoistamisen jälkeen jäljelle jäävä muu henkilöstö joutuu tekemään osan ulkoistetuista töistä (esim. puhelinvaihde, grafiikka, taloushallinto, mikrotuki). Jokaisessa yksikössä tarvitaan tutkijoiden lisäksi riittävä määrä muuta henkilöstöä käytännön tutkimustyön onnistumiseksi.

15 Yhteenveto: Metsäteollisuuden ja sellunkeiton vähetessä Lapissa tulisi kehittää muita käyttömuotoja Lapin puille. Metsäntutkimuksen Rovaniemen yksikön sijainti on erinomainen tehtäessä ilastonmuutos-, metsänraja- ja luontomatkailututkimusta. Lisäksi Metlalla on tärkeää elinkeino- ja yritystoimintaa tukevaa tutkimusta, kuten pihkan terveysvaikutukset ja koivunmahlan hyväksikäyttö, unohtamatta metsien suurta yhteiskunnallista merkitystä. Poliittisilta päättäjiltä toivotaan rohkeutta ja selkärankaa tekemään muutoksia budjetin rahoituksen lisäämiseksi kansanvälisesti arvostetun Suomen metsäntutkimuksen suuntaan. Vanhan muuttumattoman ”budjettitestamentin” siirtäminen aina yli vaalien ei tuo äänestäjien mielipiteitä voimaan.


Lataa ppt "METSÄNTUTKIMUSLAITOKSEN ALUEYKSIKKÖUUDISTUKSEN KUULEMISTILAISUUS"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google