Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki."— Esityksen transkriptio:

1 Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki

2 Sadun valinta Valitse sinua kiinnostava klassikkosatu
Keisarin uudet vaatteet, Prinsessa Ruusunen, Todellinen prinsessa, Tuhkimo, Punahilkka, Hölmöläistarina tai Muumipeikko ja pyrstötähti. Lainaa satu koulun kirjastosta ja lue.

3 Mikä on uutinen? Kun tapahtuu jotain tärkeää, joka halutaan kertoa kaikille ihmisille, kirjoitetaan sanomalehteen uutinen. Uutinen vastaa kysymyksiin: Kuka/mikä/ketkä? Mitä? Missä? Milloin? Miksi? Miten?

4 Miellekartta satu Tee sadusta miellekartta kirjoittamisen tueksi.
Miten? Kuka/ketkä? satu Miten? Mitä? Milloin? Missä?

5 Kirjoita toimittajan näkökulmasta
Olet nyt toimittaja ja haluat kertoa sadun tapahtumista kiinnostavasti ja tiiviisti. Mikä on näkökulmasi? Kritisoitko, ihmetteletkö, vaaditko muutosta, tiedotatko lukijoita vai kerrotko ”seurapiiriuutisia”. Voit lisätä uutiseesi esimerkiksi kuvitteellisia haastatteluja. Kirjoita miellekarttaa apuna käyttäen kappale kerrallaan.

6 Ingressin kirjoittaminen ja otsikointi
Kirjoita lopuksi uutisestasi lyhyt tiivistelmä(=ingressi), joka johdattelee aiheeseen. Keksi uutiselle naseva ja mielenkiintoinen otsikko. Otsikon tulee vastata uutisen sisältöä ja näkökulmaa. Vältä liian pitkiä otsikoita. Hyvä otsikko on korkeintaan viiden sanan pituinen. Otsikko

7 Oikeinkirjoitus Tarkista oikeinkirjoitus:
Isot ja pienet alkukirjaimet, välimerkit, yhdyssanat ja sanojen oikeinkirjoitus. Anna uutisesi vielä parisi luettavaksi. Tee tarvittavat korjaukset.


Lataa ppt "Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google